maaliskuuta 18, 2013

Laiskan kalastajan apajilla

Pari viikkoa sitten minun teki ihan älyttömästi mieli tuoretta kalaa ja päätin suunnata kalastamaan ainoaan oikeaan paikkaan eli Helsingin Vanhaan Kauppahalliin Kauppatorille. Kunnes kotoa lähtiessä muistin, että Kauppahalli onkin mennyt remonttiin ja kauppiaat ovat siirtyneet Hietalahdentorin halliin evakkoon remontin ajaksi. No, ei auttanut muu kuin kääntää Audin nokka kohti Hietalahtea ja toivoa ettei uusi paikka tuottaisi laiskalle kalastajalle pettymystä kalanhimoon!


Minun ensimmäiset kauppahalli muistot ovat jo lapsuudesta eli Famu (edesmennyt äidinäitini - vaikka kutsuimmekin häntä tällä nimellä) vei pienen tytön Hakaniemen halliin ja opetti keneltä kannatti ostaa hyvää lihaa, keneltä taas hyvää kalaa. Famun sisko, Isotätimme vei minut taas kesällä aina Kauppahalliin ja sain mansikoita ja ihailimme kauniita, kiiltävä vatsaisia kaloja kalakauppiaiden tiskeillä jäämurskan päällä ja joskus ostimme myös mukaan kotiin halstrattuja silakoita.
Nams! Ihania ja maistuvia muistoja lapsuudesta.


Hietalahdentorin hallissa näytti olevan tuttu kuhina päällä kuten Vanhassa Kauppahallissakin eli ainakin ihmiset olivat löytäneet tänne. 


Nams - tuoreita valkosipuleita ja ruusukaaleja - nuuskin näitä ja päädyin lopulta ostamaan yhden valkosipulin. 


Tästä tarttui mukaan perunoita sillä olin päättänyt tehdä kerma- tai juustoperunoita kalan kanssa.


Samalta kauppiaalta lähti mukaan myös salaatteja illallista varten.

Ja sitten alettiin lähestyä liha- ja kalapuolta, joka on torilta päin katsottuna vasemmalla eli Hietalahdenkadun puoleisessa päädyssä. Ainoa asia, joka minua tässä päädyssä häiritsi oli valtaisa ruuankäry. Ilmeisesti ilmanvaihdossa on kauppahallissa ongelmia ja huomasin heidän Facebook-sivuiltaan ettei ongelmaa ole ihan kokonaan vieläkään poistettu. Kalakauppias Marja Nätti tarjoaa merenherkkuja ravintola Merrassa, Lihakauppa Roslund omia tuotteittaan grilliravintolassa ja Kalakauppa E. Erikssonilla on osteri- ja sushibaari. Ei ole kenenkään edun mukaista nauttia lounasta käryssä saatikka tehdä ostoksia. Joten toivotaan, että saataisiin ilmavaihto kuntoon ja sassiin.


Tuoreita lohifileitä....Marja Nätin tiskillä.


Tätä kaviaaria lusikoisin kyllä mielelläni suuhuni mutta en laittaisi sitä kutreihini :)


Pakko myöntää, että tämän tiskin edessä kuola valui suupielistäni!


Ruokakauppaan tai kauppahalliin EI todellakaan kannata mennä kovin nälkäisenä!


Merenelävät ja erityisesti ravut ovat suurinta herkkuani mutta jotenkin onnistuin keräämään itseni tässä kalatiskin edessä ja jätin ostamatta ravut tällä kertaa. 


Kalatiskillä oli tällainen outo keko. Jos arvaat mitä nämä ovat voit voittaa arvonnassa itselleni pienen, kierrätysmateriaalista tehdyn pussukan vaikka iPhoneasi varten. Laita kommenttiosioon arvauksesi mitä tässä keossa on! Voittaja julistetaan torstaina 21.3. blogissani.


Saatuani maistaa Marja Nätin kalatiskin marinoituja lohiruusukkeita laiska kalastaja muuttuikin laiskaksi kokiksi käden käänteessä ja osti näitä herkkuja illallista varten mukaansa.


Taisin pyöriä tässä Marja Nätin kalatiskillä sen verran pitkään, että Ravintola Merran kokkikin tervehdi minua tuttavallisesti kun vihdoin lähdin jatkamaan matkaani.

Minulla oli tarvikkeet kasassa illallista varten mutta jäin vielä aistimaan hallin tunnelmaa hetkeksi.


