huhtikuuta 29, 2018

Balettitunti Tasapisi tasakaalissa ja Estonia-teatterin talokierroksella

Yhteistyössä Tallink Suomi Oy, Visit Tallinn ja 40+blogit

Stuudio Tasapisi tasakaal

Trendikkäältä Kalamajan alueelta Tallinnasta löytyy vanha romanttinen puutalo, jossa sijaitsee Stuudio Tasapisi tasakaal. Viime viikonlopun ikimuistoisella 40+ balettimatkallamme meille oli varattu opastettu balettitunti tässä sympaattisessa mielen ja kehon hyvinvointitalossa. Tuo talon hauskalta kuulostava nimi tarkoittaa "pikku hiljaa / vähitellen tasapainoon". Balettitunnin tulisi ohjaamaan jo eläkkeellä oleva entinen primaballerina Dagmar Rang-Saal. Dagmar on tanssinut mm. Tchaikovskyn Pähkinänsärkijässä ja Prinsessa Ruususessa. Pääsisimme siis todellisen ammattilaisen balettitunnilla! Vähän oli perhosia vatsanpohjassa miten tästä selvittäisiin...


Minä olen lapsuudessasi tanssinut balettia useampia vuosia. En valitettavasti päässyt opinnoissani vielä kovin pitkälle kun balettiopettajani totesi ruumiinrakenteeni olevan liian pitkä balettiin. Harmitti jättää baletti kesken koska lapsen silmin ballerinat olivat maailman kauneimpia olentoja kun he harsohameissaan liihottelivat lattialla keveästi kuin perhoset. Itse asiassa baletti on todella fyysistä kehonhallintaa, jossa vaaditaan sekä notkeutta että kärsivällisyyttä tehdä lukemattomia toistoja kehittyäkseen. Vaihdoin myöhemmin aikuisiällä jazztanssiin ja näitä samoja baletin perusasioita sielläkin tarvittiin. Tanssiminen liikuntamuotona on kyllä aivan ihanaa!


Dagmar oli päättäväinen opettaja, joka osasi vaatia oppilailtaan mutta myös kehua meitä kun onnistuimme. Kävimme läpi tutut baletin jalkojen ja käsien asennot ensimmäisen, toisen, kolmannen, neljännen ja viidennen. "Ja jalat auki lonkista lähtien! Muistakaa nilkkojen ojennus." Yritimme kuvitella sitä "kuminauhaa katosta", joka vetää ja pitää kehomme ylväässä ryhdissä. Käsien oikeita ja kauniita asentoja. Kokeiltiin jopa piruetin tekemistä ja katseen pitämistä siinä yhdessä pisteessä riittävän kauan ennen pään lopullista kääntämistä. Reilun tunnin jälkeen tunsi kyllä tehneensä ja paita oli hikinen. Baletti on niin fyysinen ja vaativa laji, että sitä ammatikseen harjoittavat jäävät eläkkeelle Suomessa jo 44 vuotiaina. Jos balettitanssija loukkaantuu vaikka katkaisemalla akillesjänteensä voi eläkeikä kutsua jo aiemminkin.


Joukkomme notkein oli selkeästi Outi's lifen Outi, joka pääsi täyden spagaattiin. Itse en ole siihen koskaan päässyt vaikka nuorempana olen melko lähellä ollutkin. Hyvä Outi!

Jos haluat varata balettivalmennusta vaikka syntymäpäiväsankarille tai polttareihin ota yhteyttä katre@tasapisi.ee tai stuudio@tasapisi.ee. Balettitunnin hinta riippuu ryhmän koosta ja opettajasta. Stuudio Tasapisi tasakaalista löytyy myös joogaa ja meditaatiota. Ihana paikka ja tutustumisen arvoinen ehdottomasti! Koko talo huokui sellaista menneen maailman rauhallisuutta ja harmoniaa.


Estonia-teatteri 

Osoitteessa Estonia puistetee 4 seisoo keltavalkoinen ylväs rakennus Estonia-teatteri. Tämän teatterirakennuksen suojissa toimii Viron kansallisooppera ja -baletti sekä valtion sinfoniaorkesteri. Olen pitkään haaveillut vierailusta tänne ja nyt viikko sitten pääsin sekä kurkistamaan teatterin melkein jokaiseen sopukkaan talokierroksella että nauttimaan huikean kauniista Katariina I baletista. Elämässä kannattaa haaveilla asioita koska usein haaveilla on taipumus toteutua...


Estonia-teatterin ovat suunnitelleet suomalaiset arkkitehdit Wivi Lönn ja Armas Lindgren, jotka ottivat osaa rakennuksesta järjestettyyn suunnittelukilpailuun 1908. Wivi Lönn oli huikea naisarkkitehti ja uranuurtaja, joka loi pohjaa koko naisarkkitehtikunnan syntyyn Suomessa. Lönn suunnitteli perinteisesti miehelle kuuluneet rakenneratkaisut ja Lindgren julkisivujen koristeet, vaikka heidän omat aikalaisensa luulivat asian olevan ihan päinvastoin.

Estonia-teatterin rakennutti Tallinnan virolainen Estonia-seura ja se valmistui 1913. Rakennus oli monitoimitila, jossa oli 900-paikkainen teatterisali, 1200-paikkainen konserttisali, kasino, ravintola ja biljardisali, liiketiloja ja eri seurojen kokoushuoneita. Tyyliltään rakennus oli jugendia. Talosta tuli Viron kansallinen päänäyttämö, jossa esitettiin teatteria, oopperaa ja balettia. 23.huhtikuuta 1919 rakennuksessa kokoontui myös Viron tasavallan perustava kokous.


Kuvanveistäjä August Weizenberg lahjoitti teatterille kaksi marmoripatsasta Hämarik ja Koit. Alkuperäiset patsaat on sijoitettu nykyään Kumun taidemuseoon. Teatterin Valkoisessa Salissa juodaan väliaikakahvit ja täällä pidetään myös Viron tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoja.  

Toisen maailmansodan Tallinnan suurpommituksessa 9.maaliskuuta 1944 kärsi myös Estonia-teatteri suuria vahinkoja. Rakennus peruskorjattiin vuosina 1946-1947 arkkitehti Alar Kotlinin suunnitelmien mukaan. Rakennuksen korjauksessa innoitti 1930-luvun uusklassismi ja sodan jälkeisen ajan stalinistinen klassismi. Rakennuksen sivufasadit säilyivät ennallaan mutta muita muutettiin huomattavasti. Rakennuksen sisätiloissa näkyy myös uusklassismi.  


Estonia-teatterin kattomaalaus on vuodelta 1947 ja se on Elmar Kitsin, Evald Okasin ja Richard Sagritsin käsialaa. Kattomaalauksessa yhdistyy sosialistinen teema ja impressionistinen toteutus.

Estonia-teatteria on mittavasti remontoitu ajanmukaiseksi koko 2000-luvun ajan niin, että satavuotias talo vastaa tämän päivän oopperalle, baletille ja konserttitoiminnalle asetettuihin vaatimuksiin.


Estonia-teatteri tarjoaa aina perjantaisin (viroksi) ja lauantaisin (englanniksi) opastettuja talokierroksia lähes koko teatteritalon kiertämiseen. Kierros lähtee 17.30 teatterin pääaulasta ja ehdottomasti suosittelen osallistumaan tällaiselle kierrokselle. Olen kerran aiemmin päässyt kurkistamaan Helsingin Kansallisoopperan vastaavalla kierroksella teatterin salaisiinkin paikkoihin ja seisomaan isolla näyttämöllä edessäni satoja tyhjiä penkkejä. Tuntui aika juhlalliselta!


Näimme ennakkoon jo minkälaisia lavasteita ja rekvisiittaa käytettäisiin kohta alkavassa baletissa Katariina I. Lattiaa vielä puunattiin balettitanssijoita varten ja laskeutuvien rakenteiden toimintaa varmisteltiin usean työmiehen voimin. Saimme kurkistaa myös lavastepajaan, jossa näiden näytösten mitä mielikuvituksellisempia lavasteita valmistetaan. Kaikista produktioista rakennetaan aina ensin pienoismallit, joita lähdetään sitten työstämään oikeaan kokoon näyttämölle.


