lokakuuta 12, 2017

Metsäretki Karkalin luonnonpuistoon ja Torholan luola


Metsä on minulle äärimmäisen tärkeä, rakas paikka ♥ Metsä rauhoittaa, virkistää, stimuloi ja rentouttaa mieltä ja kehoani kiireen keskellä. Metsän moninaiset äänet ja tuoksut virittävät aistejani ja lisäävät onnellisuuden tunnetta. Luonnon näkeminen, kokeminen ja liikkuminen siellä on osa minua. Olen kasvanut espoolaislähiössä, josta metsään on voinut kirmata suoraan kotipihalta leikkimään. Hyvällä tuurilla metsässä on voinut nähdä jonkun eläimen tai edes löytää sen tassun tai jalan jäljen. Rahkasammalmättään keskeltä pilkottaa ketunleipiä ja vieressä puskee esille sieni. Tämä on sitä upeaa luonnon monimuotoisuutta ja ihmeellisyyttä. Puut humisevat pääni päällä rauhoittavasti ja metsä sulkee minut syleilyynsä kerta toisensa jälkeen. Tämän takia minä menen metsään ♥

Karkalin luonnonpuisto


Syyskuun loppupuolella pääsin ilokseni osallistumaan Lumo matkailun järjestämälle päiväretkelle Lohjalle. Olin aivan innoissani sillä retkellä tulisimme etukäteisohjelman mukaan käymään mm. Karkalin luonnonpuistossa ja Torholan luolassakin. Molemmat paikat olisivat minulle uusia kokemuksia! Vaikka herätys oli kukonlaulun aikaan lauantai aamuna klo 5 ei se haitannut pätkääkään kun tiedossa olisi varmasti huippu kiva luontopäivä näissä kohteissa. Sääennustekaan ei lupaillut sadetta vaan tasaisen harmaata ja lämmintä syyssäätä luontoelämyksille.


Karkalin luonnonpuisto sijaitsee lähellä mutta silti tuntuu siltä, että oltaisiin jossain todella kaukana. Jos kurkistaa karttaa niin huomaa, että Karkalin luonnonpuisto on Karkalinniemellä Lohja-Sammatti tien (nro 1070) länsipuolella. Luonnonpuistoon löytyvät selkeät opasteet ja autoja varten on pysäköintipaikka heti luonnonpuistoon tultaessa. Parkkipaikalta löytyy on myös kuivakäymälä sitä tarvitseville. Luonnonpuistoa kiertävät reitit lähtevät suoraan pysäköintipaikalta.


Karkalin historia on vaiheikas. Tällä kapealla niemellä on ollut asutusta jo 1500-luvulta saakka. Täällä on kaskettu ja raivattu peltoja, laidunnettu karjaa ja hakattu metsiä aikoinaan kuten muuallakin lähiympäristössä. Nykyisen Karkalin luonnonpuiston alueella on myös sijainnut kolme torppaa, joista ei enää ole jäljellä kuin yksi kivikasa meille jälkipolville.


Yli sata vuotta sitten arkkipiispa Gustaf Johansson (1844-1930) aloitti viettämään kesiään Karkalinniemellä. Johanssonin kesähuvilan rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1882 ja kahta vuotta myöhemmin 16-huonetta käsittävä huvila valmistui Lohjanjärven rannalle lähelle Karkalin nykyistä luonnonpuistoa. Huvila on nykyään yksityisomistuksessa mutta löysin netin uumenista tietoa, että sinne on mahdollista kesäaikaan päästä myös käymään. Kolme huonetta talon alakerrassa sisältää Johanssonin kodin alkuperäistä esineistöä 1800-luvulta aina 1950-luvulle muodostaen Arkkipiispan Karkali -museon. Huvilan ympärillä on myös Johanssonin itsensä istuttamia hedelmäpuita ja laaja puutarha, johon voi myös tutustua.


Arkkipiispa Johansson oivalsi Karkalinniemen kauneuden ja ainutlaatuisen luonnon. Hän raivasi näihin lehtometsiin pähkinänkeruupolkuja ja niemen kärkeen rakennettiin myös huvimaja 1902. Enää huvimajasta ei voi katsella järven toiselle puolelle Karjalohjan kirkon suuntaan sillä ajanhammas on murentanut rakennuksen ja myös näköala toiselle puolella on vuosien saatossa kasvanut umpeen. Huvimajasta on jäljellä enää perustuksen rippeet rannalla.


Karkalinniemen luonnonpuiston kasvillisuuden säilymistä meidän päiviimme saakka voimme kiittää arkkipiispa Johanssonia ja hänen poikaansa Kustavi Kailaa, jotka molemmat olivat suuria luonnonystäviä. He ymmärsivät jo 1900-luvun alkupuolella miten ainulaatuisesta alueesta oli kyse ja pyrkivät suojelemaan niemen harvinaisia lajeja sekä säilyttämään Karkalin luonnon mahdollisimman luonnontilaisena.
Karkalin luonnonpuistossa on metsää 99% koko pinta-alasta. Suurin osa metsäalasta on rehevää lehtometsää, jonka lisäksi alueella on 2 hehtaaria suota, niittyalue ja lukuisia kalliorinteitä ja rantakalliota. Karkali on laajin mantereella säilyneistä lehtoalueista. Vastaavia tammivyöhykkeen lehtoalueita löytyy Ahvenanmaalta ja kapealta kaistalta etelärannikolta mm. Tammisaaresta. Erityisesti Lohjan kalkkipitoinen maa ja Lohjanjärven luoma oma mikroilmasto tekevät Karkalin luonnosta aivan erikoislaatuisen. Täällä kävellessään voisi kuvitella olevansa Keski-Euroopassa tai Virossa. Ja kuitenkin ollaan vain reilun 60 kilometrin päässä Helsingistä.


Lehtometsässä kun ollaan täällä kasvaa paljon pähkinäpuita. Keväällä metsässä kukkivat lukemattomat sinivuokot ja valkovuokot tiheä puuston juurella. Aloin jo suunnitella mielessäni huhti-toukokuuhun ajoittuvaa kukkien bongailu kävelyä Karkaliin. Luonnonpuistossa on mahdollista nähdä myös keltavuokkoja, käenkaalia, lehtosinijuurta ja imikkää. Pensaskasveista löytyy ainakin taikinanmarjaa ja lehtokuusamaa. Kaiken kaikkiaan Karkalin alueella esiintyy yhteensä 380 putkilokasvia ja 210 sammallajia. Jo Elias Lönnroth on aikoinaan samoillut näitä Karkalin maita tehdessään 1800-luvulla ensimmäistä suomenkielistä kasvistoa. Luonnonpuiston alueelta löytyy myös 11 erilaista kämmekkäkasvia. Itse olen luonnossa nähnyt vain maariankämmekän.


Karkalin luonnonpuistosta löytyy lähde, joka on alun perin arkkipiispa Johanssonin kiveämä. Aikoinaan Karkalinniemen asukkaat ovat saaneet juomavetensä tästä luonnonlähteestä. Oppaamme Tuula maistoi rohkeasti vettä ja totesi sen olevan raikasta ja hyvää.

Luonnonpuiston alueelle on runsaasti lintuja mutta meidän vierailumme aikana en onnistunut näkemään kuin muutamia yksittäisiä yksilöitä. Alueen pesimälinnustoon kuuluu peräti 40 lajia ja kiireisenä kesäaikana täällä on pesiviä pareja tuhatkunta. Karkali on upea paikka kaikkina vuodenaikoina mutta kevät-kesäaikana voi lintuja toki bongailla enemmänkin ja kuunnella myös niiden moninaista laulua metsän siimeksessä.


