syyskuuta 20, 2015

Uudenkaupungin Vanhat Talot - osa 1

Nyt palataan kalenterissa pari viikkoa taaksepäin viikonloppuun 5.-6.syyskuuta. Viime kesänä huomasin Facebookin uutisvirrasta, että ystäväni Raumalta oli käynyt Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa. Katselin Ugin ihania taloja netistä ja siitähän se sitten virisi ajatus lähteä katsomaan niitä ihan livenä lauantai päivänä. Joten aamulla liikkeelle ja Turun kautta kohti Uuttakaupunkia aurinkoisen kesäisessä säässä. Ennustelin poutasäätä päivälle ja osuin oikeaan.



Koska olimme ensikertalaisina liikkeellä meillä ei ollut ihan tarkkaa käsitystä siitä missä lippurannekkeet tapahtumaan myydään mutta hieman kyseltyämme löysimme Uudenkaupungin kauppatorin lipunmyyntikojulle. Täällä tuli oranssinen ranneke ja tapahtumajulkaisu, joka sitten sisälsi sen tuiki tärkeän kartan. Saimme myös vinkin, että Ylinenkatu ja Alinenkatu sisältäisivät melko paljon katseltavaa. Päätimme kuitenkin ensin lähteä toiseen suuntaan ja vasta sitten opastetuille kaduille :) ai, miten niin espoolaiset naiset ovat omapäisiä...


Ensimmäinen talokohde oli entinen taidemaalari Arvid Liljelundin kotitalo, joka oli muutettu asunto-osakeyhtiöksi. Ihana vanha talo vuodelta 1850 tarjoaisi upeat puitteet asumiseen. Koska emme olleet ostamassa taloa tyydyimme vain ihailemaan miljöötä ja tutkimaan vanhaan asukaskirjaa. Tuntui hassulta lukea kirjasta, että vielä 1940-luvulla oli kirjattu ylös sarakkeeseen "Sääty, arvo, virka tahi ammatti" sana vaimo.... Talosta kiinnostuneet löytävät sen Oikotieltä.


Kohde 22 Hällfors / Kirkkokatu 1
Hällforsien kodin eteiskuistille astuessani ajattelin, että kuulen ääniä mutta kun kaikki muutkin kuulivat meren kohinaa niin totesimme, että tälle verannalle oli ihan varmasti piilotettu johonkin kaiutin. Hauska idea ja sopi tähän kauppalaivuri, kapteeni G.Erholmin rakennukseen vuodelta 1874. Ihanaa meriaiheista rekvisiittaa ja nuo pienet merimiespuvut olivat suloisia. Myös arvokkaampi kultakirjailtu empire istuinryhmä oli sijoitettu tilaan. Ehkä nämä olivat kapteenin jäämistöä....


Perheen kylpyhuone/wc tilan ovi ilmoitti selkeästi "Lak rykimäst". Onhan se nyt paljon selkokielisempää kuin punainen merkki, että varattu on joten älä riuhdo ovea :)Lounasmurrerunoilija Heli Laaksonen on tehnyt tätä loistavaa murretta tunnetuksi. Löysin muuten Uudenkaupungin sivustolta hauskan Pikkane murresanastontapane turistei varte. Ensi kerralla osaan sitten kysyä niitä pääsylippuja etsiessäni "Ei tääl mittän tori missä ol?"


Tämän talon isäntä keräilee selkeästi laivakoiria ja niitä näkyikin kaikkialla. Perinteisesti nämä laivakoirat on asetettu ikkunalle pareittain. Jos koirat ovat katsoneet ikkunasta ulos on se ollut merkki siitä, että talon isäntä on ollut merillä. Kun koirat ovat kääntäneet häntäpuolensa ikkunaan päin on talon isäntä palannut reissultaan kotiin. Nämä koira ovat peräisin jo Kuningatar Viktorian ajan Englannista. Koirien malleina on käytetty Cavalier King Charles -spanielia, joka oli kuningattaren lempirotu ja koirat valmisti Staffordshiren kuuluisa posliinitehdas.



Hällforsien talo on toiminut myös Uudenkaupungin Laiva Oy:n konttorina eli olisivatkohan nämä upeat kattopaneelit silloin rakennukseen asennettuja? Talossa oli paljon kauniita esineitä ja merihenkisyyttä joka puolella. Tuo majakkajuliste oli myös ihana.


Talon keittiöstä tapasimme emännän, jonka harrastus on puolestaan kerätä Muumimukeja ja -astioita. Olisi ollut hauska tietää paljonko Muumimukeja täällä mahtoi olla? Mukit roikkuivat kivasti lähellä katon rajaan asennetun hyllyn alapinnasta koukuilla ja hyllyn päällä sitten kauniita vanhoja Arabian kannuja. Ihanan nostalginen keittiö ja kaunis kattovalaisin myös.



Ylläolevaa kuvaa katsoessani muistin juuri, että minullahan on kellarissa isoäidin mökkijäämistöistä samanlainen puinen pullokori ja patenttikorkilla varustettuja pulloja. Olin tyystin unohtanut, että joskus pelastin tämän purettavasta liiteristä....pitänee kaivaa esille...


Hällforsien pihapiirissä toimii Pikku Putik niminen hurmaava puoti. Perheen tytär hoiti myyntipuolta tapahtuman aikana ja puodissa olisi ollut vaikka mitä kivaa ostettavaa. Merihenkisyys jatkui myös täällä ja laivatkoirat. Tässä perheessä osattiin arvostaa myös 50-luvun kauniita autoja ja pihalla oli kaksi viimeisen päälle yksilöä ihailtavana ja ihan oli "whitewall tyres" alla. WAU! Näillä olisi ollut kiva ajella vähän aurinkoisilla kaduilla ....



