huhtikuuta 19, 2019

Pääsiäiseni vanhoja ja uusiakin perinteitä


Pitkäperjantain viimeisiä tunteja vietetään ennen pääsiäislauantain alkamista. Palmusunnuntai aloitti kuluvan pääsiäisviikon ja nyt hiljainen viikko lähestyy loppuaan. Ihanan lämmin kevätsää on tänään hellinyt koko Suomea. Aurinko paistoi vaikka usein pitkäperjantai on ollut sateinen ja harmaa. Vai voisiko muistikuvani liittyä päivän yleiseen surumieliseen luonteeseen? Tai siihen, että lapsena pitkäperjantai vietettiin aina kotosalla rauhassa perheen kesken? Kun pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain on joskus keväistä kuten tänään. Mutta muistan myös pääsiäisiä jolloin on kävelty lumisateessa.

Huomasin Keyword: Love Jonnan blogista kivan koosteen hänen pääsiäisperinteistään. Olen armoton jouluihminen (bloginihan alkoikin joulupäivänä 2012) kuten Jonnakin ja toiseksi tärkein kirkollinen juhla minulle on ehdottomasti pääsiäinen. Olen jo ainakin kerran kirjoittanut vähän uudemmista perinteistäni täällä blogissa. Päätin silti vielä niputtaa ne vanhat kotoa opitut tärkeät perinteet ja viime vuosina mukaan tulleet uudet pääsiäisperinteeni yhteen.


Omassa lapsuudessani emme veljeni kanssa käyneet virpomassa palmusunnuntaina. Meidän sukumme on sekä äidin että isän puolelta kotoisin Uudeltamaalta eikä virpominen ole ollut silloin yleinen tapa täällä. Luokkakaverini oli ortodoksi ja hän kertoi aina virpomisesta pääsiäisen aikaan. Muistan elävästi kun kävimme hänen kotonaan katsomassa hienosti koristeltuja virvontavitsoja ja samalla sain elämäni ensimmäisen kerran myös maistaa pashaa. Maistui aika jännälle mutta en oikein pitänyt sen mausta silloin lapsena.

Isoäitini puolestaan kertoi, että hänen lapsuudessaan uskottiin, että trullit ja noidat olivat liikkeellä lankalauantaina. Pahantahtoiset olennot olivat haitaksi talojen kotieläimille ja he eivät saaneet päästä navettaa ettei karjalle vain tapahtuisi mitään. Pohjanmaalla on poltettu lankalauantaina pääsiäiskokkoja karkottamaan nämä trullit. Muistan ettei isoäiti voinut mitenkään ymmärtää, että kaksi niin erilaista perinnettä on yhdistetty nykyään pääsiäisenä kulkeviin virpoviin pääsiäisnoitiin.


Meillä oli kotona aina kasvamassa rairuohoa ennen pääsiäistä. Tämä tapa on siirtynyt myös omaan pääsiäiseeni. Rairuoho joko kasvaa tai sitten ei riippuen aina vähän pääsiäisestä ja toki myös siemenistä. Muutamina pääsiäisinä olen kasvattanut vehnääkin mutta minusta se ei näytä yhtä kivalta. Yhtenä keväänä kokeilin tuollaista hassua Grass man -hahmoa vihreällä rairuohotukalla. Rairuohoon laitettiin aina lapsuudenkodissani pieniä tipuja.


Omat pääsiäiskoristeeni pääsevät esille vuodesta toiseen. Tuo vihreä kanaperhe on löytö Fiskarsin antiikkimarkkinoilta muutamia vuosia sitten. Jotain uuttakin saattaa tarttua mukaan aina siinä vaiheessa kun pääsiäiskoristeet menevät alennukseen lankalauantaina. Käyn yleensä piipahtamassa lankalauantaina Indiskassa, josta olen löytänyt monia kivoja pääsiäismunia.

