huhtikuuta 30, 2018

Vapun lyhyt oppimäärä ja vappua kaikille :)


Tiesitkö, että jo muinaiset roomalaiset viettivät vappua? Toukokuun 1. päivän aikoihin vietettiin Floralia-juhlaa kukkien ja kevään jumalattaren Floran kunniaksi. Floralia-juhla oli laulun, tanssin ja kukilla koristeltujen kulkueiden aikaa juhlistaen kesä tervetulleeksi.  

Kun roomalaiset valloittivat uusia alueita he huomasivat, että keltit viettivätkin jo toukokuun 1.päivänä niin sanottua Beltane-juhlaa tulenjumala Belanuksen mukaan. Auringon noustessa keltit tervehtivät kesän tuloa ja elämän elpymistä talven jälkeen sytyttämällä kokkoja kukkuloille. Karja päästettiin laitumille ja jumalilta rukoiltiin niille suojelusta. Pian Floralia ja Beltane yhdistyivät juhlaksi, josta aikanaan kehittyi sitten vappu. Suomen talonpojat olivat juhlineet toukokuun alkupuolella myös helaa eli toukojuhlaa. 

Nimi "vappu" tulee 700-luvulla eläneestä baijerilaisesta abbedissa Walburgasta. Walburga oli anglosaksien kuninkaan Rikhardin tytär, joka toimi pitkään Heidenheimin luostarissa. Vappua on juhlittu keskiajalta lähtien 1.toukokuuta, jolloin Valburg julistettiin pyhimykseksi. Valburgilta on rukoiltu hyvää satoa ja terveyttä ja hänen päivänään on poltettu kokkoja ja peloteltu lapsia kertomuksilla noidista ja pahoista hengistä. 

Kun tähän lisätään vielä 1800-luvun ruotsalaiset ylioppilaat ja yhdysvaltalainen työväenliike päästääkin siihen siihen vappuun, jota me tänään juhlistamme taas ympäri Suomen maata. Kyllä ne muinaiset roomalaiset tämän kaiken kuitenkin käynnistivät :)


Entäs se vapun sää sitten, joka puhuttaa meitä vuodesta toiseen. Tänään paistaa aurinko mutta huomenna vappupäivänä sataa. Viime vappuna tilanne oli toisinpäin :) Tilastojen valossa vapun sää on useimmiten viileä kuin lämmin. Kolme neljästä vapusta on Suomessa poutaisia ja joka toinen on hyvin aurinkoinen. Etelä-Suomessa vietetään valkoista vappua keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Ihan joka vappu ei etelässä pääse hiihtämään kuten vuonna 1957. Mutta ei hätää....kesä tulee ihan varmasti kuten jokaisena vuonna tätä ennenkin. Älä lataa liikaa odotuksia vapun säähän niin et pety! 


Jos haluat olla trendikäs tänä vappuna sinulla on ehdottomasti oltava pooper eli kakkaemoji ilmapallo mukanasi. Viime vuoden Pokémonit ja Pikachut ovat ihan "last season" koska jokaisen narun päässä on nyt ruskea trendikikkare! Ryhmä Hau, Muumit ja Yksisarvispallot ovat myös kuumaa kamaa ainakin perheen pienimpien kesken. Myös kauko-ohjattavat kalailmapallot sopivat hifistelijälle vappupalloksi.Vappupicnic kannattaa toteuttaa jo tänään sillä huomenna Ullanlinnanmäellä sateessa voi olla kurja nauttia kevätkuohuvaa picnichuovalla. Suomen oikukkaiden kevätsäiden sattuessa voi picnic eväät nauttia myös omalla terassilla, parvekkeella tai ihan suosiolla sisätiloissa perheen ja ystävien kanssa. Jos kuitenkin matkaat Kaivopuistoon muista kunnon sadevaatteet ja korjaathan kaikki roskasi lähtiessäsi picniciltä kotia kohti. Kaivopuisto on todella hurjaa katsottavaa aina 2.toukokuuta ennen siivouspartioiden tuloa...Kaiva esille ylioppilaslakki tai joku toinen valmistujaislakkisi näin vapun kunniaksi. Älä ihmettele jos sinun kellastunut ja ehkä vähän jo kärsineenkin näköinen hattusi ei jostain syystä mahdu enää päähäsi. Tämä on merkki vain siitä, että valmistumisesi jälkeen päähäsi on tullut vielä huuuuurrrjan paljon uutta tietoa ja pääsi ympärysmitta on kasvanut. Toinen vaihtoehto voi toki olla, että yo-lakkisi on jossain vapputiimellyksissä saattanut vaihtua ystäväni pari numeroa pienempään lakkiin jonain iloisena vappuna. Linnanmäki on avattu 27.4. eli sinne pääse jo huvittelemaan. 13.5. saakka Lintsi viettää Sirkuskarnevaaleja joten jos et nyt vappuna ehdi pistäytymään on aikaa nähdä sirkusta myöhemmin. Linnanmäen aukeaminen on minulle yksi varma alkavan kesän merkki. Lämmintä vaatetta päälle ja sadetakki mukaan niin kyllä siellä voi hyvin huvitella. Tähän loppuun on pakko lainata ihan hulvattomia lasten vitsejä iki-ihanasta Kevätpörriäisestä.

