heinäkuuta 16, 2013

Fiskars Village

Antiikin metsästäminen on kovaa puuhaa ja Mrs Lovejoyn vatsa kurni jo nälästä Vanhan Veitsihallin kiertelyn jälkeen :) Ajateltiin ensin syödä perinteiset lohikeitot à 8€ soppatykistä itse tapahtuma-alueella mutta kaikki puutarhapöydät oli varattu ja jonottamaan ei jaksettu jäädä.


Eteenpäin siis joen varatta ja uutta ruokapaikkaa metsästämään.
Olimme sen verran aikaisin liikkeellä, että pääkadulla oli vielä melko väljää koska messuväki oli vielä penkomassa aarteita ulkotorilla tai hallissa.


Ja PIM - tässä lounasta, jota oli melko vaikea vastustaa vaikkei nyt perinteinen bliniaika olekaan juuri käsillä. Toisaalta kuka sanoo, että blinejä saa syödä vain talvella :)Mums.....


...täytyy sanoa, että blinit maistuvat kyllä myös näin keskellä kesää taivaallisilta ja kuohuvaa siihen kyytipojaksi - tosin tässä oli prosenttejä 0% :)Pienen tankkaushetken jälkeen jaksoi taas jatkaa kiertelyä kauniissa ruukkimiljöössä polttavan auringon alla, joka armollisesti meni aina välillä ohuen pilviverhon taakse. Tänä kesänä ei kyllä ole ilmoista voinut perinteisesti valittaa kukaan - ihan superkesä tähän saakka ollut! Kesä on melkein muistuttanut lapsuudenkesiäni, jolloin paistoi aina ja vedet olivat mukavan lämpimiä vai kultaako aika vain muistot.... :)Olen käynyt Fiskarsin kylässä myös talvella ja siellä on silloinkin kaunista mutta täysin erilainen tunnelma. Talvisaikaan ei turisteja juurikaan ole mutta suosittelen silti ajamaan kylänraittia ja katsomaan Vesa ja Julle Honkosen Firskarsin 350-vuotisjuhliin suunnittelemaa valaistusta, jota kesällä ei edes huomaa. Pajojen ja myymälöiden aukiolot talvella ovat rajallisia joten kannattaa googlettaa ennen talviseikkailua mihin pääsee sisälle.

Pikainen pistäytyminen Design myymälä Kopperiin kannattaa aina tehdä. Myymälä on ihan ruukinmiljöön keskellä kosken rannalla samassa talossa kuin Ravintola Kuparipaja, jonka terassilla tuntui koko ajan ihmisiä riittävän. Joen toisella puolella on ihana ravintola Wärdshus, joka ei ole koskaan pettänyt minua eli maut aika kohdillaan :)


Kopperin iloista väri-ilottelua.Rakastan näitä Mum's Collectionin Poro-koukkuja, jotka on valmistettu puhelimenjohtovaijerista ja niiden mukana tulee aina tarina. Kannattaa kurkata Mums's sivuilta tarkemmin yrityksen kokoelmasta, joka valmistuu reiluna muotoiluna taitavissa käsissä ympäri maailmaa. Fiskarsissa on syyskuun puoliväliin saakka avoinna ILOA -näyttely,  joka tavoittelee positiivisia ajatuksia ja ilon tunnetta. Teoksissa ilo ilmenee hersyvänä muotojen ja värien leikkinä, toisissa ilo on osa tekemisen prosessia. Pidin näyttelystä ja jos aika vain antaa myöden aion osallistua OMA TILA -sisustuspajaan 3.8.-4.8. Työpajaan voivat osallistua 8-100-vuotiaat sisustamisesta kiinnostuneet yksin tai yhdessä. Jos kiinnostuitte lisää linkin kautta vetäjistä ja työpajan sisällöstä.Mikään kesäretki ei ole täydellinen ilman lehmiä ja löytyihän niitä ruukinalueeltakin :)
Firskarsin oma karjatalous on päättynyt jo 1970-luvulla mutta Nybyn kartano on nyt parin vuoden ajan vuokrannut laidunmaita Fiskarsista. Pelloilla laiduntavat sveitsiläiset Simmental lehmät!

Reissun päätteeksi päästiin vielä lettukesteihin eli lähellä Desicon myymälää oli puutarhakahvila aivan ihanien ihmisten pihalla, jossa oli myynnissä myös vanhoja kalusteista, ikkunanpokia pikkusyötävän lomassa. 

Kivalle päivälle tuli vielä makoisan herkullinen loppuhuipennus :)


2 kommenttia:

  1. Fiskars on kyllä tosi viehättävä. Tuota Värdshusia on monta kertaa tehnyt mieli kokeilla, mutta kun meillä on aina ne "Viisikko lähtee retkelle"-eväät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Kuten jo kirjoitin ei ole koskaan pettänyt eli kaikesta ruuasta olen siellä nauttinut :) Toisaalta "Viisikko lähtee retkelle" -eväät ovat varmaan perinne eli siitäkin voi olla vaikea luopua...

      Poista