joulukuuta 14, 2021

Joulutunnelmointia perinteisillä Tuomaan Markkinoilla

 







Tuomaan Markkinat ovat avoinna vielä 22.joulukuuta saakka joten jos vielä et ole ehtinyt käydä aistimassa joulutunnelmaa niin ei hätää. Tänä vuonna markkinapaikka on siirtynyt perinteiseltä paikalta Senaatintorilta Kauppatorille ja erityisesti tilan väljyyteen sekä turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota. Yli sata käsityöläistä ja pientuottajaa on taas mukana perinteisillä markkinoilla, jotka viime vuonna poikkeuksellisesti järjestettiin verkossa. Uutta Tuomaan Markkinoilla on se, että osassa paikoissa myyjät vaihtuvat viikoittain. Joulutorilla voi siis eri käyntikerroilla löytää ihan uusiakin myyjiä tuotteineen. 












Kuva Tuomaan Markkinat

Legendaarisen Havis Amandan patsaan ympärille on pystytetty myös kojuja ja täällä sijaitsee 11 ravintola- ja kahvilatoimijan ravintolapiha. Voit päästä maistelemaan vaikka itävaltalaista Gluhweinia tai vaihtoehtoisesti georgialaista glögiä Ville Haapasalon juustoleipien kera. Ravintolapihalla on päivittäin myös musiikki- ja sirkusesityksiä. Tälle alueelle tarvitaan klo 16 jälkeen koronapassi muuten Tuomaan Markkinoilla voi liikkua ilman koronapassia.









Tuomaan Markkinoiden ehdoton vetonaula on minusta ollut jo vuosia tämä suloinen karuselli. Venetsialainen karuselli on lainattu Tivoli Seiterältä ja sen käsinmaalatut hevoset on äärimmäisen kauniita. Tivoli Seiterän muistan jo omasta lapsuudestani. Tosin tämä upea karuselli on hankittu vasta kun tivoli käytti 50 vuotta 2016. Joten minun lapsuudessani olen kyllä pyörinyt jossain muussa karusellissa kun Tivoli Seiterä on vieraillut meidän paikkakunnalla. Rakastan vanhoja karuselleja ja lapsena olen Linnanmäellä yhden televisio-ohjelman kuvauksissa pyörinyt lähes koko päivän tämän rakkaan harrastuksen parissa.  








Vielä ehtii hyvin nostattaa jouluhenkeä ja samalla myös hankkia ehkä vielä puuttuvia joululahjoja pukinkonttiin. Olen kerännyt tähän mukaan nyt sellaisia myyntikojuja, joissa itse asioin ja kävin tekemässä jouluhankintoja. Mukana on uusia tuttavuuksia mutta myös kestosuosikkejani vuodesta toiseen. Tuomaan Markkinat on vuosia kuulunut omiin joulutraditioihini ja oli kiva yhden välivuoden jälkeen palata taas tähän markkinatunnelmaa. Kauppatorille kannattaa pukeutua lämpimästi kun mereltä aina hohkaa kylmä tuuli.

15. Gopala










Itselleni ihan uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus Gopala on luonnolliseen ja omavaraiseen elämäntapaan pyrkivän perheen pikkubisnes Orimattilan Niinikoskella. Gopalan tuotteet ja gourmet-herkut valmistetaan käsin. Suussa sulavaa fudgea ja toffeetta saa yli 20 eri makua. Omien mehiläisten hunajaa löytyy myös purkitettuna. Tarjolla myös vegaanisia vaihtoehtoja. Ihanan iloiset myyjät! 

17. Luonkos
















Luonkos tuotteita olen aiemminkin hehkutellut täällä blogissa. Ihania, vastuullisesti tuotettuja luonnonkosmetiikkatuotteita Naantalista. Tuotteet valmistetaan korkealaatuisista raaka-aineista rakkaudella käsin ja ne ovat vegaanisia sekä monikäyttötuotteita. Mikä parasta tuotteet on pakattu muovittomiin zero waste -pakkauksiin. Kivoja pikkulahjoja!

18. Mimia











Mimian kojussa kiinnitti kauniiden korujen lisäksi huomio sen kauniiseen somistukseen. Olen itse tykästynyt hopeakoruihin ja Mimian malliston muotokieli myös puhutteli. Hopeaseppä ja muotoilija Mia-Krista Rask on toiminut korualalla kymmeniä vuosia mutta oman Mimia tuotemerkin hän perusti vasta vuosi sitten. Mia-Kristan korut ovat ajattomia, laadukkaita ja yksilöllisiä. Löydän hänen koruistaan yhtäläisyyksiä 1960- 70-lukujen korutaiteeseen mutta Mimia korut ovat naisellisempia kuin vaikka Björn Weckströmin aikoinaan suunnittelemat.

