kesäkuuta 02, 2020

Högbergetin erikoinen luola


Minusta on tullut Luolanainen! Enkä viittaa nyt pelkästään koronakaranteenin aiheuttamaan ulkonäkööni vaan siihen, että kävin ihan oikeassa luolassa viime viikolla. Itse asiassa sukelsin luolaan kotimaassa ensimmäistä kertaa elämässäni. Olen aiemmin vieraillut Karkalin luonnonpuisto reissulla pari vuotta sitten kyllä Torholan luolan suuaukolla. Tiukan aikataulu takia emme valitettavasti ehtineet kurkistaa luolaan sisälle tarkemmin.

Maan alla Tytyrin kaivoksessakin on tullut seikkailtua muutamia kertoja elämäni aikana. Pääsin jopa nauttimaan Tytyrissä upean illallisen syksyllä 2012 kun ravintola Muru tarjoili siellä osana designpääkaupunkivuoden ohjelmaa suussasulavia makunautintoja. Mutta en silti laske näitä visiittejä varsinaiseksi luolavierailuksi koska kaivos on ihmisen louhima.


Mieleenpainuvin luolavierailuni on varmasti ollut Postojnska Jaman tippukiviluolasto Sloveniassa. Teimme vuosia sitten päiväreissun Venetsiasta tähän huikeaan luolastoon, jonka paikallinen asukas nimeltään Luka löysi jo vuonna 1818. Muistan hyvin, että minulla oli jalassani reissulla espandrillot, joiden punotut pohjat turposivat luolan kosteudesta ihan muodottomiksi vierailun aikana. Itse luolasto oli todella upea ja reissulla näimme myös olmeja eli sokeita salamantereita, joita elää maanalaisissa vesistöissä ja järvissä. Tänne haluaisin ehdottomasti vielä joskus palata elämässäni kun matkustaminen on taas suositeltavaa.


Muutamia vuosia sitten löysin netin syövereistä kuvia ja kirjoituksia Högbergetin luolasta Kirkkonummella. Useampikin retkeilijä oli käynyt tässä ulkomuodoltaan hyvinkin erikoisessa paikassa. Högbergetin luolaa pidettiin muotonsa puolesta uskaliaana ja sitä verrattiin jopa naisen sukupuolielimiin. Visit Finlandkin mainitsi omilla nettisivuilla, että Höbergetin luola on yksi Suomen erikoisempia luolia. Viime syksyn Iltalehden artikkeli paikasta oli viimeinen sysäys ja päätin, että täällä minä haluan ehdottomasti joskus vierailla. Luolissa on minusta jotain taianomaista ja maagistakin! Nyt viimeisten "talvilomapäivien" kunniaksi matkasimmekin Kirkkonummelle kurkistamaan tätä erikummallista luolaa.


Högbergetin luola löytyy siis Kirkkonummelta eli Helsinki-Hanko -tieltä (nro 51) käännytään Porkkalan risteyksestä vasemmalle. Porkkalantietä ajetaan muutamia kilometrejä ja ajoaika meiltä Espoosta kesti 25 minuutissa kohteen lähelle. Ennen Vanhan Porkkalantien risteystä lähtee polku metsään ajotien vasemmalta puolelta. Luolaa tulee lähestyä tämän polun kautta. Jos asetat Högbergetin luolan autosi navigaattoriin se ohjaa sinut Ratsutila Wiknerin pihalle, joka on yksityisaluetta eli täältä luolalle on turha lähteä yrittämään. Maantilan rauhan ja yksityisyyden kunnioittamisesta on jopa kyltti luolan suuaukolla muistuttamassa siitä ettei maatilan alueiden läpi kannata pyrkiä luolalle.


Högbergetin kalliot Gunnarsbyn kylässä kohoavat peräti 55 metrin korkeuteen merenpinnasta. Jo matka itse luolalle on elämyksellinen koska maisemat ovat erittäin vaikuttavat. Emme kiivenneet itse Högbergetin huipulle mutta varmasti näkymät olisivat sieltä olleet myös aika huikeat. Kulkiessaan luolalle johtavaa polkua huomio kiinnittyy ympärillä oleviin jättiläiskiviin, kaatuneisiin puunrunkoihin, lintujen ääniin ja kauniiseen sammaleeseen, jota on todella paljon.

