heinäkuuta 23, 2014

Saimaan rannalla

Jätimme kuuman pääkaupunkiseudun muutamaksi päiväksi ja siirryimme vielä kuumempaan Etelä-Karjalaan jatkamaan lomailuamme. Ihan käsittämättömän helteistä on kyllä ollut viime päivinä ja tuntuu, että koirani Minnie vain läähättää ja yrittää hakeutua varjoon tai viileään paikkaan sängyn alle lepäilemään. Menomatkalla pidimmekin yhden jaloittelutauon Pukaron Paroonin parkkipaikalla, että nelijalkainen ystävä saisi toimittaa asioitaan. Ilmastoitu auto houkutteli sen kyllä melko nopeasti takaisin sisätilaan joten kurvasimme taas kutostielle jatkamaan matkaa ja kohden Karjalaa.

Lappeenrannassa en ollutkaan käynyt useaan vuoteen joten odotin mielenkiinnolla mitä kaikkea kivaa kaupungista mahtaa löytyäkään. Majoituimme ystävien kotiin Pikisaareen ja täytyy vain todeta, että harvassa suomalaisessa kaupungissa voi kerrostalonsa edustalta pulahtaa aamu-uinnille siniseen järviveteen. Pikisaaressa se oli mahdollista eikä aamulenkillä koiran kanssa ollut yhtään outoa nähdä uimavaatteissa käveleviä lähitalojen asukkaita tepastelemassa kohden laituria kuin Välimeren rannoilla konsanaan :) Melkein kuin oltaisiin oltu ulkomailla. Välillä "mie ja sie" murrekin tuntui kuin vieraalta kieleltä :D
Veneillä oli minusta hauskoja nimiä ja mietin jos itse omistaisin veneen minkä mahtaisin antaa sen nimeksi? Entisajan merimiesperinteen mukaan tuodakseen hyvää onnea aluksen nimen piti olla kolmitavuinen naisen nimi. Sen piti päättyä a:han ja kirjaimia oli mielellään oltava pariton määrä. Veneillä näytti kyllä olevan muitakin kuin naisten nimiä eikä ne tavutkaan niin tarkasti enää menneet.

Hiekkalinna alue on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka Lappeenrannassa. Hiekkalinna on rakennettu jo 11.kerran ja tänä kesänä sen teemana on musiikki. Kun tarkasti katsotte tuolla vilahtelee The Beatles, Freddie Mercury, Bob Marley ja muitakin musiikkitaivaan tähtiä. Hiekkalinna on avattu jo 8.kesäkuuta ja valitettavasti sateet ovat jo turmelleet veistoksia joten niitä on jouduttu vähän korjailemaan mm. tuon ison naisen pään veistoksen nenä on fiksattu kertaalleen. Hiekan käsittely on kyllä melko uskomatonta taidetta! Tästä bloggailinkin jo viime kesänä eli tästä klik siihen postaukseen.

 
Huvivenesatamassa kävimme ihailemassa veneitä ja tutustumassa isäntäperheen ostamaan paattiin. Koska aikaa oli rajallisesti jätettiin vesillelähtö seuraavaan kertaan ja tyydyttiin katselemaan tätä ruotsalaista 40-luvulla rakennettu venettä vain kannelta käsin. Oli kyllä kaunis vene! Ystäväni Minna veti kipparinlakin päähänsä ja kättä lippaan joten kyllä Minnassa kapteeni ainesta selkeästi on.
Tosin en ole ihan varma vielä hänen navigointitaidoistaan....


Lappeenrannassa näkyi muuten harvinaisen paljon russeleita vierailumme aikana. Kuvissa näkyvään isä ja tytär-kaksikkoon törmäsimme useamman kerran. Isä tykkäsi polskia Saimaassa kun taas vuoden ikäinen tytär puolestaan komensi isäänsä vesirajassa :) Taisi se mennä papan perään veteenkin komentamaan. Omistaja kertoi isä russelin olevan varsinainen vesipeto eli aina vettä nähdessään on päästävä uimaan. Minnie ei sattunut olemaan kertaakaan mukana kun törmäsimme tähän parivaljakkoon joten häneltä tämä mainio kaksikko jäi näkemättä. Koirille oli varattu myös oma juomapiste satamassa KOIRIEN BAARI. Liikuttavaa!

Minniekin kävi kastautumassa Saimaassa mutta juuri silloin ei kuvia ehditty ottamaan kun omistaja yritti pitää valkoisia tennareitaan poissa rannan mudasta. Ystäväperheessä on muuten kaksi koiraa shelti Manu ja labbis Vito, joka ei kyllä ollut kotosalla vierailumme aikana. Minnie tunsi suurta kiinnostusta Viton "Sihteeri"-nimiseen leluun. Lopulta se jouduttiin ottamaan riiviöltä pois, että lelu säilyisi ehjänä omistajalleen. Tuosta Minnien ilmeestä kuvassa voi kyllä päätellä
"Tätä en kyllä anna ihan helpolla!"


