huhtikuuta 14, 2019

Elma ja Eläinystäväni-messut ovat täynnä ihania eläimiä


Eilen vietin aivan ihanan, inspiroivan ja mielenkiintoisen päivän Messukeskuksessa. Saavuin messuille heti aamusta ja lähdin kotiin 15 jälkeen. Nopea lounas puolenpäivän tienoilla mutta muuten tiiviisti messuhalleissa 1, 2, 4 ja 5! Vielä tänäänkin on mahdollista mennä Pasilaan tutustumaan eläimiin Elma ja Eläinystäväni -messuilla. Samalla lipulla pääsee toki muihinkin käynnissä oleviin messutapahtumiin - Hupicon, Lapsi-messut ja Outlet EXPO. 

Eläinrakkaana ihmisenä minä päätin keskittyä eläimiin sekä ELMAssa että Eläinystäväni-messuilla. Lapsena minulla oli yhden kesän kaneja mökillä. Kun syksy saapui ja koulukin alkoi kanit palautettiin takaisin kasvattajalle. Koiraa en saanut vaikka kuinka sitä kinusin koska perheessämme oli allergiaa. Isovanhempien maatilalla oli puolestaan lehmiä. lampaita, kanoja ja ankkojakin sekä totta kai lukuisia koiria ja kissojakin. Kummitädilläni oli useita hevosia joten nekin tulivat tutuiksi. Veljelläni oli iso akvaario kotona ja hänen kalansa oppivat jopa syömään kädestä. Vasta 2005 ostin oman koiran enkä ole katunut Minnien, russeliriiviöni hankkimista päivääkään.

Eläimillä on todettu ihan tieteellisesti olevan vaikutusta meidän ihmisten hyvinvointiin. Nelijalkaisten karvakaveriemme merkitystä ihmisten terveyden kannalta alettiin tutkia jo 1980-luvun alkupuolella. Useat tutkimustulokset todistavat, että koiran- tai kissanomistajilla on keskimääräistä matalampi verenpaine, he toipuvat tavallista nopeammin sydäntaudista ja jopa kärsivät keskimääräistä vähemmän astmasta ja allergioista. Lemmikit - erityisesti koirat - myös liikuttavat meitä ihmisiä säännöllisesti ja luovat turvallisuuden tunnetta.

Koira myös lievittää stressiä ja vie ajatukset tähän hetkeen. Kun palaat kotiin oltuasi poissa vaikka noin 10 minuuttia koira ottaa sinut aina yhtä iloisesti vastaan. Jo pelkkä koiran katse saa meidät tuntemaan olomme levolliseksi ja rauhalliseksi. Koira hyväksyy omistajansa juuri sellaisena kun hän on ja jakaa myös pyyteetöntä rakkautta isännälle/emännälleen.

HALLI 4 JA 5


Messukeskuksen yläkerran halleista 4 ja 5 löytyy ELMA messut, jossa on mahdollista tutustua maaseudun eläimiin ja Kädentaitoja -tapahtumaan. Täällä on lähes kaikkialla myös luvallista rapsuttaa karvaisia kavereita. Kannattaa huomioida, että jos käsidesiä pyydetään käyttämään ennen vasikoiden tai lehmien silittämistä sitä myös kannattaa noudattaa.  Jos olet kiinnostunut maaseudusta ja eläintenhoidosta nämä hallit ovat sinua varten. Upeaa käsityötä on myös nähtävillä. ELMAssa järjestetään myös huippusuosittuja keppihevoskilpailuita.


Aasit tai oikeastaan villiaasista kesytetty kesyaasi on kaikkein vanhimpia kotieläimiä. Nämä pitkäkorvat kesytettiin jo 4000 eaa. Pohjois-Afrikassa. Kesyaasit ovat vuosituhansia toimineet tärkeinä kantojuhtina ja kotieläiminä taloissa. Aasi voi elää jopa 40-50 vuotiaaksi!Alpakka on eteläamerikkalainen villantuotantoon jalostettu kamelieläin ja laaman lähisukulainen. Alpakoiden turkki on yksivärinen tai kirjava, perusväreinä ovat valkoinen, ruskea, harmaa ja musta. Alpakat ovat kalliita eläimiä, joka lisääntyvät hitaasti. Naaraan kantoaika on 11 kk ja vasoja syntyy vain yksi kerrallaan. Alpakoita Suomessa noin reilu 600 yksilöä.


ELMAssa voi tutustua myös metsästyskoiriin. Samalla tavalla nämä karvakaverit ovat persoja rapsutuksille kuin "sohvaperuna" koiratkin.


Mielenkiintoinen tuttavuus oli olkipossu. Ollikkalan sikatilan (osasto 4b51) on harjoittanut vapaaporsitusta 2016 tehdyn laajan sikaremontin jälkeen. Tila on perustettu jo 1950 ja nykyään tilaa pyörittää isäntä Jari sekä tytär Veera Ollikkala. Ollikkalassa possut saavat olla vapaina kaikkina tuotantokierron vaiheina. Eläimet kasvavat olkikuivitetuissa pihatoissa, joissa niillä on runsaasti tilaa liikkua. Kuvan possuherra nukkui niin sitkeästi messuilla, että hän taisi olla tottunut messukävijä.
ELMAn eläinareenalla on myös sunnuntai 14.4. mahdollista nähdä paimenkoiranäytös klo 11.15 ja 15.50. Oli todella mielenkiintoista seurata eilen kuinka taitavasti paimenkoirat ajoivat lampaita. Ei virheliikkeitä vaan varmaa työskentelyä ja lammaslauma liikkui juuri sinne minne pitikin.


Lännenratsastusta oli myös mielenkiintoista seurata. Eläinareenan ottivat haltuunsa inkkarihepat Manteli ja Blondi ohjaajineen. Ihmisen ja hevosen välinen yhteistyö perustuu luottamukseen ja kunnioitukseen. Sekä ratsain että maasta käsin hevosia ohjattiin tekemään erilaisia suorituksia.

Mukana ELMAssa on myös itselleni tuttu Kylänmäen hevostila, jossa olen ollut katsomassa hevosten laitumelle laskuakin. Toivottavasti ehtisin mennä taas tänä keväänä. Voi sitä riemua kun hevoset saavat ensi kertaa kirmata ulos ja laitumelle!Minä rakastan lehmiä vaikka lapsena niitä pelkäsinkin! Jos haluat tarkemmin tietää mitä tarkoitin pikkutyttönä "Ei mennä sitten katsomaan ammuja?" niin klikkaa tänne. Mummola lehmineen on nykyään enää muisto samoin kuin talon pellot ja eläimetkin. Tilaa asuttaa nykyään serkkuni miehensä kanssa ja heillä on koiran sekä kissan lisäksi vain kanala. Minä puolestani olen päässyt navetta/lehmäpelosta ja käyn ystäväni tilalla Mietoisissa kesäisin silittelemässä ihania lehmiä. ELMAssa oli todella söpöjä vasikoita ja totta kai taputtelin myös lehmiä!
Kädentaitomessuilla törmäsin taas kerran Terhi Michelssonin ihanaan eläinkeramiikkaan. Messuilta lähti mukaan toinen uniikki koirakuppi sen kaveriksi, jonka olen ostanut vuosia sitten itselleni. Kuppi on vilahdellut sekä täällä blogissa että Instan puolella. Tarkemmin Terhin tuotantoon voit tutustua hänen nettisivuillaan ja messuilta löydät hänet hallista 5 Eläinareenan vierestä.


HALLI 1 JA 2

Eläinystäväni -messuilta löytyy kymmeniä koirarotuja, kissarotuja ja muitakin elämiä. Jos suunnittelet lemmikin ostamista niin täältä löytyy runsaasti tietoa juuri sinulle. Myös muillekin alan harrastajille on tarjolla sekä ohjelmaa että tietoa. Erilaisia eläinesittelyjä, näyttelyitä sekä kilpailuita. Tarjolla on myös tietoa eläinten hyvinvointiin liittyen ja sekä tuotteita ja palveluita. Lemmikille voi ostaa täällä tarvikkeita, varusteita, ruokia ja hoitopalveluitakin. Myös tietoa harrastuspaikoista saat juuri täältä.


Minä pääsin eilen elämäni ensimmäisen kerran silittämään frettiä. Fretti on hilleristä kesytetty näätäeläin, joka on sukua mm. kärpälle, näädälle ja minkille. Jalostuksen myötä sen riistavietti on kadonnut. Opin myös, että muinaisessa Egyptissä faaraot ovat aikoinaan tuhansia vuosia sitten pitäneet frettejä lemmikkeinään. Näillä veijarilla oli myös ihan uskomattomat unenlahjat! Siellä ne vain vetelivät sikeitä vaikka ympärillä pyöriä sadoittain ihmisiä.


Marsujakin messuilta löytyy osastolta 1d5. Edellisen kerran olen silitellyt marsua kun olin 8-vuotias ja luokkakaverillani oli marsu lemmikkinä. Tällä todella rennolla yksilöllä oli minusta hauska kaksivärinen turkki ja se selkeästi rakasti myös rapsutuksia.


