toukokuuta 23, 2020

Mustarastaan pesä parvekkeella - ihastuttaa ja vihastuttaa


Meidän parvekkeella on pesivän mustarastas pariskunnan pesä! Kaikki alkoi siitä kun 11.toukokuuta istuin puhelinpalaverissa kotikonttorilla nappikuulokkeet korvissa. Huolimatta kuulokkeista kantautuvista kollegoiden äänistä korvani havaitsivat jostain mustarastaan laulun. Tuosta huilumaisen kauniista äänestä, joka usein kuuluu kevätiltaisin puiden latvuksista ei voi erehtyä. Vaistomaisesti nostin päätäni ja katsahdin keittiön ikkunasta ulos. Vaikka oltiin jo melkein toukokuun puolivälissä ilmasta leijaili lumihiutaleita maahan. "Joskushan sen talvenkin pitää tulla" mietin mielessäni ja jatkoi palaverissa. Ikkunasta ei näkynyt laulavaa lintua mutta laulu jatkui edelleen.


Kun palaveri vihdoin on ohi katsahdan ihan vaistomaisesti taakseni ja näen mustarastas koiraan! Olen istunut selin olohuoneen ikkunaan ja siellä tuo taiturimainen laulaja seisoo parvekkeen kaiteella laulaen koko sydämensä kyllyydestä. Yleensä minulla ei ole edes kamera käden ulottuvilla mutta nyt se jostain syystä on olohuoneen pöydällä. Yritän nousta huomaamattomasti ja salamannopeasti ettei lintu ehdi poistua parvekkeelta. RÄPS! Saan laukaistua kameran vain yhden kerran kun mustatakkinen uroslintu on jo lentänyt tiehensä. Olen varma, että ainoa kuvani on epäonnistunut mutta kaikesta sähläyksestä huolimatta lintu on kamerassa ihan tunnistettavasti.


Minulle tulee sellainen jännä déjà-vu tunne "tässä tilanteessa on jotain perin tuttua". Keväällä 2016 olin Hollannissa työmatkalla kokonaisen viikon huhtikuussa. Poissaoloni aikana oli parvekkeeni kukkahyllylle Buddhan pään viereen ilmestynyt linnunpesä, johon lopulta tuli viisi sinisenvihreää ruskeatäpläistä munaa. Pesä oli Rouva Mustarastaan, jota pääsin aitiopaikalta seuraamaan koska pesä oli rakennettu ylimmälle hyllylle, johon oli esteetön näkymä.

Ilmeisesti pesän rakentanut mustarastas pariskunta oli vasta-alkajia pesinnän suhteen koska muutamien haudontapäivien jälkeen munat olivat yhtenä päivänä hävinneet. Parvekkeen läheisyydessä näkemäni varis oli mitä todennäköisemmin vienyt/syönyt munat. Minua itketti ja lapsuudenmuistot sammakonkutua sisältäneen lasipurkin rikkoutumisesta koulussa tuli elävästi mieleen. Lintuharrastaja ystäväni lohdutti, että mustarastas pariskunta ehtii kesän aikana tehdä 2-3 poikuetta.


Uusi mustarastaiden pesä on selkeästi konkarien tekemä sillä se on keskimmäisellä kukkahyllyllä. Ensimmäisen kuvan nappasin pesästä, joka selkeästi oli vielä keskeneräinen. Rastaiden pesässä ei tässä vaiheessa ollut vielä edes pohjaa eikä sitä oltu yhtä hyvin edes suojattu. Kun pesä oli lopulta tehty valmiin "kuppimaiseksi" oli uroslintu tuonut sen eteen myös männynkävyn. Ilmeisesti se on lahja naaraalle! Jotenkin linnut olivat myös onnistuneet siirtämään alumiinipurkissa olevaa talven jälkeen rutikuivaa callunaa suojakseen.


Mustarastas naaras näkyi olevan usein pesällä varsinkin aikaiseen aamuaikaan! Kun pesä oli valmis päätin, että aina aamulla ensimmäiseksi tarkistan onko sinne ilmestynyt yön aikana munia. Valonmäärän lisääntyessä minä herään joka aamu samaan aikaan kuin aurinko nousee. Saatan käydä vain juomassa lasin vettä tai sitten luen hetken Hesaria ennenkuin menen jatkamaan uniani. Tapanani oli myös kurkistaa olohuoneen ikkunan läpi oliko naaraslintu pesällä ja siellähän hän oli. Herättyäni lopullisesti ennen töiden aloittamista etäkonttorilta käsin kävin tarkistamassa pesän ja viitenä aamuna sinne ilmestyi uusi muna.


