kesäkuuta 24, 2022

Hyvää juhannusta ♥♥♥

 

Tänään on juhannusaatto, joka kuluvana vuonna osuu hauskasti päivälle 24.kesäkuuta. Eilen alkoi valtava joukkoryntäys juhannuksen viettoon maaseudulle, mökeille, saaristoon tai sukuloimaan jo puolenpäivän aikaan. Ehkä joku saattoi matkustaa myös sinivalkoisin siivin jonnekin muualle juhannukseksi. Toivottavasti kaikki pääsivät turvallisesti perille mihin he ikinä olivatkaan matkalla. Jokaisessa niemen notkossa ja saarelmassa vietetään tänään keskikesän juhlaan juhannusta eli mittumaaria. Juhannusaattona moni vetää perinteitä kunnioittaen Suomen lipun salkoon kello 18 illalla ja laskee sen seuraavan kerran vasta juhannuspäivänä kello 21. Juhlistamme liputuksella näin yötöntä yötä ja keskikesän suloista suvea. 
Grillit ovat ihan varmasti kuumina ja jokainen nauttii juuri niitä herkkuja mitkä kuuluvat hänen kesäjuhlaansa. Uudet perunat, silli, tilli ja voi ovat lautasella myös monessa kodissa. Ehkä jälkiruoaksi on mansikoita tai kenties jo kesän ensimmäinen mansikkakakku. Omnomnom! Juhannusjuhliakin järjestetään monissa paikoissa nyt ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Saadaanko juhannuskokkoja polttaa jää nähtäväksi sillä metsäpalovaroituksia taitaa olla voimassa aika laajasti. Vielä eilen ei meidän lähijärvellä näkynyt kokkoa vaikka juhla siellä pidetäänkin. Joku tekee perinteisiä juhannustaikojakin ja kerää ne seitsemän kukkaan sinne tyynyn alle nähdäkseen tulevan puolisonsa. 


Keräsin tähän juhannukseen liittyviä runoja, joiden myötä haluan toivottaa kaikille teille lukijoille oikein makoisaa, lämmintä ja turvallista juhannusta ♥♥♥Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.

– Tove Jansson –Minä avaan syömeni selälleen
ja annan päivän paistaa,
minä tahdon kylpeä joka veen
ja joka marjan maistaa.

Minun mielessäni on juhannus
ja juhla ja mittumaari,
ja jos minä illoin itkenkin,
niin siellä on sateenkaari.

– Eino Leino –Suloista,
iloista,
useampi kiloista,
makkaran makuista,
nuotion hajuista,…
sääksen syömää,
lätkällä lyömää,
järven jäätämää,
pyyhkeen vääntämää,
rattoisaa juhannusta!Uudet potut, lohta!
Vasta heiluu kohta!
Aurinko, tuuli ja vaahtopäät.
Teillekin iloiset juhannussäät.


4 kommenttia: