syyskuuta 29, 2015

Uudenkaupungin Vanhat Talot - osa 2

Talotapahtumisessa - kuten myös Loviisassa - on mukava taloihin siirtymisen välillä piipahtaa muissakin ympäristöissä kuten kirppareilla tai antiikkiliikkeissä. Löysimme Uudestakaupungista Wanhaa tavaraa -nimisen liikkeen (osoitteessa Blasieholmankatu 13) kauniista punatiilisestä talosta, jonka seiniin oli kiinnitetty hurmaavat vanhanmalliset lamput ja kyltit. Sisään tänne tottakai! Liike sijaitsi jännästi osittain maan alla kellaritiloissa ja siellä oli huoneita vaikka kuinka paljon täynnä ihania vanhoja tavaroita, lasiesineitä, valaisimia, hopeaa, tinaa jne.


Ihan perimmäisessä huoneessa oli vaikuttava kokoelma talonpoikaisantiikkia. Miten kauniita seinäkaappeja ja klaffipöytiä metritolkulla. Tuo osittain turkoosivihreällä maalilla peitetty kaappi oli äärimmäisen kaunis ja olisi väriensä puolesta sopinut kotiini täydellisesti. En edes uskaltanut kysyä sen hintaa etten vain olisi sortunut siihen.
Kohde 7 Nurmi / Alinenkatu 9

Tätä kotia asuttaa kenkäkauppias, jonka eteisestä löytyi huima määrä eri näköisiä kauniita kenkiä siististi esillä lokerikoissa. Talo vuodelta 1872 on aiemmin toiminut paakarintupana. Koti on äärimmäisen pieteetillä korjattu ja sisustettu kauniisti vanhoilla esineillä. Kodissa tuntui heti todella kotoisalta ja itselleni tuli hassu tunne, että olisin käynyt siellä ennenkin.Alakerran isoa tupatilaa hallitsi upea huutokaupasta ostettu antiikkikaappi. Sain talonemännältä luvan avata kaapin ovet ja miten kauniita astioita tämä antiikkikaunotar kätkikään sisäänsä. WAU! Talon emäntä oli jännittänyt mahtuuko kaappi tupaan ollenkaan korkeutensa takia koska tarkempia mittoja huutokaupan tiimellyksessä ei oltu otettu. Hyvin oli mahtunut ja sopi tupaan erittäin hyvin!Yksityiskohdat tekevät kokonaisuuden kuten tässäkin kodissa. Kauniisti kirjottuja vanhoja tekstiilejä näkyi paljon sisustuksessa. Ihana idea kiinnittää keittiöpyyheliina puisilla pyykkipojilla. Talon alakerran värimaailma on utuisen siniharmaa kauttaaltaan. Pidin todella paljon tästä sisustuksesta. Vanha leikkihevonen helmet kaulassa ja kahvimylly seinällä - kauniita yksityiskohtia myös.

Muistona paakarintuvan ajoista katossa roikkui reikäleipiä kuivumassa ja somistuksena oli vanhoja leipälapiota. Keittiökaappien välitilassa oli näkyvillä aidot hirret, jotka oli peitetty läpinäkyvällä lasilevyllä. Upea idea vaikka olikin syntynyt vähän vahingossa edellistä kaakelointi poistettaessa.


Kävimme myös em. talon kanssa samassa pihapiirissä olevassa Kohde 6 Siivonen / 
Alinenkatu 9. Siivosten koti on rakennettu vuonna 1869 ja siinä on toiminut vuoteen 1965 saakka Uudenkaupungin telakan asuntola, jonka pihapiirissä on ollut kuusi asuntoa. Siivosen pihalla oli kiva pihakirppis, josta Marjon matkaa lähti hauska matala, renkaan muotoinen maljakko usealla kukkapaikalla ja pieni hopeoitua lasia oleva pullo. Vaikka mitä kivaa olisi ollut pöydällä myynnissä.  Kävimme lisäksi Kohteessa 8 Haarala-Ojaranta / Alinenkatu 9. Tämä 1900-luvun alussa rakennettu huoneisto piti sisällään yhden huoneen suuruisen kylpyhuoneen. Ylelliset kylpyhuonekalusteet ja seinänkokoinen peili paksuissa kehyksissä. Kyllä tällaisessa kylppärissä olisi mielellään. 

