heinäkuuta 07, 2013

Kesätyölaiset ja Rentun ruusut

Teimme viikolla iltaretken Villa Elfvikin kauniisiin maisemiin Laajalahden luonnonsuojelualueelle. Kesällä luontopolulla kävellessä on mahdollista nähdä kyyttöjä eli vanhaa itäsuomenkarjaa laiduntamassa perinnemaisemassa rantaniityllä. Niin hassulta kuin se saattaa kuulostaakin minä kaupunkilaistyttö olen suuri lehmäfani :)


Lapsena pelkäsi lehmiä ja navettaa ihan järjettömästi. Aina kun ajoimme Peltolan mummolaan kyläilemään olin sanonut vanhemmille jo automatkalla "Ei vaan sitten mennä ammuja katsomaan!. Aikuisena olen taas saanut kokeilla lehmän lypsämistä ja vuosittain käyn ystäväni pihattonavetassa Mynämäellä ihailemassa Vakka Voinokkaa ja muita tilan lehmiä sekä taputtelemassa pieniä, suloisia vasikoita. Ehkä minussa asuu pieni maalaistyttö jossain sisimmässäni :)

Valitettavasti kävelylenkillämme näimme kyytöt vain todella kaukaa joten jouduin lainaamaan ylläolevan kuvan Espoon kaupungin sivuilta. Rantaniityllä laiduntava kyyttölauma koostuu sonnista, yhdeksästä hiehosta ja kuudesta vasikasta. Kyytöt laiduntavat niin kauan kuin ruokaa rantaniityllä riittää ja sonni pitää laumastaan huolta joten tätä kylttiä kannattaa kyllä uskoa :)


 Vaikka kuinka yritimme kurkkia niin lauma pysyi lähellä merenrantaa lepäilemässä.
Villa Elfvikin luontotalon kyyttönäyttelykin oli jo kiinni joten päätimme kiertää luontopolkua ja ihailla kesäillassa maisemia. Äkäisiä paarmoja muuten riitti joten pitkospuilla kävellessä täytyy koko ajan huitoa vihulaisia mutta muutama purema silti tuli sääriin....auts....tuntui kuin paarma olisi vienyt palan jalasta mennessään! 

Kapusimme lintutorniin ja sieltä olikin sitten hyvät mahdollisuudet lintujen bongailuun. Uljas joutsenpariskunta poikasineen ui rantavedessä, lisäksi tunnistin töyhtötyypän ja kalatiiran. Olisi pitänyt ehdottomasti olla kiikarit nähdäkseen paremmin ja emme kivunneet ihan ylemmälle tasanteelle koiran kanssa etteivät muut bongarit olisi häiriintyneet. Luontopolulle voi ottaa koiran mukaan kun pitää sen kytkettynä.


Kyytöt ovat tärkeässä kesätyössä laiduntamalla näitä Laajalahden rantaniittyjä. Karjan ansiosta alueella pesii taas kahlaajalintuja kuten töyhtöhyyppiä ja punajalkavikloja. Kesäapulaiset tekevät arvokasta työtä ja saavat samalla vatsansa täyteen :)Rannan tuntumassa oli ranta-alpeja ja muita rantakasveja mutta kasvillisuus muuttui heti kun jätimme pitkospuut taakse ja siirryimme rantametsää kohti.


Kunnes edessämme aukesi ihana vaaleanpunainen niitty täynnä Rentun ruusuja, maitohormia. Vaikuttava näky kun horsmat heiluivat kesäillan tuulessa! Tiedän, että monen mielestä horsma on ihan rikkakasvi mutta itse pidän teiden varsilla vaaleanpunaisen hehkuvista kukkaniityistä.Niityt jäivät taakse ja matkamme jatkui luontopolkua pitkin puistomaiseen metsä, jossa oli hauskoja opastustauluja kertomassa metsän historiasta ja luonnonkiertokulusta.
Tällä reissulla jäivät kyytöt pieniksi pisteiksi taivaanrantaa mutta jonain päivänä menemme vielä takaisin Villa Elfvikin rantamaisemiin ja toivomme näkevämme itäsuomenkarjan lähempää - ehkä jopa pääsemme silittämään niitä juoma-automaatin lähistöllä. Toinen paikka bongailla kyyttöjä on muuten Otaniemen laidun mutta siellä laiduntaa kesäapulaisina 14 sonnia joten niiden osalta silittely jää kyllä suosiolla väliin :)2 kommenttia:

 1. Hieno panta Minniellä!

  Lehmät ovat ihania. Käykäähän Vantaanjoen rannassa katsomassa Haltialan tilan karvaisia Ylämaan lehmiä, kyltit ohjaavat Haltialasta puolisen kilometriä Ruutinkosken suuntaan laitumen luo.

  Horsma on kaunis. Kukat ovat syötäviä, olen niillä koristanut kesäsalaatteja. Näin juuri jostain blogista huikean pinkin horsmamehun ohjeen. Pitänee kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minsun pantas on Hurtan mallistoa ja jo vuosia vanha :) niin tyttömäisen söpö ja kesäinen.

   Ylämaan lehmät täytyy ehdottomasti käydä myös katsastamassa....karvaturrit :)

   Kun löydät horsmamehun ohjeet niin varmaan jaat ne myös muille....innolla odottelen jo, että voisin juoda sitä!

   Poista