Juustokauppias Tuula Paalanen tarjosi maistiaisia juustoista ja pala hyvää Edamia lähti mukani kotiin. Tuula on Hietalahden Kauppahallin Kauppiaat ry:n puheenjohtaja ja vaikutti äärimmäisen tyytyväiseltä sekä tehtyyn remonttiin sekä muutoksiin hallissa.


Hallin muutostyöt on tehty vanhaa kunnioittaen ja vaalien mikä on hyvä juttu sillä onhan halli saavuttanut jo 110 vuoden iän joten sitä tuleekin käsitellä hellävaroin ja arvokkaasti.


Hauskan värikkäitä kankaita luomassa tunnelmaa hallin katossa.  


Kukkakauppakin Hietalahdentorin kauppahallissa on joten kattaukseen saa täältä kukatkin tarvittaessa mukaansa.  


Makeannälkäisille herkkupepuille valko- tai maitosuklaata mansikoilla.


Hietalahdentorin hallilla on ollut monta vaihetta ennen tätä viimeisintä muutosta. Hallihan toimi ensimmäisenä luomuhallina muutamia vuosia 2000-luvun alkupuolella mutta toiminta lopetettiin kannattamattomana. Seuraavaksi hallin valtasivat antiikkikauppiaat ja silloin kävinkin hallissa melko tiheään ihailemassa kaikkea vanhaa ja kaunista. Muutamia löytöjäkin täältä tein. Hallissa toimi myös muutama hyvä ruokaravintola mutta ehkä antiikkikeräilijät eivät koskaan oikein löytäneet hallia joten siltä osin hallin liikentoiminnan muutos taas elintarvikehalliksi on tosi hyvä juttu.


Vanhat vitriinit ovat taas täynnä elintarvikkeita.


Matkalla ulos hallista ostin vielä vähän mausteita kotiinviemisiksi.


Hallin ostoksista saatiin aikaan tällainen illallinen!


Menen toistekin Famun ja Isotädin viitoittamaa tietä kauppahalleihin ja toivon, että Hietalahdentorin kauppahallissa toiminta jatkuu vielä seuraavankin sadan vuoden ajan! Toki haluan palata taas Vanhaan Kauppahalliinkin asioimaan uudistuksen jälkeen.

Muista kommentoida ja osallistut arvontaan!

19 kommenttia:

 1. Hietalahden halli on nyt (ja toivottavasti jatkossakin) pop! Minullakin on postautsa tulossa tästä tällä viikolla ja olen useammissa blgeissa nähnyt hallista postauksia viime viikkoina.

  Kävimme hallissa lauantaina, tungosta oli niin, ettei joukkoon meinannut mahtua. Ja ilahduttavasti kaupunkilaiset olivat liikkeellä, Vanhassa kauppahallissahan enemmistö oli turisteja. Tuttu kauppias totesikin, että Vanhan kauppahallin postinumeroalueella on 600 kotitaloutta, Hietalahden hallin postinumeroalueella taas 10.000!

  Ilmanvaihtoa kuulemma korjataan ja käryjen pitäisi vähentyä. Roslundin Rosburgerit näyttivät niin herkullisilta, että niitä täytyy jonkin arki-ilta käydä maistelemassa, kun asiakkaita on vähän vähemmän.

  Halli on kotimatkan varrella ja olin ihastunut siihen nin, että päätin ottaa sen ihan vakio-ostospaikakseni, esim. juustot eivät näyttäneet olevan sen kalliimpia kuin marketeissakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva paikka oli ja todella nyt vasta huomasin, että turistit sieltä puuttuivat ;)

   Poista
 2. Oli taas mukava seurata askeleitasi Hietsun hallissa, en ole vielä itseäni sinne saanut. Kuvauksesi on hyvin houkutteleva, kyllä varmaan ennen kesää sinne askeleeni johtaa.
  Vataus kysymykseesi on MERISIILEJÄ, luulisin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ihmeessä käymään hallissa kun niin lähellä sinua. Onnea arvontaan!

   Poista
 3. merisiileiltä minustakin nuo näyttivät :)

  VastaaPoista
 4. Merisiilejähän ne ovat. T. Taina

  VastaaPoista
 5. Miulekkii tuli mieleen merisiilit :D -Minna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti onnetar suosii, kiitos vastauksesta Minna!

   Poista
 6. Merisiilejä :) Hanna

  VastaaPoista
 7. Merisiilejä! Niitä kun pääsisi joskus maistamaan t Ulla-Erika

  VastaaPoista
 8. Merisiili minunkin mielestä kyseessä :)
  t:Leena-täti

  VastaaPoista
 9. Muistelin jotain piikikästä toista hedelmää , mutta en saanut nimeä mieleen , joten MERISIILI!

  VastaaPoista