toukokuuta 05, 2020

Magnolia kukkii nyt


Viime keväänä löysin sattumalta Facebook vihjeen kukkivista magnolioista Kalliosta. Perhosia vatsassa lähdin vuosi sitten vappuaattona Torkkelinmäelle etsimään vaaleanpunaista ja valkoista unelmaa. Pelkäsin koko automatkan etteivät magnoliat olisi enää parhaassa kukassaan koska vihje oli jo muutamia päiviä vanha. Paloin halusta nähdä magnoliapuut kukassa. Olinhan ihaillut aiemmin magnolioita New Yorkissa ja Amsterdamissa mutta en koskaan aiemmin nähnyt kukkivia puita Suomessa. Löydettyäni magnoliat olin aivan pökertynyt niiden kauneudesta ja valokuvasin puita todella pitkään ja hartaasti. Tästä voit kurkistaa miltä puut näyttivät keväällä 2019.


Ajattelin tänä keväänä käydä jo hyvissä ajoin ennen vappua kurkistamassa mitä magnolioille kuuluu. Keväthän oli ollut poikkeuksellisen aikainen. Loputtoman syksyn jälkeen puissa alkoivat silmut kasvaa melkein silmissä. Päivälämpötilat vaihtelivat silti paljon ja räntääkin taivaalta tuli joku päivä. Eräänä huhtikuisena iltana raekuurokin rapisi niskaamme koiralenkillä. Huolestuin mitä magnolioille kuuluu ja päätin ajaa Kallioon varta vasten tutkimaan tilannetta. Puut olivat vielä nupuilla 27.huhtikuuta joten napsaisin vain pari kuvaa jääden odottelemaan kukintaa.


Eilen työpäivän jälkeen aurinkoisessa iltapäivässä kotikonttorilla muistin yhtäkkiä magnoliat. Mietin kuumeisesti ovatkohan magnoliat nyt täydessä kukassa? Vai onko kukinta jo mahdollisesti ohi tämän kevään osalta? Ilmatkin olivat vapun molemminpuolin muuttuneet paljon kylmemmiksi. Alppipuiston magnoliakin oli vielä ihan nupuilla muutamia päiviä sitten. Tämä poikkeuksellinen koronapandemia aika on aiheuttanut minulle lukemattomia muitakin unohduksia. Ehkä valtava päivittäinen tiedontulva ja epävarmuus on laittanut aivoni välillä "jäähylle huilaamaan" ettei kaikkea tarvitsisikaan muistaa...


Pakkasin Minnien autoon ja matkasimme Kallioon tarkistamaan tilannetta. Auton sain parkkiin ihan puiston eteen ja pääsin myös nauttimaan ihan yksinäni magnolian kukinnasta.  Russeliriiviö jäi autoon odottamaan kun emäntä kipitti kasvomaskinsa kanssa puistoon. Normaalisti käytän maskia vain kaupassa mutta nyt katsoin parhaaksi pukea maskin myös ulkona jos paikalle sattuu tulemaan muitakin ihailijoita. Vasta kun tein poislähtöä muutama muukin valokuvaaja saapui paikalle kuvailemaan. Ei siis väentungosta ja turvavälit säilyivät. Tulevaisuudessa vähintään kahden metrin etäisyys on "se normaali tapa" kulkea ja liikkua.


Osa kukista on vielä ihan nupuilla mutta suurin osa oli jo auennut. Voi miten kauniita nämä valkoiset ja vaaleanpunaiset magnoliat taas näyttivätkään! Jos kirsikankukat sykähdyttävät niin kyllä myös magnolioiden ylimaallinen herkkyys ja ajaton kauneus koskettaa. On jännä katsoa kukkia tarkemmin havaiten miten erinäköisiä ne ovatkaan. Osa magnolioista on kuin tähtiä. Toiset muistuttavat melkein tulppaaneita muotoltaan. Muutamat ovat hauskan maljamaisia.Joskus tulevaisuudessa olisi kiva käydä myös vierailulla Mustialan arboretumissa Elimäellä. Japaninmagnolia puu Mustialassa on nimittäin istutettu arboretumiin jo 30-luvulla ja edelleen se kukkii yhtä runsaasti jokaisena keväänä juuri vapun aikoihin. Japaninmagnolia kuuluu kestävimpiin magnolioihin ja se on menestynyt hyvin aina Keski-Suomen korkeudelle asti. Magnolian tähtimäiset, suuret valkoiset kukat ja sen voimakas tuoksu täytyy päästä kokemaan joskus Elimäellä.


