marraskuuta 01, 2023

Alexander Reichsteinin valoa hohtava "He olivat täällä" -veistosinstallaatio oli huikea!

Lohjan kaupunki on kuluvana vuonna viettänyt Lohja700-juhlavuotta monilla eri tavoilla. Lohja nousi seitsemän vuosisataa sitten kirkkopitäjäksi joten aika kunnioitettavan ikäinen paikka! Kunnaksi Lohja kohotettiin vuonna 1867 ja kauppalaksi 1926. Vasta vuonna 1969 kauppala sai lopulta kaupunkioikeudet. Lohja on ennen kaikkea tunnettu rehevästä lehtoluonnosta, kalkkikallioista, kauniista Lohjanharjusta ja Uudenmaan suurimmasta järvestä Lohjanjärvestä saaristoineen. Lohjalla on sekä nähtävää että koettavaa yllin kyllin joten linkkaan tämän postauksen loppuun Lohja-aiheisia blogipostauksia Marjon matkassa -blogista. 

Lohjan Museon puutarhassa oli 13.10. - 1.11.2023 yhtenä juhlavuoden tapahtumista Alexander Reichsteinin valoa hohtava "He olivat täällä" -veistosinstallaatio esillä. Olin toki huomioinut tämän tapahtuman mutta unohtanut laittaa kalenteriin siitä muistutuksen. Viikonloppuna onneksi satuin näkemään parinkin ystäväni Instagram kuvissa valotaidetta joten Lohjan näyttely muistui mieleen. Suunnittelin menoa sunnuntai iltana museon puistoon mutta sateinen sää ei houkutellut silloin eikä myöskään nyt maanantaina tai tiistaina. 

Osa nautinnosta olisi valunut vesisateessa mielestä pois ja valokuvaaminen olisi ollut aika vaikeaa myös. Onneksi tänään ei satanut vettä joten auton nokka kohden Turun moottoritietä ja Lohjan Museota. Olisi siellä muitakin Matti ja Maija Myöhäisiä joten vilinää ja vilskettä museon puutarhassa sekä myös museossa - joka oli myös avoinna - riitti. 


Alexander Reichsteinin valotaiteeseen tutustuin ensimmäistä kertaa vuonna 2016 LUX Helsinki tapahtuman yhteydessä. Silloin Torikortteleissa sijaitseva idyllinen Sofiankatu oli täyttynyt näistä samoista vuosisadan takaisista ihmis- ja eläinhahmoista, joita nyt nähtiin myös Lohjan Museon puutarhassa. Sympaattiset hahmot hukkuivat ehkä silloin vähän itseltäni Tuomiokirkon spektaakkelimaiseen valotaiteen ja lukuisiin muihin kohteisiin vaikka ne kauniita olivatkin. Myös LUXHelsinki -tapahtuman massiiviset katsojajoukkiot haittasivat hahmojen näkemistä kapealla, vanhalla mukulakivikadulla. 

Kuva: Lauri Rotko ja kuva on lainattu LUXHelsinki 2016 tapahtumasivuilta.  

Alexander Reichstein (synt.1957 Moskovassa) on asunut ja työskennellyt Suomessa jo vuodesta 1990. Reichstein tekee taidetta usein lapsille ja myös lasten kanssa. Hän on taiteilijana hyvin laaja-alainen ja Reichsteinin tuotantoon kuuluukin sekä lastenkirjoja, veistoksia että installaatioitakin. Alexander on suunnitellut myös isoja interaktiivisia näyttelyitä museoihin ulkomailla mm. Islantiin ja Japaniin. Taiteilijan kuvittama kirja Gondwanan lapset sai Finlandia Junior -palkinnon 1997. Lastenkulttuurin valtiopalkinto hänelle myönnettiin 2008. 

Jos "He olivat täällä" -veistokset herättivät Torikortteleissa aikoinaan asuneet ihmiset eloon niin nyt satoja vuosia sitten Lohjalla asuneet ihmiset olivat myös heränneet museon puutarhassa. Oli upeaa katsella tiimalasivartaloisten naisten taidokkaasti ommeltuja tyköistuvia pukuja ja päivänvarjoja kun he lipuvat arvokkaasti puutarhan nurmikolla. Miehillä näkyi hyvin leikattuja pukuja ja silinterihattuja kävelykepeistä puhumattakaan. Myös lemmikkikoiria näkyi rouvilla taluttimissa ulkoilemassa puutarhassa. Ja näytti siellä Amor myös ampuvan rakkaudennuolia. 
Alexander Reichsteinin mukaan ihmiset eivät koskaan katoa jäljettömiin täältä maan pinnalta kuoltuaan. Kauan sitten puhutut sanat, käydyt keskustelut, askelten äänet ja hengitys kuuluvat edelleen. Taiteilijan näkemyksen mukaan jo hyvinkin kauan sitten kuolleet ihmiset voivat kuljeskella tutussa puutarhassa tapaamassa toisiaan tai vain hengittämässä raikasta ulkoilmaa. Edesmennyt isoäitini sanoi aina ettei minun kannata pelätä jos hän joskus tulee kesämökin puutarhaan kävelemään kesäiltana ja katselemaan kukkiaan. En ole nähnyt häntä koskaan mutta tuntenut kyllä isoäidin hyvin voimakkaan läsnäolon. 


