huhtikuuta 28, 2018

Moco Museum Amsterdamissa esittää Banksyn nykytaidetta art nouveau miljöössä

Banksy, Flower Thrower 2002/2003 Berlin

Amsterdam on täynnä monia mielenkiintoisia museoita. Museumpleinin toisessa päässä seisoo upeasti restauroitu Rijksmuseum koko komeudessaan. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka ja aivan valtavasti katsottavaa. Kun kävelee laakeaa viherkenttää kukkaistutusten ja picnic eväitä nauttivien auringonpalvojien ohitse päätyy Van Gogh -museoon, joka sisältää maailman suurimman Vincent van Gogh maalausten kokoelman. Alueelta löytyy myös pieni mutta sitäkin mielenkiintoisempi Moco Museum - modernin ja nykytaiteen museo. Tämä kauniiseen vanhaan jugendhuvilaan sijoitettu museokokonaisuus on erikoinen myös siksi, että sillä on hallussaan mittava kokoelma kansainvälisesti tunnetun graffititaiteilija Banksyn töitä. Taiteilijan, jonka tarkka henkilöllisyys ei ole edes tiedossa...Moco Museum avasi ovensa kevällä 2016 art nouveau huvilassa nimeltään Villa Alsberg. Talo rakennettiin 1904-1906 ja sen arkkitehtina toimi Eduad Cuypers. Hänen isänsä veli oli myös kuuluisa arkkitehti Pierre Cuypers, joka on suunnitellut sekä Rijksmuseumin että Amsterdamin päärautatieaseman. Aiemmin huvila on toiminut asuintalona. Art nouveau rakennus toimii minusta erittäin hyvänä vastakohtana sekä katutaiteelle että modernille taiteelle. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää upeisiin lyijylasimaalauksiin ikkunoissa sekä jugendajalle tyypillisiin koristeluihin esimerkiksi valaisimissa ja takassa. Talo itsessään on jo nähtävyys sekä myös sitä ympäröivä pieni puutarha.


Yleensä Amsterdamin museoihin kannattaa ehdottomasti varata ja ostaa liput etukäteen koska silloin säästyy turhalta jonottamiselta. Meillä kävi kyllä todellinen tuuri toissa viikolla sillä museoon ei ollut yhtään jonoa ja pääsimme suoraan sisälle. Lippu maksoi 12,50€. Moco Museum ei sovellu liikuntarajoitteisille sillä siellä on paljon portaita ja liikkumista eri kerrosten välillä. Museossa on mahdollista ottaa kuulokkeet (englanti, hollanti, italia, espanja) kierroksen ajaksi. Itse pärjäsin ilman kuulokkeita koska töiden vieressä on aina englanniksi hyvin selostuksia. Valokuvaaminen oli luvallista toisin kuin Van Gogh -museossa, jossa ei ollenkaan saa kuvata mestarin töitä. Museon yhteydestä löytyy myös museokauppa, jossa me harmikseni emme muistaneet käydä. Luulen, että kuumuus sekoitti pään :)


Banksy, Kids with guns Bristol


Kuka sitten on Banksy? Hän on englantilainen taiteilija, joka on syntynyt joko 1978 tai 1974 Bristolissa Lounais-Englannissa. Banksy esiintyy anonyyminä koska graffitien maalaaminen luvatta julkisille paikoille on Englannissa erityispykälin määritelty rikokseksi. Banksy on tekemänsä katutaiteen takia etsintäkuulutettu joten hän ei ole voinut osallistua taidenäyttelyidensä avajaisiin. Banksya onkin nimitetty "sissitaiteilijaksi" tai "taideterroristiksi". Banksy on tehnyt graffiteja, maalauksia, installaatioita, piirustuksia ja hän on myös julkaissut kirjoja.

Banksy, Cop Car on Blocks 2002

Banksy on myös yhdistänyt töitään erilaisiin provosoiviin tempauksiin. Hän on mm. kiivennyt Lontoon eläintarhan pingviiniaitaukseen ja maalannut sinne tekstin "Me olemme kyllästyneitä kalaan." Bristolin eläintarhan norsuaitaukseen Banksy puolestaan jätti viestin "Haluan ulos. Tämä paikka on liian kylmä. Hoitaja haisee. Tylsää, tylsää, tylsää." Ymmärrän itse oikein hyvin tällaiset kannanotot sillä harvoissa eläintarhoissa eläinten olot ovat kovin mukavia. Banksy on myös ripustanut oman versionsa Mona Lisasta Louvreen. Myös Bristish Museumin luolamaalausten joukkoon Banksy ujutti oman teoksensa, jossa ihmishahmo metsästää riistaa työntäen samalla ostoskärryjä. Kun museo huomasi Banksyn teoksen he lisäsivät sen omiin kokoelmiinsa. Luvattomasta tulikin yhtäkkiä luvallista museotavaraa...

Banksy, Kissing coppers 2005

Banksy, Kids on Guns 2003

Banksy, Forgive us our trespassing


Banskyn työt ovat usein luonteeltaan poliittisia tai humoristisia. Hän käyttää hyvin omaleimaista sapluunatekniikkaa töissään. Banksyn töiden aiheina ovat eläimet (apinat, rotat), poliisit, sotilaat, lapset ja vanhukset. Toisinaan on yhdistää töihinsä myös iskulauseita, joita myös Moco Museumissa nähdään. Useissa hänen töissään on myös punainen sydämenmuotoinen ilmapallo. Työt puolustavat vapautta ja vastustavat sotaa, kapitalismia ja yhteiskuntajärjestelmää. 