Kaiken kaikkiaan Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa oli ohjelman perusteella mukana 27 kotia joten murto-osassa niistä ensikertalaisina ehdimme käydä. Lisäksi tapahtuman aikana mm. Wahlbergin museotaloon pääsee sisälle veloituksetta kuten myös Merimiesmuseoon. Meidän oli valitettavasti jätettävä nämä väliin koska päivä oli pitkällä ja meillä nälkä.

Uuteenkaupunkiin liittyy olennaisesti Bonk-museo, Siltakatu 2. Museo oli kiinni joten tyydyimme ihailemaan sitä vain ulkopuolelta. Tämä "anjovisvoiman" ja "koneiden" ympärille kehitelty museo pitää joskus päästä kokemaan pilke silmäkulmassa :)
Me suuntasimme Kaupunginlahdelle ja punaiseen Aittarantaan. Valitsimme nälkäisinä ensimmäisen terassin ja istuimme pöytään. Ravintola Kahveli oli oivallinen valinta ja ruoka suussa sulavaa. Merenrannalla kun oltiin päädyin ottamaan saaristolaisleipä skagenin ja kunnon kermaista kalakeittoa. Jossain kauempana taisi vähän jyristäkin mutta meidän koko päivämme sujui ihan uskomattoman aurinkoisessa säässä ja kuumakin oli välillä. Upea syyskuu ollut!
Vielä ennen kotiinlähtöä etsiessämme Nesteen huoltoasemaan kävimme pikapikaa Uudenkaupungin Autotehtaan pihapiirissä ja näimme myös Automuseon rakennuksen. Näiltä seuduilta ovat siis lähteneet Saab Cabriolet avoautot, Porschen Boxster- ja Cayman-mallit sekä nykyään täältä tulee Mercedes-Benzin A-sarjan autoja. Vaikka Audi-nainen olenkin minun tekisi mieli päästä tuonne museoon kurkkimaan.

Paljon lisää kauniita taloja nähtiin tankkausmatkan varrella. Tässä keltaisessa talossa on toiminut aikoinaan Jens Zachariassenin urkutehdas, jossa on rakennettu yli 110 urut. Monet rakennetuista uruista ovat valitettavasti tuhoutuneet mutta Loviisan kirkosta löytyy suurimmat säilyneet, tämän tehtaan valmistamat urut edelleenkin. Hauska yhtymäkohta näiden kahden Vanhat talot -tapahtumia järjestävän kaupungin välillä - urut yhdistävät niitä tapahtumisen lisäksi. 
Kiitos kaikille Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa kotinsa avanneille perheille. Kauniita taloja ja koteja. Toivottavasti ei tullut nyt kuvattua sellaisissa kodeissa, joissa ei saanut kuvata. Toivottavasti nähdään seuraavassa Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa. Nyt olemme jo huomattavasti enemmän konkareita - löydämme lipunmyyntikojun, tiedämme mistä nostaa käteistä ja tunnemme alueen kadut jo tähän paremmin.

Mukavaa syksyn jatkoa Uuteenkaupunkiin :) Vi ses igen :)

4 kommenttia:

 1. Vanhat talot on niin ihanan koristeellisia ♡
  Kivaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat talot puhuttelevat minua ja toivoisin joskus asuvani tällaisessa. En tiedä selviäisinkö vanhojen talojen kylmyydestä? Siitä, että villasukkia on hyvä käyttää vanhassa talossa myös kesällä? Jaksaisinko kunnostaa vanhaa taloa jatkuvasti jne. mutta silti olen koukussa näihin :)
   Hauskaa keskiviikkoa myös sinulle.

   Poista