Koska ollaan luonnonpuistossa pitää täällä myös osata käyttäytyä sen mukaisesti. Merkityiltä poluilta tai pitkospuilta ei saa poistua. Metsään ei saa jättää mitään jälkeensä. Metsästä ei saa myöskään ottaa mitään mukaan. Ei sieniä, marjoja, oksia, kasveja, linnunsulkia jne. Karkalin luonnonpuistossa tulee käyttäytyä luontoa ja metsää kunnioittaen niin tämä alue tulee jatkossakin olemaan meidän ilonamme. Karkalin luonnonpuisto perustettiin vuonna 1964 ja siitä saakka täällä on voinut käydä luonnonhelmassa virkistäytymässä.Karkaliin on mahdollista tulla myös meloen tai soutaen ja silloin rantaudutaan etelärannalta löytyvälle maihinnousupaikalle. Luonnonpuistosta löytyy noin 6 km verran kävelyreittiä, josta osa on pitkostettua. Hanski-Hakin reitti on lyhyempi (2 km) ja tämän luontopolun varrelta löytyy juuri tuo luonnonlähde ja useita kohdeopasteita. Lyhyin reitti on vain kilometrin mittainen.Jos Karkalin luonnonpuistossa haluaa syödä eväitä se on mahdollista pysäköintialueen läheisyydessä ja niemen kärjessä, joista löytyy penkkejä ja pöytiä. Avotulta alueella ei luonnollisesti saa tehdä ja kaikki roskat pitää kuljettaa mukanaan pois. Parkkialueelta löytyy jäteastiat ja kierrätysastiat kotiin lähdettäessä. Karkalin luonnonpuistossa ei saa myöskään yöpyä. Joten pidetäänhän luonto siistinä ja taataan roskaton luonnonpuisto omankin retkemme jälkeen :)Torholan luola


Karkalin luonnonpuisto retkeen kannattaa ehdottomasti yhdistää vierailu joko ennen tai jälkeen Torholan luolalla. Luola sijaitsee Karkalintien läheisyydessä noin 3 km ennen itse luonnonpuistoaluetta. Karkalintien varresta löytyy tienviitta "Torholan luola" ja siitä polku, joka vie suoraan luolalle. Myös täällä pitää pysytellä polulla sillä nyt ollaan Torholan luolan ja Pitkäperänlahden luonnonsuojelualueella. Tämäkin alue on rauhoitettu luonnonsuojeluun.


Torholan luola on Suomen suurin kalkkikiviluola. Luolalla on pituutta peräti 31 m ja leveyttä 36 m. Korkeuseroa luolan sisällä on 14 metriä. Luolan läheltä on myös opastetaulu, jossa luolan poikkileikkaus on havainnollisesti esitelty. Luolan läheltä löytyy myös toinen 12 m pikkuluola. Nämä luolat ovat syntyneet siten, että kalkkikivi on syöpynyt pois veden vaikutuksesta ja se on jättänyt kattoon jopa tippukiviä roikkumaan.


Jos mielii vierailla Torholan luolan sisällä ja mennä eteistilaa pidemmälle kannattaa varustautua kunnolla. Täällä pitää olla valolähteenä muutakin kuin kännykkä ja vaatteet, joilla voi tarvittaessa vaikka ryömiä. Luola jakautuu kolmeen osaan, joista eteinen on se missä useimmat luolassa kävijät vierailevat. Seuraavaksi rohkeimmat jatkavat saliin ja Torholan kellariin pudottautuvat vain kaikkein uskaliaimmat vieraat. Tänne saakka menevät taitavat olla niitä todellisia luolaharrastajia, joilla on mukanaan köysiä, kypäröitä ja muitakin luolavarusteita.


Luolat ovat minusta aina mielenkiintoisia paikkoja ja jostain kumman syystä päästäni alkoi soimaan Edvard Griegin Vuorenkuninkaan luolassa kappale Henrik Ibsenin näytelmästä Peer Gynt. Luolissa on jotain taianomaista ja sellaista maagista, joten ihan voisi kuvitella Torholan luolassakin asuneen joskus peikkoja....ja ehkä niitä asuu siellä vieläkin...Torholan luolalta voi laskua jyrkkää rinnettä alas kohden järvenrantaa ja puiden lomitse välkkyvää vettä. Jos Torholan luolalle haluaa tulla veneellä niin sekin on mahdollista. Luolan ympäristö on myös todella rehevää lehtoa, jossa kasvaa mm. vuori- ja kynäjalavaa ja muutakin harvinaista lajistoa. Täällä kaatuneet puut saavat jäädä metsään ja ainoastaan polkujen kohdalta ne käydään sahaamassa pois reitiltä. Polulta löytyivät myös ihanat "juuriportaat". Kannatta tarkkailla puiden lisäksi myös lukuisia sammallajeja, naavaa ja jäkäliä. Täällä on selkeästi puhdas ilma, koska naavaa roikkui puista runsaasti."Jo viisi minuuttia metsässä riittää kohentamaan mielialaa. Metsän terveysvaikutusten koetaan tulevan kuin itsestään, koska siellä liikkuminen on tuntuu monista vaivattomalta. Myös metsän äänet ja tuoksut vaikuttavat hyvinvointiin. Jo 20 minuutin oleskelu metsässä laskee verenpainetta." Metlan tutkimus 2015


