toukokuuta 04, 2020

Korulippaan kertomaa - hopea & turkoosi


Minä rakastan koruja ja ajattelin avata tänään yhden korulippaani teille! Rapunaisena olen jalometalleista enemmän hopean kuin kullan ystävä. Omistan toki myös kultaisia koruja mutta hopea tai valkokulta ovat silti enemmän minun juttuni. Blogiani pidempään seuranneille ei varmaan tule yllätyksenä jos paljastan pitäväni myös helmistä kuten kunnon rapunaisen pitääkin tehdä. Helmet puhuttelevat meitä "vesimerkkejä". Minullahan helmiä on nähty niin bikerseissa kuin loafereissa. Tosin nyt tämän kevään kotikaranteenissa helmijalkineet ovat jääneet ihan käyttämättä. Onneksi ne ovat ajattomia jatkossakin.Hopeaan yhdistetetyt turkoosi kivet on erityisesti minun juttuni! Olen itse ajatellut rakkauteni tähän kauniin turkoosiin kiveen johtuvan siitä, että sain aikoinaan kastelahjaksi tädiltäni Uma Aaltoselta, josta tuli myös kummini turkooseilla koristellun kasteristin. Uma oli tuonut turkoosikoruja mukanaan Arizonasta, jossa hän oli opiskelemassa nuoruudessaan. Tuo kasteristi sai jatkoa kun pääsin ripille. Kummitäti lahjoitti minulle pisaranmuotoiset turkoosit korvakorut ja jännän kulmikkaan sormuksen. Molemmissa koruissa oli myös turkoosi kiviä.


Kasteristi on rakkaiden muistojeni joukossa koska sen lyhyt ketjukaan ei enää riittäisi aikuisen kaulani ympärille. Koska korvissani ei ole nykyään enää reikiä ovat korvakorut jääneet myös muistoiksi. Kaksi kertaa minulle on laitettu reiät korviin. Molemmista korvanipukan rei'ityksistä kasvoi ikävät keloidit korvalehtiin joten kolmatta kertaa ei enää kokeiltu. Turkoosin sormuksen kaivan aina esille kesällä koska turkoosi väri näyttää hyvältä ruskettunutta ihoa vasten.


Lähes kaikki Pohjois-Amerikan intiaanien turkoosi korut on valmistettu hopeaan. Olen nähnyt antiikkiliikkeissä myynnissä myös turkoosia kullan kanssa. Kuvan kultasormus helmillä ja turkoosilla oli myynnissä 2018 Bukowskilla ja olihan se kieltämättä äärimmäisen kaunis. Makuasioista on turha kiistellä mutta itse pidän enemmän hopean ja turkoosin yhdistelmästä.


Turkoosi on korukivi, jota aiemmin nimitettiin puolijalokiveksi. Muita tuttuja korukiviä ovat mm. musta hematiitti, huikean vihreä malakiitti, violetti ametisti, punainen jaspis ja persiansininen lapis lazuli. Tästä voit kurkistaa loput korukivet. Verrattuna jalokiviin korukivet ovat läpinäkymättömiä, värikkäitä ja niissä näkyy myös kaunista kuviointia. Kivet ovat maaperässä yleisempiä kuin jalokivet joten hinnaltaan ne ovat myös edullisempia.

Kaulakoru on löytö antiikkitapahtumasta. Ihan vastaavan korun näin Mona Lisa Smile -elokuvan teatteriversiossa mutta dvd:llä sitä ei näy? Tämän korun alkuperä kiinnostaisi minua. 

Syy miksi kummitätini Uma päätyi hankkimaan turkoosia oli varmasti se, että näitä turkoosikoruja valmistetaan monissa Yhdysvaltain osavaltioissa. Arizonan, Nevadan, New Mexicon, Coloradon, Kalifornian, Virginian ja Utahin alueilta myös löytyy turkoosia maaperästä.


"Monien intiaaniheimojen mielestä turkoosi on ns. Sky Stone eli Taivaskivi, koska sen kaunis taivaansininen väri symboloi taivasta kun taas vihreä sävy symboloi maan väriä. Turkoosi kivi on Pohjois- Amerikan intiaanien onnenkivi, joka antaa henkistä ja fyysistä suojaa keholle ja sielulle sekä symboloi puhtautta." Maagi 

Ranneketju on tuliainen Meksikosta. Korvakorut löysin kerran kirpparilta ja koska niissä on "ruuvikiinnitys" sopivat ne myös minulle. Perhonen on myös löytö kirpputorilta ja sen turkooseja on varmasti paranneltu. Maksoin perhosesta 2 euroa. Lisää perhoskorujani näet tästä.

Turkoosi kivi on myös valitettavasti yksi jäljitellyimmistä ja manipuloiduimmista kivistä. Jos kivi on haljennut tai se liian huokoista voidaan kiveä lujittaa keinotekoisella hartsilla. Liian haaleat tai liian vihreät turkoosit sävyt voidaan puolestaan värjätä oikean värin saavuttamiseksi. Turkoosia ostaessaan pitää olla tarkkana.

1500-luvulla Amerikan intiaanit käyttivät turkoosia takaamaan hyvää metsästysonnea ja auttamaan myös taisteluvoittoihin. Turkoosi toi yleisesti onnea koko intiaaniheimolle ja takasi sille myös hyvinvointia. Navajo intiaanit uskoivat, että jos heitit turkoosin palan jokeen rukoillen samalla sateenjumalia oli mahdollista saada sadetta. Apashi heimo puolestaan uskoi, että turkoosi suojasi vihollisen luoteja vastaan.