Pääsiäiskoristeita minulla on hyvin maltillisesti verrattuna joulukoristeisiin. Suosikkeja ovat puput sekä kankaiset että lasiset, jotka otetaan esille aina pääsiäisenä. Myös keltainen keraaminen kanaemo, joka on myös löytö antiikkitapahtumasta pääsee ruokapöydälle. Munanpuolikkaat - jotka ovat oikeasti kynttilöitä - ovat aina säilössä tuolla kanan sisällä pääsiäisen jälkeen. Kynttilät taisin joskus ostaa Tiimarista vuosia sitten. Kanaemo voisi toimia myös tarjoiluastiana ruokapöydässä tarvittaessa.

Minulla on myös hauskat munakupit, jotka muistuttavat vähän "pieniä Mariskooleja". En ole ihan varma ovatko nämäkin löytö Tiimarista joskus menneisyydessä tai toinen vaihtoehto on, että olen ostanut nämä kirpputorilta. Joka tapauksessa nämä ovat minusta hauskat ja sopivat myös hyvin pääsiäiskattaukseen.


Lapsena maalasimme aina pääsiäisenä kananmunia. Siis munat keitettiin ja sitten koristelimme ne vesiväreillä veljeni kanssa. Kananmunia en olen enää vuosiin maalannut mutta viime keväänä kävin HUONEetRUMin pääsiäisaskartelu iltapäivässä ja tein siellä itselleni oman decoupage-tekniikalla tehdyn pääsiäismunan tai oikeastaan kaksikin. Myös pääsiäiskranssi ja koristelu pääsiäisoksa ovat tallessa viime pääsiäiseltä.

Olen myös säästänyt kummitytöltäni vuosien mittaan saadut koristellut virpomisvitsat. Otan aina pääsiäisenä myös nämä vitsat esille maljakkoon. Ortodoksi perinteen mukaan virpomisvitsat on siunattu pyhitetyllä vedellä palmusunnuntaita edeltävänä päivänä. Lahjaksi saatu virpomavitsa tulisi säilyttää ikonin takana Helatorstain aattoon asti. Sen jälkeen siunattu vitsa tulee hävittää polttamalla.


Lapsuudessani meillä kävi aina pupu tuomassa pääsiäismunia ensimmäisenä ja toisena pääsiäispäivänä. Olimme tehneet pupulle pesän, johon aina mystisesti ilmestyi yön aikana munia. Muistan, että niitä pääsiäismunia ilmestyi sinne vielä kun olin murrosikäinen eikä se ollut minusta yhtään noloa koska rakastin pääsiäismunia. Jo pari vuotta sitten pääsiäispostauksessa lupasin kaivaa esille sellaisen pyöreän peltirasian, joka on täynnä pääsiäismunista saatuja sormuksia. Minun lapsuudessani pääsiäismunissa oli aina sormuksia. Sitten niitä tungettiin jokaiseen sormeen ja leikittiin prinsessaa. Tai ainakin tyttöjen pääsiäismunissa oli sormuksia.

Saimme myös lapsena Mignon-munia koska isotätimme oli töissä Fazerilla. Pidin myös näistä kokosuklaisista herkuista vaikka niistä ei saanutkaan yllätystä. Olen tänä pääsiäisenä syönyt jo kaksi Mignon-munaa ja uskon ettei lukumäärä jää tuohon kahteen. Niitä ei vain voi vastustaa.


Pääsiäisenä pitää myös olla viimeistään tetenarsissit parvekkeella ja myös helmihyasintteja. Totta kai kotiin maljakkoon tulppaaneja kuten tammikuusta lähtien olen tehnyt joka viikko. Minä rakastan tulppaaneja ja nyt ostin myös pajukaijatulppaaneja pääsiäiseksi. Isoäidillä oli pääsiäisenä aina koivunoksia maljakossa ja niissä ole ihanat, vaaleanvihreät hiirenkorvat. Tänä vuonna unohdin harmiseksi ottaa koivunoksat riittävän ajoissa sisälle.


