kesäkuuta 06, 2022

Omenapuiden kukkaloistoa Muukalaispuistossa

 Viime viikolla oli ihan pakko yhtenä päivänä piipahtaa kurkkimassa miten Muukalaispuiston upeat omenapuut jaksavat. Touko-kesäkuun vaihteessa ne yleensä aina ovat kukkineet kuten ensimmäisenä koronakeväänä 2020 kun kävin fiilistelemässä omenapuiden alla Minnien kanssa. Olin kauhukseni huomannut jo muutamia viikkoja sitten, että itse puisto oli oudosti aidattu. Alueella oli selvästi alkamassa joku isompi remontti ja sydämeni jätti jo pari lyöntiä väliin ettei samalla vain raivattaisi ihania koristeomenapuita sieltä pois. 


Löysin onneksi netin uumenista Espoon kaupungin yleissuunnitelman vuodelta 2021, jossa puut oli merkitty säilytettäviksi. JIHUU!!!! Jos nämä itselleni rakkaat omenapuut olisi pantu maan tasalle siinä olisi kyllä suusta päässyt rumia sanoja ja kyyneleitäkin olisi vuodatettu. Omenapuut itsessään ovat kauniita ja Muukalaispuiston vaaleanpunaiset omenapuut tarjoavat upean "omenankukkien hanamin" ohikulkijalle. Puisto tulee kyllä kokemaan ison muutoksen tässä perusparannuksessa mutta onneksi nämä rakkaat puut säilyvät. 


Jos minulla olisi puutarha istuttaisin sinne ehdottomasti omenapuita. Itsehän olen äärimmäisen allerginen omenoille mutta juuri tästä keväisestä kukkaloistosta haluaisin nauttia omalla pihallani. Omenat voisin sitten vaikka lahjoittaa naapureille kunhan itse puut kukkisivat ja olisivat minun omalla pihallani. Vaaleanpunaisia omenakukkia katsoessa tulee sellainen "ylenpalttisessa hattarapilvessä olo" mieleen, johon on kiva sukeltaa kiireen keskeltä hetkeksi omiin ajatuksiin. 

Puistot, luonto ylipäätänsä ja kukkaloisto ovat muuten ihan älyttömän hyviä keinoja keskellä päivää hetkeksi hengähtää kiireen keskellä ja ottaa itselleen pieni pala rauhaa. Olen karannut joskus kahville kanin kanssa Helsingin Talvipuutarhaan viettämään lounashetkeä ja lataamaan akkujani. Toinen hetkisen työpäivän katkaiseva ja voimaannuttava kokemus on merenrannalla seisominen hetken aikaan. Solmussa olevat työajatukset selkeytyvät ja oma olo voimaantuu. Kokeilkaa jos ette usko! Perhonen on tärkeä pölyttäjä luonnossa. Tämä yksilö kuvattu aikoinaan Hangossa


Tämän pölyttäjän bongasin Kaisanniemen kasvitieteellisen puutarhan kirsikkapuusta nyt toukokuussa.

Latokartanon kosken äärellä Perniöstä löytyi perhonen. joka tekee tärkeää pölyttäjän työtä. 

Kukkivat omenapuut tarvitsevat ehdottomasti pölyttäjiä ja onneksi niitäkin Muukalaispuistossa näkyi melko runsaasti. Tosin tällä reissullani yhdestäkään en onnistunut nappaamaan hyvää kuvaa joten kuvat lainasin aiemmista postauksista. Toivon myös sydämestäni, että jatkossakin tulen näkemään tässä puistossa pölyttäjiä koska ilman niitä koko maapalloa uhkaa todellinen kriisi. Ilman mehiläisiä, kimalaisia, perhosia, kukkakärpäsiä ja kovakuoria eivät viljelykasvitkaan saa tarvitsemaan hyönteispölytystä. 

Hyönteisten elinympäristön katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit ja ilmastomuutos ovat vähentäneet pölyttäjien populaatioita. Jokainen meistä voi hankkia myös oman hyönteishotellin, jonka voi sijoittaa vaikka pihalleen tai parvekkeellekin. Kannattaa myös poiketa Luonnontieteellisessä museossa, jossa on valtava määrä erilaisia pölyttäjiä esillä. Luomuksesta löytyy myös ehdottomasti Helsingin kaunein portaikko.


Näin pieni Mimmi oli viime kesäkuun alussa kun omenapuut kukkivat. 

Joko sinä olet käynyt omenankukkia katsomassa? Tai kenties omenakukkapicnikillä? Helsingin Malminkartanon Fruticetumissa on penkit ja pöydät jo odottamassa eväsretkeläisiä omenapuiden alle herkuttelemaan. Omenankukkien katselu on ihan yhtä ihanaa kuin kirsikankukkien katselu. Vahva suositus! Kivaa uutta viikkoa 6 kommenttia:

 1. Monena keväänä olen suunnitellut meneväni Malminkartanoon ihailemaan omenapuita, mutta aina on tullut joku este. Nyt taitaa tämä flunssa kestää niin kauan, että kukkaloisto ehtii hiipumaan. Meillä on taloyhtiössä omena-, koristeomena-, kirsikka- ja päärynäpuita, joten kukkaloistosta pääsee nauttimaan onneksi ihan kotioloissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä, että teille iski koronan jälkeen vielä toinekin flunssa :/ tästä ei voi pitää! Malmikartano jäi minulta tänä vuonna väliin. Kiva kuulla, että teillä oli kuitenkin omassa pihapiirissä kukkivia puita. Itse kaipaisin, että meidän taloyhtiössä oli syreenipensaita pihamaalla ja pari omenapuuta. Ehkä niitä pitäisi ehdottaa taloyhtiön hallitukselle.

   Poista
 2. Kirsikan kukat menivät ihan ohi tänä vuonna, mutta ompun kukkia olen ihastellut. Tien toisella puolella, meidän kodista, kukkii aivan ihanasti omppupuut. Meidän pihoilla ei taida kenelläkään olla omppupuita.
  Ihanaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ehdin tänä vuonna hyvin nähdä kukkivia puita. Nyt muuten tämä Muukalaispuisto on ihan myllättyä kun tehdään uutta. Onneksi omenapuut on suojattu ja toivotaan ettei pahastu siitä, että ympärillä tehdään uutta puistoa. Odotan jo ensi kevättä ja Muukalaispuiston näkemistä.

   Poista
 3. Mielestäni parasta puutarhassa on hedelmäpuiden kukinta ja tuotto. Meillä on omenapuita, päärynäpuita ja luumupuu sekä lukuisia marjapensaita. Puutarha, jossa on vain ruohokenttä ja tuija-aita, on biotooppina köyhä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että teillä on "vanhanajan puutarha" eli paljon marjapensaita sekä kukkivia ja satoa tuottavia puita. Tuo on ihan totta, että nykyään valtaosa puutarhoista on vähän tylsiä eli se ruohokenttä ja tuijat. Monia ehkä pelkää, että puista tai pensaista tulee enemmän työtä eikä ehkä mieti puutarhaansa kokonaisuutena.

   Poista