marraskuuta 25, 2023

Haastepostaus - 20 kysymystä

 
Bloggaajat haastavat toisiaan aina silloin tällöin vastaamaan ns. blogihaasteisiin. Edellinen vastaamani blogihaaste oli maaliskuulta kun vastasin omalta osaltani "Jos saisit pitää kirjahyllyssäsi vain viisikirjaa, mitkä ne olisivat?" Haastepostauksissa tulee esille varmasti enemmän faktaa itse bloggaajasta ja hänen persoonastaan suorien kysymysten avulla. 

Bongasinkin  Pikku Kepponen blogista blogihaasteen, johon halusin nyt matelevan marraskuun vauhdittamiseksi ehdottomasti tarttua. Alun perin tämän haasteen on laittanut liikkeelle Kukkapilli -blogin Satu, joka on kasannut 20 kysymystä vastattavaksi omassa blogissaan. Kysymykset ovat ihan laidasta laitaan tosi-tv-ohjelmista unien, aistien, muistojen kautta lopulta hikanpoistovinkkiin. Tässä tulevat minun vastaukseni joten olkaapa hyvä!

1. Jos sinun olisi pakko osallistua johonkin tosi-tv-ohjelmaan, mihin osallistuisit?

Ensimmäisen Suuren Seikkailun voittaja Mikko Oinonen 2001 kuittasi peräti 150000 markkaa. 

Ensimmäinen tosi-tv-ohjelma, jota muistan katsoneeni oli Suuri Seikkailu, jota esitettiin 2001-2005.  Parasta tässä oli se, että sarjan formaatti oli täysin kotimainen ja seikkailut tapahtuivat Suomen upeassa luonnossa. Seurasin kaikki tuotantokaudet ja salaa mielessäni jopa haaveilin hakevani ohjelmaan. 

Ei siis ihme, että myöhemmin olen myös aktiivisesti katsellut amerikkalaista Amazing Race -ohjelmaa, jossa parin kanssa kierretään ympäri maapalloa. Minähän olen aina pitänyt matkustamisesta ja eri kulttuureista joten tämäkin ohjelma on tarjonnut juuri itseäni kiinnostavan formaatin kilpailun lisäksi. 

Amazing Racen suomalainen versio on ollut myös ihan hauskaa seurattavaa vaikka kaikkia jaksoja en ole vielä edes ehtinyt katsoa kiireiltäni. 

Ei tule varmaan yllätyksenä, että kotimainen Selviytyjät on päässyt mukaan myös minun tosi-tv-ohjelmiini. Ohjelma jopa toimi vaikka se lähetettiin 2021 Haaparannan Seittenrannan saaristosta Perämereltä. Toki tropiikin turkoosinsininen vesi, laguunit hiekkarantoineen ja viidakko eivät nekään ole hullumpi tausta selviytyä kuukausi "luonnon armoilla".

Myös Nelosen esittämä Farmi ja saanut minusta fanin. Pidän sekä maaseudusta että vanhoista tavaroista ja totta kai myös eläimistä joten ilomielen voisin lähteä myös kuukaudeksi maalle kisaamaan. En osannut valita näistä kaikista vain yhtä joten oli pakko listata ne kaikki. 

2. Oudoin uni, jonka olet viime aikoina nähnyt?

Olen aina nähnyt paljon unia ja myös todella erikoisia. Näin vuosia unta, että osasin lentää eli aina kun tilanne "maan kamaralla" kävi tukalaksi aloin heiluttaa vain käsiä ja kohosin ilmaan. Näiden "lentounien" jälkeen minulla oli aina käsivarret todella väsyneet aamulla eli mitä todennäköisemmin olin "lentänyt liikaa" eli nukkunut käsieni päällä yöllä.

Muutamia viikkoja sitten näin sellaista unta, että olin lähtenyt aamulla töihin yöpaidassa, jonka huomasin vasta kun astuin ovesta sisälle asiakkaan aulatilaan. Minua pyydettiin jättämään päällysvaatteet naulakkoon mutta pudistelin vain päätäni. Istuin neuvottelussa yli tunnin paksu takki päällä ja pyyhin koko ajan hikeä otsaltani. Asiakasta tilanne ei ilmeisesti häirinnyt koska hän ei sanonut mitään. Kun lähdin pois minusta tuntui, että olin niin hikinen kuin maratonin juossut urheilija ja siihen sitten heräsin. Olin täysin kietoutunut peittooni joten ei ihme, että oli kuuma. Minua nauratti myöhemmin samana päivänä kun menin oikeasti asiakastapaamisessa mutta en onneksi yöpaidassa!

