toukokuuta 28, 2016

Kurkistus ihanaan kaupunkikotiin

Sain pari viikkoa sitten mahdollisuuden kurkistaa sisälle huikean ihanaan Habitaren, Asun-lehden ja Bo Lkv:n yhteiseen asuntoprojekjektiin ihan Helsingin ydinkeskustassa. Lönnrothinkadun ja Yrjönkadun kulmauksessa seisoo takaisin asuntokäyttöön kunnostettu komea Kivipalatsi, jonka suunnitelmat on 1800 luvun lopulla tehnyt Florentin Granholm. Saman arkkitehdin piirustuspöydältä on peräisin myös upea Bengtskärin majakka - yksi suosikki saaristokohteeni kesäisin! Jo astuessani Kivipalatsin rappukäytävään tunsin ihanan vanhan talon leppeän hengen ja ilmapiirin. Korkea huonetila, värikkäät kattomaalaukset, kauniit kiviportaat, koristellut pilarit ja porraskaide, jota varmaan moni käsi oli koskenut vuosien varrella puhuttelivat minua. Olisi todella lumoavaa tulla päivittäin töistä kotiin tällaisen rappukäytävän kautta....Habitare ja Asun-lehti ovat aloittaneet huhtikuussa Kevätmessuilla mielenkiintoisen yhteistyön ja syyskuun Habitarea odotellessa muutamiin yksityiskohteihin avataan ovet yleisölle. WAU! Mikä onkaan sen mielenkiintoisempaan kuin päästä kurkistamann jonkun kotiin sisälle! En ole vuosiin käynyt katsomassa asuntoja (paitsi toki lähes vuosittain Asuntomessuilla kesäisin) koska en ole asunnon vaihto/ostoaikeissa mutta aina se on yhtä mielenkiintoisen kiehtovaa. Kivipalatsin tyylikkään kodin myyntistailauksen on tehnyt Asun-lehden Ulla Koskinen. 

Habitaren pääteemat tulevat syksyllä olemaan: Ovet auki!-yhteisöllisyys, jakaminen ja sosiaalisuus. Messujen muita teemoja ovat järjestäminen ja lapset. Odotan jo nyt innolla messuja koska sinne on tulossa The International New York Timesin designkriitikko ja muotoiluvaikuttaja Alice Rawsthorn, joka tulee valitsemaan messutarjonnasta omia suosikkejaan. Rawsthorn tulee pitämään Habitaressa myös luennon ilmiöistä, jotka vaikuttavat muotoiluun nyt ja tulevaisuudessa. Habitare tulee vuosittain kutsumaan Kansainvälisen Ystävän ja Alice on ensimmäinen. Tunnen suunnatonta vetoa vanhoja taloja ja asuntoja kohtaan. Olen itse viettänyt koko elämäni melko uusissa kerrostaloissa Etelä-Haagassa ja Espoossa mutta salaa unelmoinut vielä joskus asuvani vanhassa talossa Helsingin keskustan tuntumassa. Kaakeliuunit, korkeat huoneet, puulattiat - ehkä hieman narisevatkin, pikkuruutuiset ikkunat, historian kerrokset ja ajanpatina viehättävät minua. Tästä asunnosta puuttui kakluuni mutta muuten se vastasi juuri minun unelmaani kaupunkikodista. Se sijainti on ideaalinen eli Stockmannille pääsee muutamassa minuutissa kuten myös Rautatieasemalle ja muihin keskustan paikkoihin. Vanha Ruttopuisto on kivenheiton päästä kotiovelta.  
Pieni rauhaisa parveke sisäpihalle kruunasi tämän kodin ja oli kuin piste iin päällä. Tuolla laventelien ja laakerinpuun katveessa olisi nautinnollista juoda aamukahvit ennen töihinlähtöä ja tankata itseensä aurinkoenergiaa päivää varten. Tai vaikka istua iltasella viinilasin ja kirjan kanssa tunnelmoiden... Kodin sisustuksessa oli ihanaa kerroksellisuutta. Pidän kodeista, jotka kertovat omistajien eletystä elämästä ja täällä tuli sellainen fiilis, että esillä olevilla tavaroilla oli asukkaille joku merkitys. Liian kliiniset ja täysin uusilla kalusteilla stailatut kodit ovat toki kauniita mutta eivät aivan minun makuuni. Makuasioista on toki turha kiistellä mutta tästä kodista pidin ja sekä huonekaluista että esineistä siellä. Ja totta kai ihania huonekaluklassikoita joukossa! Uskon, että itselläni olisi ollut ehkä vähän enemmän tavaraa huoneissa vaikka ihailinkin asunnon avaruutta. Asunnon kylpyhuoneet tuntuivat toimivilta pohjaratkaisultaan sekä valoisilta ikkunattomuudesta huolimatta ja löytyihäni täältä pieni saunakin, jota ilman pärjäisin itse kyllä loistavasti. Vaaleita seinäpintoja ja paljon valoa koko asunnon läpi. Yksi suosikkitilani oli iso olohuone, josta avautui parveke sisäpihalle. Ja se huonekorkeus oli juuri sopivan ihana! 

Makuuhuoneen levolliset sävyt tekstiileissä ja kalusteet ihan kutsuivat heittäytymään sängylle loikoilemaan mutta en kuitenkaan tehnyt sitä meidän bloggaajien illassa :) vaikka olinkin hieman väsynyt työpäivän jälkeen. Pidin myös siitä, että makuuhuoneessa oli viherkasveja ja heti kotiin tultuani siirsin olohuoneen kasvin (jonka nimeä en nyt muista) omaan makuuhuoneeseeni. Toisaalta asunnossa oli muuten käytetty runsaasti värejä, joista myös itse pidin. Kirjoituspöytä nurkkaus myös kutsui istahtamaan ääreensä. Matala metallinen pöytälamppu on supermagea ja japanilaisuus viehätti myös minua tässä kokonaisuudessa. 

Ihana asunto ja voisin hyvinkin muuttaa tänne asumaan. Uskon, että russeliriiviökin viihtyisi täällä vaikkei se kaupungissa ole asunutkaan. Lähimpään koirapuistoonkaan ei oli pitkä matka :)

Kiitos kivasta illasta Habitare, Asun-lehti ja Bo Lkv!

6 kommenttia:

 1. Tuollaisessa kaupunkikodissa on aina ihanaa kun on pikkuinen parveke. Upealta näyttää tuo holvikaarikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kodissa oli juuri sopivan kokoinen pikkuparveke niitä kahvitteluja varten :) Sisäänkäynti ja rappukäytävä olivat ihan juhlalliset.

   Poista
 2. Kivan persoonallinen ja myös perinteinen koti. Helsingin keskustan vanhojen talojen raput ovat niin upeita! Bengtskärin majakka on mahtava paikka ja siellä on kyllä kivaa käydä. Viime retkestä on jo aika tovi.

  Aurinkoista uutta viikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä talossa on myös hyvä karma .... aistin sen rappukäytävässä!
   Aurinkoa viikkoosi Tiia <3

   Poista
 3. Piti tulla mukaan, mutta aikataulut pettivät.
  Terkkuja, olisi kiva tavata taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan rähmä! Olisi ollut kiva nähdä pitkästä aikaan ja nyt kyllä missasit ihanan asunnon...

   Poista