Millä hakusanalla koira etsii itselleen kumppania Tindersissä? V: Hotdog
Eino Karjalainen, Aleksi Long ja David Lewizki 5 B

Jos minulla herahtaa vesi kielelle kun paistan pekonia, niin herahtaako 
vegaanille vesi kielelle kun se leikkaa ruohoa?
Lukas Kokkonen 6 A

Raamatussa satoi 40 päivää ja 40 yötä putkeen. Sitä kutsuttiin katastrofiksi. 
Täällä Suomessa sitä kutsutaan kesäksi.
Weini, Konsta ja Akseli 4 C

Hauskaa vappua teille kaikille! 

Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä.


20 kommenttia:

 1. Aivan upea vappu postaus! Oli ihanaa näin ulkosuomalaisena päästä vapun tunnelmiin ainakin näin ruudun toiselta puolen :) Viime vapun vietin Helsingissä vanhempieni kanssa ja meillä oli ikimuistoinen reissu! Postauksen kuvat olivat mukavia katsella. xx Hauskaa Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karoliina :) Postauksen kuvat on kaikki todella lainattu netistä ja niissä näkyy sitä "aiempien vuosikymmenten vapunviettoa". Mustavalkokuvat ovat hellyyttäviä! Uskon, että ulkosuomalaisen silmin näissä on varmaan myös nostalgiaa.
   Hauskaa vappupäivää!

   Poista
 2. Hauskaa vappua! Huomiseksi on onneksi suunnitteilla sisäaktiviteetteja eli lounas ystävien kanssa Sognossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa vappupäivää :) Aina eivät säät suosi vappuna mutta silloin voi hyvin olla sisätiloissa juhlimassa.

   Poista
 3. Mainio vappupostaus! Vappupicnicit jäävät tänään väliin - ainakin Luostarinmäellä. Turussa tulee vettä kuin aisaa. Tyypillinen vappusää?
  Iloista Vappupäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula ja hauskaa vappua :) Ehkä taas ensi vuonna vappupicnillä paistaa aurinko ja on kesäinen ilma. Pääasia ettei kuitenkaan sada tänään enää lunta. Mukavaa päivänjatkoa :)

   Poista
 4. Enpä ole tuota historiaa vapusta tiennytkään :) Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vappu taitaa olla juuri sellainen juhla, jonka viettämistavat ovat muuttuneet ajan saatossa vaikka se itse "kesänalku" on ollut aina se perimmäinen syy juhlia pitkän talven jälkeen.
   Hauskaa vappua :)

   Poista
 5. Joka päivä oppii uusia asioita :) Mukavaa vappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppiminen tekee elämästä mielenkiintoista :) Hauskaa vappua säästä huolimatta Melissa!

   Poista
 6. Kiva vappupostaus! Meillä vappua on vietetty rauhallisissa merkeissä tässä kotosalla. Vähän herkkuja ja yhteistä aikaa miehen kanssa. Mukavaa vappua Sinullekin, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse ❤ Joskus on ihan kiva viettää myös ihan rauhallista vappua kotosalla. Kivaa vappupäivän iltaa!

   Poista
 7. Ihana vappupostaus!
  Mukavaa vapunpäivää! Meillä jo juhlittiin eilen, joten tänään onkin hyvä pitää sadetta sohvalla loikoillen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen❤ Luinkin tein peli-illasta ja vapunherkuista. Tänään on ollut hyvä päivä loikoilla kun sataa.

   Poista
 8. Kiva vappupostaus! Ihanaista, vaikkakin sateista, vappupäivää sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ihanuus❤ Huomenna paistaa taas aurinko.

   Poista
 9. Olipa mainio tietoisku ja kuvat aivan superhieno nostalgiakatsaus!
  Meillä oli rauhallinen kotivappu (niinkuin yleensä, paitsi että yleensä ollaan mökillä) ja oli ihanaa kun ei tarvinnut edes miettiä mihinkään lähtemistä tänäänkään tässä säässä.
  Olen syönyt siipan kanssa itseleivottuja munkkirinkilöitä niin että nyt pukkaa pikku ähky. Mutta hyvää oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit :) rakastan itse vanhoja vintage valokuvia ja juurikin mustavalkoisia sellaisia. Tässä säässä ei varmaan monen tarvinnut miettiä aamulla lähteekö picnicille Ullanlinnanmäelle vai onko kotosalla.
   Itseleivotut munkkirinkilät kuulostat todella hyviltä. Hyvää vappupäivän iltaa teille :)

   Poista
 10. Erittäin mielenkiintoinen postaus! Kivasti kuvat toivat tunnelmaa postaukseen! Ihana blogi kaikin puolin! Hyvää alkanutta toukokuuta💙

  http://jasukuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jasu ja hyvää alkanutta toukokuuta myös sinulle :)

   Poista