marraskuuta 17, 2023

Pikku hiljaa alkavat erilaiset joulutapahtumat nostaa päätään

 

Minulla on ollut periaate etten täällä blogin puolella hehkuttele joulua tai sen viettämistä ennen joulukuuta. Nyt ajattelin tehdä pienen poikkeuksen siellä tulossa on niin monia mukavia ja mielenkiintoisia joulutapahtumia, että jos en vinkkaa niistä nyt jäävät ne kokematta aikataulujensa takia. Omasta lapsuudesta todella tärkeä tapahtuma eli perinteinen Helsingin joulukatu avataan jo huomenna lauantaina juhlavasti ihan Joulupukin läsnä ollessa. Viikonloppuna on myös mahdollista piipahtaa Suomen ainoalla joulukoristetehtaalla Weisteellä kurkkimassa ensimmäistä kertaa heidän näytevarastomyyntiään. Joulun alla on myös muitakin huomionarvoisia tapahtumia mm. Lohjalla, Fiskarsissa, Tammisaaressa ja Porvoossa. 

Helsingin joulukadun avajaiset 18.11.2023Huomenna perinteisestä Aleksanterinkadun jouluvalojen syttymisestä alkaa jouluun valmistautuminen monella. Tänä vuonna on juhlavuosi ja nyt vietetäänkin joulunkadun 75-vuotisjuhlavuotta. Joulunkadun avajaiset minä muistan jo omasta lapsuudestani ja oli äärimmäisen tärkeää päästä silloin katsomaan miten Joulupukki saapuu mukanaan joulunhenki. Joulukadun avajaiset ovat myös iso tapahtuma pääkaupungissamme ja itse avausjuhlallisuuksia on vuosittain Aleksin ympäristössä ollut seuraamassa jopa 50 000 ihmistä.

Tässä olemme Minnien kanssa ihan Marjon matkassa -blogin alkutaipaleella marraskuussa 2013 joulukadun avajaisissa

Helsingin pormestari sytyttää yhdessä Joulupukin kanssa juhlavasti jouluvalot kello 16 kun iltapäivän pimeys jo hiipii esille. Jouluparaati lähtee liikkeelle Senaatintorilta valojen syttymisen jälkeen kulkien Aleksia pitkin Kolmen Sepän aukiolle. Kulkue kiertää Stockmannin korttelin ja palaa takaisin Pohjoisesplanadia Mariankadun kautta Senaatintorille. Joulukadun avajaiset ovat monille todella tärkeä perinne ja sellainen joulunmielen nostattava tapahtuma. Monissa Suomen kaupungeissa järjestetään joulukatujen avajaisia mutta itselleni Helsingin tapahtuma on ehdottomasti tärkein ja rakkain. Postauksen muut valokuvat ovat vuodelta 2018 kun vietettiin Joulukadun 70-vuotisjuhlia. 

Weiste Vanha Villa, Pukinmäki - näytevarastomyynti ja joulun avaus 18.-19.11.2023

Weiste on ainoa suomalainen joulukoristeita valmistava yritys, joka täyttää ensi vuotta 100 vuotta!

Suomalainen K. A . Weiste aloitti joulukuusen koristeiden teollisen valmistuksen 1924. Weisteen kohta siis jo satavuotiaan yrityksen tarina alkoi siitä, että Kalle Weiste piti paperikauppaa 1920-luvun Helsingissä Kluuvikadulla. Hän oli hankkinut ulkomailta myyntiin joulukuusen latvatähtiä. Koristeita oli pula-aikana niukasti saatavilla mutta silti ihmisillä oli suuri halua koristaa jouluksi kotiaan. Jouluaattona kaikki paitsi yksi tähti oli myyty. Kalle sai idean ja aloitti joulukoristeiden valmistuksen Suomessa. Ja loppu onkin sitten historiaa!Nyt viikonloppuna Weiste avaa ensimmäistä kertaa ovet sisustustuotteiden näytevarastoon tehtaan yläpihalla Pukinmäessä. Myynnissä on mm. lyhtyjä, tekstiileitä, kelloja, säilytyslaatikoita ja paljon muuta kivaa piensisustusta kotiin. Huomenna lauantaina 18.11. on myös ohjelmaa lapsille eli talutusratsastusta, Pukinmäen VPK paloautoineen, Ali-Ollin Alpakkatilan eläimet pihalla klo 10-13, Kanelimamman jouluisia herkkuja ja glögitarjoilu sekä makkaraa. Tästä voit kurkistaa minun vierailuuni Weisteellä joulukuussa 2021. 