Huomasimme myös yhden ison puun latvassa joko haukan tai kotkan valtavan suuren pesän. Lintuvanhemmat olivat selvästi huolissaan meidän liikkumisesta luonnossa koska ne ääntelehtivät levottomasti ja lentelivät myös edestakaisin. Olin tässä vaiheessa helpottunut, että Minnie oli jätetty autoon odottamaan. Yritimme olla häiritsemättä lintujen pesintää mahdollisuuksien mukaan liikkuessamme luonnossa.


Jossain vaiheessa alkoi iskeä jo epätoivoa ollaanko eksyksissä koska Högbergerin luolaa ei näkynyt missään. Ja sitten ihan yhtäkkiä se oli edessämme! Luolaa pitää lähestyä juuri oikeasta tulosuunnasta havaitakseen sen. Koska olimme ainoat metsässä liikkujat ei muistakaan retkeilijöistä ollut apua suunnistamisessa. Luola ei kauempaa katsottuna näytä yhtään erikoiselta mutta sinne pitääkin kurkistaa sisälle ymmärtääkseen miksi luolaa verrataan "naisen sukupuolielimiin".


Luola on tiettävästi Suomen ainoa virtauseroosion synnyttämä luola. Visit Finland -sivuston mukaan luola on syntynyt viimeisimmän vallinneen jääkauden aikana. Jäätiköiden alaiset sulamisvedet ovat syöksyneet valtavalla paineella graniittikallion rakoon. Vedet ovat kovertaneet hiidenkirnun kallioon vaakasuoraan toisin kuin perinteisissä hiidenkirnuissa, joissa kolo on syntynyt pystysuoraan.


Kun pujahtaa luolan oviaukosta sisälle ymmärtää sen miksi luolan sanotaan muistuttavan "maaemon kohtua". Högbergetin luolalla on korkeutta noin kaksi metriä ja sen leveys on reilun metrin. Luola on 6-7 metriä syvä. Luolaan pystyy menemään sisälle vaikka luolan suulla onkin kivi ikäänkuin porttina. Luolan katosta tulee luonnonvaloa eli luolan katto on siis osittain avoin. Luolassa tuntee olevansa turvassa "maaemon sisällä". Luolan graniittiset seinät ovat kauniit ja graniitistä erottaa monia värisävyjä. Käteen luolan seinät tuntuvat sileän turvallisilta.


Seisoessaan Högbergetin luolassa tuli kyllä sellainen fiilis, että nyt ollaan todella erikoisessa paikassa. Monet luolassa käyneet ovat pohtineet olisiko luolaa aikoinaan käytetty jonkilaisena pyhänä paikkana juurikin tämän eriskummallisen muotonsa takia. Ehkä täällä "maaemon kohdussa" on vaikka tuhansia vuosia sitten tehty jotain hedelmällisyysriittejä. Omaa lasta toivovat naiset ovat saattaneet tehdä luolaan vaikka "pyhiinvaelluksia" odottaessaan perheenlisäystä. Enempää tietoa ei netistä löytynyt luolan osalta. Mystinen paikka!


Löysimme myös toisen paljon pienemmän "luolan", joka ei itse asiassa edes ollut kunnon luola vaan kivenlohkareen muodostama "tasku". Luonnossa näkyi paljon isoja kauniin vihreiden sammaleiden peittämiä kiviä, jotka ovat varmasti myös irronneet Högbergetin kallioista jääkauden myllerryksissä. Sammaltakin oli pakko koskettaa ja voi, miten pehmeältä se tuntui.

Ehdottomasti jos ole kiinnostunut luonnosta, liikkumisesta luonnossa ja luolista suosittelen reissua Högbergetin luolalle. Muista silti kunnioittaa luontoa siellä liikkuessasi ja kerää myös kaikki mahdolliset omat roskasi mukaasi. Koronakevät näytti minulle Högbergetin luolan - kiitos siitä!


14 kommenttia:

 1. Luonto tekee kyllä kerrassaan upeaa taidetta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on taitava ♥ Jääkausien muovaamat hiidenkirnut ovat kyllä ihan käsittämättömiä.
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 2. Itse olen käynyt luolissa lähinnä pinnan alla sukeltaessa. Oli kyllä vähän pelottavaa ja menin vain suurimmista. Huih, luolat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole sukeltanut joten jo se olisi minulle uusi ja ehkä pelottavakin kokemus. Itsekään en halua luolaan joka on todella pieni. En kärsi kyllä ahtaanpaikankammosta mutta silti en halua sinne. Muistan, että kerran jossain välimeren reissulla kuljimme "jossain tunnelissa" jossa oli seinät todella "tiukassa" - ei mukava kokemus. Kun taas Rooman katakombeissa ei tullut yhtään sellaista tunnetta.
   Mukavaa viikonloppua Katja ♥

