huhtikuuta 26, 2019

Olen persoonallisuustyypiltäni - Aktivisti ENFP-A


Minä rakastan erilaisten persoonallisuustestien tekemistä. Olen niitä myös tehnyt elämäni varrella useita kertoja työpaikkahaastattelujen ja erilaisten koulutusten yhteydessä. Ja pakko myöntää, että myös ihan huvin vuoksi. Huomasin Monna treenaa -blogista tutun 16PF-persoonallisuustestin. Legendaarista testiä on tarkistettu ja päivitetty jatkuvasti mutta pohjimmiltaan se edelleen testaa 16 piirrettä ja 5 toissijaista piirrettä. Testin voi tehdä täysin ilmaiseksi netin kautta ja tulokset näkyvät heti kun testi on suoritettu.

Persoonallisuuden määritellään olevan "Ajastusten, tunteiden ja käyttäytymisen kokonaisuus, joka on kullekin ihmiselle luonteenomainen ja melko pysyvä eri tilanteissa ja eri aikoina. Persoonallisuudella on osittain geneettinen perusta, mutta se myös muuttuu ja kehittyy koko elämän ajan yksilön ja hänen ympäristönsä vuorovaikutuksesta, etenkin lapsuusiässä."

Psykologiassa persoonallisuudella viitataan sekä ihmisen ulkoiseen, muille ihmisille näkyvään toimintaan että ihmisen sisäiseen, yksityiseen kokemusmaailmaan. Yhdysvaltalaisen psykologi ja persoonallisuuspsykologian uranuurtaja Gordon Allportin mukaan "persoonallisuus on ihmisen sisäinen psykofyysisten rakenteiden dynaaminen kokonaisuus, joka vaikuttaa siihen, miten ihminen sopeutuu ympäristöön." 

Tein testin ja olin persoonallisuustyypiltäni Aktivisti ENFP-A. Tulos ei yllättänyt minua koska olen saanut sen jo aiemmilla testikerroilla. Edellisen testin taisin tehdä pari vuotta sitten. Ainoa ero näkyi prosenttiosuuksissa. Tässä testissä olen 99% ekstrovertti kun viimeksi se taisi olla 95%.

"Minua ei kiinnosta, mitä teet elääksesi. Haluan tietää, minkä puolesta palat, ja uskallatko unelmoida tapaavasi sydämesi mielitietyn. Minua ei kiinnosta, kuinka vanha olet. Haluan tietää, uskallatko näyttää hölmöltä tavoitellessasi rakkauttasi, unelmiasi ja seikkailua, jossa tunne eläväsi."  Oriah Mountain Dreamer
Minkälainen aktivisti sitten on? 

"Aktivistipersoona on todella vapaa sielu. Aktivistit ovat usein juhlien sielu, mutta siitä huolimatta he eivät ole niinkään kiinnostuneita pelkästä huvista ja hetken mielihyvästä, vaan nauttivat sosiaalista kontakteista ja saavuttamastaan tunneyhteydestä. Nämä hurmaavat, itsenäiset, energiset ja myötätuntoiset yksilöt muodostavat 7 prosenttia väestöstä, ja heidän läsnäolonsa huomataan."

Tunnistan itseni tästä erittäin hyvin. Jos minua yritetään laittaa johonkin ennalta päätettyyn muottiin, johon en kuulu tunnen ikävän kiristävän silmukan kurkkuni ympärillä. En silloin tunne oloani kotoisaksi joten haluan pois tilanteesta ja äkkiä. Muistan hyvin jo nuoresta rakastaneeni vapautta ja sitä, että kuljen omaa tietäni.

Olen aina ollut myös melkoinen Duracell tekemisissäni ja menoissani. Tiedän, että menoni voi hirvittää toista hitaampaa ihmistä. Osaan silti myös rauhoittua ja ottaa aikaa itselleni tekemättä yhtään mitään sekä kerätä uutta energiaa vain "haahuilemalla" luonnossa. Vaikka olen 99% ekstrovertti niin viihdyn myös äärimmäisen hyvin ihan itsekseni välillä. Luonnolla on minulle äärimmäisen tärkeä merkitys ja toinen asia, johon pystyn uppoutumaan parhaiten yksinäni on taide. Jos menen shoppailemaan teen senkin mieluiten yksin, jonka jälkeen kyllä mielellään kahvittelen ystävän kanssa.
Joskus minun on vaikea selittää toiselle ihmisille miksi päädyin kahdesta vaihtoehdosta juuri toiseen. Teen päätöksen vaihtoehdoista melko nopeasti ja kun toinen kysyy "Miksi päädyit juuri tähän vaihtoehtoon?" on vastaukseni "Koska minusta tuntui siltä!" Itselleni täysin selvää päätöstä ei ehkä edes osaa pukea sanoiksi eli minä nojaan intuitioon hyvin vahvasti.

Silti kolmannes minusta tekee päätökset myös pohjautuen realismiin. Sanoisin, että vaikka lähden helposti mukaan kaikkeen niin joidenkin juttujen kanssa järjen ääni käskee minua perääntymään ja teen myös niin. Minusta realistisuuteni on kasvanut ehkä parilla prosenttiyksiköllä vuosien saatossa. En aio kuitenkaan menettää sitä "hulluuden kipinää, joka minussa on" - en edes vanhana.