Tämän turkoosisormuksen ostin Tallinnan Vanhankaupungin antiikkiliikkeestä pari vuotta sitten. 

Turkoosin historia ulottuu jo aikaan ennen ajanlaskumme alkua sillä jo n. 4000 eKr. Siinain niemimaalla louhittiin kiveä. Turkoosia käytettiin silloin amulettina ja myös ihomaalien raaka-aineina. Persiassa turkoosia sormusta pidettiin pikkusormessa koska sen ajateltiin tuovan hyvää onnea ja suojaavan myös paholaisen houkutuksilta kantajaansa.

Venetsialaiset kauppiaat toivat turkoosin Turkin basaareista Eurooppaan. 1200-luvulla turkoosia käytettiin ehkäisemään putoamisia. Erityisen suosittua turkoosi oli ratsastajien keskuudessa koska sen avulla voitiin taata ettei hevonen heittäisi ratsastajaa selästään. Turkoosin väitettiin myös paljastavan onko nainen uskollinen vai uskoton. Turkoosi nimittäin vaihtaisi väriä sen mukaan miten nainen toimi teoissaan ja puheissaan.

Pyöreä rintakoru on vanha ja sekin on löydetty Fidan kirpparilta. Uskon, että korun kiviä on myös paranneltu. 

Onko hopea & turkoosi korut sinun lemppareita tai löytyykö niitä omasta korurasiasta? 
Kuvan korurasia on muuten myös löytö jostain antiikkitapahtumasta vuosien varrelta.

14 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen postaus! Minulle paljon uutta asiaa. Sinulla on kauniita koruja <3 Turkoosi on ihana väri <3 Aurinkoisia päiviä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja ja kiva kuulla, että löysit uuttakin asiaa. Turkoosi on minustakin aivan
   ihana ja juuri yhdistetttynä hopeaan. Toivotaan, että tänä kesänä olisi aurinkoisia
   päiviä niin saisi vähän päivetystä ja turkoosi näyttäsi vieläkin paremmalta yllä.
   Kivaa päivää ja aurinkoa sinnekin <3

   Poista
 2. Hopea-turkoosisormuksia ostin Arizonasta Navajoilta kolmisenkymmentä vuotta sitten. Harmikseni isoisäni aikoinaan työmatkalta Yhdysvalloista tuomasta kauniista hopeisesta rannekorusta on irronut turkooseja. Tai ainakin uskon että kivet ovat turkooseja, suurin osa turkoosina myudyistä kivstähän on oikeasti hovliittia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kivoja aarteita USA reissulta tullut mukaan. Mikäli nuo pudonneet turkoosikivet ovat vielä tallella voisi ehkä kysellä saisiko joku hopeaseppä ne kiinni vielä. Mutta jos ovat pudonneet niin ehkä voisi ajatella uusia turkooseja tilalle...harmi aina jos koru jää käyttämättä jonkun pikkuvian takia.

   Turkoosin kanssa saa olla kyllä tarkkana. Howliitti on luonnostaan vaaleaa kiveä ja sitä värjätään käytettäväksi usein edullisempana vaihtoehtona sekä lapis latsulille että vaikeasti löydettävälle luonnolliselle turkoosille. Ikävä yllätys voi paljastua kun kivestä irtoaakin turkoosiväri jos koru kastuu.

   Poista
 3. Noista koruista tulee mieleen isoäidiltäni saamani korut, pitäisi etsiä missä ne ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti etsit isoäidiltä saadut korut nyt kesäksi esille! Ovat varmasti kauniita <3

   Poista
 4. Ihania koruja sinulla! Aivan upea tuo kaulakoru. Minullakin on muutama turkoosikivinen koru, käsikoru ja sormus, jotka äitini on ostanut minulle Kreikasta.
  Ihanaa iltaa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Kaulakorun osalta haluaisin tietää sen historiasta enemmän joten
   täytyy vain sitkeästi jatkaa selvitystyötä. Turkoosit ovat NIIN kauniita ja
   myös Välimerenmaissa juuri sormuksissa näkee kiveä paljon.

   Aurinkoista viikonloppua Outi ♥

   Poista
 5. Sinulla on upeita turkoosikoruja. Oi, sinä olet saanut jo kasteristissä turkooseja. Minusta sinä sovit hyvin turkoosikivien käyttäjäksi, kivet sopivat upeaan tummaan olemukseesi. Mielenkiintoinen postaus. Kiitos Marjo ja mukavaa kuluvaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula ♥ Ehkä turkoosi on minun "onnenkiveni" ja se seuraa elämääni eri vaiheissa.
   Kasteristi on kyllä suloinen ja ihana muisto juhlasta, josta itse on muista mitään.
   Turkoosikorut on kauniita ja aina kirppareilla tai antiikkiliikkeissä juutun hipelöimään
   niitä. Aurinkoista viikonvaihdetta ♥

   Poista
 6. Onpa kauniita! Turkoosi on kovasti omaankin mieleen 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari ♥ turkoosi on minustah hyvin voimaannuttava väri.
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 7. Kauniita koruja ja niin sinun näköisiä. Ihailen aina toisilla näitä värillisiä koruja. Itse en valittevasti osaa niitä käyttää.
  Olen enemmän valkokullan ja hopean ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli ♥ Joku on joskus sanonut, että turkoosi-hopeakorut on hippimäisiä.
   Ovathan ne rentoja mutta ehkä enemmän minusta sellaista chic-boho tyyliä.
   Arvasin sinun olevan juuri noiden jalometallin ystävä.
   Aurinkoista viikonvaihdetta ♥

   Poista