Banksy, "Keep it Real" Monkey 2002

Banksy, Wrong War Placard 2003


Banksy on todennut, että hänestä linja-autopysäkki on kiinnostavampi ja hyödyllisempi paikka taiteelle kuin museo. Hänen mukaansa graffitilla on enemmän mahdollisuuksia merkitä jotain ja muuttaa asioita kuin millään sisätiloissa olevalla. "Banksyn mukaan graffiti on aloittanut vallankumouksia, lopettanut sotia ja toiminut niiden ihmisten äänenä, joita ei muuten kuunnella."

Itse suhtaudun graffiteihin positiivisesti varsinkin taidokkaisiin ja esittäviin sekä kantaaottaviin graffiteihin. Graffiti ei saa minusta tuhota mitään jo olemassa olevaa mutta se voi elävöittää hyvin katukuvaa. En ymmärrä pelkkiä tagejä tai "suttuja seinissä" mutta Banksyn kaltaisista graffiteista pidän. Sääli, että Banksyn töitäkin on pesty pois ympäri maailmaa.


Syksyllä 2015 Banksy järjesti väliaikaisen taideprojektin Dismaland Weston-super-Maressa Englannissa. Weston-super-Mare on pieni paikkakunta Bristolin kanaalin etelärannalla, jossa Banksy oli vieraillut aina lapsuuden kesinään. 

Yhteiskuntakriittinen Dismaland-antihuvipuisto rakennettiin salassa Tropicanaan, käyttämättömään maauimalaan ja se oli avoinna 36 päivän ajan. Banksy loi itse pop-up taideprojektiaan varten 10 uutta taideteosta, joista yksi oli tämä Mickey Snake. Banksy rahoitti itse salaisen hankkeen ja kutsui siihen 60 taiteilijaa mukaan. Tempaukseen osallistui 58 taiteilijaa  ja Suomesta mukana oli taiteilija Jani Leinonen. 

Banksy, Mickey Snake 2015Banksy, Laugh Now, But One Day We'll Be In Charge 2008

Banksy, Airborn Rat 2002-2003
Moco Museumin alakerran muutamassa huonetilassa oli esillä myös Roy Lichtensteinin värikästä pop-taidetta. Nämä sarjakuvamaiset ja iloisen värikkäät kuvat olivat hyvä vastakohta Banksylle. Aiemmin Mocossa on nähty mm. Andy Warholin ja Salvador Dalin teoksia.

31.toukokuuta saakka on mahdollista nähdä Banksyn Laugh Now ja Roy Lichtensteinin Lasting Influence näyttelyt. Sitten on tulossa jotain uutta. 

Moco Museum löytyy osoitteesta Honthorststraat 20, 1071 Amsterdam. 

WhisBe, Vandal Gummy. Red 2017


10 kommenttia:

 1. Wrong War laittoi miettimään että onko Right war:a ollenkaan. Näistä kuvaamistasi taideteoksista lempparini on kuitenkin Kissing coppers, ihan mahtava <3
  Mukavaa viikonloppua Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä työllä Banksy otti kantaa Irakin sodan aloittamiseen 15.2.2003. Ihmiset yli 600 kaupungissa esittivät vastalauseita sotaa vastaan ja yli 10 miljoonaan ihmisistä ympäri maailmaa vastusti sitä.

   Suomessakin järjestettiin silloin iso mielenilmaus, jossa taisi olla mukana lähemmäs 10.000 ihmistä. Madonna ja Green Day ottivat levyillään kantaa sotaa vastaan joten melkoinen liike silloin myllersi ja silti sota vain aloitettiin. Eikä siitä seurannut mitään hyvää päinvastoin...

   Mukavaa viikonloppua Outi :)

   Poista
 2. Noita taideteoksia on varmasti mielellään ihastellut livenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Mira😊 Jos et vielä ole käynyt Amsterdamissa niin suosittelen kohdetta. Niin paljon kaikkea katsottavaa ja koettavaa.

   Poista
 3. Museot on aina kiinnostanut todella paljon, mutta jostain syystä niissä tulee käytyä ihan liian vähän. Amsterdamiin puolestaan on ollut matka suunnitteilla monen monta vuotta ja tämän postauksen luettua tuli entistä kovempi into kyseiseen maahan - mitä nopeammin sen parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Neea😊 Tämä on helppo museo aloittaa jo kokonsa puolesta. Rijksmuseum on jättiläinen verrattuna Mocoon.
   Amsterdam on yksi suosikkikaupunkini ja vaikka käyn siellä paljon työni takia löydän silti sieltä joka kerta jotain uutta.

   Poista
 4. Museot on kyllä yllättävän kivoja ja mielenkiintoisia! Pitäisi käydä enemmän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moco on erilainen museo ja varsinkin tämä Banksyn näyttely, jossa katutaidetta on viety museoon. Suosittelen :)

   Poista
 5. Todella upeita kuvat ja mielenkiintoinen postaus! Täytyypä myöntää, että enpä ole Amsterdamissa käydessäni käynyt yhdessäkään museossa. Jospa joku päivä korjaisi tämän puutteen ;) Terveisin nimimerkillä ikuinen himoshoppaaja!

  Aurinkoista vappuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli :) Minä olen taas käynyt aika monessa museossa .... :D Minäkin olin ennen melkoinen himoshoppaaja mutta olen hillinnyt itseäni shoppailuissa ja joskus minulle riittää vain jonkun asian ihailu.

   Mukavaa ja aurinkoista vappua :)

   Poista