toukokuuta 07, 2020

Nikkilän sadunomainen muraali


Rakastan muraaleita ♥ Värikkäät seinämaalaukset elävöittävät kivasti katukuvaa ja saavat niiden ohi kulkevan hymyilemään. Karakalliossa 60-luvun kerrostalon päätyseinää koristaa iäkäs aviopari, joka on asunut talossa sen valmistumisesta saakka. Hämeenlinnan Kantolan siilojen kyljessä on puolestaan herkkä äiti ja lapsi maalaus, josta erottaa jopa kaikki juonteet hahmojen kasvoissa ja verisuonetkin kämmenselässä. Kivenlahdessa drontti siis sukupuuttoon kuollut mauritiuksendodo matkaa kirjalla seilaten lappalaishenkiseen asuun pukeutuneen ketun kanssa kohden mökkiä. Muraalit voivat olla aiheiltaan siis hyvinkin realistisia tai maagisen sadunomaisia jopa unenomaisia.

Taiteilija Rustam QBic maalaamassa Nikkilässä syksyllä 2017

Muraaleita on myös hauska käydä bongailemassa ja tutustumassa erilaisiin paikkakuntiin ja kaupunkeihin. Olen kirjoittanut muraaleista täällä blogissa pariinkin otteeseen. Myös Instagramissa on vilahdellut muraaleista kuvia. Voit kurkistaa miltä Karakallion vanha pariskunta näyttää valmiina Marjon matkassa - Instasta ja ottaa samalla myös tilin seurantaan. Syksyllä 2017 tein useamman muraalien bongausreissun Upeartin aikaan syksyllä. Tästä pääset katsomaan mitä sillä taidematkalla nähtiin. 

Kaikkia muraaleita en ole itsekään nähnyt ihan valmiina kuin valokuvissa. On ollut äärimmäisen mielenkiintoista päästä paikan päällä seuraamaan kun taiteilija on tehnyt muraaliaan. Kivenlahdessa maalannut espanjalainen Antonio Segura Donat eli Dulk teki viime silauksia muraaliinsa käyntini aikana. Karakalliossa taas kuvataiteilija Teemu Mäenpää oli vasta alkuvaiheissa ja pääsin jopa vaihtamaan mestarin kanssa muutaman sanan.


Tänä vuonna 2020 Upeartin perinteinen taidefestivaali pitää välivuoden. Upeart avasi Hämeenlinnaan maaliskuun alussa ensimmäisen Kortteli2-hankkeen. Kortteli2 Hämeenlinna luo kaupunkiin uuden kulttuuritilan, kun vanhan Kauppakeskus Linnan tilat täyttyvät asteittain taiteella. Valitettavasti melkein heti avajaisten jälkeen puhjennut koronapandemia sulki tilat.

Avajaisnäyttely "Äiti kielsi, mut ei me kuunneltu" ehti olla auki vain kahdeksan päivää keräten kuitenkin kiitettävän määrän kävijöitä ja paljon positiivista palautetta. Kortteli2 pyrkii pidentämään alkuperäistä 30.4. päättynyttä esilläoloaikaa ja he ovat luvanneet tiedottaa muutaman viikon päästä lisää. Kesäkuun alussa Kortteli2 avataan jälleen yleisölle. Kannattaa seurata tilannetta Upeartin Facebook sivuilta.

Kuluvan vuoden aikana toteutetaan myös yksittäisiä muraaleita. Tästä linkistä voit käydä äänestämässä mikä olisi sinun suosikkisi Suomenojan voimalan hiiliyksikön seinälle. Fortum juhlistaa sulkemista muraalilla, joka saa aiheensa lähellä sijaitsevasta lintukosteikosta, joka on yksi Suomen 97 tärkeästä lintualueesta. Minä valitsin naurulokit koska ovat suosikkilokkejani!


Tämän postauksen kuvat otin Upeartin 2017 taidefestivaalin yhteydessä. Tuohon syksyyn mahtui pari isoa ja ikävää juttua. Oma "äkillinen kuulonmenetykseni" mullisti hetkeksi maailmani. Myös isäni aortan repeytyminen siirsi jutun päätymistä tänne blogiin. Olin myös epähuomiossa tallentanut nämä Nikkilän muraalin kuvat "elokuu 2017" kansioon joten luulin kuvien hävinneet ikiajoiksi. Jos tässä korona-ajassa on ollut jotain hyvää niin olen ehtinyt sekä siivoilla kotona että myös tietokonettani. Olimme yhdessä isäni kanssa katsomassa tätä sadunomaista muraalia Nikkilässä joten haluan myös siksi jakaa sen täällä blogissa.

Taiteilija Rustam QBick työssään 

Sipoon Nikkilästä löytyy huikea venäläisen taiteilija Rustam QBicin tekemä koko rakennuksen kattava muraalitaideteos. Teos on maalattiin syyskuussa 2017 Aravatalon seiniin ja se löytyy Nikkilän keskustasta osoitteesta Pohjoinen koulutie 1. Muraaliteos oli osa UPEART -kaupunkitaidetapahtumaan. Tämä on ainoa koko rakennuksen käsittävä kokonaismuraali, jonka olen itse nähnyt. Olisiko ehkä ainoa kokonaismuraali Suomessakin...?