Omaan pääsiäiseeni on jo vuosia kuulunut vierailu Talvipuutarhassa Töölönlahdenrannalla. Omassa lapsuudessani siellä oli myös kananpoikia mutta tästä perinteestä on luovuttu jo vuosia sitten. Tänä vuonna puutarhassa pääsiäistunnelmaa tuovat mm. keltaiset ja oranssit hyasintit, keltaiset begoniat, kevätvihmat, krookukset ja komeat narsissit. Esillä on myös taidokkaita kukkasitojien tekemiä asetelmia. Talvipuutarhan pääsiäisestä lisää tästä.



Haltialan tilalla olen myös monena vuonna käynyt juuri pääsiäisen aikaan. Voiko olla söpömpää kuin tänä keväänä syntyneet pikkuiset karitsat, joita saa lampaiden lisäksi myös silitellä lampolassa. Niin pehmeitä ja suloisia. Tilalla on avoimet ovet perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Lehmätkin ovat siirtyneet jo ulkolaitumella ja ehkä voi nähdä myös possuja sekä kanojakin. Makkaranpaistoa sekä poniratsastusta lapsille.


Matteus-passiossa olin eilen 7. kertaa elämässäni. Eilen oli 92.kerta kun Suomen laulu esitti Matteus-passion Johanneksenkirkossa. Matteus-passio auttaa rauhoittumaan työviikon jälkeen äärimmäisen hyvin. Itse esitys kestää n. 3,5 tuntia sisältäen yhden 20 minuutin väliajan. Istuminen kovalla kirkon penkillä saa laskeutumaan pääsiäisen tunnelmaan. Olin vielä eilen unohtanut kotiin eväät ja juomapullonkin mutta hyvin pärjäsin. Elämys on joka vuosi mahtava. Tänä vuonna siitä teki erilaisen myös se, että kapellimestari Topi Lehtipuu lauloi itse evankelistan osan eli hänellä oli siis kaksoisrooli. Huikea suoritus! Suomalainen Barokkiorkesteri ja erityisesti cembalo hurmaavat myös vuodesta toiseen.


Via Crusis on nyt toista vuotta lankalauantaina eli huomenna. Olen itse ollut mukana seuraamassa tapahtumaan varmaan kymmenisen vuotta. Viime vuonna oli vielä lunta maassa kun Valtteri Torikka Jeesuksen roolissa seisoi Kaisaniemen puistossa. Huomenna olemme varmasti paljon lämpimämmissä olosuhteissa kun kuljetaan puistosta Suomen Pankille ja siitä edelleen Senaatintorille. Via Crusis alkaa kello 21 ja Jeesuksen roolissa on tänä vuonna näyttelijä Eric Barco. Veli-Pekka Hännisen käsikirjoittaman ja Ville Saukkosen ohjaaman teoksen päärooleissa on tänä vuonna nuoria näyttelijöitä helsinkiläisestä Kellariteatterista.




Pääsiäisessä on minusta ihanaa yhdessä hitaasti ja rauhallisesti ruokailu. Meillä tulee ainakin olemaan tarjolla uunilohta mutta mitä muita herkkuja tarjoillaan selviää myöhemmin. Totta kai leivon perinteistä rahka- eli piimäpiirakkaa kuten sitä olen tottunut kutsumaan. Ja piirakka ehdottomasti ilman rusinoita ja sitruunaa. Resepti oman äidin peruja ja tätä on meillä nautittu aina kahvin kanssa pääsiäisenä. Aion myös koko pääsiäisloman syödä aamiaisen ihan rauhassa ja totta kai lukien pitkään ja hartaasti Hesaria. Hitaat aamut ovat ihan parhautta!



Kaikki postauksen kuvat ovat aikaisemmilta pääsiäisiltä. Uusia pääsiäiskuvia sitten toisen pääsiäispäivän postauksessa kun pääsiäisateriat sekä muutkin herkut on nautittu.


Mitä sinun pääsiäiseesi kuuluu?
Omaatko perinteitä tai tapoja, joita noudatat pääsiäisenä?
Uppoaako Mignon-munat tai pääsiäisherkut kuten mämmi?


