syyskuuta 06, 2015

Jailhouse Burger, Vegesauna ja muita konnamaisia herkkuja

Viime keskiviikkona vietettiin Hotel Kajanokan Linnankellarin uuden ravintolakonseptin avajaisia. En ole koskaan aiemmin käynyt Katajanokan punatiilisessä vankilarakennuksessa sisällä joten nyt oli hyvä syy lähteä mukaan kun Lumo houkutteli tähän avajaistilaisuuteen avecikseen. Vankilatoiminta tässä vuonna 1837 valmistuneessa "linnassa" loppui jo 2002 ja sen jälkeen rakennus on toiminut Best Western ketjun hotellina. Aika jännä juttu etten koskaan aiemmin ole edes ruokaillut näin mielenkiintoisessa ympäristössä tai käynyt siellä muuten vaan kurkkimassa interiööriä...


Tervetuliaisdrinkki tarjottiin metallisesta peltimukista vankilassa kun oltiin - taisi olla jaloviinaa ja coca colaa jos en ihan väärin muista. Meistä kahdesta autoilevana jätin mukin suosiolla väliin voidakseni edes vähän maistaa viinejä ruuan kera. Hotellijohtaja Hanna Kiuru avasi tilaisuuden kertomalla miten Linnankellarin ruokakonseptia on uudistettu. Lisäksi tilojen ulkoisia puitteita oli myös uusittu tuomalla sinne raikkautta, kepeyttä ja valoisuutta lisää. 

Itselläni kun ei ole vertailukohtaa vanhaan en osaa vertailla mutta hyvin olivat värit, materiaalit ja sisustus sopusoinnussa vanhaan ympäristöön joten onnistunut kokonaisuus mielestäni. Sitten pääsivät kokit mikrofonin varteen kertomaan illan tarjottavista tarkemmin. Avajaismenun oli suunnittelut Risto Mikkola ja Linnankellarin toisena keittiömestarina toimii Tommi Karhu. Olimme saaneet sisääntulossa ruokapisteiden kartan joten viinilasi vain käteen ja ruokamatkamme voisi alkaa linnassa...


Sateisesta illasta huolimatta päätimme aloittaa terassilta ja Rytin Grillin antimia nautiskellen. Hiiligrilli on uuden Linnankellarin sydän ja uutta ravintolassa. Flank steak eli naudan kuvepaisti oli ihan suussa sulavaa ja grilliin jonottavien ihmisten ilmeistä näki, että grillatun lihan tuoksu sai monella makuhermot jo kutkuttamaan. Onneksi jono meni nopeasti ja herkuttelu voi alkaa.... MUMS! Lisukkeena grillilihalle oli juustoinen lehtikaalisalaatti.Avajaisissa taisin nähdä myös tässä "linnassa" ihan oikeastikin tuomiotaan istuneen ex-asukkaan. Tämä herrahenkilö on tainnut ainakin parissa lehtijutussa käydä tutustumassa entiseen selliinsä. Katajanokan vankilassa on ollut vangittuna myös entinen presidenttimme Risto Ryti. Näytelmäkirjailija, kansanedustaja ja YLE:n entinen pääjohtaja Hella Vuolijoki tuomittiin maanpetoksesta vankilaan näiden tiiliseinien sisälle II maailmansodan aikana.  Illan kuluessa olisi ollut myös mahdollista osallistua draamallisiin Hella Vuolijoki muistelee -talokierroksiin. 

Vankilatilassa kun ollaan en voinut välillä olla ajattelematta miljöön alkuperäistä tarkoitusta mutta nopeasti nämä hieman synkät ajatukset jo unohtuivat kun kiisimme jo kohden seuraava ruokapistettä. Ja upea juttuhan on se, että vanha arkkitehtonisesti hieno kokonaisuus on saanut uuden elämän hotellina ja ravintolana. Paljon hienoja rakennuksia kun on tuhottu ja tuhotaan edelleenkin... 


Seuraava rastimme olikin sitten vankilan entinen saunatila, jossa nyt toimi Vegesauna. Kuvausolosuhteet pimeissä kynttilöin valaistuissa huoneissa ja ikkunattomissa tiloissa olivat kuvauksellisesti hieman haastavia joten forgive me these poor photos! Vegesaunan tarjoilupöydästä ei väriä kyllä puuttunut. Saimme maistella punajuuria & pinaattia, kaalia & pähkinää, saaristolaisleipäsalaattia, perunaa & tilliä, sieniä & sipulia, spelttiä & tomaatteja. Olen niin ylpeä itsestäni, että onnistuin syömään punajuuren tässäkin tilaisuudessa sotkematta valkoista paitaani! Hyvä minä - alan kehittyä punajuuren syönnissä :)


Vegesauna tarjosi myös ihania juustoja. Ravintolauudistuksen yksi kulmakiva on ollut tarjota lähi- ja luomuruokia. Tarjottavat juustot olivat Jukolan Juustolta ja pakko myöntää, että kävimme vielä tämän ruokailun jälkeen napsimassa Lumon kanssa juustoja niin hyviä ne olivat.MC Skatta's pisteessä oli tarjolla Jailhouse Burgereita. Purilaan välissä oli tuhti siivu Jukolan Sahtipoika Cheddaria, jonka mausta pidin vaikka ensin ajattelin ettei sahti ole minun juttuni. Ruttupuikulat ja kellarin ketschup toimivat kyytipoikina tässä annoksessa.


Vatsamme alkoivat olla jo piukeina herkuttelusta mutta eihän sitä nyt kala-, äyriäis- ja simpukkapöytää voi jättää väliin varsinkaan kun sen esillepano oli näin houkutteleva. Jääfisu tarjoili  bambulautasilla lohipastramia, siikatartaria, Linnankellarin Skagenia ja savukalaa. Tarjolla oli myös sinisimpukoita. Katkarapuskagen ei petä koskaan eikä täällä Linnankellarissakaan - olisin melkein halunnut santsata sitä lisää.Meillä oli vielä käymättä Leipätyrmä, joka oli sijoitettu entiseen eristysselliin. Melko karmiva ympäristö mutta näkkileipä hyvää. Muut leivät minun oli pakko jättää väliin ähkyn välttämiseksi.
Saimme kuulla isänniltä, että erityisselliä käytetään myös polttariseurueiden juhlissa. Hotel Katajanokka myy ainutlaatuista polttaripakettia, jossa polttarisankarin on suoritettava erilaisia tehtäviä vapautuakseen linnasta ja päästäkseen purjehtimaan avioliiton auvoiseen satamaan. Kuulostaa ihan hauskalta tavalta viettää polttareita. Linnassa voi myös järjestää häät.


Kyllä meitä Lumon kanssa näissä kuvissa eristyssellissä olo kovasti näyttää naurattavan. Mitenköhän  mahtaisi olla oikeassa elämässä kun tytöillä olisi tilana muutaman neliön koppi lavetilla ja pytyllä varustettuna? Voisi sitä tämä hymy vähän hyytyä. Onneksi ei ole pelkoa tänne joutumisesta. Plussaa paikalle annamme siitä, että tässä sellissä oli myös ikkuna. Ja eiväthän ne vankilaolotkaan ole enää ihan tällaisia....

Hotellijohtaja Hanna Kiuru ja myynti- ja markkinointijohtaja Taru Ojaharju-Latief voivat hymyillä ihan syystä. Onnistunut ravintolakokonaisuus ja upea avajaisilta. Illan esiintyjä - suursuosikkini - Samae Koskinen - alkoi soittaa vasta klo 20.45 joten häntä emme valitettavasti nähneet emmekä kuulleetkaan. Harmi kun Samea on vain NIIN ihana.....!!!!!


Viimeisenä piipahdimme vielä Omenakellarissa. Jätin omenat allergikkona syömättä mutta myönnän paahdetut vaahtokarkit ja ananakset maistuivat. Olimme jo Rytin Grilliin ulkoterassille mennessämme kuolanneet näitä jälkkäreitä ja niin näytti tekevän pari muutakin vierasta :)


Onnea ja menestystä uudelle Linnankellarille. Toivotaan, että helsinkiläiset ja muutkin löytävät tämän uuden ravintolan ja käyvät herkuttelemassa siellä uudistunutta menua.

4 kommenttia:

 1. Olen joskus käynyt Nokan kiven sisällä. En tykännyt. Liian kolkkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käypä testaamassa uudelleen nyt tämän uudistuksen jälkeen saatat viihtyä :) Ruoka oli hyvää!

   Poista
 2. Oli hauska vierailu kiven sisässä! Kuvepaisti jäi mieleeni erikoisen hyvänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos seurastasi ja siitä, että ehdotit kivensisälle menoa :D

   Poista