Kuvataiteilija Ruslam QBic on kotoisin Kazanista Venäjältä. Ruslam QBic yhdistää jännästi modernia katutaidetta ja perinteistä kuvataidetta muraaleissaan. Hänen töissään näkyy tarinallisuus kuten tässä Nikkilän muraalissakin. Taitelija painottaa myös värien harmonisuutta ja haluaa suunnitella teokset aina ympäristöönsä sopiviksi. Ruslamin maalaama muraali on kuin taloa kiertävä satukirja. Ison auringonkukkaniitty levittäytyy ympäri rakennuksen seinustoja ja ihania "aurinkokukka lapsia" löytyy ympäri taloa. Yhdellä seinustalla oleva vanhempi mieshahmo voisi minusta olla isoisä, joka lukeea tätä "kukkasatua" kädessään olevasta paksusta kirjasta.Kiersin talon ympäri varmasti viisi-kuusi kertaa ja aina huomasin jonkun uuden yksityiskohdan. Muraalin kuvissa on jotain samaa kuin ruotsalaisen kirjailija, kuvittaja, satukirjailija ja maalari Elsa Beskowin hahmoissa. Kuten Beskowin hahmot niin myös Ruslam QBicin muraali henkii luonnon ja ihmisen läheisyyttä ja kunnioitusta. Löysin paljon yhtäläisyyttä myös itse ilmaisutavasta sekä myös värityksestä. Äärimmäisen kaunis kaunis muraali! Tämän haluaisin nähdä joskus talvella koska väritykseltään se varmasti valaisee ympäristönsä värikkyydellään.


Jos matkasi joskus johtaa Nikkilään ihailemaan tätä Ruslam QBicin muraalia samalla reissulla ehtii hyvin käydä myös kurkistamassa vanhan Nikkilän mielisairaalan jugend-aluetta. Nikkilän sairaalapostaus kiinnostaa teitä lukijoita vuodesta toiseen ja se onkin yksi luetuimpia postauksiani kautta blogihistorian. On ollut upeaa saada siihen kommentteja sairaalassa työskennelleiltä lukijoilta.

Kivaa torstai iltaa kaikille 

10 kommenttia:

 1. Noira muraaleita saisi tulla kyllä Joensuuhunkin lisää, pari upeaa teosta täältä jo löytyykin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on Joensuussa muuten sellainen aivan ihana peura/kauris muraalissa, jossa eläimen sarvien ympärilä kasvaa kukkia. Aivan huikea teos! Olen nähnyt siitä vain kuvan mutta mieletön!

   https://www.joensuuevents.fi/blogi/taustaa-joensuun-muraaleista/

   Poista
 2. On kyllä hienoja! :) Itsekin tykkään, että varsinkin kerrostaloihin tehtäisiin jotain persoonallista taiteella. Asun itse Tampereen Vuoreksessa (suht uusi asuinalue) ja täällä on "pakko" jokaiseen uuteen kerrostaloon laittaa jotain taidetta johonkin seinään. Siksi täällä onkin tosi kiva lenkkeillä, kun saa aina bongailla jos jonkin näköisiä juttuja! Kaikki ei suinkaan pelkkiä maalauksia, vaan esimerkiksi naapuri kerrostalon roskakatoksen seinä on "laudoitettu" vanhoilla suksilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna ♥

   Ihanaa, että asut Vuoreksen alueella. Se on nimittäin ihan mielettömän mielenkiintoinen
   paikka. Teillä on taidetta kaikkialla: talojen julkisivuissa ja pihoilla, puistoissa, silloilla, liikenneväylillä ja aukioilla. Täytyy tulla tutustumaan tarkemmin koska
   nyt olen nähnyt vain ohiajaessa tuon suksista tehdyn teoksen.

   Aurinkoista viikonloppua Henna ♥

   Poista
 3. Aivan upea muraali. Ihanat värit ja todellista taidetta minun mielestä. Tuota tutkiessa saisi kivasti ajan kulumaan <3
  Ihanaa iltaa sinulle Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä Outi! Helposti tätä taloa voi kiertää useammankin kerran ja
   aina huomaa jotain uutta. Täytyy tehdä reissu tänä kesänä Nikkilään koska näissä minun
   kuvissa vuodelta 2017 muraali ei ihan ole valmis vielä.

   Kivaa viikonloppua Outi ♥

   Poista
 4. Upeita teoksia, piristävät rakennuksia. Täältä Turustakin löytyy muutamia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turussa on kivoja muraaleita. Viime vuonna teillä järjestettiin äänestys kauneimmasta
   muraalista ja voittajaksi selviytyi Kerttulinkatu 11 sijaitseva kuvataiteilja Wasp Elderin toteuttama muraali. Kaunis vaikka onkin vain mustavalkoinen.

   Aurinkoista viikonloppua Diina-Maria ♥

   Poista