kesäkuuta 03, 2022

#Blogiperjantai22 - Tämän haluan sinun tietävän bloggaamisesta

 Tänään on kesäkuun ensimmäinen perjantai eli sen tarkoittaa sitä, että tänään on #blogiperjantai22!  Viidettä kertaa järjestettävää valtakunnallista blogin ja bloggaamisen teemapäivää eli virtuaalista blogiperjantaita vietetään aina näin kesän alussa. Blogiperjantai -päivän teemana nyt kuluvana vuonna on "Tämän haluan sinun tietävän bloggaamisesta"

Blogiperjantain järjestävät yhteistyössä Sisältötoimisto Rouva Sana ja Bloggaajan käsikirja. Sisältötoimisto Rouva Sanan takaa löytyy ihana Minna Luoma, joka on kirjoittanut jo reilut 20 vuotta ammatikseen sisältöjä. Minna on toimittaja-bloggaaja digimarkkinoinnin asiantuntija ja yrittäjä. Minna on julkaissut myös kaksi kirjaa liittyen bloggaamiseen eli Bloggaajan käsikirja sekä Bloggaajan työkirja. Marjon matkassa -blogi osallistuu nyt kolmatta kertaa blogiperjantain viettoon.


Kirjajulkkari 2019, Bloggaajan käsikirja 

Oma Marjon matkassa -blogini täyttää 25.joulukuuta 10-vuotta! Kertauksen vuoksi niille, jotka eivät tunne taustaani olin siis jo blogannut jo puoli vuotta Kenkälaatikko -nimisen yrityksen nimissä testaten samalla Beyond Skin -kenkiä ennen oman blogin perustamista. Minua potkaisi onni ja voitin somessa järjestetyn bloggaaja -kisan - kiitos ihanien äänestäjien! Minua harmittaa eniten, että en ottanut silloin talteen mihinkään omia postauksia, joita kuitenkin kertyi melkoisesti. 

Kun Kenkälaatikko muutamia vuosia myöhemmin lopetti kaikki hävisi kuin tuhka tuuleen. No, kaatuneen maidon perään ei kannata enää itkeä koska se on jo menetetty kuten minun postaukset. 
Blogit ja bloggaaminen eivät minusta missään tapauksessa ole menneen talven lumia! Vaikka  blogeihin ei varmasti enää nyt mobiiliaikana kommentoida yhtään niin paljon kuin ennen niitä kyllä luetaan. Ainakin omassa blogissa vieraillaan nyt ahkerammin kuin kaksi vuotta sitten. Ehkä koronapandemiakin on voinut vaikuttaa? Vaikka itse olen visuaalinen ihminen olen silti sitä mieltä, että kaikki somea seuraavat eivät halua vain katsoa muutamia sekunteja kestäviä videonpätkiä TikTokista ja Instagramista. 

Kesäretki 2014, Lappeenrannan Hiekkalinna

Pohjaan tämän väitteeni siihen, että omasta blogistani löytyy sellaisia blogipostauksia, jotka vuodesta toiseen ovat Marjon matkassa -blogin TOP10 luetuimpien joukossa aihealueensa kiinnostavuuden takia. Toki tässä auttaa varmasti myös hakukoneoptimointi, joka vaatii pitkäjänteistä työtä. Marjon matkassa on toki Instagramissa ja muutamia Reels-videoitakin olen tehnyt. Instagram Stories -osiossa on kiva jakaa - aina kun ehtii - myös sellaisista aihealueista kuvia, jotka muuten eivät ehkä päätyisi blogin puolelle.Taste of Helsinki 2016, Sinnen jälkiruoka

Bloggaaminen on itselleni harrastus kuten olen sen jo aiemmissa blogiperjantai -postauksissa kertonut. Vaikka "vain harrastan" yritän tehdä tätä bloggaamista myös yhtä kunnianhimoisesti kuin omaa päivätyötäni. Jos minulla ei ole aikaa kirjoittaa en väkisin väännä jotain blogipostausta "vasemmalla kädellä" vain saadakseni sen eetteriin. Koen, että minun täytyy aina pystyä herättämään kirjoituksellani sekä siihen liitetyillä kuvilla lukijan kiinnostus siinä valtavassa sometulvassa missä me kaikki päivittäin pyörimme. 