19. Savenvalaja













Savenvalajan tuotteet valmistetaan 400 asukkaan Laukkosken kylässä Pornaisissa. Tuotteet ovat käsintehtyä, kovapolttoista kivitavarasavea ja ne valmistetaan 1230 asteessa. Kojussa näytti olevan saunatonttuja, löylyrenkejä, teepussin- ja kauhanalustoja, kattilavahteja ja vateja. Tarjolla myös saippua-alustoja ja hammasharjatelineitä. Myös majakka- ja purjeveneaiheisia kynttilälyhtyjä näytti oleva esillä. 

24. Tmi Katri Villa









Tämän kojun edessä tuntui siltä, että kuola valuu suupielistä vaikka maskissa olikin. Siinä oli esillä nimittäin vaikka mitä savolaisia perinnetuotteita kukoista (liha, lanttu, muikku, lohi ja ahven) niihin kuuluisiin lörtsyihin (liha, omena ja vadelma), karjalanpiirakoita (riisi, peruna ja ohra), supikkaita (lohi ja lanttua) sekä vatruskoihin ja sultsinoihin. Nyt oli espoolaisen ihan pakko tarkistaa, että "supikkaassa on lanttutäyte ruistaikinakuoressa". Muut suolaiset herkut olivatkin tuttuja entuudestaan. Tarjolla myös joulukakkuja, torttuja ja muitakin leivonnaisia. Käsin valmistettuja tuotteita ja Pielisen kalan muikkua, lahnaa, ahventa ja särkeä säilykkeenä myynnissä myös. 

36. BellaMiina 










BellaMiinan tuotteet syntyvät Lappeenrannassa. Tuomaan Markkinoiden esittelytekstissä sanotaan "Tuotteet syntyvät rakkaudesta tekemiseen ja ne saavat hymyn huulille ja hyvän mielen sydämeen." BellaMiinan tuotteissa on nimittäin pieniä, suloisia, huovutettu pupusia. Kuten hyvin muistatte olen hulluna erilaisiin pupuihin joten tämän kojun ääreen juutuin aika pitkäksi aikaa! Puput seikkailivat kransseissa, tekstiileissä ja koristeissa. Jokainen pupunen ja tuote on yksilö eli toista samanlaista ei ole. Marjon matkaa lähti täältä tuollainen tuolin päällä oleva pupunen, johon olen ihan rakastunut ♥ Tuotteissa on käytetty luonnonmateriaalia, kierrätystuotteita ja myös vintagea. Minua jäi harmittamaan, että tuotteiden tekijä oli juuri tauolla juuri vierailuni aikana. 

61. Ruukkikylän Herkut







Billnäsin Härkätallilta tulevat tuotteet ovat todellista artesaanityötä. Näitä tuotteita ole hehkuttanut useiden markkinoiden yhteydessä ja teen sen taas. Käsintehtyihin tuotteissa ei ole mitään lisäaineita ja niiden maku, ulkonäkö, laatu ovat ihan omaa luokkaansa. Kivoja lahjoja vaikka pukinkonttiin ellei sitten osta näitä herkkuja itselleen ja kata joulupöydän lisukkeiksi. Valikoimassa kuuluu marinoidut valkosipulit ja oliivit, palkitut sinapit, hyytelöt, majoneesit, salaattikastikkeet, etikat, pirskotteet sekä chiliglögit. Omnomnom!

62. Kalliomäen tila 









Kalliomäen luomutila tuottaa huippulaadukasta niittykaritsanlihaa® sekä herkullisia lammasjalosteita, kuten lammasnakkeja, salameita ja palvattuja fileitä sekä paisteja. Lampaiden villasta kehrätään luonnonväristä 100% villalankoja ja Kalliomäen tilan valikoimasta löytyy uniikkeja lampaantaljoja kaikissa luonnon väreissä. Lämmin lampaantalja on ihana joululahja!

55. Kynttiläpaja Nassukka 







Hämeenlinnassa valmistetaan käsityönä Kynttiläpaja Nassukan hauskat tonttukynttilät. Näitä on todella ilo antaa lahjaksi kun pakkauksissa on aidosta niinestä solmitut rusetitkin. Tonttukynttilät valetaan pareittain ja ne päätyvät myös samaan lahjalaatikkoon. Kynttilöiden paloajat 8-9 tunnista yli sataan tuntiin riippuen kynttilän koosta. Minusta hauska lahjaidea, joka saa hymyn huulille jouluaattona pakettia avatessa. 