Yksi eilisen kohokohta on skeittaavan Rambo staffin esitys. Myös tänään sunnuntaina on mahdollista nähdä tapahtuma-areenalla kun Rambo viilettää skeittilaudalla pitkin lavaa. Kuusi vuotiaalla Rambolla on yli 1500 seuraajaa Facebookissa joten hän on tähti! Totta kai skeittikoiralla on myös omat Instasivut. Itsevarma ja hurmaava Rambo piti myös rapsutuksista.


En valitettavasti nähnyt eilen "Rotuesittelyä maailman nopeimmista koirista" kun olin silloin vielä ELMAn puolella. Jos kiinnostaa tutustua Helsingin Vinttikoirakerhon kasvatteihin niin sunnuntaina 11:30 kannattaa olla Areenan lähettyvillä katsomassa miten nopeita nämä menijät ovat.


Mielenkiintoien tuttavuus oli Albert (toivottavasti muistin nimen oikein) Etsijäkoira Albert on kiinanharjakoira ja hän toimii siis etsijänä jos lemmikkisi katoaa. Vuonna 2018 Etsijäkoiraliitto auttoi 1220 karanneen eläimen omistajaa. Viime vuoden karkureista 612 oli koiria ja 566 kissoja ja muita eläimiä (kuten kaneja, kilpikonnia, käärmeitä ja hevosia) oli 42. Suurin osa karkureista on saatu kotiin koulutettujen etsijäkoirien ja/tai asiantuntevan neuvonnan avulla.


Kennelliiton Kaverikoiratoiminta alkoi jo 2001. Kaverikoira-koirakot toimivat samojen käytänteiden ja ohjeiden mukaan. Toiminta on vapaaehtoista ja palkatonta, eikä koirakoille makseta kulukorvauksia. Kaverikoiratoiminnan lähtökohta on kohtaaminen siten, että sekä asiakas, koiranohjaaja että koira saavat kaikki hyvän mielen tapaamisesta. Muutama ystäväni on mukana tässä toiminnassa ja tekevät kyllä palkitsevaa sekä hyvän mielen tuovaa työtä.


Eläinystäväni -messuilla ovat mukana myös äärimmäisen tärkeät avustajakoirat (osasto 2e51). Avustajakoira on fyysisesti toimintarajoitteisen henkilön apuväline ja henkilökohtainen hyötykoira. Avustaja koira voi lain mukaan kulkea käyttäjänsä kanssa missä tahansa, kuten vaikka ravintolassa, julkisessa kulkuneuvossa, sairaalassa jne. Avustajakoiralla on aina tunniste siitä, että hän on töissä ja hyväksytty avustajakoiraksi. Tätini/kummitätini Uma Aaltonen oli paljon mukana tässä toiminnassa eläessään.


Eläinystäväni -messuilla on sunnuntaina klo 15.00 Royal Canin Pentunäyttelyn loppukilpailut. Eilen napsin kuvia kilpailuun osallistujista, joita oli mukana runsain joukoin ja eri rotuisina myös.


Sunnuntaina klo 14 on myös rotuesittelyssä shar pei, johon minä pääsin vähän jo tutustumaan eilen. Tämä tyyppi oli kova antamaan suukkoja emännälleen.Messuilla voi nähdä myös Suomen Karva-Kaverit liiveillä varustettuja koiria. Nämä koirat käyvät vapaaehtoistoimintana ilahduttamassa vanhuksia, kehitysvammaisia, lapsia ja nuoria lastenkodeissa, päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. 
Eläinystäväni -messuilla on mukana myös Suomen lemmikkikanit (osasto 1g10).  Näitä suloisen pehmeitä pitkäkorvia sai myös paijata. En olekaan silittänyt kania sen jälkeen kun minulla oli ne kesäkanit lapsuudessani.


Kävin vielä ennen lähtöä katsomassa Tom Kilpelän harmaapapukaijoja (osasto 1f4). Hauskoja tyyppejä nämäkin ja ehkä osaavat myös puhua...? Eilen vain olivat innokkaasti mukana kun otettiin selfieitä.


Jos haluat kokea tänään sunnuntaina eläimellistä menoa ota suunnaksi Messukeskus!
Kiitos bloggaajapassista! 

18 kommenttia:

 1. Voi mahoton! Tuonne kun olisi itse päässyt niin olisin ollut aivan pähkinöinä. Eläimet ovat vain niin kertakaikkisen ihania. Jos joku tulisi minulta kysyään että haluatko lähtä kuvailemaan eläimiä niin olisin jo ovella menossa kameran kanssa. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet ovat minunkin suuri intohimo ja kuvauksen kohde! Täällä oli aika paljon ihmisiä mikä vähän tietysti toi haasteita mutta kotiin tultuani huomasin, että kuvia oli kertynyt vähän reilu tuhat. Tuo paimenkoiranäytös oli myös haastava kun areenalla tapahtui koko ajan joten niin "huteja" tuli.