Ehdoton NO-NO dis- ja misinformaatiolle eli pyrin aina tarkistamaan faktat. Pakko rehellisesti myöntää, että kertaakaan blogivuosieni aikana en ole kokenut "tyhjän ruudun syndroomaa" eli sitä, että istun koneella "enkä keksi mistä minun pitäisi kirjoittaa"Punaiset kengät kirjasta Ihmisiä ja kenkiä 

Bloggaaminen vaatii aina aitoa paloa ja halua kehittyä sekä pitkäjänteisyyttä! Kun nyt katson yli yhdeksän vuoden taakse ensimmäisiä postauksiani tekisin monet asiat ihan eri tavalla. Mutta tämän kehityskulun jokainen bloggaaja tulee käymään urallaan läpi koska kukaan ei ole seppä tai bloggaaja syntyessään. Bloggaajan on hyvä minusta myös asettaa itselleen tavoitteita omalla blogiurallaan. Valita yksi aihealue - vaikka valokuvat - ja kehittää itseään siinä. Tai sitten tekstiosuudet jos ei ole niihin tyytyväinen. 


Jugend portaikko, Riika Alberta Iela

Joskus tulee itsellekin sellainen "kaikessa pitää olla hyvä ja tehdä se nopeasti" tunne mutta kannattaa olla armollinen itselleen ja mennä pikkuisin "blogiaskelein eteenpäin". Ei maailmaakaan tehty päivässä! Myös esim. käyttämällä apunaan Bloggaajan käsikirjaa ja työkirjaa saa apua moniin ongelmiin. Vertaistuki muilta bloggaajilta on myös kullanarvoista 


Mimmi 9kk Haltialassa kesällä 2021

Bloggaajana teen toki myös yhteistöitä mutta valikoin yhteistyöt hyvin tarkasti. Minulle on äärimmäisen tärkeää, että voin seisoa kirjoittamieni blogipostausten takana vielä myöhemminkin. Lukijoita ei koskaan saa eikä missään nimessä pidä aliarvioida. Pidempään blogiani lukeneella on ihan varmasti muodostunut minusta bloggaajana tietty mielikuva. En koe omaksi jutukseni kirjoittaa vaikka nettikasinoista vaikka ne tarjoavat hyvin hanakasti yhteistöitä jatkuvasti. Haluan tehdä yhteistöitä yritysten kanssa, jota puhuttelevat minua ja voin seisoa sen takana mitä kirjoitan.

Habitare 2019, Matrin osasto 

On toki täysin ymmärrettävää, että jos tulevaisuudessa yhteistyöyrityksen liiketoiminta muuttuu niin radikaalisti en enää voikaan sitoutua heidän arvoihinsa esille tulleiden uusien tietojen takia. Liiketoiminta tai sitä tarjoava yritys on voinut myös vaikka lopettaa toimintansa kun vuosia on kulunut minun postauksestani. Em. takia voin siis vuosien kuluttua olla ihan eri mieltä siitä mitä olen aiemmin kirjoittanut aiemmassa postauksessani. En silti halua poistaa tuota postausta koska se on osa kirjoitushistoriaani. Blogikirjoitus on mielestäni tietyiltä osin kuin uutinen, joka sekin saatetaan kumota myöhemmin kun aika ja tilanne on erilainen. 