18 kommenttia:

  1. Hyvin paljon samanlaiset perinteet on meilläkin,.Kuitenkin meillä on aina KUKKO muninut ja vain ensimmäisenä pääsiäispäivänä.Silloin laitetaan karvalakki sängyn alle johon kukko sitten munii��
    Minä joka olen myös jouluihminen,huomaan aina pääsiäisenä että ihan saman sporttinen olen silloinkin koristeiden suhteen.Matot vaihtuu keltaisiin ,samoin verhot vaihtuu ja koristeita V&B on varmaan sata ja noitiakin ainakin 50 .Pihalla on 10 noitaa ja narsisseja ja keltaisia lyhtyjä ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä kukko meillä pääsiäispupu! Meillä perinne varmaan lähti siitä, että veljeni kanssa meillä oli pääsiäispuput, jotka asetettiin sinne pesään iltaisin. Meillä munia tuli molempina pääsiäispäivinä mutta ei koskaan ennen sitä.

      Minä en laita muuten pääsiäistä kotiin mutta koristeita ja kukkia kyllä.
      Hyvää pääisiäistä Tarja :)

      Poista
  2. Mä niin rakastan näitä sun juhlapyhien postauksia ♥ Niitä on tosi ihana lukea ja katsella niiden kuvia. Virpominen, rairuoho, mämmi, rahkapiirakka ja pääsiäismunat ovat minulle tuttuja jo lapsuudesta. Meilläkin rairuohoon laitettiin pieniä keltaisia tipuja. Lammasta meillä ei syöty , mutta muutaman kerran mies on nyt sitä tehnyt meidän yhdessäolon aikana. Itse olen tehnyt sitten pashaa, jota aion tehdä tänäkin pääsiäisenä. Pidän sekä pashasta että mämmistä.

    Lasten ollessa pieniä pidin enemmänkin kiinni pääsiäisperinteistä, mutta nyt kun he ovat jo lentäneet pesästä huomaan lipsuvani. Pidän kuitenkin pääsiäisestä juhlana hyvin paljon. Nytkin koristelen kotia jonkin verran, mutta annan pääsiäisen mennä vähän kuin omalla painollaan.

    Tuo Matteus-passio on varmasti huikea kokemus ja se olisi jännä kokea edes kerran elämässään. Hyvää Pääsiäisen aikaa sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse ♥ Lammas ei ole minunkaan suuri suosikki mutta joskus sitä syödään jos joku toinen kuin itse valmistan sen. Meillä on usein kalaa, kanaa ja totta kai myös muitakin pääsiäisherkkuja kuten mätiä ja kananmunia.

      Pääsiäinen kestää vain muutamia päivä ja mielestäni muutamat koristeet ovat ihan riittäviä.

      Matteus-passio on erittäin vaikuttava ja vaikka siinä selkä sekä jalat välillä vähän puutuvat on se sen arvoista. Upea äänisiä laulajia ja koko passio vie mukanaan.

      Hyvää pääsiäistä Krisse ♥

      Poista
  3. Lisäys vielä,mämmi on ostettu ja kerma.Sitten tein rosvopaistia uunissa.(Kasler paisti 300astetta n, 3;5 h).Suklaata on Marabou uutuudet KEX ja CRISP!Ostin 6 kpl ja yksi levy CRISP! meni päivässä. Tosi hyvää😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mämmi on ihanaa ja syömme sitä usein vaniljakastikkeen kanssa. Itse en laita siihen sokeria mutta tiedän monen niin tekevän. Olen tehnyt myös rahkaa, johon sekoitetaan mämmiä. Hyvää sekin!

