huhtikuuta 17, 2019

Heurekan Jättimäiset dinosaurukset

Dilophosaurus wetherilli

Jättimäiset dinosaurukset eli hirmuliskot ovat äärimmäisen kiehtovia otuksia. Tiedekeskus Heureka täyttää nyt kuluvana vuonna 30-vuotta ja juhlavuotensa kunniaksi jättidinosaurukset palaavat Vantaalle. Heurekassa avautui 2.2.2019 uusi upea suurnäyttely Jättimäiset dinosaurukset.  Juhlavuoden näyttely on avoinna 15.3.2020 asti.

Dinosaurukset ovat tätä ennen ehtineet vierailla Heurekassa peräti kuusi kertaa vuosina 1991, 1995, 2001, 2004, 2011 ja 2012. Ensimmäiseen viiteen näyttelyyn tutustui yhteensä yli miljoona ihmistä. Vuoden 2012 ulkonäyttely oli nimeltään Dinosaurusten paluu ja se oli avoinna huhtikuun lopusta syyskuun loppuun.

Lähde: Wikipedia

Dinosaurusten aika täällä maapallollamme alkoi noin 230 miljoonaa vuotta sitten. Nämä monimuotoiset ja erinäköiset matelijat kehittyivät edelleen ja niistä tuli maaeläinten hallitseva muoto. Jostain dinosaurus lajeista kasvoi ihan valtaisia jättiläisiä, ja jotkut toiset taas kehittivät lentokyvyn itselleen. Dinosaurukset hallitsivat maapalloamme kunnes yhtäkkiä näiden menestyneiden matelijoiden aika päättyi liitukauden lopulla noin 66 miljoonaa vuotta sitten.

Tyranosaurus rex

Melanorosaurus readi

Mitä dinosauruksille sitten tapahtui? On esitetty erilaisia teorioita siitä mikä aiheutti dinosaurusten kuolemisen maapallolta.

Yhden teorian mukaan dinosaurusten katoamisen selittää liitukauden aikana alkanut ilmastomuutos. Maapallon keskilämpötila laski ja vuodenaikojen vaihtelut olivat entistä selkeämpiä.  Tapahtui siis aivan päinvastoin miten tällä hetkellä. Merenpinta kohosi, mikä saattoi vaikuttaa maanpäällisten elinpaikkojen pirstoutumiseen ja pienentyneiden eläinpopulaatioiden altistumiseen ympäristön muutoksille.

Tyranosaurus rex

Tyranosaurus rex

Toisen teorian mukaan laajat tulivuorenpurkaukset aiheuttivat lyhytaikaisen ilmaston lämpenemisen sekä laajoja savu- ja tuhkapilviä. Em. seurauksena kasvit kuolivat mikä johti sitten kasvinsyöjäeläinten sekä niitä saalistavien petoeläinten kuolemiseen. Liitukauden lopulla kolme suurta tulivuorta purkautui hyvin samoihin aikoikin kun dinosaurukset hävisivät maapallolta.

Triceratops horridus

Sarurolophus osborni

Kolmannen pääteorian mukaan liitukauden lopulla Jukatanin niemimaan kohdalle törmäsi komeetta tai asteroidi. Tästä törmäyksestä aiheutui todennäköisesti maailmanlaajuisia metsäpaloja ja kylmän sään jakso auringon säteilyn estyttyä. Em. seurauksena ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kohosi ja maapallolle tuli valtava lämpökausi.

Brachiosaurus altithorax

Heurekan juhlavuoden näyttelyyn on koottu nyt kaikkein isoimmat Jättimäiset dinosaurukset! Näyttelystä löytyy dinosaurusrobotteja ja luurankojen kopioita sekä fossiileja. Parasta minusta on se, että seisoessaan itse valtavan dinosauruksen vieressä ymmärtää, että se on todella kuusikerroksisen talon korkuinen järkäle. Näyttelyssä selviää myös miksi dinosaurukset kehittyivät niin isokokoisiksi, miten paleontologit tekevät tutkimustaan ja miten dinosaurukset näkyvät nykyajassa.

Luit ihan oikein eli meidän lintumme ovat kehittyneet dinosauruksista!Näyttely on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen ja se koukuttaa myös aikuiset lasten lisäksi. On jännä nähdä vaikka Tyrannosaurus rexin luuranko ja seuraavaksi nähdä kuinka tämä dinosaurusten kuningas aukoo valtaisaa suutaan heilutellen häntäänsä robottina. Äänitehosteet ja maisemien vaihtuminen on tehty hyvin. Näyttely ei ole kovin suuri mutta sitäkin intensiivisempi ja mukaansa vievä.

