toukokuuta 31, 2020

Toukokuun viimeinen sunnuntai - kohta on kesä


Sunnuntai ja verkkaisen kiireetön aamiaishetki! Ehdottomasti paperinen Hesari ja painomusteen tuoksu nenässä. Höyryävä teemuki ja teepannussa lisää. Rahkaa, mysliä ja persikoita sekä bagel. Avoimesta ikkunasta kuuluu ihanaa mustarastaan laulua. Katsahdan vaistomaisesti ikkunan suuntaan mutta lintuja ei näy. Heräsin ensimmäisen kerran jo auringon noustessa. Katselin hetken ikkunasta kirkastuvaa maisemaa ja jatkoi sitten vielä uniani muutamia tunteja. Kun valonmäärä lisääntyy niin samalla vähenee oma unentarpeeni entisestään. Päivä on jo 18 tuntia ja 20 minuuttia - ihan huikeaa! Utsjoella yötön yö alkoi jo 16.toukokuuta. Nyt pitää nauttia joka hetkestä ihan täysillä!


Kotiin on ostettu nyt kukkia ihan urakalla! Kevään ensimmäiset pionit päätyivät maljakkoon muutamia päiviä sitten. Ne ovat aina merkki siitä, että siirrytään keväästä kesään. Upean syvän vaaleanpunainen sävy puhutteli. Pulleat nuput aukesivat yön aikana täyteen loistoonsa. Jos minulla olisi puutarha siellä kasvaisi ehdottomasti pioneita koska ne ovat puutarhan kuningattaria. Pionit on minusta hyvin naisellisia. Niiden tuoksu on jännän mausteinen ja käyn nuuhkimassa pionimaljakkoa aina sen ohi kulkiessa.


Vaaleanpunainen värinä on voimakkaasti läsnä aina keväässä! Kaivoin vaatekaapista esille vaaleanpunaisen mekon ja puseronkin kirsikan- ja omenankukkien innoittamana. Vihdoin on viimeisetkin talvisemmat vaatteet siirretty säilöön. Ikkunat odottavat vieläkin pesemistä mutta lykkään "operaatio ikkunanpesua" vedon parvekkeeni pesimäpuuhiin. Ehtiihän ne vielä kuuraamaan kirkkaiksi myöhemminkin vai mitä :) Ja hyvin niistä näkee vielä läpi...



Mietin makuuhuoneiden verhojen vaihtamista mutta päätin jättää senkin ikkunoiden pesun yhteyteen. Tein taas pientä päivitystä huoneen sisustukseen muuttamalla Poster Storen sisustustaulujen paikkaa. Jatkan taas tänä kesänä vanhojen olkihattujen metsästysprojektiani. Haluaisin laittaa eteistilan seinälle vanhoja olkihattuja. Viime kesänä löysinkin muutamia mutta niiden huono kunto jäi mietityttämään joten en ostanut. Eteistilaan pitäisi myös hankkia uusi matto kesän kunniaksi.


Keväisemmät mukit ovat myös päässeet esille ruokailutilan kaappiin. Olen aikoinaan kevään 2014 Pietarin matkaltani kantanut ensimmäiset Pip Designin mukit paikallisen Stockan Hulluilta Päiviltä. Kuulostaa ehkä hullulta mennä itärajan taakse ja tuoda sieltä hollantilaisen lifestylebrändin tuotteita tuliaiseksi. No, olenhan minä joskus raahannut San Marinosta pizzalautasia ja keittiöpurkkejakin käsimatkatavaroissa. Huvittavinta oli, että niitä samaisia keittiöpurkkeja näytti saavan myös Suomesta. Onnistuin ennen joulua saamaan Pip Designin ystävämyynnistä lisää mukeja ja sokerikon. Tuon ison teekupin olen joskus ostanut Indiskan alesta.