Mustarastas tekee yleensä huhti-toukokuussa 2-6 munaa. Munat ovat upean sinivihreitä ja ruskehtavilla täplillä varustettuja. Vain naaraslintu hautoo munia mutta tänään huomasin ensimmäisen kerran, että uroslintukin istui pesässä kun naaras oli sieltä poissa. Molemmat emot - siis koiras ja naaras - tulevat jatkossa ruokkimaan poikasiaan. Haudonta-aika on noin munille 11-14 vuorokautta ja viimeinen muna ilmestyi parvekepesään 20.toukokuuta. Pesäpoikasaika eli kuoritumisesta pesästä lähtöön kestää 12-16 vuorokautta. Joten tässä on tulossa mielenkiintoiset viikot seurata "Avaraa luonto - ohjelmaa" ihan omalta parvekkeelta.


Eräs ystäväni mietti olisiko tämä parvekkeelle pesän rakentanut pariskunta ollut siellä samoissa puuhissa 2016? Netin uumenista löytyi tieto, että "ilman lintujen merkitsemistä esim. rengastamalla ei lintuja voi yleensä yksilöllisesti tunnistaa". Toki jos mustarastaalla on höyhenpuvussaan vaikka joku poikkeava höyhen tai joku muu tuntomerkki voisi tarkkaavainen havainnoija ehkä seurata siitä linnun elämänkaarta.

Englantilaisen tutkimuksen mukaan mustarastaat ovat paikkauskollisia ja ainakin osa linnuista on pariuskollisia. "Myös suomalaiset mustarastaat ovat paikkauskollisia, mutta niiden pariuskollisuutta ei ole tiettävästi tutkittu." Koska varpuslinnut - joihin siis mustarastas kuuluu - ovat keski-iältään vain muutamia vuosia on niiden pariuskollisuus ehkä myös aika hatara.

Vanhimmat rengastetut suomalaiset mustarastaat ovat saavuttaneet yhdeksän vuoden iän. Mutta koska mustarastaiden keski-iäksi lasketaan muutamia vuosia nämä linnut eivät varmaankaan ole parvekkeellani aiemmin pesineitä. Mustarastas pariskunnan toinen osapuoli etsii nopeasti uuden kumppanin jos toinen kuolee ennen seuraavaa pesimäkautta.


Olen jakanut paljon mustarastas pesän kuulumisia somessa sekä Instagramin että oman Facebook profiilini kautta. Suurin osa seuraajistani on sitä mieltä, että mustarastaiden pesiminen on huippujuttu. "Kauniita munia ja ihanat vanhemmat. Mikään ei ole niin terapeuttista kuin lintuperheen seurailu." kirjoitti ystäväni Facebookiin. "Mukava kokemus kun olet vieläpä aitiopaikalla." jatkoi toinen. "Toivottavasti pesintä onnistuu tänä vuonna ja poikaset pääsevät lentämään pesästä!" tsemppaa kolmas.

Kaikki eivät ole parvekepesästäni yhtä innostuneita. "Hävitä pesä ja riko munat." "Miksi et pesän nähtyäsi tuhonnut sitä? Nyt linnut ovat siellä kuukauden." "Etkö halua käyttää sun kesähuonetta tänä kesänä ollenkaan?" "Rastaat sotkee sun parvekkeen ihan hirveään kuntoon. Hävitä munat!"

Kaikille em. kommentoijille tiedoksi, että kestän hyvin mustarastaiden pesimäajan parvekkeella. Otan kesähuoneeni käyttöön kun he ovat vapauttaneet sen ja toivottavasti poikaset lentäneet kaikki pois pesästä maailmalle. Puhdistan parvekkeen jos sinne on tullut linnuista jotain sotkuja ennen kuin oma kesäni siellä alkaa. Minä selviän tästä kyllä ja annan luonnon jatkaa kiertokulkuaan normaalisti koronakeväästä huolimatta.

Tiedoksi, että kaikki linnut ovat pesintäaikaan rauhoitettuja eli niiden pesiin ei saa kajota (myös haittalinnut esim. varikset, harakat, lokit jne.). Mustarastas on meidän uusmaalaisten maakuntalintu ja se on rauhoitettu ympäri vuoden. Jos olisin tuhonnut mustarastaan pesän olisin joutunut maksamaan siitä nimellisarvon, jonka voit tarkistaa tästä Bird Lifen taulukosta.

"Rauhoitetut lintulajimme nauttivat varsin hyvää lainsäädännöllistä suojaa. Kiellettyjä on niiden tappamisen ohella myös esimerkiksi pesien vahingoittaminen ja lintujen tahallinen häiritseminen. Kullekin lajille on myös osoitettu niiden nimellisarvo, jonka mukaan määrätään korvaus, jonka pesän tuhoaja tai aikuisen linnun tappaja joutuu maksamaan valtiolle. Arvot on määritelty myös riistalinnuille."  Bird Life


Hyvää viikonloppua kaikille ♥ 

24 kommenttia:

 1. Aika super hienoa - Avara luonto omalla parveella! Siinä on, mitä seurata. Hienon pesän ovat rakentaneet. Söpiksen värisiä munia. Poikasia odotellessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesässä on jo tapahtunut paljon eli kaikki ovat kuorituneet. Viisi pientä poikasta siellä on nyt huolenpidon ja hoidon tarpeessa. Ahkerasti naaras ja koiras käyvät pesällä vuorotellen ruokkien ja vahtien pienokaisia ♥ Aurinkoista viikkoa Tarja!