Alexander Reichsteinin veistokset on tehty taivutetusta teräslangasta, joka on ruiskumaalattu fluoresoivalla maalilla. Kun ihmis- tai eläinhahmoihin osuu uv-valo nämä hahmot heräävät eloon kuin aaveet. Koska hahmot ovat teräslangan osalta myös osittain läpikuultavia ne sulautuvat hyvin myös ympäristöönsä. Oli äärimmäisen mielenkiintoista kulkea Lohjan Museon puutarhassa katselemassa ja kokemassa tätä kokonaisuutta tänään. Äärimmäisen visuaalinen ja puhutteleva näyttely, joka myös teemansa puolesta sopi hyvin Halloween aikaan. Harmi, että itse kävin vasta tänään näyttelyssä koska nyt näyttely korjataan pois tai se siirtyy muualle ainakin. 

Tähän loppuun lupasin liittää Lohjaan liittyviä postauksia blogivuosien ajalta. 

Kettukallion elämystilalla pannukaffella kodassa ja muita elämyksiä - 2017

Löytöretki Lohjalle tarjoaa Lohjansaaren Martinpihan, Paavolan tammen Tytyrin ja Kaarteen sotamuseon - 2017 

Metsäretki Karkalin luonnonpuistoon ja Torholan luola - 2017

Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat on lämminhenkinen elämys - 2017

Lohjan asuntomessut 2021 Hiidenrannassa avautuivat 

Lohjan asuntomessujen 2021 - omat suosikkitalot 10 kommenttia:

 1. Muistankin nuo Helsingistä! Piti ihan klikata tarkistamaan, että ovatko nämä ne samat - mutta siis olivat! Mikä tahansa valaiseva on kyllä näinä kuukausina paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistin myös LUXHelsinki valotapahtumasta nämä tai siis osan näistä. Lohjalla oli esillä paljon enemmän eli jos muistan oikein oli LUXiin aikoinaan tehty tilaustyönä veistostaide, jota sitten on varmaan lisätty ja kasvatettu vuosien varrella. Milla tuossa seuraavassa kommentissa kirjoittaa, että nämä ovat olleet esillä Joensuussa viime tai toissa vuonna. Valotaide sopii syksyyn ja talveen tuomaan iloa pimeyteen jos lisää tällaista toivon minä.

   Poista
 2. Oii, nämä olivat myös Joensuussa viime tai toissa vuonna! ❤️ Tänä vuonna ollaan menossa Botanialle Visual Festivaleille, jotka olivat viime vuonna aivan mielettömät. Tänä vuonna siellä on uusia teoksia koettavaksi ja nähtäväksi, mielenkiinnolla odotan ja lapsi odottaa myös. Viime vuonna viihdyttiin monta tuntia paikan päällä ja tänä vuonna on varmasti yhtä paljon katsottavaa! 😍 Kannattaa käydä kauempaakin, mikäli aikataulut yms sallii. 👌🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Milla, että nämä Alexander Reichsteinin hahmot ovat piipahtaneet myös Joensuussa. Minusta menneen maailman hahmot ovat niin ihania! Kävin kurkkimassa Botania Visual Festivalin kotisivuilta ja tuo tapahtuma näyttää satumaiselta. Voi kun joskus ehtisi tulla Joensuuhun katsomaan tuota väri-ilottelua. Marraskuun pimeyteen kaivataan juuri valoa ja iloa!

   Poista
 3. Niin hyviä kuvia.😍
  Se musiikki joka joidenkin kohdalla soi, oli mielestäni myös vaikuttava. Ihana tuo mitä kirjoitit isoäitisi sanoneen. Minäkin uskon että Taivaspoikani käy joskus luonani.🖤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titti ♥ Minun käydessäni museon puutarhassa ihmisiä oli sen verran paljon liikkeellä, että musiikkia oli vähän vaikea kuulla. Mutta kuulin sitä kyllä. Ihan varmasti Taivaspoikasi käy luonasi - halaus ♥

   Poista
 4. Kiitos Marjo, kun valaisit pyhäinpäivääni. Upeita teoksia olet taidolla vanginnut kuviisi. Nuo olisi ilo nähdä luonnossa.
  Leppoisan lauantain terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥ Toivotaan, että teokset tulevat myös teidän seuduille tuomaan valoa ja iloa tähän marraskuun pimeyteen. Onneksi ollaan menossa joulua kohden ja kohta voi alkaa jo sytytellä kausivaloja. Mukavaa pyhäinpäivä viikonloppua ♥

   Poista
 5. Harmi kun en ole huomannut tätä valotapahtumaa Lohjalla. Kiitos tästä postauksesta ja hyvistä kuvista. Muistan valoteokset myös LUX Helsingistä. Hieno oivallus tehdä valohahmoja menneestä maailmasta. Maikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun et Maikki huomannut tätä Lohjan tapahtumaa. LUX Helsinkiä tässä kovasti jo itse odotan ja tämän vuoden ohjelma lupaa paljon. Hyvää joulunodotusta sinulle!

   Poista