Kukinta oli kaunis mutta ei ehkä ihan niin runsas kuin vuosi sitten. Osa magnoliankukista oli jo vähän ruskettuneita eli kylmät yöt olivat varmasti vaikuttaneet niihin. Mutta paljon kaunistakin nähtiin ja koettiin tässä lyhyessä katseluhetkessä. Palasin kotiin tyytyväisenä taas yhden keväisen luontonautinnon kokemisesta. Kevät on ihanaa aikaa. Tuntuu, että koko ajan tapahtuu jotain uutta. Joka päivä luonto muuttuu - koronasta huolimatta on kevät ja kesäkin tulee 16 kommenttia:

 1. Ihanat magnoliat, tuolla täytyykin käydä ihailemassa. En kovin montaa paikkaa tiedäkään Helsingissä, jossa magnolioita olisi. Entisellä kotipihallamme kasvaa yksi magnolia, jota muistan aina käydä vilkaisemassa vasta kun kukat ovat lakastumassa.

  Viime vuonna oli iloinen, kun magnoliat vielä kukkivat Lontoossa keväällä. Luulin niiden kukinnan olevan jo ohi, mutta sydän sykähti innosta kun jo junan ikkunasta näin ensimmäiset magnoliat kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnolia on NIIN kaunis kukka! Tämä puistikko ei ole suuri mutta puut sitäkin
   kauniimmat. Ylipäätänsä Torkkelinmäki on todella idyllistä aluetta talojen suhteen.
   Ihan erilaista Kalliota.

   Amsterdamin magnoliat Rembrandtin aukiolla ovat myös upeat. New Yorkisa olen nähnyt
   kukkivan mangnolian ensimmäistä kertaa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Frida ♥ Kannattaa käydä ihailemassa ja kuvaamassa.

   Poista
 3. Ihanat magnoliat. Kiitos näistä kuvista. Jotenkin olen nyt niin innoissani kaikista kukinnoista ja muutenkin kukkivista puista.
  Kaunista keskiviikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Outi ♥ Kevät on sellaista aikaa, että kaikkialla kun kukkii tulee
   ihan kiire nähdä kaikkea. Minä olen myös innoissani kuin lapsi nähtyäni
   jotain uutta kukkivaa mitä eilen en vielä huomannut.

   Hyvää perjantai iltaa Outi ♥

   Poista
 4. Apua, taasko missaan magnoliat? Viime keväänä vähän kadehdin sinua, kun minä en päässyt näkemään magnolioita. Tässä taitaa taas käydä samalla lailla. Voi, kunpa jaksaisin ponnistaa torstaina paikalle ja ne olisivat vielä kukassa.

  Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ehdit eilen käydä katsomassa ♥ Nyt kalenteriin muistutus ensi kevättä
   ajattelen. Helposti minulta ainakin asiat unohtuvat jos jäävät "vain mieleni varaan".
   Hienoilta näyttivät myös sinun kuvat Facebookissa.

   Aurinkoista viikonloppua Rva Kepponen ♥

   Poista
 5. Mä taas odotan kovasti, että meidän kirsikkapuu alkaisi kukkia. Se on aina niin hidas siinä hommassaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja, että alkaisi pian kukkia. Tosin kirsikkapuita on niin monia
   lajikkeita, että mitäs jos teidän puu on "myöhäänkukkiva".
   Tsemppiä ja viikonloppua Melissa ♥

   Poista
 6. Heh, melkein olet saanut retken Kallioon kuullostamaan jännitysnäytelmältä! Eipä ole tullut mieleen magnoliapuita etsiä Suomessa, mutta jos nykyiset ajat jatkuvat pitkään, ehkä sitä pitäisi moiseenkin ryhtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska vertaus Pirkko :D Viimeistään siinä vaiheessa kun vedin maskin kasvoille olisi todell
   voinut olla mukana jossain jännitysnäytelmässä. Kyllä Suomessa magnolioita kasvaa. Täytyy vain osata etsiä. Itse yritän ehtiä sinne Mustialan Abroretumiin joskus...

   Poista
 7. Magnolia on kaunis! Minä olen nähnyt vain omenapuun ja luumupuun kukkia maljakossa sisällä. Oksat katkaisin omalta pihalta. Haaveilen kirsikkapuiden kukinnan näkemisestä. Kyllä magnolioitakin kelpaisi livenä ihastella. En vain tiedä lähistöllä paikkaa, mistä puita löytäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnolia on hurmaavan kaunis! Herkkä mutta samalla hyvin "määrätietoinen" kukissaan.
   Voisiko Launeen Keskuspuiston Arboretumista löytyy alppiruuja? Luulisi, että siellä
   niitä olisi.

   Aurinkoista viikonloppua Minna ♥

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Ne ovat todella kauniita❤️
   Tänään satoi lunta joten kukkia ei välttämättä ole.

   Poista