   Poista
 2. Lintujen elämää on hauska seurailla läheltä. "Lintu-spassamme" polskivat niin talintit, sinitiset, varpuset kuin kirjosiepotkin.

  Rastaalla on niin kauniit munat ja sen laulu ilahduttaa aina. Dianapuistossa lauöaa rastas läpi vuoden. Talvella pimeän aikaan sen laulu kuulostaa suorastaan ihmeelliseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän lintuspa on kyllä ihan yliveto! Tuollainen pitäisi kehittää omallekin parvekkeelle. Nyt mennään mustarastas perhettä seuratessa ja koko ajan pesällä nyt tapahtuukin ♥
   Minusta se hetki kun kuulen ensimmäistä kertaa pimeän talven jälkeen mustarastaan huilumaisen äänen on ihan maaginen. Pysähdyn aina kuuntelemaan ja yritän samalla paikallistaa laulajaa.

   Poista
 3. Upeita kuvia oman avara luonto -livelähetyksesi parista! Toivotaan, että mustarastaspariskunnan hautominen onnistuu ja munista kuoriutuu uusia kauniisti laulavia mustarastaita meidän iloksemme :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari ♥ Kyllä tämä sellaista livelähestystä on, että tekisi mieli seisoa olohuoneen ikkunassa koko ajan.

   Poista
 4. Hienot kuvat pariskunnasta ja pesästä, ne luottavat sinuun että annat heidän olla rauhassa. Minä seurasin myös mustarastaan pesintää, siellä oli 4 munaa, kylmistä ilmoista ja oravista huolimatta pesintä onnistui, poikaset kasvoi nopeasti kun molemmat syöttivät poikasiaan, sitten lähtivät pesästä, ja vanhemmat aloittivat uuden pesän rakentamiseen. Itselläkin on blogissa kuvasarja tapahtumasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piritta :) Kävin kurkkaamassa sinun blogissa teidän mustarastaiden pesää ja upea juttu, että kaikki meni hyvin. Nyt ei onneksi ole kylmiä ilmoja mutta noita variksia ja harakoita pelkään joka päivä. Oravat eivät onneksi pääse meidän parvekkeelle.
   Aurinkoista viikonjatkoa!

   Poista
 5. Ihania kuvia! Mustarastas on kauniin laulunsa takia suosikkejani. Meillä kuuluu mustarastaan laulua tällä hetkellä vielä lähes ympäri vuorokauden. Tuuletusikkuna on sen verran rakosella, että nukahdan siihen ja herään siihen.

  Kun olin lapsi, niin mustarastas teki pesänsä meidän ulkovarastoon, jossa säilytimme pyöriä. Varasto oli sisäpihan puolelta auki. Pyörät jouduimme suurimmaksi osaksi pitämään poissa varastosta pesinnän aikana. Pesinnässä oli ihan parasta se, että saunan ikkunasta oli oikein aitiopaikka katsoa aivan suoraan pesään. Se oli hieno kesä!

  Minä niin nautin mustarastas raportoinnistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten ihana muisto sinulla on lapsuudesta. Mustarastaan laulu on maagista ja siihen on ihana sekä herätä että nukahtaa. Tuntuu muuten, että kun liikun nyt ulkona näen mustarastaita ihan kaikkialla. Mietin aina kuka nähdyistä koirasta on meidän parvekepesän isä. Totta kai tunnistan sen kun käy parvekkeella mutta pihalla nähtynä ovat kaikki niin samannäköisiä.
   Nyt toivotaa vain, että kaikki kasvavat ja kehittyvät ♥

   Poista
 6. Kiva postaus! Mulla oli joskus viherpeippo pesimässä parvekkeella kasvavan tuijan alla. Kiva sitä touhua oli seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ ja kiva, että pidit! Ihanaa, että sinullakin on ollut lintu parvekepesinnässä. Vaikka voin käydä nyt vain pikaisesti katsomassa kuorituneita poikasia minua ei harmita yhtään ettei parveke ole käytössä. Kun linnut ovat lentäneet pois laitan sen sitten taas kuntoon.
   Aurinkoisia päiviä!

   Poista
 7. Lintujen elämää on mukava seurata ja nyt pääsetkin hyvin läheltä sitä seuraamaan, mielenkiintoista :) Iloista sunnuntaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Tämä on kyllä sellainen oma "Avara luonto" -lähetys 24/7 omalla parvekkeella, että välillä pitää nipistää itseään käsivarresta onko edes totta. Aurinkoisia päiviä!