Samalla kun ostin pionit tarttui mukaan myös jättilaukkoja. Laukat ja varsinkin nämä jättiläiset ovat hauskoja lilan tai valkoisen värisiä "pallokukkia". Jättilaukoista tulee aina mieleen lapsuudesta muisto kesämökiltä. Hain isoäidille ruohosipulia omalta kasvimaalta ja samalla keräsin ruohosipulin kukkia maljakkoon: Ruohosipulithan ovat lähes samannäköisiä mutta pienempiä sipulikasveja. Isoäitini oli nimittäin antanut ohjeen ettei ruohosipulin pidä antaa kukkia vaan kukkavarret pitää katkaista. "Muuten ruohosipuli siementää liikaa, joten napsi vain maljakkoon liiat kukat" oli ohjenuorani. Samalla aina söin myös ruohosipulia koska olin siihen ihan hulluna jo lapsena! Vinkkinä jättilaukan ostajalle "kukassa on aika voimakas tuoksu maljakossa". Oma nenäni oli pari päivää tukossa mutta nyt on jo helpottanut. Lintujen takia en voinut nostaa maljakko yöksi edes parvekkeelle.


"Mitä kuuluu mustarastaille parvekkeellasi?" on kysytty valtavasti viime päivinä. En olisi uskonut miten suosittu mustarastas -postaus olikaan. Olen saanut kymmeniä viestejä sekä Instan että myös sähköpostin kautta liittyen pesään. Minulta on tiedusteltu mm.


"Sotkeeko mustarastas parvekkeen?" 
"Koska näemme mustarastas -liveä?" 
"Kauanko linnut ovat parvekkeella?" 
"Onko munille tapahtunut uutta?" 
jne.

Kiitos tuhannesti kaikille kysyjille, joille olen kaikille jo vastannut henkilökohtaisesti. 

"Mustarastas on siisti lintu, emot kuljettavat poikasten ulosteet pois pesältä. Uloste on ikäänkuin limapussissa ja emon on helppo viedä se nokassaan pois."

"Mustarastas -livelähetystä en pysty toteuttamaan koska minulla ei ole sen kuvaamiseen tarvittavia välineitä. Lisäksi kun pesä ja hautova emo/emot ovat jo parvekkeella yritän häiritä lintuja mahdollisimman vähän. Mutta aivan loistava idea."

"Linnut hautovat 11-14 vuorokautta ja pesävaihetta kestää 14-16 vuorokautta eli tuon ajan pesä on lintuineen parvekkeella."

Vastasin kuoriutumisesta kysyjälle, että munat ovat vielä ehjinä eilen.

Hetki sitten kurkkasin parvekkeelle kun emolintu oli poissa. Ja kaksi poikasta on kuoriutunut! Ihan mieletön hetki nähdä ne ja minulle tuli ihan kyyneleet silmiin. Siellä oli kaksi höyhenpuvutonta palleroista. Uskon, että ne ovat kuoriutuneet ihan tässä aamusella tai aamupäivän aikana. Linnut eivät jätä nyt pesää juurikaan yksin eli jos naaras poistuu tulee koiras pesälle. Minusta on hassua, että koiras "istuu pesässä väärin päin". Naaras on aina nokka parvekkeen kaidetta ja ulkoilmaa kohden mutta koiras puolestaan katselee mieluummin seinään. Sopii minulla kun kyttäilen lintuja olohuoneen verhojen takaa niin saan uroksesta aina parempia kuvia. Tosin valokuvaaminen heijastavan ikkunalasin (LUE: myös likaisen ja pesemättömän) ei ole helppo.

Toivon sydämestäni, että kaikki munat kuoriutuvat ja kasvavat isoksi poikasiksi!



Mukava toukokuun viimeistä sunnuntaita kaikille 

14 kommenttia:

  1. Ihania kukkia ja ihana mustarastas päivitys!

    Kivaa alkavaa kesäkuuta Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Voisin tuijottaa mustarastaiden puuhia vaikka kuinka pitkään.
      Aurinkoista kesän alkua!