3. Kuka tuntee sinut parhaiten?Luultavimmin läheiseni tuntevat minut parhaiten. Jotkut ovat väittäneet, että olen "salaperäinen nainen" koska välttämättä en heti ensimmäisessä tapaamisessa näytä kaikki puolia itsestäni. Toisaalta olen hyvinkin avoin ihminen kun tunnen toisen paremmin. 

4. Mikä on vahvin aistisi?

Visuaalisena ihmisenä vastaan tähän näköaisti mutta haluan sen lisäksi mainita myös kuudennen aistimme eli intuition. Toki minä aistin ympäristöä kaikilla aisteillani mutta näköaistilla ehkä eniten. Joskus tuntuu, että silmäni hakevat aina jotain valokuvattavaa ympäriltäni ja useinhan minä myös niitä kuvia otankin ja talletan kameralla. Varastoin tiettyjä kauniita näkymiä mieleen ja palaan niihin myöhemmin vain sulkemalla silmäni.

Omaan hyvin vahvan intuition eli minä teen päätöksiä pohjautuen tunteeseen, jota ei voi logiikalla tai järjellä selittää vaan se "vain tuntuu oikealta". Kun ihminen toimii intuition varassa hän toimii tunteen tai vaiston ohjaamana ymmärtämättä täysin miksi toimii niin kuin toimii. Intuitio on ehkä eräänlaista "näkemistä" ilman meidän totuttua näköaistia. 

5. Jaa joltain matkalta jäänyt kiva muisto

Matkoilta on jäänyt mieleen lukematon määrä muistoja. Tässä muisto, joka liittyy maan alla olemiseen. Olimme parin viikon lomamatkalla Lido di Jesolo nimisessä rantakohteessa, joka on Venetsian Rivieralla eli ihan mieletön rantaloma paikka Adrianmeren rannalla. Sieltä oli helppo sukkuloida lähiympäristössä. Lähdimme mukaan retkelle, joka suuntautui Slovakian puolelle tai jos ihan tarkkoja ollaan maa oli vielä Jugoslavia noihin aikoihin. 

Kävimme ensin tutustumassa Lipizzan valkoisiin hevosiin, joita kasvatetaan Lipicassa. Hevonen tunnetaan parhaiten rotuna, jota korkeaan kouluratsastukseen keskittynyt wieniläinen Espanjalainen ratsastuskoulu yksinomaan käyttää. 

Kuva Ivan Ivankovic, Dubrovnik, Kroatia 

Seuraava etappimme oli Postojnanluola (sloveeniksi Postonjska jama), joka on 24120 metriä pitkä ja 115 metriä syvä kalkkikivi- eli karstiluolasysteemi ja se on Slovenian toiseksi pisin luolasto. Olimme lähteneet helteisestä yli +32°C Italiasta joten minulla oli hellemekko ja jalassa espandrillokset eli matalalla narupohjalla varustetut kangaspäällysteiset kesäkengät. Olin toki varannut mukaan villapaidan sekä myös kevyen tuulitakin koska itse luolassa maan alla olisi varmasti viileää.  

Pivkajoen erikoisen näköisiä olmeja uimassa Postojnanluolassa maan alla. 

Luolassa oli äärimmäisen mielenkiintoista kulkea vaikka koko 5,3 kilometrin reittiä emme toki tarponeet. Luolien läpi virtaa Pivkajoki, joka on siis aikojen saatossa pudonnut luolastoon kalkkikiven läpi. Pivkajoessa löytyy olmeja, jotka ovat sokeita salamantereita, joita elää Dinaaristen Alppien karstimaiden maanalaisissa vesistöissä ja järvissä. 

Slovenian lisäksi olmeja on myös Kroatiassa sekä Bosnia-Hertsegovinassa. Olmin pituus on 24-30 cm ja sen ruumis on pitkulainen raajojen ollessa heikosti kehittyneitä. Olmeja oli muutamia aina nähtävillä erillisessä altaassa ja meille vakuutettiin, että  olmit vaihdettiin säännöllisin väliajoin uusiin yksilöihin ja etteivät ne kärsi hetkellisestä altaassa olosta. 