Myös jalkineiden valmistaminen sujuu teatterin omien seinien sisäpuolella. Lukematon määrä eri kokoisia kenkälestejä siististi hyllyillä  odottamassa tekijöitä. Kuulimme oppaalta, että työn alla olivat juuri Pinokkion kengät. Nuo siniset pitkäkärkiset kengät näyttivätkin ihan Pinokkion kengiltä :)Estonia-teatterin puvusto ja ompelimo olivat myös vaikuttavia. Erilaisia pukuja ja totta kai myös kymmeniä tutuja siististi henkareissa varustettuina käyttäjien nimillä. Kauniita kankaita, paljetteja, koristenauhoja, nappeja, pitsejä ja kaikkea sellaista, jota tarvitaan kun luodaan upeita pukuja eri produktioihin. Täällä olisi tehnyt mieli hypistellä ja ihastella kaikkea naisellisen kaunista.


Teatterissa olivat myös valmiina kohta alkavan Katariina I baletin puvut, kengät ja vannealushameet. Käytävää kulkiessa näkyi ovissa aina ballerinojen nimiä ja siellä sisällä sitten valmistauduttiin jo maskiin ja hiuksiin kovaa vauhtia. Vaikka h-hetki oli ihan kohta käsillä tuntui kaikki hyvin rauhalliselta ja organisoidulta kuten varmasti näin isossa talossa aina onkin.


Muutamia pinnejä vielä pitämään lettikruunua kiinni ja punaa huuliin - sitten rooliasuun ja lavalle!Sain ilokseni napattua kuvan myös Katariina I hovinarrin roolissa tanssivasta balettitanssijasta, joka selaili vielä kännykkäänsä ennen esityksen alkua. Meidän oli aika päättää mielenkiintoinen teatterikierros kulisseissa ja siirtyä omille paikoillemme ennen esityksen alkua. Ensi kerralla lupaan esitellä Katariina I baletin, joka oli lumoavan ihana ♥


Balettimatkalla olivat mukana myös rakkaat blogikollegat

Lumo lifestyle
Balettimatka Tallinnaan
Outi's life
Tallinna here we come ja Baletissa
Minäkö keski-ikäinen

8 kommenttia:

 1. Balettitunti oli hauska, vaikka vähän pelkäsinkin sen rasittaneen leikattua polveani. Onneksi mitään jomotusta ei tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baletti on todella vaativa laji ja vaikuttaa niin moniin lihaksiin. Hyvä ettei sinun leikattu polvesi kipeytynyt meidän balettitunnilla.

   Poista
 2. Maanantaina oli kuule reidet ihan tönkkönä, joten oli tehokas tunti :) Kiitos myös maininnasta blogissasi <3 Ihanaa vappua sinulle Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet hyvä Outi - notkea nainen olet! Kyllä sitä tuntee tehneensä jotain ja jalat huutavat Hoosiannaa kunnon treenin jälkeen. Mukavaa vappua Outi :)

   Poista
 3. Wow miten kattava postaus meidän huikean hienosta reissusta. :) Hauskaa vappua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia :) Ihana aihe vei minut ihana mukanaan ja valokuviankin ihan valtavasti.
   Hauskaa vappua myös sinulle <3

   Poista
 4. Monta kertaa olen kävellyt tämän teatteritalon ohi. Koskaan en vielä sisälle saakka ole päässyt. Balettia tykkään katsoa koska ooppera on minulle liian vaikeaa ymmärtää. Voisin hyvinkin mennä katsomaan tuonne jotain jos saisin miehen innostumaan. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että miehesi innostuu ja pääset katsomaan balettia Tallinnaan. Joku vinkkasi minulle, että S-kortilla on ollut tarjouksia balettimatkoista joten kannattaa tarkistaa onko vielä.
   Mukavaa viikonjatkoa Sinikka😊

   Poista