toukokuuta 11, 2022

Magnoliat kukassa, kirsikankukkiakin nähty ja kaikkea muuta kaunista

 

Toukokuussa pitää olla tarkkana ettei vain missaa kukkivien puiden kuningattaren magnolian h-hetkeä! Minähän löysin ihan sattumalta 2019 Facebook puistoryhmän kautta vinkin Torkkelinmäen kaunottarista ja kiinnostukseni heräsi. Tuon kevään jälkeen olenkin huristellut Kallioon ihastelemaan näiden dinosaurusten aikaisten kasvien herkän kauniita kukkia. Jo viikko sitten torstaina tein ensimmäisen tiedusteluyrityksen ja ajaessani puiston ohi huomasin, että valkoinen magnolia oli jo osittain kukassa. Vaaleanpunainen oli täynnä pulleita nuppuja, jotka odottivat oikeaa hetkeä avautuakseen. Eilen työpäivän jälkeen olin ihan sattumalta liikkeellä puiston nurkilla ja onneksi olin sillä nyt siellä näkyi myös vaaleanpunaista. Äkkiä auto parkkiin ja kameran kanssa haaveilemaan magnolian kukkien alle. Ilmassa tuntui niin ihana magnolian kukkien tuoksu, että teki mieli vain nuuhkia ja haaveilla. Siinä valokuvailun lomalla aloin jo mielessäni suunnitella vihdoinkin reissua Mustialan Arboretumin Elimäellä. Monena keväänä on Mustialan vierailu jäänyt haaveilun asteelle muiden kiireiden takia mutta olisiko tämä toukokuu se oikea aika ottaa paikka haltuun? Jää nähtäväksi miten käy ja löytääkö espoolainen itsensä vihdoin Arboretumista.

Magnolian viereisessä rinteessä aloittivat punaiset tulppaanit juuri aukeamistaan. Skillat eli idänsinililjat loistivat sinisenä mattona ruohikolla. Kaisaniemen puistosta läheltä vesiallasta löytyy Suomen kansallislaulun Maamme säveltäjän Fredrik Paciuksen rintakuva. Taustalla kukkii jo vaahterakin vaaleanvihreänä. Seuraavaksi huristeltiin kurkkimaan miten Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan magnolia kukkii. Sielläkin valkoiset isot kukat olivat jo auenneet mutta sen verran pienempi kasvi oli sekä korkeammalla olivat sen kukat ettei magnolian tuoksus täällä voinut aistia. Kaisaniemestä löytyi myös kaksi jo kukkivaa kirsikkapuuta, joiden alla fiilistelin vähän hanami tunnelmia. Ensi sunnuntaina 15.5. klo 12-18 vietetään perinteistä Roihuvuoren Hanami-juhlaa. Pari päivää sitten ovat kirsikkapuiston puut jo alkaneet pikkuhiljaa puhkeamaan kukkaan puiston nettisivujen perusteella. Roihuvuoreen pitäisi kyllä ehdottomasti mennä taas katselemaan kukkaloistoa kun alue hehkuu vaaleanpunaisena. 

Kansaniemen kasvitieteellisen puutarhan kirsikkapuissa näkyi todella paljon kimalaisia, joista yksi osui pörräilemään ihan minun valokuvaani saakka. 

Pieni kävelykierros Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa oli mielenkiintoinen koska maasta puski esille niin monia kasveja. Minusta monista kasvitulokkaista tuli jotenkin hassuja mielleyhtymiä scifi-elokuviin ja muukalaisiin kaukaa avaruudesta. Ehkä olen nuoruudessani katsonut liian monia scifi-leffoja kun näen kauniissa uusissa kasvu aluissa jotain avaruudellista. Varmaa on se, että jo tänään puutarhassa näyttää jo ihan erilaisesta. Kasvun vauhti on niin hurjaa, että yhdessä yössä on ehtinyt tapahtua jo todella paljon. Puutarhassa näkyi monia mustarastaita ja mietin onkohan niillä siellä pesä niiden jossain.

"Alienit avaruudesta" olivat vallanneet Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan. "Helsinki, we have a problem!"Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa on kiva kesäkahvila, josta kirjoittelin enemmän viime keväänä tänne blogiin. Tästä voit kurkata enemmän retkestäni tähän Helsingin ytimessä olevaan keitaaseen. Aurinkoisena päivänä kahvilan terassilla, joka aukeaa suoraan puutarhaa on aika mukava istuskella. Jos ilma on huonompi kannattaa suunnata sisälle puutarhan sisätiloihin vaikka kurkkimaan niitä ihmisen kannattelevia jättiläislumpeita.