Kävellessäni luolastossa aivan innoissani ihmettelemässä sekä olmeja että myös itse luolastoa alkoivat espandrillokseni yhtäkkiä tuntua jotenkin painavilta. Kun katsahdin jalkoihini huomasin, että kenkien narupohjat olivat imeneet kosteutta ja paikoittain luolan pohjalla olevaa vettäkin itseensä niin, että minulla oli yhtäkkiä platformeilla varustetut jalkineet. 

Nauratti mutta myös vähän hävetti koska aina kun astuin myös espandrillosten pohjasta tursahti vettä pois. Loppuosan luolakävelyllä sai vähän jännittää kestävätkö kengät yhtenä kappaleena vai tulisiko minusta paljasjalkainen jossain vaiheessa. Onneksi kengät olivat koko reissun kasassa ja pääsin ne jalassa takaisin Italiaan. Tosin lensivät heti hotellissa roskakoriin ja minähän en voinut kuin syyttää itseäni, että olin ajattelemattomasti lähtenyt ne jalassa luolaan. 

Pakko jakaa myös toinen "hauska juttu" ensimmäiseltä reppureissullani todella kauan sitten. Olimme Roomassa ja osallistuimme Callixtuksen katakombeihin tehtävään opastukseen maan alla. Ryhmä oli todella pieni eli meidän kahden suomalaisen reilaajan lisäksi oli brittiperhe ja muutamia iäkkäämpiä aviopareja. Oli jännää kulkea muinaisissa hautaholveissa kylmässä kivisessä ympäristössä. Oppaamme kertoi värikkäästi historian tapahtumista ja kyseli koko ajan opastettaviltaan asioita liittyen Raamatun tapahtumiin pitääkseen meidän mielenkiintoamme yllä. 

Oli todella hankalaa vastata hänen kysymyksiinsä kun on itse lukenut raamattua suomeksi ja nyt kysyttiin eri tapahtumista englanniksi eli raamatullisten henkilöiden hahmot menivät suomitytöillä ihan sekaisin. Brittiperheen lapset katselivat meitä koko ajan ja kierroksen lopuksi he totesivat ettemme olleet lukeneet läksyjämme kunnolla. Jälkikäteen olen osannut nauraa tälle tapahtumalle ja pidän tätä nyt kivana muistona mutta silloin parikymppisenä tuntui, että olisi halunnut vajota maan alle.


6. Pelkäätkö vanhenemista?

En minä pelkää vanhenemista koska sehän on ihan vääjäämätön asia. Ikä on vain numero ja jokainen meistä vanhenee vuosittain. Olen yrittänyt pitää itsestäni fyysisesti sekä henkisesti hyvää huolta jotta kroppa sekä mieli pelaisivat kun ikää tulee lisää. Se mitä mahdollinen perimäni tuo vanhenemisen myötä mukanaan jää nähtäväksi. Molempien vanhempieni suvuissa on toki tiettyjä sairauksia ja alttiuksia mutta puhkeavatko ne minulla on vielä mysteeri. Pakko lainata tähän aivan mieletön Seela Sellan kannanotto vanhenemisesta ja iästä (ET-lehti).

7. Onko sinulla joku bucket list eli lista asioista, jotka haluat tehdä tai saavuttaa elämäsi aikana?

Olen kirjoittanut 5.7.2022 näin blogipostaukseen Pyhämaan ihmeitä tekevät uhrikirkko. "Suomi on täynnä upeita ja todella erikoisia paikkoja ja rakennuksia, jotka odottavat vain niiden löytämistä. Minulla on oma "bucket list" kohteista, jotka haluan nähdä ja kokea ennen kuolemaani. Erikseen on toki vielä oma listaus maailmalla olevien elämyspaikkojen osalta. Listani myös elää koko ajan eli kun tein retken "hyvin eroottiseen" Högbergetin luolaan tai otin haltuuni Parikkalan patsaspuiston ilmestyi listaani heti pari uutta kohdetta tilalle." Joten vastaukseni on kyllä on.  

