huhtikuuta 18, 2018

HKScanin keväinen grillaushetki rannalla antoi maukkaita vinkkejä


Kun kävelin HKScanin grillaushetkeen Ravintola Töölöönrantaan oli ilma vielä hieman kirpeä pakkasyön jäljiltä. Aurinkolasit oli kaivettu esille sillä aamuauringon säteet häikäisivät vaikka eivät vielä lämmittäneet aikaista kulkijaa. Muutama rohkelikko istui vielä pilkillä Töölönlahden jäällä, joka oli rannasta jo ihan sulaa. Ihan hirvitti katsella heitä ja miettiä pettääkö jää ja tuleeko kylmä kylpy miekkosille. Ja sitten kuin varkain minun nenääni tulvahti ihana hiiligrillin tuoksu. Täällä siis oikeasti grillataan meille Töölönrannan pihalla! Miten tästä tuoksusta tuleekin aina vääjäämättä mieleen kesä, makoisat grilliruoat ja hauskat hetket ruoanvalmistuksen yhteydessä. Kohta alkaisi minun tämän vuoden ensimmäinen grilliherkkujen maistelu. Omnomnom...


Tulevan kesän grillauksessa on trendinä hifistellä mausteilla. Jo muutaman vuoden ajan suomalaisten grilleissä on paistunut amerikkalaistyyliset, maustamattomat erikoisleikatut lihat ja niiden suosio tulee jatkumaan edelleen. HK:n ensi kesän uutuuksia ovat mm. Rypsiporsas Collar steak with bone ja Rypsiporsas Belly ribs. Herkuilla on hauskat amerikkalaistyyliset nimet, jotka taatusti vetoavat ns. Home Gourmet -kokkailijoihin. En itse laske ihan kuuluvani em. ryhmään mutta minua kiinnosti kyllä kuulla miten helpoilla maustamisnikseillä saisin näistä Rypsiporsaista herkullisia grillatessas. HK:n kesän erikoisleikkuu-lihat ovat ilman antibiootteja kasvanutta suomalaista Rypsiporsas lihaa.


HKScaniin tuotekehityskokki Sami Lamminaho kertoi ettei ole yhtä oikeaa ja ainutta tapaa maustaa grillilihojaan. Minua tämä helpotti kun itse usein oikaisen ruoanlaitossa. "Pahin emämunaus on hieroa vahvasti suolainen kuiva mauste lihan pintaan ja antaa olla siinä yön yli. Tällöin liha taatusti kuivuu," kertoi Sami meille.

Maustaminen kaksi päivää ennen grillaamista

Yli kilon lihapaloille voi tehdä mausteliemen (suolaliemi), johon sekaan sitten mausteita oman maun mukaan tai valmis mausteseos. Liemi kiehautetaan ja jäähdytetään. Liha voidaan laittaa vaikka minigrip-pussiin ja päälle mausteliemi ja pussi tiukasti kiinni. Säilytys jääkaapissa grillaukseen saakka. Mausteseos hierotaan pintaan vasta juurin ennen grillaamista. 

Edellisenä päivänä - lihat saavat kunnolla lillua marinadissa

Itse marinoin usein lihat ennen grillaamista. Perusmarinadiin tulee öljyä, yrttejä ja mausteita. Itse laitan marinadin aina soijaa ja näin voin jättää suolan pois. Oman mausteseoksen löytyminen on tullut yrityksen ja erehdyksen kautta itselle tutuksi. Lihat marinadiin edellisenä päivä tai grillauspäivän aamuna. Sitruunamehu ja etikka kannattaa lisätä marinadiin vasta juuri ennen grillaamista etteivät ne aloita lihan kypsyttämistä jo marinadissa, neuvoi Sami. 


Vähän ennen grillaamista - RUB maustaminen on nouseva ilmiö 

RUB on uusi nouseva trendi maustamisessa. RUB maustaminen tarkoittaa kuivien mausteiden hieromista lihan pintaan ennen grillaamista. Kaupoista voi ostaa valmiita mausteseoksia tai ne voi tehdä myös itse. Sami neuvoi sekoittamaan muutaman ruokalusikallisen ruskeaa ruokosokeria tai fariinisokeria, mustapippuria, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, paprikaa ja cayennepippuria, ruokalusikallisen kutakin keskenään. Suola voidaan lisätä grillaamisen aikana tai sen jälkeen. Mausteseos kannattaa hieroa lihan pintaan puoli tuntia ennen grillaamista niin lopputulos on mukavan rapea.

Grillaamisen aikana - glaseerauksella saa lihaan kauniin kiiltävän pinnan

Maustekastikkeen eli glaseerauksen valelu on tyypillistä juuri erilaisten ribsien maustamisessa. Liha saa kauniin kiiltävän, lasisen piannan. Maustekastikkeen peruselementit ovat joku makea, joku hapan ja mausteet. Makeutta saa vaikka hunajasta, hapokkuutta viinietikasta, punaviinistä tai sitruunasta. Myös olut sopii glaseeraukseen happamuuden tuojaksi. 

Maustaminen itse grillaamisen aikana sopii mainiosti myös broilerille. Kariniemen kesävalikoimiin tulee uutuus Delipihvi Jogurtti-valkosipuli. Miedosti suolattujen fileepihvien mukana on samassa pakkauksessa maustekastike.


Grillaamisen jälkeen - Maillard-reaktio tuo herkullisen maun

Oikein hieno naudanliha grillataan sellaisenaan ja suola kannattaa laittaa vasta grillaamisen jälkeen. Maillard-reaktion ansiosta lopputulos on herkullinen. Maillardin reaktioksi kutsutaan sokerin ja proteiinien aminohappojen välistä ruskistumisreaktiota, joka antaa sekä värin että aromin. Grillatut lihat maustetaan vasta lautasella laittamalla lihan päälle maustevoita.

Osta valmiiksi maustettua - helppoa ja hyvää

HK:n ja Kariniemen suomalaisista lihoista löytyy herkkuja sekä marinadin että pintamausteiden ystäville. Ensi kesän uutuuksia ovat mm. HK Rypsiporsas RUB -maustetut Fileepihvit Korea ja USA sekä HK Rypsiporsas RUB Kasslerpihvi Korea. Kariniemen mielenkiintoinen uutuus on Isot Grillisiivet kalkkunasta. Tämän koukuttavan tuliseen RUB-pintamausteeseen on saatu inspiraatio Amerikan Kansasista. 


HK Maakarit raakamakkaroihin on kesällä tulossa kaksi maistuvaa uutuutta. Livornon Luigi Raakamakkarassa on välimerellisiä yrttejä, oreganoa, timjamia ja rosmariinia. Preussin Peter Raakamakkarasta löytyy puolestaan korianteria, chiliä, inkivääriä, paprikaa ja sipulia. Raakamakkaroiden lihapitoisuus on yli 90%.

HK Maakarit Chef's Special vie makkarat uudelle laatutasolle. Vottosen Vihellys makkaran resepti onn Suomen Bocuse d'Or kilpailija keittiömestari Eero Vottosen käsialaa. Suomalaista kananpojanlihaa yhdistettynä mm. herkkutattiin, timjamiin ja kananliemeen. Huberin Huilun reseptin ovat tehneet Veljekset Ponteva, Mika Roito ja Pekka Salmela. Rouhean karkea makkara maustettuna aidolla cheddarilla ja jalopenolla. OMNONNOM...



Grilliherkkkujen kylkeen sopivat HK:n uudet lisukesalaatit. HK Helmi cous cous on ihana makean ja suolaisen liitto, joka sisältää punajuurta ja pekonia. HK Paahdettu perunasalaatti on täyteläinen: paahdetut perunat on marinoitu pestolla, jossa on mm. paahdettua paprikaa. HK Korean kaalisalaatti on mausteisen raikas. Punakaalin, seesamin, soijan, chilin ja etikan yhdistelmässä on aasialainen vivahde.


Toukokuussa tulee kauppojen hyllyille myös kaksi uutta Via salaattiateriaa. Via Pesto kanasalaattiateria sisältää paahdettuja kananpojan fileitä, fusillipastaa, marinoituja paprikoita, kesäkurpitsaa ja porkkanaa herkullisessa pestossa. Via Falafel & Cous cous salaattiateria pitää sisällään falafel pyöryköitä, marinoitua punasipulia, kesäkurpitsaa, porkkanaa ja kaprista itämaisessa timjamilla, inkiväärillä ja juustokuminalla maustetussa kastikkeessa. Kaiken kruunaa sitruuna aioli.


Nämä HK:n ja Kariniemen uutuustuotteet alkavat tulla kauppoihin pikkuhiljaa toukokuun aikana. Kun lähdin kotiin oli vatsa pinkeänä kaikista uusista grilliherkuista ja salaateista. Via ateriasalaatit testasi vasta grillauksen jälkeisenä päivänä. Pilkkijätkin olivat onneksi häipyneet jo jäältä. Grillin hiilloskin oli sammunut. Mietin mielessäni, että viimeistään vappuna pitää päästä aloittamaan grillauskausi! Grillaus ja kesä kun kuuluvat minusta niin olennaisesti yhteen :)


Joko teillä on grillattu tänä vuonna?
Mikä tulee olemaan sinun tämän kesän grilliherkkusi?
Mikä on sinun bravuurisi grillauksessa?


8 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää. Jouduin perumaan tulemiseni kun aikataulut eivät antaneet myöden, mutta grillikautta odottelen. Toivottavasti saadaan lämmin kesä niin tulee otettua taloyhtiön grilli esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odottelin sinua ja sanoin Kulinaarillekin, että varaan paikkaa pöydässä sinulle.
      Ymmärrän, että joskus aikataulut eivät vain anna myöden kaikkeen ja on pakko perua.
      Täällä Amsterdamissa on tällä hetkellä +27C eli todellinen helle. Olisiko
      lämpö siirtymässä täältä Suomea kohden...toivotaan.

      Poista
  2. Nam nam! Minä tykkään grillailla maissia ja broileria. Mies on taas se, joka grillailee lihaa, marinadit tekee jo edellisenä iltana. Ei olla vielä tänä vuonna grillattu, mutta kohtahan tuolla on jo ihan grillikelitkin, että ehkäpä pian päästään korkkaamaan grillikausi käyntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän aika monista grilliherkuista. Kasvikset ovat hyvä lisä grilliherkkuihin ja maissista varsinkin. Kanaa tulee grillattua usein ja itse myös lähes poikkeuksetta marinoin mutta nyt aion ottaa myös RUB-maustamisen haltuun.

      Poista
  3. Minä en osaa grillata mutta onneksi mies hoitaa kesällä tämän puuhan. Marinointi on tuttua. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että mies hoitaa grillaamisen teillä. Aurinkoisia grillaussäitä Sinikka :)

      Poista
  4. Wau! Monenlaisia herkkuja ♥ Tuo RUB-maustaminen kiinnosttaa minuakin. Kiitos ohjeesta! Nyt minäkin voin sitä kokeilla, kun tiedän, mitä siihen kuuluu laittaa ja minkä verran. Mies yleensä hoitaa grillaamisen, mutta ensi kesänä joudun myös opettelemaan itsekin tuota hommaa. Grillatut raakamakkaratkin näyttivät niin hyviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. RUB-maustamista kokeilla aion itsekin :) Jotain vähän erilaista ja uuttakin grilliin kesällä. Ei grillaaminen ole vaikeaa joten kyllä sinä opit.
      Kiva uutta viikkoa Krisse ♥

      Poista