65. Trésorie 









Trésorie on täynnä mitä kauneimpia kuusenkoristeita. Valtaosa koristeista on suupuhallettua lasia, joka maalataan ja viimeistellään käsityönä. Kun joulukuusen ylle pukee näitä koristeita saa todella juhlavan joulutunnelma kotiin. Tuotteet on valmistettu Keski-Euroopan vanhoissa lasitehtaissa, joissa kunnioitetaan vielä perinteistä käsityömenetelmiä. Trésorie liike Iso-Roballa on myös käymisen arvoinen paikka, josta löytyy paljon upeita kodinsisustusesineitä, hiuskoristeita, tekstiileitä, vintage tuotteita, kynttilöitä ja tuoksuja.

51. Hiekkakakku 











Hiekkakakku lupaa kotisivuilla "hilpeitä helyjä" ja tuo kyllä pitää paikkansa. Ihana hyvän mielen myyntikoju, jossa on kotimaisena käsityönä valmistettuja edullisia ja ekologisia koruja luonnonmateriaaleista. Kettuja, pipareita, nuotteja, kissoja, salmiakkeja ja vaikka mitä mielikuvituksellista korvakoruja, kaulakoruja ja avainnauhoja. Söpöjä ja erilaisia koruja!

70. Mehiläisfarmi Elma B.









Mehiläisfarmi Elma B. myyntikoju oli tyylikkäästi somistettu värikkäillä mehiläisvahakynttilöillä ja se erottui edukseen jo kaukaa. Elma B tuotteet tulevat Pohjois-Satakunnasta, jossa sijaitsevasta mehiläistarhasta saadaan sekä hunajaa että mehiläisvahaa kynttilöihin ja kosmetiikkaan. Laitoin myös ilokseni merkille, että sekä hunajan että kosmetiikan purkit olivat tarkoin harkittuja ja miellyttivät minun silmääni. Tarjolla olisi ollut erilaisia mehiläisvahabalsameita kasvoille, käsille ja jaloille. Jäi vähän harmittamaan etten ostanut itselleni tästä kojusta hemmotteluun joululahjaa. Hunajaa on myös kiva antaa sekä saada joululahjaksi. 

Kiitos kaikille myyjille mukavista juttutuokioista ja oikein hyvää viimeistä myyntiviikkoa! Käykää ihmeessä aistimassa Kauppatorilla Tuomaan Markkinoiden joulutunnelmaa ja äärimmäisen hyvä paikka ostaa myös käsintehtyjä, ekologisia ja vastuullisia joululahjoja. 










6 kommenttia:

  1. Wau mitkä markkinat! Tuo karuselli on ihana. Tulee ihan lapsuus mieleen. Ja kaikenlaisia herkkuja näkyy tuolta löytyvän.
    Ihanaa joulun odotusta sinulle Marjo!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomaan Markkinat ovat olleet minun perinteeni jo vuosia. Ensimmäiset Tuomaan Markkinat olivat jo vuonna 1994 ja silloin ne vielä pidettiin Espan puistossa, joka oli melko ahdas paikka. Vasta 2001 markkinat siirrettiin Senaatintorille ja tänä vuonna ovat nyt poikkeuksellisesti Kauppatorilla.

      Arvaa vain tekikö minun mieleni hypätä karusellin kyytiin :D Jätin kuitenkin sen tekemättä mutta pitkään ihailin karusellin pyörimistä. Lapsuus tuli minullekin siitä mieleen.

      Ihanaa joudun odotusta sinne Ahvenanmaalle Kristiina ♥

      Poista
  2. Tuolla markkinoilla on kyllä aina niin ihana tunnelma. Herkkuja ja höpöttelyä, ihan täydellinen yhdistelmä. Jotenkin olen ihan ihastunut huovutettuihin eläimiin, niin söpöjä.
    Kaunista viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Markkinoilla oli tänä vuonna vähän erilainen tunnelma kun paikka oli uusi. Kauppatori on idyllinen paikka myös mutta mereltä tuuli vähän kylmästi. Huovutetut eläimet ovat muuten aivan ihania. Ostin pari vuotta sitten Tallinnan joulutorilta huovutetun ketun ja pienet huovutetut tossut.

      Hyvää viikonloppua Karkkilassa Outi ♥ Mitähän te taas Mian kanssa keksitte...

      Poista
  3. Minä tykkään todella paljon joulutorien tunnelmasta. Toivottavasti ehdin vielä Tuomaan markkinoille. Jos en ehdi, niin onneksi pääsin mukanasi kurkistamaan sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulutorit ovat ihania ♥ Haaveilen, että kun tämä pandemia pirulainen tästä joskus helpottaa haluaisin lähteä Gdanskin joulutorille. Tässä maailmantilanteessa Tuomaan Markkinat oli hyvä starttaus joulufiiliksen nostattamiseen.

      Hyvää viikonloppua Rva Kepponen ♥

      Poista