8. Mikä on paras neuvo, jonka olet saanut elämäsi aikana?

Minä on itse aloittanut jo teini-ikäisenä keräämään pieneen sinikukalliseen kirjaani neuvoja, ohjeita, sanontoja. aforismeja jne. jotka ovat tuntuneet minusta tärkeiltä. Ihan varmasti olen saanut myös hurjan paljon neuvoja ja ohjeita sekä omilta vanhemmilta että isovanhemmiltani. Pikku Prinssi kirjalla on ollut myös iso merkitys neuvojen antajana. "Tärkeimpiä asioita ei näe silmillään. Ne näkee sydämellään". Antoine de Saint-Exupéry. 

Olen itse kehittänyt sloganin "Elämä on tässä ja nyt." eli jokaisessa hetkessä tulee elää täysillä mukana koska tulevasta emme tiedä ja mennyttä on turha enää murehtia. Tärkein on juuri nykyhetki, jossa elämme. Kiinalaisissa sanalaskuista olen saanut myös upeita neuvoja. "Surun ja huolen linnut lentävät pääsi yli, sille et mahda mitään. Mutta voit estää niitä pesimästä hiuksiisi." Myös kirjailija Anne Friedin kuolematon ajatus on toiminut minulle ohjenuorana jo vuosikymmeniä. Jo pikkutyttönä ihailin tätä valkonutturaista itävaltalaisnaista (kirjailija, kirjallisuuden tutkija, kriitikko, esseisti ja saattohoidon uranuurtaja) kun asuimme samassa lähiössä Espoossa. 

"Elämässä ei voi koskaan varmuudella tietää, mitä uusi päivä tuo tullessaan. Silti mikään ei tapahdu sattumalta. Kaikella on tarkoituksensa, ja jokaisen ihmisen valinnoilla on selkeä logiikkansa, joka paljastuu vähä vähältä elämän eri vaiheissa."

Olen vastannut vuonna 2015 blogihaasteeseen "Kuka minä olen" ja siellä on yhtenä vastauskohtana ollut antaa neuvoa 15-vuotiaalle itselleen. Olen kirjoittanut "Tee rohkeasti asioita välittämättä mitä muut siitä ajattelevat. Koe, näe, uskalla! Älä anna muiden rajoittaa itseäsi ja ajatuksia. Matkusta ja riko rajoja!"

9. Mikä on eniten käyttämäsi emoji?

😀😍👍💓🐾

10. Jos sinussa olisi varoituskyltti, mikä se olisi?


Minun varoituskyltissä lukisi "Forget the dog...beware of owner". Olen kieltänyt mainosten ja ilmaisjakelulehtien työntämisen jo postiluukustani mutta edelleen sitä tapahtuu. Vähintään  kerran kuussa ulko-oven avatessa vyöryy mainostulva rappukäytävään ja varsinkin kaikkien vaalien aikana. Näen punaista ja tekisi mieli huutaa rappukäytävässä. En myöskään halua ottaa mitään mainoslehtisiä, joita kaduilla tai kauppakeskuksissa jaetaan. 

Feissarit, jotka ovat kansoittaneet kauppakeskukset, tavaratalojen ovien edustat ja muut vilkkaan liikenteen solmukohdat saavat minut myös todella vihaiseksi. Kieltäydyn aina kohteliaasti mutta jos toinen jatkaa kulkemista rinnallani saatan todella ärsyyntyä ja sanoa pahastikin. Joten oheinen vaaranmerkki olisi kyllä paikallaan minuun näitä juttuja vastaan! 

11. Onko sinua koskaan kiusattu?

Varmasti jotain pientä, harmitonta kiusaamista on ollut kuten kaikkien lasten elämässä. Minulla on aina ollut vahva oma tahto ja myös hyvä itsetunto joten en ole joutunut kenenkään silmätikuksi koulussa, harrastuksissa ja leikeissä. Sen sijaan olen puolustanut sellaisia, joita on kiusattu ja yrittänyt puhua järkeä kiusaajille. Olin 10-11 vuoden ikäinen kun näin poikien kiusaavan pihalla pikkuoravaa eli he jahtasivat eläinparkaa. Muistan, että ryntäsin sinne poikalauman keskelle ja ilmoitin, että he ovat raukkoja kun eivät anna oravan olla rauhassa ja uhkasin poliisin kutsumisella. Muistan, että pojat mutisivat jotain mutta jättivät oravan rauhaan. Taisin olla aika hurjana kun tuo toimi!  

