maaliskuuta 11, 2013

Jäänveistoa talviriehassa

Sunnuntaina kummityttöni 5v kutsui minut ja Minnien mukaansa talviriehaan aurinkoisessa talvisäässä. Luvassa olisi kuulemma lumikenkäilyä, makkaranpaistoa, lettuja, hevoskärryajelua, ämpäripilkkiä, VPK:n alkusammutusnäytös ja jäänveistoa.


Tytöt olivat pukeutuneet melkein sävy sävyyn!


Lumikenkäilyä olisi ollut kiva kokeilla mutta koiran kanssa se olisi varmaan ollut hippasen haastavaa puuhaa joten päätimme jättää lumikenkien jalkaan vetämisen toiseen kertaan.


Pakettiautosta purettiin kookkaita jääkimpaleita ja asteltiin ne leipälaatikoiden päälle maahan. Laatikot  oli vielä peitetty solumuovilla, jotta jääpalat eivät liikkuisi niitä veistettäessä. Tämä tuntui kiinnostavalta eli tätä kokeilisimme ehdottomasti!

Saimme kuulla, että paras jää veistosten tekemiseen nostetaan helmi-maaliskuussa ja kun jään paksuus on noin 40cm. Järven jäästä sahataan moottorisahalla isoja lohkareita, jotka sitten nostetaan tukkisaksien ja liinojen tai jääkelkan avulla ylös. Meren jäätä ei voida käyttää eikä järven jää saa olla liian läheltä rantaa ettei siinä ole mukana humusta tai roskia.


Seuraavaksi auton uumenista otettiin esille outoja työkaluja jään käsittelyä varten. Sahan tunnistin ennakkoon mutta muut olivatkin minulle ihan vieraita. Jääveistäjä Antti Kuosa kertoi, että nämä ovat erilaisia jäätalttoja jään työstämistä varten. Taltalla ei ole suinkaan tarkoitus hakata jäätä vaan höylätään jään pintaa pitkin. Jäätalttoja pidellään aina kiinni molemmin käsin ja jäälohkareet tulee asetella tukevan alustan päälle niin jopa lapsetkin voivat turvallisesti veistää jäätä.

Joten tytöt kävivät jäälohkareen kimppuun. Antti Kuosa opasti, että meidän pitäisi ensin hahmotella jään pintaan mitä aikoisimme tehdä. Jääkukka tuntui riittävän helpolta tällaisille ensikertalaisille joten aloitimme sen hahmottelun jään pintaan.


Jäänveistäjä Antti näytti itse mallia ja aloitti Kala kaislikossa veistoksen tekemisen mestarin ottein. Hän on osallistunut Korkeasaaren jääveistoskilpailuihin useana vuotena sekä menestynyt ansiokkaasti monissa kilpailuissa sekä Suomessa että ulkomailla. Kahdenkymmen vuoden kokemus kyllä näkyi Antin varmassa työskentelyssä.Minnie oli huomattavasti enemmän kiinnostunut vierestä tulevasta makkarantuoksusta.


Välillä jääveistäjä Antti käy näyttämässä meille taas vinkkejä miten kukkaan voisi työstää.


Hevosvaunutkin oli jo tuotu paikalle mutta me jatkoimme vain kimpaleen kimpussa.Välillä piti vähän poseerata keskeneräisen jääkukan kanssa.


Mutta vielä ei ollut valmista eli lisää työstämistä kehotti Antti.


Tässä jääkukka vihdoin valmiina ja kummityttö taustalla jo uuden jäälohkareen kimpussa. Siitä hän päätti valmistaa prinsessan kuinkas muutenkaan. Tähän puuhaa jää selkeästi koukkuun.


Tässä Antti Kousan hieno oma taidonnäyte!

Jäänveistäminen oli todella hauskaa ja aika kului siivillä. Haluan ehdottomasti kokeilla uudelleen tätä! Kiitos Antille hyvästä opastamisesta ja hänen taidonnäytteistään lisää Ice Magic Oy:n sivuilta.
Hauska ja opettavainen talvirieha!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti