syyskuuta 11, 2015

Habitare 2015 tunnelmia

Eilen starttasi tämän vuoden Habitare 2015 Pasilan Messukeskuksessa. Perinteisen huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuman lisäksi näyttelyhalleista löytyy myös antiikin, vanhan taiteen ja vintagen myyntitapahtuma Antiikki, nykytaiteen ArtHelsinki, valaistusalan ValoLight ja laadukkaan kuvan ja äänen HifiExpo. Kiinnostuksen kohteita laajasti jokaiseen makuun. Habitare on mielestäni freessannut ilmettään aiemmista vuosista, tyhjää tilaa ei halleissa juurikaan ollut ja esillepano oli paljon raikkaampaan. Pidin näkemästäni ja kokemastani eilisen ammattilaispäivän aikana.


Sateenvarjo installaatio oli todella huikea ja uskon, että tämä oli yksi näiden messujen kuvatuimpia kohteita. Varmaan #sateenvarjot on yksi eniten somesta löytyvä Habitare kuva!


Eero Aarnion tuotteet ihastuttavat minua aina. Doggyt, Puppyt, Dinot, Mini Ponyt....


Beautiful Mistaken värikkäät pikkupöydät ovat taiteilija Jan Anderssonin suunnittelemat. Anderssonin Life of a Leaf kokonaistaideteos talo Turussa on yhtä uniikki kuin nämä pöydät. Jännän erilaisia koivupöytiä, joiden kannet eivät todellakaan jää huomaamatta.


Turkulaisen Muotoilutoimisto Eheen Särmä-valaisimet ovat laserleikattua vaneria. Hauskat myös sarjamaisena kuten heidän Habitare-osastollaan. Muotoilutoimisto Ehee palkittiin uutena tulokkaana  Green Product Award 2015 kilpailussa (Newcomer in home accessories).

Todella kiinnostava Habitaressa oli uusi Signals-vainunäyttely, joka haistelee tulevaisuuden trendejä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä trendianalyytikko Susanna Björklundin kanssa. Signals-vainunäyttely esittelee siis sisustuksen ja muotoilun tulevaisuuden trendejä ja heikkoja signaaleja.
Tällaista ei Habitaressa ole ennen nähty ja alueesta on tulossa pysyvä osa muotoilualueen ahead!ia. Tällaista Habitareen onkin kaivattu eli positiivinen uudistus tämäkin. 


"Elä hetkessä. Ympäröi itsesi esteettisillä asioilla. Tee hyvää ja voi hyvin. Eettinen muotoilu laaja-alaistuu."


Signals näyttelyssä oli huikeita oivalluksia kirjattuna kaiken kansan nähtäväksi ja nämäkin lauseet saivat minut pohtimaan asioita. "Joka tuutista tulevien negatiivisten uutisten vastapainona positiivisuus ja onnellisten tunteiden merkitys ovat kokeneet uuden tulemisen. Yllättävät tahot avaavat kotinsa pakolaisille. Ikääntymisen megatrendi luo haasteita, joita ratkotaan muotoiluajattelulla." 


"Epätäydellisyyden ja toisenlaisuuden trendi on ilahduttavasti nousussa. Luksuksen piti ennen olla täydellistä, nyt arvostetaan elämän jälkiä tuotteissa. Sisustukseen yhdistetään vaikutteita eri kulttuureista, sulassa sovussa. Parhaat päivänsä nähnyt lempituoli saa arvopaikan kotona remontista huolimatta. Toivottavasti korjauskulttuuri nostaa päätään kertakäyttökulttuurin sijaan. Eettisyyden merkitys kasvaa vuosi vuodelta."


Pohjoismainen minimalismi tämän väri-iloittelun rinnalla näyttääkin yhtäkkiä vähän pliisulta. Raikkaita värejä, runsaita muotoja, käsinkosketeltavia pintoja, käsityöperinnettä, ornamentteja, runsaita kuvioita. Aika huikeaa itse asiassa!