   Poista
 8. Ihana live lintulähetys läpi vuorokauden siellä nähtävissä. Nuo mustarastaan munat on niin kauniita. Meidän työpaikan leikkipihalle yritti rastas käydä rakentamaan pesää, siihen oli ikävä kyllä puututtava, mutta vain laittamalla pensaaseen foliosuikaleita. Meillä on kokemusta linnunpesästä tuossa tuijapensaassa ja kun siellä on haudonta tai pienet vauvalintuset, niin aikuiset linnut käyvät hyökkääviksi ja pienet ihmisen taimet ovat silloin vaarassa. Ei tosiaan tarvitse aina rikkoa, mutta voi nätisti estää rakennushommat. Minua ei itseäni kyllä yhtään haittaisi seurailla lintujen pesimistä aitiopaikalta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Tuo on ihan totta, että juuri sellaisiin paikkoihin ei lintujen kannata antaa tehdä pesää missä voi syntyä vaaratilanteita vaikkapa juuri lapsille. Ystäväni jouduin myös vuosia sitten estämään lintujen pesinnän pienellä takapihalla kun hänen 1-3 vuotiaat lapset kokivat myös pelottavia tilanteita kun linnut yrittivät puolustaa pesää ja poikasiaan pikkusilta. Aurinkoisia päiviä ♥

   Poista
  2. 6.8.20 mustarastaalla toinen poikue juuri lentämässä pesästä ! Voiko olla kahdet poikaset kesässä ?

   Poista
  3. "Mustarastas voi pesiä kahdesti ja mahdollisesti jopa kolmesti kesässä. Poikaspesiä on löytynyt vielä elokuun lopulla. Mustarastaan kuten muidenkin avopesijöiden pesiä tuhoutuu runsaasti, mutta laji aloittaa uuden pesinnän yleensä välittömästi edellisen epäonnistuttua." tällaista tietoa löysin netin syövereistä joten kyllä voi olla kahdet poikaset. Ensimmäinen pesintä on voinut mennä pieleen ja siksi pesinyt kahdesti.

   Poista
 9. Muutin syksyllä luhtitalon alimpaan kerrokseen, jossa pieni piha. Mustarastas oli pihalla usein ja kerran pimeällä luulin sitä kiveksi kun lähdin töihin niin kesy se oli. Nyt se varmaankin sama on palannut pihaan uudelleen. on kyllä kiva seurata sen touhuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustarastas pihapiirissä on mukavaa seurattavaa. Meillä myös tänä vuonna tehtiin taas pesä parvekkeelle mutta neljännen munan jälkeen joku vei munat pesästä ja linnut hylkäsivät pesän. Toivon, että palaisivat vielä pesimään parvekkeelle tänä kesänä.

   Poista
 10. Ihana tarina, kiitos. Meillä huomattiin eilen parvekkeen kukkalaatikossa 9. kerroksessa mustarastaan pesä, ainakin 4 munaa, ahkera naaras hautomossa ja koiras tuomassa tälle ruokaa. Tietääkö kukaan, miten korkealle pesiä rakennetaan (tässä yli 25 m) ja mitä se ennustaisi pesän ja pesueen menestymisessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja anteeksi, että vastaaminen kestänyt työkiireiden takia. Ihana kuulla, että teillä on pesinyt kukkalaatikossa.

   En osaa sanoa kuinka korkealla mustarastas rakentaa pesän. Itse asun 3. kerroksessa ja poikaset saivat myös parvekkeelta suojaa siinä lähtövaiheessa. Googlailin tuota pesän rakennuspaikkaa tarkemmin ja Luontoportin sivuilla sanotaan näin "Pesä: Maassa tai puussa, yleensä alle 3 m:n korkeudella. Pesäpaikkojen kirjo hyvin laaja. Rakennettu kuivasta heinästä ja savesta, vuorattu ohuilla korsilla. Muistuttaa räkättirastaan pesää, mutta tunnusmerkillistä on runsas vihreän sammaleen esiintyminen ulkoseinässä."

   Isäni parvekkeella - tai itse asiassa parvekkeen ulkorakenteissa pesi myös 3.kerroksessa tänä keväänä räkättirastas. Siitä pesästä poikasten piti suoraan "astua tyhjän päälle" eli itse parvekkeesta ei mitään tule pystynyt ottamaan. Kaikki poikaset sieltä lähtivät yksitellen pois.

   Poista
 11. Tänään juuri huomattiin, että lasitetun terassin vieressä olevaan köynökseen mustarastas tehnyt pesän jossa viisi munaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että teillä on havaittu pesä. Toivottavasti pesintä sujui hyvin ja poikaset kuoriutuivat?

   Poista