joulukuuta 20, 2021

Tänä vuonna meillä paistuu HK Viljaporsaan Uunivalmis Jouluhalko

 

Kuva HK Scan ellei toisin mainita

Joulukuun 20.päivä ja muutamia päiviä enää jouluaattoon! Kävin tänään jo ruokakaupoissa tekemässä tiettyjä hankintoja, jotta kannettavaa ei yhdellä kerralla tulisi niin paljon. Joulukinkkuasiat meillä onkin jo kunnossa eli tästä asiasta ei tarvitse enää kantaa mitään huolta. Tänä vuonna meillä nimittäin paistuu HK Viljaporsaan Uunivalmis Jouluhalko uunissa joulupöytään. Vajaa kaksikiloinen ja helppo vaihtoehto perinteiselle joulukinkulle. Itse asiassa kyseessä ei ole "kirjaimellisesti kinkku" vaan nahallinen possun ulkofile, jonka maku on aivan kuten perinteisessä joulukinkussa kuuluukin olla. Jouluhalko on myös harmaasuolattu.

Mikä parasta Jouluhalon valmistaminen on todella yksinkertaisen helppoa. Jouluhalko on nimittäin pakattu uunivalmiiseen pakkaukseen jo kaupassa. Kotona Jouluhalko otetaan huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen kypsentämistä. Tärkeintä on se ettei avaa pakkausta. Uuni lämmitetään 100-125 C asteeseen. Liha asetetaan pakkauksen kera uunipellille etiketti ylöspäin ja etiketti irrotetaan. Uunipelti Jouluhalon kera uuniin ja kypsennetään n. 60-70 min/kg. Ei pidä pelästyä sillä paistamisen aikana pakkaus vähän avautuu. Kinkku on valmis, kun sisälämpömittari näyttää 72-77 C astetta. Lihalämpömittarin käyttö suositellaan kuten muutenkin normaalin kinkun kanssa.

Jos kaipaa joulupöytäänsä sitä perinteistä luullista kinkkua niin HKScanilta löytyy toki niiäkin. Silloin oikea valinta on ostaa HK Viljaporsas Juhlakinkku potkalla 6-8 kg. Siitä riittää sitten isommallekin ruokailijamäärällä koko joulun ajaksi ja tästä löydät hyvin reseptin valmistaa luullinen kinkku oikein ja juuri sopivan mureaksi. 

Istuin itse jo lokakuun puolivälissä HKScanin joulun 2021 infotilaisuudessa kuulemassa sekä vuoden kinkkutrendeistä että myös keittiömestari Kape Aihisen jouluvinkeistä. Pakko myöntää, että jo silloin teki mieli sitä kinkun ensipuraisua kunnon makean sinapin kesä. Normaalisti infoissa on saanut myös maistella jo loppusyksystä kinkkuherkkuja mutta Teams välityksellä jäävät ne ihanat tuoksutkin kokematta makuelämyksistä puhumattakaan.



HKScanin teettämän jouluruokakyselyn tuloksien mukaan joulukinkun suosiossa ei näy laskua. Peräti 73% jouluruokakyselyyn vastanneista kertoi syövänsä jouluna kinkkua. Kakkospaikalle  jouluruokien osalta nousi porkkanalaatikko 63% suosiolla. Joka toisessa joulupöydässä on graavilohta, joulupuuroa, lanttulaatikkoa ja perunalaatikkoa. Kyselyyn vastanneista vain neljällä prosentilla jouluruoat ovat täysin vegaanisia. 



Itse olen lapsuudenkodissani tottunut siihen, että alkuun syödään aina runsas kala-, äyriäis- ja mätipöytä. Pakko myöntää, että joskus kalaherkkuja tulee syötyä vähän liikaa joten siihen kinkku, rosolli ja perinteiset joululaatikot kattaukseen täytyykin sitten ottaa vähän jo maltillisemmin ruokaa lautaselle. Toisaalta kinkku on kiva käydä myös napsimassa myöhemmin illalla hiukopalaksi sinapin kera. 



Jo jännää kuulla, että kinkun kuorruttaminen jakaa meidät suomalaiset kahtia. Joka toinen suomalainen kuorruttaa kinkkunsa kun joka toinen nautiskelee sen ilman kuorrutusta. Puolet paistaa kinkun paistopussissa kun taas joka viides valitsee helpoimman tavan eli hankkii valmiiksi kypsän kinkun. Minusta taas se kinkun tuoksu kotona on yksi tärkeä joulun merkki. Meillä oli myös lapsuudenkodissani aina kinkun paistotalkoot, jolloin sai valvoa pitkään kun kinkkua odoteltiin uunista. Äitini kuorrutti kinkun aina korppujauhoilla ja sinapilla. Keittiömestari Kape Aihinen ei koskaan käytä paistopussia mutta hän kuorruttaa aina kinkkunsa. 

Tässä muutamia Kapen vinkkejä joulukinkkuun liittyen.

1.Jos haluat mehevän joulukinkun hanki luullinen kinkku.

2.Käytä aina paistolämpömittaria. Mehukkaan kinkun saa kun lihan lämpötila on 77 astetta, murenevan 82 asteessa.

3.HKScanin Jouluhalko kannatta paistaa 100-125 asteisessa uunissa. Jouluhalosta ei saa tehdä liian kypsää koska silloin se on kuivaa.

4.Kuorrute aateloi kinkun. Perinteinen kuorrute, äidin tekemänä on se paras.

5.Kinkku on parasta hiukan jäähtyneenä, vahvan sinapin kera! 

Minkälaisen kinkun sinä hankit jouluna? Vai jääkö kinkku hankkimatta? Pitääkö kinkun olla kuorrutettu vai ilman kuorrutetta?



2 kommenttia:

  1. Joskus aikoinaan isi teki kinkut ilman kuorrutetta. Meille ei tule tietyistä syistä kinkkua, mutta pienen kalkkunarullan ostoa kyllä suunnittelen :)
    Herkullista jouluviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun isi on varmasti osannut tehdä makoisan joulukinkun. Tuo kuorrute asia vähän vaihtelee perheittäin. Meillä äiti kyllä perinteisesti teki sen sinappi-korppujauhohunnun mutta muistan kyllä jouluja ettei sitä ollut. Meillä oli yhtenä jouluna lapsuudenkodissa kalkkuna mutta koska "siitä ei oikein tykätty" palattiin taas kinkkuun. Yhtenä jouluna oli myös omasta metsästä otettu joulukataja mutta "sekin oli vain kokeilu".

      Poista