Kamalilta minunkaltaiselle persoonallisuudelle on joutua rutiinitehtävään, jossa pitää orjallisesti noudattaa sääntöjä, joista ei voi joustaa yhtään. "Aktivistin itsetunto on riippuvainen heidän kyvystään keksiä ainulaatuisia ratkaisuja, ja heidän on oltava varmoja siitä, että heillä on vapaus olla innovatiivinen." Tällaisessa tilanteessa minä menetän kärsivällisyyteni ja intoni vaikka muuten olenkin pitkäpinnainen ja sisukas. 

Jos minulle asetetaan päämäärä menen kyllä sitä kohden mutta en välttämättä valmiiksi viitoitettua polkua vaan omaa luovaa reittiäni. Minulle merkitsee aina eniten se, että pääsen perille. Se miten sinne ollaan tultu ei ole niin tärkeää. Minusta päämäärällä on enemmän merkitystä kuin sillä miten pilkuntarkasti sinne ollaan edetty. Totta kai pysyn aina "lain ja järjestyksen puitteissa" ja kunnioitan muita mutta haluan edetä omalla tavallani. 


"Aktivistit uskovat, että jokaisen pitäisi ottaa aikaa tunteidensa tutkimiseen ja ilmaisemiseen, ja empaattisuutensa ja sosiaalisuutensa vuoksi se on heille luonnollinen keskustelunaihe." Tunnen olevani aika herkkä myös aistimaan seurassa muiden ihmisten tunteita ja niitä salattujakin asioita. Joskus aktivisti saa myös toimia ystäviensä ja vähän vieraampienkin "psykologina". Minulle taitaa olla helppo puhua. Kuuntelen tiettyyn rajaan saakka ja yritän tukeakin mutta en silti halua toimia "terapeuttina". En ole ammatti-ihminen enkä voi ottaa vastuuta itselleni kannettavaksi kaikesta. Ikä on tuonut mukanaan myös sen, että voin sanoa tämän ääneen toiselle.

Kaikki postauksen kuvat Pixabay. 

Jos et vielä ole tehnyt tätä 16PF-persoonallisuustestiä niin kokeile. 
Siihen ei mene kuin max 5 minuuttia. 
Jätä minulle kommenttikenttää minkälainen persoonallisuustyyppi sinä olet. 

"Älä päästä itseäsi tietyn ikäiseksi,
älä tietyssä asemassa olevaksi,
niin olet vapaa tällaisenakin
kevätpäivänä istumaan tavaratalon
rappuselle syömään tötteröjäätelöä."
Helena Anhava


8 kommenttia:

 1. Tein itsekin tuon, ja minulle tuli "konsuli" . Mutta mielestäni en ole ihan täysin "konsuli". Kiva postaus Marjo, ja hyvää viikonlopun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael :) Kävin kurkkaamassa minkälainen "konsuli" on ja tunnistan kyllä siinä sinua.
   Kivaa uutta alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Olen testin mukaan ollut aiemmin Puolustaja. Tein testin uudelleen ja taas Puolustaja.
  Täysin introvertti olen enkä viihdy isossa ryhmässä. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Sinikka. Kaikki erilaisia persoonia tarvitaan - myös Puolustajia. Jos me kaikki olisimme samanlaisia en usko, että tulisimme toimeen keskenämme.
   Hyvää vappua!

   Poista
 3. Persoonallisuustyyppitestit ovat tulleet minullekin tutuiksi matkan varrella ja nautin niiden analysoinnista. Tämä olikin uusi testi tai juurikin uudistunut. Olen sovittelija, joka kuuluu diplomaattien ryhmään. "Aina valmis auttamaan hyvää tarkoitusta." Avuliaisuus on vahvuuteni ja sen kanssa saakin olla tarkkana, ettei itseään uuvuta.

  Sinun tuloksesi sopii sen lyhyen tutustumisen perusteella hyvin kuvaan, jonka sinusta hahmotin. Vaikutit myönteisen tehokkaalta ja aikaansaavalta ihmiseltä, joka tietää, mihin on matkalla.

  Iän myötä introverttiyteni on alkanut kaipaamaan enenevässä määrin omaa tilaa ja rauhaa. Onneksi on Villa Iiris ja hehtaarin tontti metsän laidassa peltojen vierellä. Itsetuntemus on tärkeää, että pystyy elämään mahdollisimman sopusointuisesta omaa polkuaan.

  Taidan tehdä testin vielä toisenkin kerran. ;) Kitos vinkistä! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Tuija, että sinäkin teit tämän.

   Uskon, että varmasti persoonallisuus tulee esille jo lyhyenkin tapaamisen aikana. Minäkin sain sinusta vaikutelman "sovittelijana". Tuo on ihan totta, että saa olla kyllä tarkkana ettei uuvuta itseään liikaa avuliaisuudellaan. On tärkeää osata sanoa myös EI toisinaan ja sitä olen itsekin joutunut opettelemaan. Pitää välillä olla myös itsekäs ja uskollinen omalle hyvinvoinnilleen.

   Kivaa uutta alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. Täällä toinen aktivisti😁😁koen kyllä usein olevani melko introvertti, vaikka harvempi näkee minussa sitä puolta ...ehkä juuri siksi että niinä hetkinä vetäydyn😁😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joku muukin on aktivisti kuin minä. Omista ystävistäni ei tainnut kukaan muu olla aktivisti ja mietin jo olevani "Ihan outo lintu". Mutta kyllä minä ihan aikuisten oikeasti tunnistan ja olen aktivisti eli kyllä tämä testi osui oikeaan. Kivaa maaliskuuta ja toivottavasti kohta myös kevättä!

   Poista