Velociraptor mongoliensis

Brachiosaurus altithorax

Jos pääsiäisenä haluaa käydä tutustumassa Heurekan Jättimäisiin dinosauruksiin mämmin ja suklaamunien syönnin välillä sekin onnistuu! 


14 kommenttia:

 1. Meidän poika oli pienenä kunnon dinosaurusfani ja olisipa silloin ollut tällainen näyttely! Kirjoja on vieläkin jäljellä odottelemassa jälkipolvia;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni pieni poika ja tyttö on ollut dinosaurus fani. Olen itse käynyt noissa 1990-luvun dinonäyttelyissä Heurekassa :) Nyt voit vinkata pojallesi, että tähän näyttelyyn on ihan mielenkiintoista mennä näin aikuisenakin. Erittäin hyvin toteutettu ja antoi taas ajattelemisen aihetta eri näkökulmasta.

   Poista
 2. Täytyy tunnustaa etten itse ole koskaan Heurekassa käynyt - tämäkin täytyy laittaa muistilistalle, että neidin kanssa vielä joskus sinne suuntaamme :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heureka on todella kiva paikka. Kun Heurekaan mennään sisälle roikkuu pääoven yllä teksti "Leikkiminen on tutkimisen korkein muoto. Heureka. Oivaltamisen iloa." Siellä voi tehdä ja puuhailla kaikenlaista, josta oppii siinä "leikkiessään". Ehdottomasti tulette käymään kun neiti on vähän isompi.

   Poista
 3. Oi että nää dinosaurukset saavat kyllä muistot palaamaan lapsuuteen, kun kävin koulun kanssa samaisessa näyttelyssä. Mielenkiintoinen postaus kyllä kaikinpuolin. Taidan kysyäkin lapsilta mitä tuhlaavat jos mentäis kattomaan tätä näyttelyä. Kiitos vinkistä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin jännää miten ne omat lapsuusmuistot Heurekasta tulevat esille. Luulen, että lapset lähtevät oikein mielellään dinosauruksia katsomaan :)

   Poista
 4. Kiitos tästä Marjo ja uskon, että tekisi vaikutuksen oikeasti meidän perheen teineihinkin, kun tekee jo tähän aikuiseenkin.

  Sydämellistä pääsiäistä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Tiia <3 Uskon, että teidänkin teinit pitäisivät tästä näyttelystä.
   Hyvää pääsiäisen aikaa!

   Poista
 5. Ensimmäinen ajatukseni olikin, että eikös nämä nyt jo ole nähty, mutta niinhän onkin.
  Mutta dinot taitavat olla kuin muumit - kestävät hyvin aikaa, kun aina tulee uusia lapsia :-)
  Aikoinaan kyllä tuolla käydessä ainakin yksi mukana olleista lapsista taisi niille olla liian pieni, sillä itkevä tyttö piti pikimmiten tuoda ulos näyttelystä, joka taisi kyllä kohteena olla isoveljen valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dinosaurukset kiehtovat aina ja uusia sukupolvia :) Vähän kuin Muumit. Dinosaurusten aika on ollut niin käsittämättömän kauan sitten, että sukellus tänne on aina yhtä jännää ja ihmeellistä.
   Ihan pienimmille lapsille tämäkin näyttely voi liian pelottava. Kun suuri muutos ilmastossa tapahtuu muuttuu tunnelma näyttelytilassa myös. Mutta kyllä eskari ja kouluikäisiä näkyi paljon Heurekassa. Ja toki meitä aikuisiakin.

   Poista
 6. Meidän Muhis ois pienenä ollut niin täpinöissään tuolla. Vieläköhän jaksaisi innostua dinosauruksista?
  Ihanaa pääsiäistä sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea sanoa innostuisiko Muhis vielä :) tosin minäkin innostuin!
   Hyvää pääsiäistä Outi <3

   Poista
 7. En olekaan käynyt Heurekassa vuosiin, tää voisi olla mielenkiintoinen näyttely ihan aikuisellekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Mari :) Heureka sopii myös meille aikuisille.
   Kivaa uutta viikkoa!

   Poista