   Poista
 3. En taida olla oikein kunnon luolaihmisiä, kun magneettikoneessakin niin ahdistuttaa:D Vaan kyllä kait sitä tuommoisessa luolassa minäkin pystynen käpäsemään. Ainakin tuossa luolamaisessa taskussa istuksimaan. Ihan hirmuisen mielenkiintoinen postaus - siis kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua on inhottanut myös magneettitutkimukseen menoa ja olen pyytänyt siihen jopa rauhoittavaa. Luola on kuitenkin omasta mielestäni täysin eri juttu. Magneettitutkimuksen ääni on myös todella inhottava ja tuntuu, että musiikista huolimatta "se tekee hulluksi". Viimeksi kävin magneetissa kun minulle tuli outo "Äkillinen kuulonmenetys". Mukavaa viikonloppua :)

   https://styleheaven-marjorie.blogspot.com/2017/10/sudden-deafness-pelottava-hiljaisuus.html

   Poista
 4. Tytyrin kaivoksilla olen minäkin vaellellut, muistatkin varmaan reissun.
  Onpa kivan näköinen luola, tuonne olisi vähän niin kuin pakko mönkiä.
  Ihanaa keskiviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistanpa hyvin yhden Tytyrin reissun missä olimme yhdessä. Hauska reissu ♥
   Tämä Högbergetin luola on kyllä jännä paikka ja minustakin sinne oli
   kiva mennä. Ihan ei tarvinnut mönkiä :D
   Kivaa viikonloppu Outi ♥

   Poista
 5. Onpa hienot kuvat luolasta, kirkkonummella asuu sisko ja veljeni, eipä ole tullut mieleen että oisin käynyt luolansuulla kun siellä milloin käyn, täällä turussa on myös luolia, en mielellään meneluolaan sisälle,pelkään lepakoita, kotiini pihan läheisyyteen olen tehnyt itselleni naisluolan, jonne menen istuskelemaan, joskus orava tulee moikkaamaan, ja linnut tietysti.
  kiitos kommentistasi, ei niitä delfiinejä näekuin ehkä yöllä,silloin kun on hiljaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiits Pirjo ♥ Kaikkien en tarvitse olla "luolanaisia" mutta hyvä naisluola on kiva olla kotosalla. Sinne voi "vetäytyä luolailemaan". Lepakot ovat kyllä aika hauskoja. Tosin minullakin ensimmäinen kokemus niistä on lapsena mökiltä kun joku kylmäinen hipaisi poskea kun menimme puuceehen yöllä. Ei kiva mutta olen jo sinut lepakoiden kanssa.

   Arvasin ettei pullonokkadelfiinejä nähdä kuin hiljaiseen aikaan mutta ylipäätänsä mahtava juttu, että ovat tulleet meidän rantavesiin.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 6. Hienot kuvat! Ja tämä luola on vielä niinkin lähellä kuin Kirkkonummella. Täällä Turunkin lähellä on luolia, pitäiskö minunkin ryhtyä luolanaiseksi? :) Kironakevät kun on muutenkin esitellyt uusia luontokohteita.
  Mallorcan hienot tippukiviluolat ovat jääneet minulle erityisesti mieleen.
  Aurinkoista viikkoa sinulle ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula ♥ Suosittelen luolanaiseilua tai edes "naisluolaan" vetäytymistä silloin tällöin :D Koronakevät on saanut minut enemmän ja enemmän luontoon missä voi olla rauhassa vältellen ihmismassoja.
   Hyvä kun muistutit sillä olen minäkin käynyt Mallorcan tippukiviluolissa. Kaikkea ei muista ja tuon ajan kuvat eivät ole digitaalisia niin albumien esiinkaivaminen ei "soita kelloja tutusta paikasta". Mallorcan luola oli elämys myös.

   Kivaa viikonloppua Tuula ♥

   Poista
 7. Samantapaisia kuvia saisit halutessasi Ahvenanmaalta Källskärin luodolta. Tosin se ei taida olla ihan luola, mutta kahden kallion välinen rako on siellä meren muovaamana saanut aika ... seksikkäitäkin ... muotoja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko vinkkauksesta! Kävin googlaamassa ja todellakin "muotokieli" rantakallioissa on aika "naisellinen" sekin. Sinä purjehtija olet päässyt näkemään ihan livenä. Kyllä vesi on muovannut outoja juttuja vuosisatojen kuluessa.
   Kivaa viikonloppua ♥

   Poista