toukokuuta 13, 2016

Hurlumhei ja herkut Damissa

Hollannin työreissullani pari viikkoa sitten ehdin myös hieman fiilistellä hurjaa tivolin huumaa Damin aukiolla Amsterdamin sydämessä. Olen tosi suuri tivoli fani ja enemmän kuin mielissäni mahdollisuudesta aistia hollantilaista tivolielämää! 


Dam Square tai siis tuttavallisesti vain Dam on yksi Hollannin pääkaupungin "must to see" - nähtävyys. Tivoli oli päässyt melkoiselle paraatipaikalle sillä onhan Damin yhdellä laidalla Koninklijk Paleis. Luulenpa ettei Suomessa kyllä Presidentinlinnan viereen saisi pystyttää tivolia....vai....? Kuninkaallisen palatsin naapurissa on myös komea  Nieuwe Kerk, jossa olisi ollut World Press Photo näyttely menossa....ehkä ensi reissulla ehdin tännekin...
Damrak kadun toisella puolella Damin aukiolla on kansallinen muistomerkki pylväs. 
Tämä valkoinen kivipilari toi jotenkin mieleen sfinksin mutta itse asiassa se on pystytetty toisen maailmansodan muistolle. Valkoiset leijonat vartioivat muistomerkkiä. Aukiolla kukkivat totta kai myös tulppaanit Hollannissa kun oltiin. Ja löytyyhän Damin yhdeltä nurkkaukselta myös Madame Tussaud vahakabinetti. Tässä tivolissa (jonka nimi jäi minulta ihan hämärän peittoon enkä löytänyt sitä edes netistä) ei ollut tilanpuutteen takia kovin montaa laitetta mutta ne olivat sitäkin hurjempia. Totta kai iso maailmanpyörä, josta olisi nähnyt hyvin kaupunkia ilmasta käsin. Ilmaan olisi päässyt myös "keinumaan" ja kurkkimaan sitä kautta kanavia ja kaupungin kattoja. Brittikollega kävi ja sanoi, että melko pelottava kyyti oli kuulemma ollut kun nuo keinut viuhuivat tuolla yläilmoissa ja istuimissa oli melko olemattomat laidat. Hän oli ihan ostanut pipon kadun toiselta puolelta viimaa vastaan - hauska perulaismyssy :) Maisemat olivat kyllä ihan mahtavat! Laitteisiin oli melko pitkät jonot ja paljon lapsiperheitä. Olihan se pakko ajaa edes tällä Kummitusjunalla yksi kierros, joka oli ehkä vähän pelottavampi kuin Linnanmäellä mutta lyhyempi. Tottakai kunnon tivolihulinaan kuuluu erilaiset pelit, joista voi saada ampumalla, heittämällä ja onkimalla söpöjä maskotteja mukaan. "Voimamiehet" - niin isommat kuin vähän pienemmätkin - mittelivät taitojaan sen perinteisen nyrkkeilysäkin luona ja vieressä iskettiin puolestaan varasaralla  "kenen punnus nousee korkeimmalle" teemalla! Pojat on poikia iästä riippumatta :)
Tivolissa riitti myös herkkuja joka lähtöön ja vaikka olin juuri käynyt syömässä puolikkaan kanan niin pakkohan sitä oli ihan vain vähän ottaa jotain....  Voiko ihminen vastustaa hollantilaisia vohveleita? Ei voi - ei todellakaan voi! Omnomnom....hyviä! Eikä kermassa ja muissa koristeissakaan oltu säästelty. Onneksi täällä ei sentään käydä joka ilta mässäilemässä. Entäs sitten valkoiseen tai tummaan suklaaseen kastetut mansikat tai omenat, joita oli vielä ihan pikkuisen pyöritelty strösseleissä tai ne oli koriteltu karkeilla.... Kaikkea ei vaan voinut maistaa vaan lopulta päädyin noihin mansikoihin ja puolitin vohvelinkin kollegan kanssa. Mansikat ja suklaa yhdessä = ihan superhyvää! 
Matkalla päärautatieasemalle ja Zaandamiin menevää junaa olin onnellinen siitä, että Amsterdamissa oli ollut tivoli ja pääsin kokemaan sen. Minähän voisin hyvin viettää Linnanmäellä vaikka yhden päivän vaikka nykyään jätänkin kaikkein hurjimmat laitteet väliin. Amsterdamin tivolissa oli myös superkaunis vanha karuselli mutta kuvani siitä eivät vaan ottaneet onnistuakseen - harmi!

Superhauska päätös työpäivälle tivolissa! 
8 kommenttia:

 1. Tivolit on ihania. Voihan vohveli, niin tekee mieli tuollaisia. Kummitusjuna olisi ollut ainoa, johon olisin uskaltanut mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummitusjuna oli ihan kiva mutta musta kesy. Jos jonot eivät olisi olleet niin pitkät olisin mennyt sekä maailmanpyörään että tuohon keinuhärveliin :) Ai, miten niin hurjapää....

   Poista
 2. Epäilen, että tivoli ei ole pysyvä, koska sitä ei ollut Dam aukiolla silloin, kun me siellä kävimme. Tosin siitähän on jo aikaa eli on voitu perustaa sen jälkeen. Me kun olimme Amsterdamissa marraskuussa, niin muutamalla aukiolla oli sellainen tekojää-kaukalo kuin Helsingin rautatieaseman kupeessa. Minä en muuten ikimaailmassa menisi tuollaiseen keinuhärveliin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään usko, että tivoli on pysyvä koska löysin jostain Damia livenä kuvaavan nettikameran eikä siinä näkynyt enää tivolia. Tosin olen menossa Amsterdamiin taas reilun viikon kuluttua joten pääsen tarkistamaan tilanteen ihan paikanpäällä :)

   Olen vähän hurjapää tai ainakin ollut. Olen hypännyt tandemlaskuvarjohypyn 4 kilometristä ja lentänyt pienlentokoneella. Kuumailmapalloon en ole vielä pääsyt.... Olisin varmaan mennyt ainakin maailmanpyörään mutta ne jonot...

   Poista
 3. No niin, se Amsterdam on tosiaan edelleen tämän rouvan to go/visit -listalla... <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tivolilla tai ilman suosittelen ehdottomasti Rouva Sanalle kanavien ja tulppaanien kaupunkia :)

   Poista
 4. Mmm mitä herkkuja! Amsterdam on kiva kaupunki, jossa riittää nähtävää ja syötävää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa silti etten ehtinyt niille alueille mitä suosittelit .... enkä muuten ehdi ensi viikon reissukaan :)

   Poista