Karkalin luonnonpuiston ja Torholan luola retket tarjosi Länsi-Uudenmaan Lumo Matkailu Oy.
Karkalin luontokävelyn veti Tarja Aalto/Peak Living.

Mukana metsässä olivat ihanan oppaamme Tuulan lisäksi seuraavat bloggaajat.
Tyttö sinä olet vahva, Reason for season, Fit you too ja Aaro Huttunen.

♥  Kiitos ihanista luontoelämyksistä ja kivasta päivästä ♥


24 kommenttia:

 1. Kivan oloinen retkipäivä. Ja ihan mielettömän upeita kuvia olet ottanut <3
  Mukavaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) päivä oli kyllä todella mukava. Luonnossa oli kiva liikkua mukavan ryhmän kanssa vaikka aurinkoa päivän aikana nähtykään. Metsä on minulle tärkeä henkireikä joka päiväisessä elämässä. Mukavaa viikonloppua sinullekin :)

   Poista
 2. Anteeksi Marjo, näillä rikkinäisillä aivoilla en jaksa lukea kaikkea tekstiä, mutta jo kuvista pystyn aistimaan metsän ihanan, sateen jälkeisen raikkauden ja hengittämään puhdasta ilmaa. Olisi kiva käydä tuolla joskus, mutta lepakkoluola pitäisi kyllä jättää väliin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinä ihanuus :) Kuvat ovatkin olleellisempia kuin teksti ja kivat jos jaksoit ne katsoa. Ja upeaa jos pystyn välittämään sinulle kuvilla jotain mieleenpainuvaa.
   Lepakkoluola ei olisi sinun juttu.
   Mukavaa viikonvaihdetta ihanuus ♥

   Poista
 3. Mulle tuli sun kuvista ihan metsän tuoksu nenään, onneksi huomenna päästään mökille ja puutöiden jälkeen sienimetsään. Varmasti mukava paikka retkeillä luonnossa ja tuolla luolassa olisi kiva vierailla. Oliko muuten pitkospuut liukkaita? Muksaa viikonloppua Marjo <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari jos metsän tuoksu välittyi ☺ Mökkikin kuulostaa oikein hyvälle vaihtoehdolle olla ulkona ja luonnossa. Eivät pitkospuut olleet minusta liukkaita mutta varmasti ovat kun lehtiä tulee niiden päälle puista.
   Antoisaa viikonloppua Sari❤

   Poista
 4. Metsä rauhoittaa. Kesällä marjastan ja syksyllä sienestän tuntikausia omiin ajatuksiini vaipuen. Nyt jo odotan ensi viikonloppua, jolloin pääsen maalla -Lohjan kunnassa- tuttuun metsään kartoittamaan suppissatoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä ja suppikset - varma tapa rauhoittua ja viettää laatuaikaa. Ainoa asia, josta itse en ihan älyttömästi pidä ovat hirvikärpäset näin syksyllä.

   Poista
 5. Me oltiin Jetsun kanssa tuolla pari päivää sitten. Kierrettiin koko kuusi kilometriä. Satoi vettä, ja kirkkaimmin mieleen jäi se puisten kulkuväylien liukkaus. Liukastelin kuin kymmensenttisillä koroilla luonnonjäällä, vaikka jalassa oli Vibram-pohjaiset uudehkot maastokengät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, oletko jo selkeästi selättänyt jo flunssan kun jaksoit lähteä Karkaliin. Ihan varmasti oli liukasta sateella eikä siinä juuri ole pitävistä kengistäkään apua. Mietin juuri Minnien viemistä myös Karkaliin jos sinäkin olet ollut siellä Jetsun kanssa.