Ateneum, italialainen Fantastico kesänäyttely 2018 

Bloggaajat eivät vain juokse ilmaisilla lounailla ja pr-tilaisuuksissa litkimässä skumppaa. Sain vuosia sitten sähköpostiviestin, jonka kirjoittaja epäili meidän bloggaajien tekevän juuri kuten tuossa edellä olevassa lauseessa väitetään kun jättää "ei vain" sanat pois kontekstistä. Totta on se, että bloggaajia kutsutaan erilaisiin pr-tilaisuuksia ja ravintoloihin mutta jokainen itse liike-elämässä mukana ollut tietää ettei "ilmaisia lounaita" ole olemassakaan. Saamaasi palvelua tai tuotetta vastaan sinä bloggaajana sometat, kirjoitat, valokuvaat, käsittelet ja editoit materiaalit julkaisukuntoon. Ilmaisen lounaan eteen on tehty siis jonkin verran myös työtä. Vastasin ihan ystävällisesti palautteen antajalle ja hän myös itse kirjoitti takaisin ettei ollut edes ajatellut miten paljon aikaa käytetään sen lounaan ja pr-tilaisuuden jälkeen somettamiseen. No hard feelings Högbergetin luola 2019, Kirkkonummi

Blogin aihealueen valitseminen on myös äärimmäisen tärkeää. Minulle oli itsestään selvää kirjoittaa lifestyle-aiheista blogia. Vaikka blogini ei olekaan päiväkirjamainen siinä seurataan kuitenkin niitä asioita, joita tapahtuu juuri minun elämässäni ja joista olen itse kiinnostunut. En ainakaan ole itse kokenut, että blogini olisi ihan täydellisen sillisalaattia koska sieltä erottuu kyllä aihealueet, joista postauksia on eniten selkeästi. Sisustus, taide, tapahtumat, arkkitehtuuri, ruoka, luonto, matkailu, koirat ja muoti. Kenkähullun kenkäpostaukset menevät muotikategorian alle vaikka kengät löytyy myös omana hakusanana. Olen myös kirjoittanut vastuullisuudesta, eettisyydestä ja terveyteen liittyvistä asioita. Luetuimpien postausten joukossa ovat myös joka vuosi kolonoskopia ja sudden deafness eli ikävätkin asiat kiinnostavat lukijoitani.


Kesätunnelmia 2021

Jos mietit blogin ja bloggaamisen aloittamista haluan kannustaa sinua aloittamaan sen nyt heti! Itse aloitin aika pystymetsästä ja olen tässä sitten kehittynyt ja halunnut myös kehittää itseäni. Vielä on paljon tehtävää ja sehän on tämän harrastuksen suola. Koskaan ei ole valmista vaan aina on jotain viilattavaa ja mitä voisi tehdä paremmin. Bloggaaminen antaa todella paljon vaikka sen eteen pitää myös olla valmis tekemään töitä 

Jos olet bloggaaja ja haluat osallistua tapahtumaan löydät Facebookista #Blogiperjantai22 tapahtumasivun, johon voit liittää oman blogipostauksen. Osallistujien kesken arvotaan 5.6. kolme Minustako bloggaaja? - BLOGGAAJAN KÄSIKIRJA ja Minustako bloggaaja? - BLOGGAAJAN TYÖKIRJA -kirjapakettia. 
4 kommenttia:

 1. Minäkin heräsin siihen, että ensi vuonna blogini täyttää jo 10 vuotta, hurjan nopeasti on aika kulunut. Kyllä blogeja edelleen luetaan. Minä olen hidastanut tahtia kahteen postaukseen viikossa, mutta se ei ole lukukerroissa kuitenkaan näkynyt millään tavalla...niin onnellinen tästä.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän blogit ovat sitten lähes samanikäisiä ♥ Tuo on muuten ihan totta, että aika on kulunut nopeasti - suorastaan vilistänyt välillä. Blogeihin on huomattavasti helpompi palata myöhemmin hakusanoilla kuin vaikka Instagramin kuvavirtaan. Hyvää uutta kesäkuista viikkoa Outi ♥

   Poista