12. Jos poliisi pidättäisi sinut, mitä läheisesi ajattelisivat ensimmäiseksi sinun tehneen?

Luultavimmin he eivät uskoisi, että minut on pidätetty koska olen aina ollut niin lainkuuliainen. Olen saanut kyllä parkkisakkoja mutta en koskaan ylinopeussakkoja vaikka olen elämässäni myös joskus varmasti pientä ylinopeutta ajanut. 

13. Mitä olet oppinut muutoksesta elämässä?

Olen oppinut muutoksen edessä sen, että elämä jatkuu ja kantaa vaikka on tapahtunut isojakin muutoksia. Olen aikoinaan ollut töissä pörssiyrityksessä, jossa oli joka vuosi yt-neuvotteluita ja ihmisiä irtisanottiin koko ajan. Oli jatkettava yt-uhasta huolimatta normaalisti töissään. Olen myös sitä mieltä, että muutos ei missään tapauksessa ole aina huono juttu vaan se voi olla uusi ehkä parempi mahdollisuus aloittaa jotain ihan muuta kuin mitä aiemmin on tehnyt. Muutos voi hetkellisesti järkyttää mutta usein muutos vie eteenpäin ja parempaan suuntaan. 

14. Kahvi vai tee?
Molemmat maistuvat minulle. Kahvia oli yhdessä vaiheessa juomatta viiden vuoden ajan koska tulkitsin että vatsani kipeytyi kahvista. Myöhemmin ymmärsin, että jos juon enemmän tummempia kahvilaatuja vatsani ei kipeydy niistä ollenkaan ja palasin taas kahvikissaksi. Usein iltaisin ja joskus myös aamulla haluan ehdottomasti juoda teetä. 

15. Lempiaineesi koulussa? Entä inhokkisi?

Minä pidin koulussa lähes kaikista aineista. Rakastin sekä kuvaamataitoa ja käsitöitä koska halusin tehdä itse käsillä paljon. Olimme oman äitimme opastuksella tehneet kipsitöitä, mosaiikkijuttuja, savitöitä ja erilaisia maalaustekniikoita jo ennen kuin menin kouluun. Pidin myös biologiasta ja maantiedosta todella paljon koska eläimet ja luonto ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Biologian opettajani oli ihan varma, että menen yliopistoon lukemaan bilsaa ja minusta tulee opettaja koska osallistuin myös tuntien ulkopuolella bilsakerhon toimintaan. Me preparoimme hiiriä opettajan avustuksella kerhossa ja teimme kaikki muitakin jänniä juttuja. 

Rakastin myös kieliä ja koska minulla oli lukiossa lyhyt matematiikka luin ruotsia, englantia, saksaa ja venäjää. Itse asiassa matikkaa ja fysiikkaa minä inhosin sydämeni pohjasta mutta kemiasta puolestaan pidin. Historia oli yksi suosikkiaineeni koulussa ja erityisesti taidehistoria. Olin aina hyvä oppilas koulussa yli 9 keskiarvolla ja kirjoitin laudaturin yo-paperit. 

16. Arvokkainta, mitä omistat?

Varmasti arvokkainta mitä omistan on oma elämäni ja terveyteni. Jos tällä tarkoitetaan jotain maallista niin sitten varmasti asuntoni ja irtaimistoni. 

17. Jos deittailisit, mikä olisi sinulle deal braker (eli asia, jonka takia et voisi ryhtyä toisen kanssa parisuhteeseen)?

Jos deittailukumppani olisi rasisti, rikollinen, jonkun äärijärjestön jäsen, vaikeasti riippuvainen (päihde, peli, seksi) tai hänen arvomaailmansa olisi liian kaukana minun omastani. 

18. Uskotko jumalaan?

Kuulun evankelisluterilaiseen kirkkoon eli uskon. 

19. Mikä tekee sinut iloiseksi?Minut tekee iloiseksi todella monet asiat, jotka voivat olla ihan pieniä ja arkipäiväisiä. Halaus, auringonpaiste, luonnon monimuotoiset ihmeet ympäri vuoden, Mimmin tervehdys joka kerta kun tulet kotiin, ystävälliset sanat, hyvä ruoka, turvallinen yhteiskunta, pullantuoksu kotona, puhelu ystävältä, illanvietto ystävien kanssa, pienen lapsen nauru, aikaiset kesäaamut, veden liplatus kun soudat, pääskysten kirkuminen iltataivaalla, iloinen hymy ihan ventovieraalta kadulla, kannustus, syksyn ruska jne.