      Poista
  4. Eilen oli kyllä mahtisää. Me ei juuri haluta uskontoa meidän pääsiäiseen, vaikka omalla tavalla sitä vietetäänkin. Itse yleensä aloitan paaston mutta tänä vuonna siihen ei työkiireiden vuoksi ollut mahdollista. Meillä myös ruokapöydässä puhutaan orjuudesta vapautumisesta, kahden eri ajatuksen ja uskonnon näkemyksenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilinen sää oli NIIN kesäinen! Näin ihmisiä jopa shortseissa mikä oli ehkä vähän liikaa itselleni. Mereltä tuuli kuitenkin aika vilpoisasti vielä. Mukavaa pääsiäisen aikaa ja nautinnollisia ruokailuhetkiä ♥

      Poista
  5. Meillä on pitkäperjantain perinteenä ollut sukulounas, nyt jo useana vuonna järjestetty meillä. Loppupääsiäinen on taas vuosia vuetetty Sammatissa, jonne nytkin olemme matkalla.

    Mämmiä syö jos sitä on tarjolla,itse en sitä koskaan osta. Mignonit ovat herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me aloitamme ruokailut vasta nyt lauantaina ja tästä eteenpäin sitten kolme päivää syödään yhdessä. Mämmiä ostan kyllä ja nautin sitä koska pidän siitä. Mämmi jäädyke on muuten myös jännä makunautinto. Mignonit ovat todella herkkua ja välillä niitä tulee ostettua jo ennen pääsiäistä...
      Mukavaa pääsiäistä Sammanttiin ja rapsuja Tarmolle ♥

      Poista
  6. Meillä ei oikein mitän perinteitä ole ollut ja pitkään on mennytkin että pääsiäinen on vai päiviä muiden joukossa. Ehkä oma torppa eläimineen muuttaa asiaa. Se on varma että meillä pääsiäinen on valon juhla mikä tietää tulevaa kesää. Talvi on vurallisesti jäänyt taa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä on sellainen missä itse viihtyy ja tuntee olonsa hyväksi. Ei perinteitä välttämättä tarvitse olla. Kivaa pääsiäistä🐣

      Poista
  7. Lähikaupasta oli mignon munat loppu, voitko kuvitella?
    Suklaamunat kuuluu perinteisiin ja pasha...huom, että en vietä pääsiäistä, mutta herkkupuoli kuuluu perinteisiin silti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua! Miten Mignon munat voi olla loppu? Toisaalta ne taitavat olla niin suosittuja,
      että näinkin voi käydä. Suklaamunat ja pääsiäinen kuuluvat yhteen. Ehdottomasti :)

      Poista
  8. Meidän pääsiäinen on todella yksinkertainen. Olemme usein olleet reissussa joko golfin tai laskettelun parissa. Meillä pääsiäinen merkitsee vapaata kuten tänäkin vuonna. Keltaiset tulppaanit ostin viikonlopun kunniaksi. Tänään avasin piccolopullon Fresitaa ja Taiga raakasuklaata. Todella herkillinen combo :)

    Mukavaa viikonloppua ja rapsut Minnielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun pääsiäisestä voi tehdä juuri oman näköisensä ja tehdä juuri sitä mitä huvittaa.
      Neljän päivä vapaa tuntui minusta paljon pidemmältä ajalta ja tuli levättyä oikein kunnolla.
      Fresita ja suklaa - aika toimiva yhdistelmä :)

      Kivaa alkanutta uutta viikkoa ja rapsuja Hansille!

      Poista
  9. Ihanalta kuulostaa teidän pääsiäinen! Ja kauniita kuvia aiemmilta vuosilta. Meillä meni pääsiäisperinteet uusiksi viime vuonna, kun poika aloitti koriksen. Pääsiäisenä täällä järjestetään suuri koristurnaus, jossa on yli 200 joukkuetta, ulkomailtakin. Kotiseurana meille kuuluu järjestelyvastuu. Sen lisäksi, että poika pelaa pe-su me vanhemmat olemme toimineet mm. kenttävastaavana ja yövalvojana ym. Hauskaa, mutta ei tässä hirveästi ehdi pääsiäistä juhlimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäisen voi hyvin viettää tuollakin tavalla. Kummityttöni pelaa myös korista ja oli nyt pääsiäisenä pelireissussa. Toivottavasti pojan joukkue menestyi peleissä ja teki koreja :)
      Kivaa uutta alkanutta viikkoa Minna!

      Poista