   Poista
 2. Tästä postauksesta tuli kyllä hyvä mieli. Ihania kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tunnelmat välittyivät kuvista :) Eläimet ovat niin vilpittömiä ja
   ihania!

   Poista
 3. Oi, kuinka kiva postaus :D
  Anopin hoivakodissa kävi säännöllisesti tuollainen karvakaveri, joka ehti ihan jokaisen luokse rapsuteltavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen :) Uskon, että teidän pojat olisivat myös viihtyneet näillä messuilla koska eläimiä oli niin erilaisia ja myös "vauhtiakin" nähtiin Areenalla. Karvakaverit ovat todella suosittuja vieraita hoivakodeissa enkä yhtään ihmettele. Muistan nähneeni joskus jutun missä hevonen kävi sairaalassa vierailemassa potilaiden luona ja se valitsi itse aina huoneet, joihin meni sisälläe.

   Poista
 4. Messut täynnä ihanan kuvauksellisia eläimiä <3
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) Kuvia todella kertyi yli 1000 mutta osa niistä oli epäonnistuneita kun eläimet liikkuivat todella vikkelästi. Tuota paimenkoira näytöstä seuratessa oli myös vaikea ennakoida mihin suuntaa koira lähtisi laumaa ohjaamaan.

   Poista
 5. Kylläpä on ollut paljon erilaisia eläimiä tuolla messuilla. Olet saanut jälleen taltioitua todella hyvin eläinystävät kuviisi. Nuo ovat varmasti olleet tosi kivat messut. Kiva, kun pääsit tänä vuonna osalistumaan messuille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse :) Minä jätin kuvaamatta kaikki käärmeet, liskot jne. En myöskään ehtinyt katsomaan kissoja ollenkaan. Minulle koiraihmisenä riitti ihmettelyä koirien ja muiden kanssa. Viime vuonna harmitti todella paljon, että missasin nämä messut Amsterdamin työmatkan takia.
   Nyt meni monta tuntia messuilla silittäessä ja katsoessa näitä ihanuuksia.

   Poista
 6. Hyvänmielen postaus. Eläimet tosiaan tuovat mielihyvää ja laskevat stressiä.

  Nyt jo odotetaa, että päästään taas Tarmoa tapaamaan pääsiäisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuuli :) Tuo on kyllä ihan totta. Joskus kun tulee väsyneenä ja ehkä vähän stressissäkin kotiin niin nähtyään Minnien eteisessä tulee heti hyvä olo ja stressi jää unhoon.
   Oi, ihana Tarmo...

   Poista
 7. Nämä ovat aina sellaiset hyväntuulen messut. Ihania eläimiä ja paljon milenkiintoista <3 Tänä vuonne en ehtinyt itse messuilemaan, mutta Nasu messuili ystävineen sitten minunkin edestä :) Mukavaa pääsiäisviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä oli kyllä hymy huulilla koko ajan :) Jo pelkästään karvakaverien näkeminen oli ihanaa ja totta kai myös se, että sai rapsutella, paijailla ja hellitellä eläimiä. Kiva kuulla, että Nasu oli ollut messuilla. Mukavaa pääsiäisviikkoa sinne ♥

   Poista
 8. Ihanat messukuvat ja kuulumiset! :) Itsellä on sairastelujen takia jäänyt nyt lähi viikkojen messut kokonaan väliin, mutta tuonne olisi kiva mennä kyllä ensi vuonna. vaikka lasten kanssa.
  Meidän ekaluokkailainen on on nähnyt tuo skeittaavan koiran, ja voi että siitä on riittänyt juttua! :D
  Iloista pääsiäisen aikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi Taina, että sinulta jäi messut väliin sairastelun takia. Toivottavasti voit jo paremmin. Uskon, että ekaluokkalainen oli innoissaan kun minäkin tämän skeittaavan Rambon edessä olin ihan sulaa vahaa. Niin taitava ja symppis persoona tällä staffilla.
   Kivaa pääsiäisen odotusta ♥

   Poista
 9. Voi miten ihania eläimiä, nää olisi ollut messut juuri mun makuun! <3

  VastaaPoista
 10. Olihan siellä se ihana skeittaava staffi!!!! Ehdottomasti paras :)

  Eläimet ovat vaan niin söpöjä. Mukavaa ja aurinkoista viikkoa :)

  VastaaPoista