Fiskarsin Ruukin Joulu 2023 - jatkuu 7.tam 2024 asti 
Fiskarsin Ruukin Joulua vietetään lauantaista 25.marraskuuta aina sunnuntaihin 7.tammikuuta 2024. Fiskarsin ruukin putiikit ja pajat ovat täynnä uniikkeja, lämpimiä ja maukkaita lahjaideoita pukinkonttiin. Fiskarsista voi hankkia käsityöläisten tekemiä kauniita joululahjoja, jotka varmasti ilahduttavat lahjansaajaa. Jos Fiskarsiin ehtii sataa vielä vähän lunta on siellä käveleminen myös kuin suoraan jostain satukirjan sivulta. Vanhat ruukkirakennukset hennon lumivaipan alla kertovat paikan historiasta. 

Fiskarsin Ruukin joulun avaus on 25.-26.11. jolloin mahdollista osallistua Joulun Maan Maut -ruokamarkkinoille ja Fiskarsin Käsityömarkkinoille. 


Tässä olemme Minnien kanssa 2019 joulumarkkinoilla ja lumi oli silloin kuorruttanut koko Fiskarsin. 
Fiskarsin ravintolat ja kahvilat tarjoilevat herkullisia joulun makuja kiertelyn lomassa. Voit käydä vain kahvittelemassa ostosten lomassa ja nauttia jouluisen aterian vaikka Kuparipajassa. Tässä minun alkupalalautaseni jouluretkellä Fiskarsissa 2016.


Fiskarsissa voi myös halutessaan yöpyä eli majoitusta tarjoaa uusi Hotel Torby ja Fiskars Wärdshus. Majoituslahjakortti on myös mukava joululahjaidea!
Kuva lainattu Hotel Torbyn nettisivuilta. 

Lasten ja perheiden joulua vietetään Hammarbackenin jouluavauksen merkeissä 2.-3.12. Tästä voit kurkistaa lisää jouluajan tapahtumia Fiskarsissa. 

Lohjan menneen ajan joulumarkkinat 9. - 10.12.2023

Lohjan menneen ajan joulumarkkinat järjestetään 9. - 10.12. peräti 29.kerran Lohja700-juhlavuoden hengessä! Ihan huikeaa, että tällainen tapahtuma on ollut olemassa jo kohta kolmekymmentä vuotta. Olen itse vieraillut markkinoilla 2016 ja 2017 bloggaajamatkalla. Minulle on käyntieni perusteella jäänyt todella mukava kuva lämminhenkisestä ja tyylikkäästi toteutetuista joulumarkkinoista Lohjan kauniin vanhan harmaakivikirkon kupeessa ♥ 

Lohjan menneen ajan joulumarkkinat levittäytyvät muutamalle kadunpätkälle Lohjan harmaakivikirkon ympärille. Lohjan kirkko on rakennettu 1470-1490 välisenä aikana ja kirkko on omistettu pyhälle Laurentiukselle eli Laurille. Ei siis ihme, että Lohjan pääkatukin on nimetty kirkon suojelupyhimyksen mukaan Laurinkaduksi. Markkina-alue on suljettu liikenteeltä ja siellä voi vapaasti kävellä katuja pitkin kojulta toiselle. 

Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilla julistetaan aina markkinarauha. Markkinarauha on aiemmin Suomessa ja Ruotsissa käytössä ollut lain antama turva, joka suojasi markkinoilla olevia sekä myyjiä että ostajia. "Jos rymäkkä, meteli ja tappelu tapahtuu, sittenkuin julkiset markkinat julistetut owat, rangaistakoon syypää lain mukaan, ja sakoitettakoon rauhan rikkomisesta kymmenen talaria." määräsi vuoden 1734 lain kauppakaaren 7 luvun 6 pykälä. Markkinarauhasta tulee vähän itselleni mieleen Turun joulurauhan julistus jouluaattona. Ihania perinteitä molemmat!