      Poista
  2. Upeita kukkia. Minulla on joka vuosi tapana napata Karkkilan Mian pihan pioneista muutama itselleni maljakkoon :)
    Ihana oli kuulla lintusten kuulumisia <3 Kaunista iltaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ♥ Ihana juttu, että Mian pihalla kasvaa pioneita! Ja saat ottaa sieltä
      pari omaan maljakkoon.Poikaset vaativat nyt koko ajan ruokaa ja joka kerta kun käyn kurkkimassa pesällä ovat keltaiset suut avoinna elleivät nuku.
      Aurinkoa iltaasi Outi ♥

      Poista
  3. Olenn tuonut maailmalta superpainavia ravintolalautasia ja muita astioita ympäri maailman,painosylinterin josta tuli lampunjalka, kattovalaisimen, elävän kokoisen houkutuslintusorsan jne. suurin osa uniikkeja, mutta Hongkongista ostin aamiaiskulhoja vain huomatkakseni samat kulhot Stockalla seuraavalla viikolla. Toisaalta nekin ovat minulle aina "ne Hongkongin kulhot".

    Pionit ovat ihania, meillä pihassa kasvaa mm. upeita vaaleanpunaisia Sarah Bernhard-pioneita. Tältä kesältä taitaa viimeiset leikkokukat olla nyt ostettuna, nyt poimin esim. koiranputkea maljakkoon, parvekkeelle hankin myös tarpeen mukaan kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että muutkin ovat "raahanneet maailmalta" mitä ihmeellisempiä juttuja :D
      Joskus sitä tullut raahattua reppureissulta myös käsitehty karnevaalinaamio Venetsiasta.
      Ja älä edes kysyä miten se saatiin ehjä Suomeen! Upeahan se on mutta kantaminen
      rinkassa ympäri Eurooppaa ei ehkä järkevää mutta kun niin kaunis...

      Poista
  4. Eilen oli kyllä ihanan aurinkoinen sää, toivottavasti kesäkuu tuo vielä ripauksen enemmän aurinkoa ja lämpöä tullessaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkuu on alkanut kyllä todella lupaavasti mutta katsotaan miten pitkälle helteiset säät jatkuvat. Toisaalta kun ei vielä ole itse lomalla ei säällä nyt niin suurta merkitystä ole
      kunhan ei "sada lunta" :D

      Poista
  5. En kestä!! Ihana luontodokumentti sulla pyörii siellä omalla partsilla, lisää vaan päivityksiä kiitos :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari ♥ lupaan päivityksiä. Vähän tuo kuvaaminen on hankalaa kun sekä naaras että koiras vahtivat nyt herkeämättä poikasiaan. Mikä tietysti tarpeen kun ovat noin pieniä.

      Poista
  6. Tuo sinun mustarastas show on kyllä mieletön. Mielenkiinnolla seuraan seuraavia vaiheita. Kauniita kukkia ole ostanut. Itse en ole vielä onnistunut löytämään täydellisiä pioneja. No en ole ehtinyt käymään kaupungissa pariin viikkoon.

    Mukavaa alkavaa kesäkuuta ja rapsut Minnielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulanneli ♥ On tämä kyllä ihan mahtava oma luonto-ohjelma omalla parvekkeella.
      Pioneita odotin lähikauppaan jo viikon verran ennenkuin nämä kaunokaiset tulivat.
      Halusin nimittäin juuri tälläisia isoja kukkia ja tätä väriä. Sattumalta löytyi.

      Aurinkoista kesän alkua ja rapsut Hansille ♥

      Poista
  7. Täälläkin on tullut ostettua kukkia ihan urakalla omalle parvekkeelle! Ja ai että, tuo kuvaus rauhallisesta aamupalahetkestä sulatti sydämen!

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna ♥ viikolla rauhalliset aamupalat ovat unelmaa, jonka voi toteuttaa sunnuntaina.
      Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua!

      Poista