   Poista
 6. Karkalin luonnonpuisto oli ihan uusi tuttavuus. Luola jännittävä. Hienoja kuvia olit osannut ottaa.. Metsä on minullekin tärkeä niin, niin monista syistä muun muassa stressihormoni adrenaliini ja kortisolitasot laskevat nupeasti. Kaikille aisteille jotakin. Kauneus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja kommentistasi. Karkalissa olin itsekin ensimmäistä kertaa - mutta en varmasti viimeistä. Kiva kuulla, että sinullekin luonnolla on tärkeä merkitys. Japanissa lääkäri voi määrätä potilaan menemään metsään. Siellä lääkärit uskovat, että kaikki tulee luonnosta, ja metsän parantava voima on kiistaton.

   Toivon aina, että meilläkin lääkärit alkaisivat suhtautua potilaisiin enemmän kokonaisvaltaisesti psyko-fyysisenä kokonaisuutena.

   Poista
 7. Metsässä saa ajan kulumaan uskomattoman nopeasti. On ihana samoilla ja tutkia ympäristöä samalla, ilman kiirettä.
  Metsästä saa voimaa.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvin kiteytetty Outi! Juuri tuota metsä on - siellä on kaikkea kun vain herkistää aistejaan ja ottaa sitä "hyvää" vastaan.
   Mukavaa viikonloppua Outi ihanuus ❤

   Poista
 8. Onpas ihana paikka ja upeita valokuvia. Peer Grynt sopii minunkin mielestäni hyvin luoliin. Itsekin rakastan metsää todella paljon ja rauhoitun siellä. Olisi ihana jos taas pystyisin asumaan metsän lähellä, niistä saa todella voimaa ja sielu rauhoittuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Joanna kommentistasi :) Metsässä oli upea sää kuvata ja paljon kaunista kuvattavaa.
   Toivotaan, että jatkossa voisit asua myös lähempänä metsää ja voisit mennä sinne välillä rauhoittumaan ja keräämään energiaa.

   Poista
 9. Kivalta ja mielenkiintoiselta kuulosti teidän retki. Metsässä pitäisi käydä useammin. Hoitolasten kanssa käyn viikoittain metsässä, mutta tekisi itselle käydä ihan yksinkin kävelemässä metsässä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna kommentistasi☺ Mene ihmeessä metsään joskus myös yksin niin aistit metsää eri tavalla.
   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 10. Oi miten kaunista! En ole tuosta paikasta aikaisemmin kuullutkaan, mutta vaikuttaa juuri ihanalta paikalta luonnon keskellä rentoutumiseen ja akkujen lataamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi☺Karkalissa akut kyllä lataantuvat ja mieli virkistyy. Mukavaa viikonloppua ja metsäilyä sinulle🙂

   Poista
 11. Aivan mahtava nojatuolimatka metsän rauhaan. Metsässä unohtaa kiireen ja kaikki huolet. Lääkärit oikeasti voisivat määrätä metsäkävelyjä moneen vaivaan. Ihanaa viikonloppua sateesta huolimatta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tinsku ihanuus ❤ Metsä on ihan parhautta ja kiitos äskeisestä puhelintuokiosta.
   Hyvää viikonloppua ja kokkailutuokioita. Odotan jo kieli pitkälle sitä uutta postausta ❤

   Poista
 12. Nämä luontopolut on kyllä ihania. Varsinkin jos niissä on monipuolista kasvustoa ja harvinaista lajistoa. Itsekin teen aina melkoisen luontoselvityksen kun olen menossa uuteen metsään seikkailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontopolut ovat elämyksellisiä. Karkalissa pitäisi taas päästä käymään ja tutkimaan maastoja vähän tarkemmin. Ehkä kesällä seuraavaksi. Kiva kun piipahdit blogissani :)

   Poista