20. Miten pääset eroon hikasta?

Juomalla vettä hitaasti tai pidättämällä henkeä hetken. Tai sitten ihan ajan kanssa!

Tähän haasteeseen oli hauska vasta ja toivottavasti tämä kertoi myös teille lukijoille jotain uutta minusta. Kivaa uutta viikkoa kaikille. Kohta alkaa joulukuu....

4 kommenttia:

 1. Joskus tartun blogihaasteisiin, mutta tästä tuskin selviäisin. Ensimmäinen kohta tyssäisi jo siihen, etten ole näitä ohjelmia katsonut, sillä minusta elämä tarjoaa ihan riittävästi oikeitakin haasteita, eli jotenkin tyhmä ajatus, että luodaan keinotekoisia haasteita jotain kilpailua varten ja muiden katsottavaksi. No, lempiaine koulussa kysymys sentään pani miettimään, matematiikka tietysti, tosin se aina alkoi vähän kyllästyttää siinä vaiheessa, kun kyseisen vuosiluokan kirjan kaikki tehtävät oli ratkottu jo kuukausia ennen lukuvuoden loppumista :-) No, maantieto tarjosi sitten lisää mielenkiintoisia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko kommentista ♥ Onneksi kaikkiin haasteisiin ei tarvitse tarttuakaan jos ei koe niitä omakseen. Itse en ole oikeastaan mitään muita tosi-tv-ohjelmia seurannut kun näitä mainitsemiani. On ihan totta, että elämässä kyllä haasteita riittää mutta silti minä koen, että tällaiset ohjelmat ovat koukuttavia ja niistä yhdistyvät monet itselleni tärkeät asiat kun luonto, matkailu, selviytymistaidot luonnossa, pieni kisaaminen sekä fyysisesti että psyykkisesti ja oman itsensä voittaminen "autiolla saarella luonnon helmassa asuessa". Toisaalta voi miettiä onko kovin vastuullista lentää eri kohteisiin Amazing Race -ohjelmassa mutta toivon, että päästöt on kompensoitu oikein.

   Jotenkin arvasin, että sinun lempiaineesi oli matematiikka :) Minulla matikka oli pakkopullaa on luin lukiossa lyhyen matikan. Minä rakastin myös maantietoa biologian lisäksi todella paljon. Viihdyin myös aina koulussa ja matikkaa lukuun ottamatta ei inhokkiaineita ollutkaan.

   Kivaa marraskuun viimeistä viikkoa - kohta alkaa joulukuu ♥

   Poista
 2. Sinulla onkin pitkiä ja hyviä vastauksia kysymyksiin,en varmaan itse osaisi vastata kaikkiin.Muistan kun Sadulla oli tämä blogissaan.Kysymyksessä 15 löysin paljon samaa mitä.olisin itsekin vastannut,eli minäkin rakastin kuvaamataitoa ja kieliä,samoin kuin historiaa,biologiaa ja maantietoa.En inhonnut matikkaa,mutta en vaan ollut erityisen hyvä siinä,toisin kuin muissa aineissa.Mukavaa viimeistä marraskuun viikkoa ja joulun odotusta Marjo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael ♥ Tämä postaus vei minut mukanaan ja oli vaikea kirjoittaa lyhyesti kun innostuin omista muistoistani. En kokenut kysymyksiä vaikeiksi vaan kirjoittelin vaan näppäimistö sauhuten. Ihana kuulla, että meillä on kysymyksessä 15 paljon samaa. Rakkauden kuvaamataitoon ja yleensä taiteisiin olen perinyt edesmenneeltä äidiltäni eli hän on siirtänyt oman intonsa minulle äidinmaidossa jo. Minä luulen, että inhosin siksi matikkaa koska se vain ei ollut minun juttuni enkä ollut siinä hyvä. Taidamme molemmat sinun kanssa olla enemmän sen toisen aivolohkon tyyppejä eli matemaattinen ei ole meidän juttu

   Mukavaa marraskuun viimeistä viikkoa Jael ja jouluodotusta myös sinulle ♥

   Poista