syyskuuta 30, 2018

AW 2018 Cowboy bootsit - uhka vai mahdollisuus?


Syksyn ja tulevan talven AW 2018/19 yksi kuumimmista kenkätrendeistä on cowboy bootsit. Jo kesällä trendikkäimmät olivat vetäneet cowboy saappaat hulmuavan kukkamekon tai farkkushortsien kanssa jalkaansa. Ruskettuneissa kesäjaloissa vilahteli myös äärimmäisen muodikkaan värisiä valkoisia "karjapaimensaappaita". Taisin Suvilahden Flow-festareilla nähdä useita cowboy bootseja illan aikana. Olen itse omistanut elämäni aikana useamman parin cowboy saappaita - eri väreissä ja erilaisilla koristella - ja jostain syystä suhtaudun tähän saapasmuodin uuteen tulemiseen nyt vähän skeptisesti. Ovatko cowboy bootsit siis uhka vai mahdollisuus minulle?


Fendi

Nimensä mukaisesti cowboy bootsit valmistettiin alunperin siis karjapaimenille Amerikan Villissä Lännessä. Karjapaimenet ratsastivat hevosilla ajaen karjaa ja kasvattaen sitä. Heidän asustukseensa kuuluivat stetson-hattu suojaamaan kuumuudelta ja auringonpaisteelta, aluspuku villavaatteiden alla sekä kylmää että kuumaa vastaan, liina kaulassa ja cowboy saappaat. Myöhemmin käytettiin myös farkkuja ja chapseja niiden päällä. Karjapaimenen asu tykötarpeineen oli suunniteltu sellaiseksi, että se toimi juuri tässä ammatissa äärimmäisen hyvin ja sopi preerialla ratsastamiseen. 

House of Holland

YSL

Cowboy saappaissa oli alunperin korkeat varret, korot sekä myös kannukset helpottamaan ratsastamista sekä hevosen hallintaa. Muistan elävästi, että minulla oli joskus sellaiset cowboy bootsit, joiden kannukset kilisivät kävellessä. Niillä saappailla ei todellakaan olisi autoa ajettu mutta enhän minä ollut edes ajanut ajokorttia vielä silloin. Tuntui hassulta kun kävellessä kilkatti ja kalkatti joka kerta kun saappaan korko osuin maahan. 

Muistan nuoruudestani myös sen, että cowboy saappaiden piti istua jalkaan kuin hansikkaiden käteen. Saappaat piti myös pystyä vetämään jalkaan jollain ilveellä ja usein apuna oli pakko käyttää muovipussia. Saappaissahan ei ollut vetoketjua! Muovipussi leikattiin auki ja jalka laitettiin sen avulla saappaaseen. Sitten tämä muovipussi toki kiskaistiin pois sieltä saappaasta. Bootsin jalkaan laittamista hankaloitti myös se, että saappaiden nahka oli minusta äärimmäisen paksua ja joustamatonta. Totta kai myös kestävää eli näitä bootseja ei saanut millään rikki. 


Calvin Klein

Monki

Cowboy-saappaiden "kulta-aika" oli 1980-luvun loppupuoli ja seuraavakin vuosikymmen vielä. Perinteiset miesten bootsit toimivat esikuvina kun meille naisillekin valmistettiin omia cowboy saappaita. Muistan, että Pitäjänmäellä sijaitsi Boot Factory niminen liike, jotka teki itse cowboy bootseja ja myös ihan mittatilaustyönäkin. Omat saappaani ostin aina kaupasta. Karjapaimen saappaisiin kuului myös erilaiset reikäkoristeet ja soljet. Ja jossain vaiheessa minusta cowboy bootsin yläosien piti olla varren yläosasta pyöristetyt. 

Miu Miu

Toga Pulla

Ehkä oma skeptisyyteni cowboy bootseihin juontaa juurensa juuri siitä, että miellän niiden kuulumisen tiettyyn aikakauteen muodissa. Toisaalta nyt on trendikästä 80-90 -lukujen muoti joten miksi sitten ei myös cowboy bootsit olisi muodikkaat. Syksyn muodissahan on myös takaumana historiasta ruutuja ja jopa cowboy saappaissakin kuten noissa Fendin bootseissa.

Kaikilla isoilla designtaloilla on omat cowboy bootsit mallistossaan. Miu Miu saappaissa on väriä ja myös korkea ohut korko. Calvin Kleinin bootsit ovat syksyn trendivärissä viininpunaisessa ja niissä on myös solkia. YSL on painattanut oman logonsa osaksi cowboy bootsiensa koristelua. House of Hollandin bootsit ovat todella mielikuvituksellisia riemunkirjavissa väreissään. Guccin bootseissa on puolestaan aplikoituja kukkia ja korkea korko. 

House of Holland - Calvin Klein - Gucci 

Tällä hetkellä minusta tuntuu siltä, että jalassani ei tulla näkemään cowboy bootseja. Ehkä vedän jalkaani mieluummin bikers-tyyppiset saappaat kuten viime talvenakin. Mutta eihän sitä koskaan tiedä jos jossain vaiheessa mieleni tulee muuttumaan ja olen taas cowboy boots-nainen :)

Ovatko cowboy bootsit teistä uhka vai mahdollisuus?

Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä.
18 kommenttia:

 1. Olipa kiva postaus! Minullakin oli nilkkapituiset sirot bootsit 80-90-luvun taitteessa. Ne olivat silloin niin hienot. Tänä päivänä minäkin vetäisen mieluummin jalkaani biker-malliset saappaat vai pitäisikö Marjo meidän sitten repäistä ja hommata kunnon bootsit? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse❤ Viimeksi eilen katselin kaupassa bootseja "sillä silmällä" mutta ainakin vielä nyt olen vakaasti sitä mieltä etten hanki niitä. Ruudutkin vaatteissa jollain tavalla vielä tökkivät mutta eivät niin paljon kuin bootsit.

   Poista
 2. Mä oon aika mukavuudenhaluinen kenkien suhteen siinä mielessä, että ne on saatava helposti jalkaan ja jalasta pois :D Noissa ei mahtane vetoketjuja olla enkä ole ihan varma ovatko ne muutenkaan ihan minunnäköiseni..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa ovatko nämä uudet bootsit yhtä hankalasti jalkaan laitettavia koska omat kokemukseni karjapaimesaappikkaista ovat ajalta vuosia sitten. Ja juu vetoketjua ei cowboy bootseissa ole :D
   Kivaa päivää Mira :)

   Poista
 3. Onhan nämä bootsit aika näyttäviä, mutta oman tyyliini eivät kuitenkaan ehkä istuisi. Mutta nuoruudessa olen kyllä valkoiset bootsit omistanut, mutta ehkä ne eivät olleet kuitenkaan niin rajut, kun nyt katsoo noita ruutubootseja, esim:) Hauskaa niille, joille ne istuvat tyyliin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. WAU, sinulla on ollut valkoiset bootsit - olet ollut tosi style! Itse en koskaan raaskinut osaa valkoisia koska mietin heti niiden likaantumista.
   Tämän sesongin saapasmuodin "cowboy bootsit" ovat hyvin tyylliteltyjä. Monissa on todella korkeat korot ja juuri Fendin bootseissa niissä on vielä tuollainen "kahden materiaalin korko". Yleensä bootsien korko on yksivärinen ja puinen.

   Poista
 4. Mä rakastan bootseja. Kaikenlaisia...Ihania <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melissa - arvasin, että ovat ihan sinun juttu. Olivat aikoinaan minunkin juttu mutta tuntuu, että "olisin kasvanut niiden yli" tai sitten vaan tulee ne nuoruusajat mieleen näistä. Toisaalta onkos se yhtään paha juttu :D

   Poista
 5. Bootsit, ehdottomasti mahdollisuus. 90-luvun alussa hankitut Sanchot ovat edelleen toimintakunnossa ja odottavat eteisen kaapissa käyttöön pääsyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. WAU, sun bootsit ovat espanjalaiset! Uskon, että ovat hyvännäköiset ja pääsevat taas käyttöön. Pakko tunnustaa, että olen itse säästänyt ne kannukselliset bootsit ja löytyvät kyllä jostain kellarin kätköistä. En vain usko niiden mahtuvan enää jalkaani. Vasen jalkaterä on levinnyt murtumisen jälkeen...

   Poista
 6. Ehdottomasti mahdollisuus. Kengät ovat lempi juttuni ja käyn ihastelemassa usein erilaisia vaihtoehtoja. Näistä jäi mieleen erityisesti nuo Monki bootsit, joita täytyy käydä ihan kokeilemassa. Kiitos hyvistä kenkä vinkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kengät ovat myös minun lempijuttujani ja lakkasin laskemasta monetko parit omistan 180 parin kohdalla. Olen KENKÄFRIIKKI! Jostain kumman syystä vain en nyt ollenkaan lämpene bootseille. En tiedä pitäisikö vähän odottaa ja totuttaa itseään taas tähän vai antaa tämän trendin lipua ohitse. Kiva jos sait tästä vinkkejä ja nuo Monkin bootsin olen nähnyt Aleksin liikkeessä ihan livenäkin. Ei ollut kokoani joten en sovittanut.

   Poista
 7. Minulla on noiden Monkien malliset olleet jo pari vuotta käytössä mutta suoralla, matalalla tolppakorolla, en ole ajatellut niiden olevan niinkään cowboymaiset kuin vähän rokahtavat. Nyt harkinnassa ovat lievästi cowboymaiset buutsit, jollen löydä talveksi tarpeeksi pitkävartisia klassikkoratsastusaappaita, tilaan ne cowboybuusit. Eli mahdollisuus minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin ne sinun saappaat. Pitkistä saappaista löydän itse äärimmäisen harvoin riittävän pitkiä eli jäävät aina puoleen sääreen. Näitä cowboy bootseja on näytöksissä nähty myös ylipolven menevinä versioina. Jään mielenkiinnolla odottamaan mihin sinä päädyt saappaiden suhteen :)

   Poista
 8. Enpä ole testannut bootseja sitten teinivuosien. Minulla oli sellaiset tumman ruskeat bootsit ja ne oli niin hyvät jalassa. Luulen, että minulle bootsit olisivat mahdollisuus.
  Ihanaa uutta viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi, minullakin oli yhdet tummanruskeat bootsit :) Meillä on ollut samanlainen maku joskus vuosia sitten kenkien mallin ja värin suhteen. Ehkä tarvitsen aikaa sulattaa tätä juttua...
   Kivaa alkavaa viikkoa myös sinulle <3

   Poista
 9. Minulla ei ole ikinä ollut bootseja. Olin enemmänkin maiharityyppi. Vielänin valitsisin ehkä ennemmin maiharit. Tai ainakin bootsi-asiaa pitäisi sulatella jonkin aikaa.

  VastaaPoista
 10. Parhaimmat kengät kävellä ovat kyllä olleet bootsit. Harmi, että nykyiset ovat enemmän kuiville kelille, joten syksy saa aikaan eron bootseihin...nyyh.

  VastaaPoista