Huomasin muuten Pikku Putikin Facebook-sivuilta, että sunnuntaina 6.9. oli myynnissä ollut ihan mieletön klaffipiironki 270 eurolla! Onneksi en nähnyt tätä lauantaina koska eipä tuo ihanuus olisi mitenkään mahtunut autooni kotiin kuljetettavaksi :)

Pikku Putikin sisääntuloveranta on täynnä huikean ihania esineitä, joita on tyydyttävä vain katselemaan koska nämä eivät olleet myynnissä. Ja lisää laivakoiria.... Tässä vuoden 1854 rakennuksessa on muuten toiminut Ukin Laiva Oy:n konttori aikoinaan.


Kohde 9 Sjöblom / Alinenkatu 15
Uudenkaupungin upeimmin entisöidyt portit löytyvät varmasti tämän talon pihapiiristä. Keltaista, kultaa ja valkoista näyttävissä porteissa, jotka on kunnostettu vuonna 2012. Emme ensin meinanneet löytää kuvan porttia sillä se sijaitsee Myllykatu 6:den puolella. Sjöblomin talossa oli ihan huikean suuri kylpyhuone. Talon pihapiirissä kirpputori ja vohvelikahvio, joten pakkohan sitä oli lämpöisessä auringossa syödä kermavaahto-mansikkahillo-vohvelit.



Uusikaupunki tarjoaa paljon kauniita yksityiskohtia taloissa. Tässä talossa oli ikkunoiden päällä upeat kiemuraiset koristeet. Kannattaa katsella välillä myös ylöspäin huomatakseen tällaista kauneutta. Kaupungissa liikkuminen on helppoa ja kadut, joilla liikuimme olivat tosi lähekkäin.


Koti 3 ja 4 Helpiö / Blasieholmankatu 10
Tästä hurmaavasta pihapiiristä löytyi useampi sukupolvi Helpiöitä. Yhdessä talossa asusti Arabian keramiikkataiteilija, joka valmistaa keraamisia nukkeja ja enkeleitä työpajassa, joka löytyy myös pihapiiristä. Yhdessä tämän pihan taloista asuu myös Bonk-koneiden rakentaja perheineen.


Kauniiden talojen lisäksi Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa oli myös pihakohteita. Helpiöiden pihapiiriä ei oltu mainittu erillisenä pihakohteena mutta tässä puutarhassa oli kyllä kaikki kohdallaan. Ihana iso luonnonkivestä tehty pöytä, takorautaisia penkkejä, kulmikas huvimaja pihalla ja vihreyttä sekä kukkasia. Olisikohan tämä ollut joskus Suomen Kaunein Piha kisassa mukana?



Rakastan villiviiniä, jotka oli alkanut vähän jo punertaa syyskuun alussa. Tämä seinämä on varmaan nyt upean punaisen-oranssin-keltaisen sävyttämä. Villiviinejä näkee nykyään enää tosi harvoissa talojen seinillä. Villiviiniseinät ovat vaan niin nostalgisia!



Marsalkka Mannerheimin valokuva ja maalaus sekä ihana tapetti Helpiöiden talosta. Toivottavasti tässä talossa sai kuvata? En ainakaan huomannut kylttiä kuvauskiellosta. Tapahtumaan osallistuvat talot oli merkitty ilmapalloilla ja meille ensikertalaisille oli vähän vaikea löytää muutamia kohteita mutta varmaan jo ensi vuonna olemme enemmän kartalla tapahtumassa.


Jotkut olivat varustautuneet tapahtumaan omilla sisätossuilla mikä olikin ihan fiksua. Huomioikaa tossujen alkuperä.... :D Itse en jaksanut laittaa asuntonäytöistä tuttuja muovipussukoita kenkieni päälle joten tallustelin taas paljain jaloin. Saisinkohan kopioida tämän konstin ystävältäni? Jos ei ihan Haikko -tossuilla niin sitten Ikean vastaavilla ensi vuonna...



Muitakin koristeellisia ja kauniisti kunnostettuja portteja näimme matkamme varrella mutten kyllä kuollakseni muista mistä kohteesta tai kadulta tämä oli....kaunis silti!



Lisää postausta tulossa tapahtumasta kun saan kuvat purettua.
....to be continued....

5 kommenttia:

  1. Oi miten ihania kuvia ja tunnelmia Uudestakaupungista!
    Tuohon Vanhat talot -tapahtumaan olisi ihana joskus itsekin
    päästä osallistumaan. Rakastan vanhoja taloja ja tarinoita
    niiden takana.
    Löysin tämän mielenkiintoisen blogisi ihan äskettäin 40+ -blogiyhteisön
    kautta, johon itsekin kuulun. Tervetuloa vastavierailulle blogiini,
    jossa seikkaillaan mökkiympäristössä Turun saaristossa ja seurataan
    aikuiselle neiselle sopivaa muotia.
    Mukavaa uutta viikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teija :) Vanhat talot ovat vähän heikkouteni ja Loviisan jälkeen oli kiva löytää uusi tapahtuma Uudessakaupungissa. Toivotaan, että sinäkin pääset ensi kerralla osallistumaan ja nauttimaan vanhojen talon interiööristä ja niistä huikeista tarinoista talojen takana.

      Hauska kuulla, että löysin blogini. Käydään kurkkaamassa myös sinun blogiasi koska pidän saaristosta sekä muodista.

      Mukavaa viikkoa myös sinulle ja kiva olla samassa yhteisössä.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta :) Toinen blogipostaus vielä tulossa Uudenkaupungin taloista.

      Poista