Lappeenrannan keskustassa on mielenkiintoinen paikka nimeltään Linnoitus. "Ruotsi-Suomi ja Venäjä taistelivat vuosisatoja toisiaan vastaan. Lappeenrannan linnoitus syntyi rajalinnoitukseksi sekä osaksi Suomen ja Luoteis-Venäjän linnoitusketjua. Vuoroin se on ollut ruotsalainen ja vuoroin venäläinen linnoitus." Lisää linnoituksen ainutlaatuisesta historista voitte lukea tästä. Linnoituksen huipulta on hyvät näkymät yli kaupungin ja siellä on kiva istuskella kesäiltana ja katsella sinistä Saimaata. Linnoituksessa on järjestetty useana vuonna Linnoituksen yö-tapahtuma mutta nyt tapahtuma viettää välivuotta nettisivujen mukaan. Linnoituksen kesäteatteri esittää Olavi Virta-musikaalia 3.elokuutta saakka. Kuulimme teatterikappaleen loppuosasta vähän sekä aplodit kun kävelimme puistossa illalla.


Linnoituksen alueella on myös asuintaloja sekä liiketiloja. Lisäksi siellä sijaitsee Etelä-Karjalan taidemuseo (Kristiinankatu 8-10), jossa on Paratiisin Hedelmiä-näyttely (puolaista nykykansantaidetta). Tyydyimme katselemaan vain museon edessä olevia puista veistettyjä eläinhahmoja, jotka olivat hauskoja. Nämä Paratiisin puu hahmot olivat ITE-taidetta.
Näistä tuli hyvälle tuulelle ja alkoi hymyilyttämään :) Suosikkini oli tuo pitkäkaulainen vähän koiraa muistuttava hahmo, josta minulle tuli jotenkin mieleen Ice Agen Jyrsis :DMuseoita alueella olisi ollut vaikka kuinka paljon kuten tämä Ratsuväkimuseo mutta meitä alkoi kuumassa kävely sen verran väsyttää, että aloitimme etsimään kahviloita lähimaastosta.


Kadun toisella puolella oli aivan hurmaava Kahvila Majurska. Talolla on ollut todella vaiheikas historia ennenkuin siihen vuonna 1986 on perustettu tämä Lappeenrannan varmaan tunnetuin kahvila. Ihana vanhan ajan tunnelma valitsi kahvilassa, jonka kaikki huoneet oli sisustettu vähän erilaiseksi vanhoilla kalusteilla. Päädyimme itse istumaan sisäterassille vaikka ulkoterassisakin olisi ollut tilaa mutta hetken viileys teki meille ihan hyvää paahteen jälkeen.


Henkilökunta oli todella ystävällistä ja mukavaa ♥♥♥


Ja mitä kaikkia herkkuja sitä olisi ollut tarjolla.... Kaikki Kahvila Majurskan myymät leivonnaiset olivat muuten itsetehtyjä ja vähälaktoosisia. Kahvilan omien nettisivujen mukaan he käyttävät myös paikallisia luomukananmunia ja hunajaa - plussaa tästä!
Itse päädyin lopulta jääteehen extrajäillä sekä rahkapiirakkaan mansikkakastikkeella. MUMS!


Herkut nautittiin sitten siellä viileällä sisäkuistilla, joka oli sisustettu ihanan merihenkisesti punasinivalkoiseksi. Seinillä oli muuten myynnissä hauskoja tauluja.


Lopuksi vielä kuljimme kahvilan eri huoneiden läpi ja ihastelimme kauniita esineitä ja huonekaluja. Pöydillä oli aitoja kukkia - plussaa tästäkin :) Jos vierailee Lappeenrannassa tätä kahvilaa ei kannata jättää väliin vaan mahduttaa sen ohjelmaansa ehdottomasti. Kiitos vielä kahvilan hyvästä palvelusta ja herkullisista tarjonnasta. Lupaan tulla uudelleen kun pistäydyn seuraavan kerran kaupungissa.


Seuraavaksi siirryttiin Kahvila Majurskan talon toiseen päätyyn, jossa olikin sitten Matroona Luova puoti ja Tyyki-suomalaista kädentaitoa kaupat. Puotien yhteydessä näytti olevan myös ompelimo. Klikkaamalla puotien omille nettisivuille näkee tarkemmin heidän tarjonnastaan.
Hauskat kukilla varustetut hatut sekä hirvipatsaat miellyttivät minua eniten.

Linnakkeella kannattaa myös kävellä ja katsella upeita maisemia sekä kaupunkiin että Saimaalle. Linnakkeen toisella puolella aukeaan Pusupuisto, josta löytyy lavan lisäksi kauniita kukkaistutuksia. Viipurin portin kautta pääsee takaisin kaupunkiin vaikka alunperin portti onkin saanut nimensä siitä, että tästä lähti kulkureitti Itä-Suomen merkittävimpään kaupunkiin Viipuriin.Talouslehti Wall Street Journal on listannut Saimaan maailman viiden vaikuttavimman järvikohteen joukkoon enkä yhtään ihmettele! Itse menetin sydämeni sekä Lappeenrannalle että Saimaalle.

Lisää postauksia tulossa kaupungista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti