heinäkuuta 03, 2015

Luomulihaa Bosgårdista

Porvoosta hieman itään Pikku-Pernajalahden länsirannalla sijaitsee Bosgårdin luomukarjatila. Itse Bosgårdin tila on kaunis kokonaisuus punamultaisia vanhoja 1800-luvun rakennuksia vehreiden peltojen keskellä. Jos katselee tarkemmin pelloille huomaa siellä laiduntamassa valkoista Charolais-karjaa. Osuimme tilalle melko myöhään lauantai iltapäivällä viikko sitten Malmgårdin vierailumme jälkeen ja kaikki karja oli sen verran kaukana laitumella etten päässyt lähikontaktiin näiden veijareiden kanssa. Bloggauksessa esiintyvät kuvat onkin jouduttu lainaamaan netin syövereistä.Bosgårdin Charolais-lehmät saavat elää vapaina sekä kesät että talvet. Bosgårdin omien nettisivujen mukaan tilalla on 100 emolehmää ja karjaa ruokitaan korkealuokkaisella luomuravinnolla. Bosbårgin tila on sai vuonna 2013 käyttöönsä luomumerkin. Charolaisrodun alkuperä juontaa juurensa Ranskaan - Charollen ja Nivernaisen maakuntiin.

Bosgårdin lehmiin ja lampaisin pääsee tutustumaan myös kävelemällä tilan luonto- ja kulttuuripolkuja. Lisäksi opastettuja kartanokierroksia järjestetään Bosgårdin tilalla 24.6. - 9.8. välisenä aikana keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 11.00. Bosgårdin omilta Facebook-sivuilta lisätietoja. Tällaisena ikuisena lehmäfanina minua alkoi heti kiinnostaa myös lähempi tuttavuus valkoisten Charolais-lehmien kanssa navetassa.... :)

 Kuva on lainattu netistä.

Bosgårdin luomutilan tuottama liha myydään muuten tilalta suoraan kuluttajille ilman välikäsiä. Tilatut lihat voi noutaa suoraan luomutilalta tai Helsingin Lihaleikkaamolta. Halutessaan luomulihan voi myös tilata kylmäkuljetuksella suoraan omalle kotiovelleen. Bosgårdin nettisivuilta voitte tutkia tarkemmin toimitusehtoja.
Kahvila-ravintola Delissä oli myös myynnissä sekä erilaisia lihoja että makkaroita. Harmi ettei juuri nyt ollut tarvetta ostaa lihaa muuten Marjon matkaan olisi ehdottomasti lähtenyt Bosgårdin luomulihaa. Toisaalta ajomatka kotoa Espoosta tilalle on sen verran lyhyt tai siellä olisi kiva käydä uudelleenkin joten eiköhän toinenkin reissu tulee tehtyä... Pitäisi päästä myös sinne navetan puolellakin...Lehmien bongailun lisäksi Bosgårdin luomutilalla voi myös nautiskella suussasulavia BBQ-hampurilaisia, joita kokki sitten pihagrillissä valmistaa. Bosgårdissa järjestetään myös BBQ-grillauskursseja innokkaille grillaajille tilauksesta. Täytyy sanoa, että tämä hampurilainen vei melkein kielen mennessään. Murea, iso pihvi hyvin maustettuna MUMS!
Ennen kotiinlähtöä otin vielä osaa vasikoiden nimeämiseen. Jääköön arvoitukseksi mitä kirjoitin tuohon mustaan liitutauluun mutta vinkkinä voin antaa, että veljelläni oli aikoinaan tuon niminen kala.... Juu, meillä tai siis hänellä oli kolme kalaa - älkää kysykö mitä kaloja ne olivat - ja kaikilla oli omat nimet. Kalat myös söivät suoraan kädestä kalanruokaa. Loppujen lopuksi kalat kasvoivat niin suuriksi ettei akvaario enää riittänyt niille ja ne myytiin takaisin eläinkauppaan.


Kuva on lainattu Bosgårdin Facebook sivuilta.


2 kommenttia:

  1. Ostimme kerran laatikollisen Bosgårdin lihaa, se oli laadultaan erinomaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että olet varmaan ollut kosketuksissa näiden herkkujen kanssa :) Ehkä ihan laatikollista en ostaisi itse mutta varmasti jotain tulen hakemaan Borgårdilta tässä kesällä ja nauttimaan vaikka grillissä...

      Poista