"Epävakaisen taloustilanteen ja levottoman maailmantilanteen myllerryksessä kodista
tulee turvapaikka ja pesä." Sisustuksissa näkyy selkeästi kerroksellisuutta eri aikakausilta. Olen itse aina vähän vierastanut koteja, joissa ei näy asujien elettyä elämää ja käyttäjien historiaa vaan kaikki on hankittua ja ihkauutta. Em. tilat eivät minusta vain tunnu kodeilta kun kerroksellisuus puuttuu. Itselläni on huonekaluja, jotka olen saanut mukaani jos lapsuudenkodista muutettuani ja niistä en halua luopua mistään hinnasta. Mutta nämähän ovat todellakin makuasioita.... Signals-vainunäyttelyn väriseinään oli koottuna Panton-värejä eri teemojen ympärille.
Minusta Signals-vainunäyttely oli todella kiinnostava osa uutta Habitarea. Näyttely sai ajattelemaan asioita vähän eri näkökulmista ja miettimään vaikka sitä, että kaupungistumisen kiihtyessä ja ruokatuotannon siirtyessä yhtä kauemmas kuluttajista ovat monet meistä alkaneet kaivata aitoa kosketusta luontoon ja tuntumaan ruuan alkuperään. Ei siis mitenkään ihmeellistä, että esimerkiksi mehiläispesiä on alkanut ilmestyä suurkaupunkeihin talojen katoille. Viimeksi nyt keväällä taisivat ravintola Savoyn mehiläiset karata kattomehiläispesästä ja asettua yhden auton konepelille Espalla. 


  Sateenvarjoja oli Habitaressa käytetty myös opastukseen. Nerokasta tämäkin!


Näiden ihanan värikkäiden tapettien takana ovat suunnittelijat Anna Alanko ja Aoi Yoshizaw, jotka muodostavat A-finity Patterns tuotemerkin.Hanna Anosen huikea Pala-matto oli Habitaressa nostettu seinälle. Mattoa voi itse kasvattaa ja muodoilla omien tarpeiden mukaan. Yhden palan koko on 300x560mm.EDITED Aaltoliike Project oli tehnyt melko vaikuttavan kierrätyskirjoista tehdyn kokonaisuuden. Tämän teoksen sisälle oli myös mahdollista kävellä ja fiilistellä siellä messuhälinän keskellä. Onneksi ammattilaispäivien aikana on aina rauhallisempaa. Muotoilija Aino Michelsenin Mai-tuolit valittiin Glorian Kodin toimesta 10+1 kiinnostavinta kalustetta kategoriaan. Ei ihan perinteinen rottinkituoli vaan moderni versio vanhasta suosikista.Rohkea, innovatiinen ja kokeileva suunnittelu näkyy Habitaren Block alueella.


UNVEILED suunnittelijayhteenliittymän standilla ihastuin näihin Matilda Palmun Niina Hyryn valaisimiin ja niiden käpymäiseen rakenteeseen. Värit myös melko herkullisia!
"Niina Hyryllä oli osastollamme esillä Spot valopöytä ja Steps laatat." kuten Unveiled - näyttelykollektiivi korjasi bloggaajaa. Pahoittelut!!!! 
Artekin Tee-salonki oli ihana paikka ja jos minulla olisi ollut enemmän aikaa olisin istahtanut sinne kupposelle teetä ihan rauhassa. Täällä ja muuallakin osastoilla näkyi sammaleen käyttö. Ensimmäiset isommat sammalseinät näkyivät jo Kivistön asuntomessuilla heinä-elokuussa. Viherseiniäkin Habitaressa vielä näkyi sekä kasvivalaisimia.
Tämän jännän hyllyn bongasin juuri pois lähtiessäni. Ehkä valmistaja oli virolainen mutta jäi kaivelemaan minua kenen mahtoi olla....


Kaiken kaikkiaan oikein onnistuneet messut ja jokaiselle jotain!


4 kommenttia:

 1. Kattava reportaasi! Mun mielestä messut kanssa freesit, mutta jotain jäin vielä kaipaamaan. Oikea suunta kuitenkin! Antiikkipuoli oli ihana! :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina :) Oma kiertämiseni jäi vähän vajaaksi kun olin L3 Muotoilumakasiinissa Jätkäsaaressa niin kauan ennen Habitarea. Vähän harmittaa etten ehtinyt Antiikki puolelle, josta sinulle taas tosi kattava postaus - kiitos siitä!

   Poista
 2. Heippa! :) Kiitos blogimaininnastasi ja mielenkiinnostasi Unveiled osastoamme kohtaan. Sen verran pyytäisin korjaamaan tekstiä, että Käpy valaisimet ovat Matilda Palmun suunnittelemat ja tekemät.
  Niina Hyryllä oli osastollamme esillä Spot valopöytä ja Steps laatat.
  Ystävällisin terveisin,
  Unveiled - näyttelykollektiivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos tiedoissa. Käyn korjaamassa tekstiin tiedot - ja pahoittelut, että huomasin vasta nyt kommenttisi. Pidin osastonne yleisilmeestä ja värityksestä tuotteiden lisäksi.
   Onnea ja menestystä koko Unveiled - näyttelykollektiiville

   Poista