Seuraatko sinä kevään etenemistä puhkeavien kasvien ja kukkien kautta? Onko magnolia tuttu tai löytyykö omalta pihalta kenties tämä upea kuningatar huumaavan tuoksunsa kera? Aiotko Roihuvuoren kirsikkapuiston juhlintaan mukaan? Kivaa keskiviikko iltaa kaikille! 

8 kommenttia:

 1. Kyllä seuraan kevään etenemistä ja vaanin kirsikkapuiden kukkien puhkeamista. Juuri eilen ajoin pienen kiertolenkin kun halusin nähdä joko erään talon taloon johtavan kulkutien varrella olevat kirsikkapuut ovat kukassa. Eivät olleet, mutta vaaleanpunaista näkyi jo hiukan. Pitää mennä myöhemmin katsomaan.
  Sulla on ollut ihanat katseltavat siellä.
  Ihanaa kevään jatkumista sinulle! <3 Joko on mustarastas tullut pesimään parvekkeellesi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että sinäkin kuulut "kevätkyttääjiin" :D Olen saanut ystäviltäni tämän lempinimen kun minulla on suunnilleen kalenterissa "magnoliat", "hanami", "omenapuut" jne. Kyllä nämä magnoliat pitää käydä katsastamassa joka kevät. Kaivaniemen kasvitieteellisen puutarhan magnolia oli vasta aloittamassa kukintaan. Sain myös ystävältä Facebookin kautta vinkin, että myös Munkkiniemessä kukkii - tai oli jo kukkinut - magnolia. Nyt minulla on myös koordinaatit mistä tämä magnolia ensi keväänä löytyy.

   Mustarastaiden pesänteko jäi vaiheeseen. Isäni parvekkeella - tai sen rakenteissa - on puolestaan räkättirastaan pesä, jota on kiva seurata. Lisäksi olen löytänyt puusta mustarastaan pesän, jossa käyn päivittäin kurkkimassa.

   Tässä linkki postaukseen, jossa tarkemmin lintu- ja muistakin kevään eläinjutuista. https://www.marjonmatkassa.fi/2022/05/elainten-kuulumisia-vehreasta-espoosta.html

   Poista
 2. Kyllä todellakin seuraan ja erityisesti tätä seurailua tulee tehtyä hoitolasten kanssa. On niin ihanaa kun luonto herää eloon ja kaikki on kaunista ja tuoksuukin hyvältä.
  Kivaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun seuraatte yhdessä lasten kanssa päiväkodissa luonnon kevät ilmiöitä. Luonnon hento kevään vihreys on vain hetken tuon värinen ennen kuin se alkaa jo tummumaan. Tuoksut keväällä ovat myös todella voimakkaita ja niitäkin pitää nuuhkia. Kivaa viikonloppua Outi ♥

   Poista
 3. Tämä hetki keväästä on niin ihanaa aikaa, tähän aikaan toivoo saavansa ajan pysähtymään. Suosikkihetkeni on omenapuiden kukkiminen kotikadulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän kotikadun omenapuut ovat kyllä komeita. Ajoin siitä viikolla ja ihan vielä eivät olleet kukassa. Minä taidan taas suunnata joko läheiseen Muukalaispuistoon tai Malminkartanon omenatarhaan. Tuo puisto on remontissa mutta onneksi kukkia näkee myös vaikkei itse puistoon pääsekään ♥

   Poista
 4. Tunnustaudun kukkabongariksi :) Aika kiireistä aikaa on toukokuu tänä vuonna, mutta ehdottomasti yritän käydä ihailemassa magnoliat, kirsikkapuut ja ensi kuun alussa sitten vielä alppiruusut.

  Kivaa ja kukkaisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin Rva Kepposen olevan kukkabongari! Kyllä tämä kevät on todella kiireistä aikaa kun kokoa ajan tapahtuu ja mitään ei saisi missata. Alppiruusuja tässä itsekin jo odottelen ja mietin juuri pitäisikö huomenna käydä kurkkimassa jo tilannetta. Hyvää viikonloppua Rva Kepponen ♥

   Poista