Lohjan menneen ajan joulumarkkinoiden yleisilme on hyvin harmonisen kaunis. Näillä markkinoilla ei näe kirjavia markiisikankaisia telttoja tai katoksia eikä muitakaan kojuvirityksiä. Kojut ovat puuta ja ne on myös havuilla somistettu todella tunnelmallisiksi. Jokainen myyjä markkinoilla on toki vielä itse tuunannut kojuaan itsensä näköiseksi mutta kaikki Lohjalla sopii hyvin mennen ajan tunnelmaan. Näiltä markkinoilta puuttuvat neovärit ja "krimskramsit"

Tammisaaren Vanhanajan joulumarkkinat 9.-10.12.2023

Tammisaari on pieni ja sympaattinen rannikkokaupunki, jonka Vanhanajan joulumarkkinat järjestetään ihan vanhan kaupungin ytimessä Raatihuoneen torilla ja siitä lähtevällä Kuninkaankadulla. Idylliset vanhat puutalot ja toisaalta arkkitehti Theodor Höijer vuonna 1882 suunnittelema jykevä raatihuone luovat upean historialliset puitteet markkinapaikalle. Tammisaaren katujen nimissäkin aistii menneen maailman hengen ja käsityöläisten asuinalueen: Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu. Tammisaaressa Vanhanajan joulumarkkinoilla tunnelma on saaristolainen ja merellisyys on myös vahvasti läsnä. 

Itselleni tuttujen olkipukkien lisäksi tarjolla eri kokoisia havupukkeja. Työväen- ja kansalaisopistoissa on nykyään ihan kurssejakin näiden havupukkien kasaamiseen joten taitavat olla suosittuja joulunkoristeita pihoilla. Näin havupukkeja myynnissä viime jouluna jo Bauhausissa mutta onko tapa yleinen rannikkoseuduilla Suomessa koska Vaasassa tehtiin muutamia vuosia sitten torille todella iso havupukki? Olkipukit kuuluvat vanhaan jouluperinteeseen mutta entä nämä? 

Markkinoilta voi hankkia pukinkonttiin myös joululahjoja. Jouluksi voi ostaa joulupöytään kalasäilykkeitä, saaristolaisleipää, granolaa, omenoita, kynttilöitä, huopatöppösiä, keramiikkaa, havukransseja, taottuja tuotteita ja villavaatteita vaikka joululahjoiksi. Tuotteet ovat kotimaisia ja useat vielä lähiseutujen tuottajien tekemiä.

Tässä muutamia joulutapahtumia missä kannattaa piipahtaa nostattamassa joulufiilistä tai hankkimassa joululahjoja. Moni kaupunki järjestää omia jouluavauksia esim. Porvoossa huomenna 18.marraskuuta. Yritin etsiä olisiko Hangossa tänä vuonna Joulupolkua mutta en löytänyt siitä mitään tietoa vielä. Tässä voit kurkata vuoden 2021 joulupolulle. Jos sinulla on vinkata jotain kivoja jouluajan tapahtumia niin jätä kommenttikenttään vinkkisi. Mukavaa viikonloppua kaikille. 


6 kommenttia:

 1. Ihania vinkkejä joulukuulle. Kiitos, InnaVaara

  VastaaPoista
 2. Lohjan joulumarkkinoilla olemme kerran käyneet ja pidimme kyllä. Emme me jotain ruokaa lukuunottamatta mitään tainneet ostaa, mutta onhan niitä kiva katsella. Fiskarsiin olen saanut allergian, sillä joku kesä oli tarkoitus poiketa Antiikkimarkkinoilla, mutta eihän sinne päässyt lähellekään, puhumattakaan, että olisi saanut auton johonkin parkkiin. Sen jälkeen on tullut kyseinen kylä kierrettyä kaukaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistelen, että kerran olimme samaan aikaan Lohjan joulumarkkinoilla. Minä olin pikkubussilaisten kanssa ja te tulitte torille syömään meidän kanssa riisipuuroa ennen kuin lähdimme sitten kohteisiin, joissa käytiin. Muistatko? Fiskars on tiettyjen tapahtumien aikaan aika tulossa. Ongelma on se, että kun kylä on niin pieni ja vain yksi kapea tie halkoo sitä tulee niiä ongelmia jos alueella on liikaa ihmisiä. Harmi kun ette ole saaneet hyvää kuvaa Fiskarsista koska se on kyllä äärimmäisen sympaattinen ja mielenkiintoinen paikka.

   Poista
 3. Kiva kokoelma jouluisia tapahtumia Uudellamaalla!
  Minun jouluinen vinkkini vie Turkuun. Siellä on joulutorin lisäksi museoita katettu jouluiseen asuun. Viime vuonna kävimme opastetulla joulukierroksella Turun linnassa ja se oli ihastuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme muuten tavanneet ensimmäisen kerran juuri Lohjan joulumarkkinoille suuntautuvalla retkellä. Muistan kun istuimme Lohjan Pyhän Laurin kirkoissa kun ulkona oli vähän kylmä ja sitten taas kiertämään markkinoita. Turku kuulostaa mielenkiintoiselta.

   Poista