toukokuuta 07, 2016

Kaunein portaikko ♥♥♥

Pohjoinen Rautatienkatu 13 portaikko on minun mielestäni ehdottomasti Suomen kaunein. Tämän vuonna 1913 rakennetun jylhän uusbarokkirakennuksen portaikkoon pujahdan aina silloin tällöin vain ihailemaan sen muotoja, valon ja varjon leikkiä, tunnelmaa ja interiööriä. Eilisen iltapäivän kuumuus ja kuukauden ensimmäinen perjantai oli saanut aikaan sen, että tilassa oli muutama muukin "ihailija" mutteivat he haitanneet fiilistelyäni yhtään. Rakennus on alunperin suunniteltu uudenaikaiseksi, venäläiseksi poikakouluksi. Sanoisin, että kyllä poikaviikarien on todella kelvannut juosta näin ihanassa portaikossa! Suomen itsenäistyttyä 1917 talosta tuli kimnaasirakennus Helsingin jääkäriprikaatille kunnes sinne majoittautui Suomen ensimmäinen kadettikoulu muutamaksi vuodeksi. Näitä portaita ovat sitten arvokkasti kävelleet vähän vanhemmat pojat ja varmasti myös komeat kadetit miekkojensa ja koppalakkiensa kanssa. Rakennuksen tiloissa järjestettiin tänä aikana aina kaksi kertaa vuodessa upeat tanssiaiset, joihin myös marsalkka Mannerheim osallistui.Helsingin yliopisto osti tilat 1923 ja siitä lähtien tämän rakennuksen suojissa on ollut luonnontieteen museon kokoelmat. Tiloissa toimi Eläinmuseo vuoteen 1995 saakka ja koska olen lapsesta saakka puhunut paikasta tällä nimellä minun on vaikea tottua siihen, että täällä majailee nykyään Luomus - Luonnontieteen museo. Museo kävi läpi ankaran peruskorjauksen 2005-2008 avautuen entistä ehompana taas suurelle yleisölle. Rakennuksen 253 vanhaa puuikkunaa mm. entisöitiin ja portaikko palautettiin lähelle alkuperäistä asuaan. Tämä yli satavuotias, edustava talo on onneksi säästynyt vuosikymmenten läpi lähes muuttumattomana. Talo, jonka edustalla seisoo kuvanveistäjä Jussi Mäntysen tekemä hirvipatsas oli tällä paikalla kun olin pieni tyttö ja se on siinä edelleen. Lapsena portaat ylimpään kerroksen tuntuivat ihan hirveän korkeilta eivätkä ne vieläkään olleet madaltuneet :) Hiki kihosi otsalle eilisessä hellekelissä mutta kannatti kiivetä ylös ja nähdä tuo huikea näkymä alas portaikkoon. Tässä portaikossa on vain jotain maagisen kaunista! Voin tuijottaa sekä alas- että ylöspäin vaikka kuinka kauan. Mietin aina miten tämä on rakennusteknisesti ollut mahdollista tehdä....


Lisää rakennuksen historiasta ja Luomusta voit lukea tästä. Ai, niin ja todellakin jokaisen kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 13-16 pääsee tätä portaikkoa ihailemaan ihan maksutta ja totta kai käymään myös itse museossa.

Aurinko ja iloa päivääsi!

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Helsingissä on paljon kauniita taloja ja "salaisia" rappukäytäviä, johon pitää vain pujahtaa sisälle ihailemaan niitä.

   Poista
 2. Minäkin aina puhun tuosta rakennuksesta eläinmuseona;D Upea portaikko tosiaankin ja hienot kuvat olet sieltä ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme molemmat siis Jael "fossiileja" tai tunteneet talon lapsuudesta tuolla nimellä :) Kiitos!

   Poista
 3. Olen todellakin samaa mieltä kanssasi, että on kertakaikkiaan upea portaikko ja ihan vaan hienojen kuviesi perusteella. En nimittäin ole vuosikausiin käynyt Eläinmuseossa, kuten minäkin sitä aina kutsun, eikä ole muistikuvaa portaista. Aluksi ihmettelin, että missäköhän olet taas vieraillut, kun rakennuksen historiakin kuulostaa niin mielenkiintoiselta, mutta enpä arvannut kohdetta. Pitäisikin tehdä retki tuonne, kiitos Marjo muistutuksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Etanaelli! Oli hyvä fiilis kuvailla kun kuvauksen kohde niin mieluinenn. Ehdottomasti teet retken tänne. Täällä on myös hissi eli kerroksia ei tarvitse kiivetä portaita pitkin.

   Ihanaa äitienpäivää sinulle <3

   Poista
 4. Todella näyttävän näköinen paikka. Portaikko on erikoinen, mutta kyllä tuo lattiakin on aivan ihana <3
  Kivaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luomus on upea ja portaikko myös :D Talohan on pullollaan mitä ihmeellisempiä luonnonihmeitä. Tästä lattimallista on nyt trendi ja näkee aika paljon uusia ravintoloiden ja kauppojen lattioissa. Eivät tosin aitoa kiveä kuten tämä ihanuus!

   Poista
 5. Uskomattoman kaunis paikka. Ihania kuvia. <3 Aurinkoista viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Lapsena tätäkin paikkaa katsoi vähän eri silmin ja taisivat ne eläimet ja muut tiedetjutut kiinnostaa enemmän.

   Aurinkoista äitienpäivää sinulle <3

   Poista
 6. Niitä on tullut ihasteltua vuosien varrella, upeat kuvat olet taltioinut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Helsingissä on paljon kaunista katsottavaa.

   Hyvää äitienpäivää sinulle!

   Poista
 7. Rampattu on pikkulikasta asti, mutta vasta aikuisena on osannut kiinnittää huomiota juurikin noihin uskomattoman kauniisiin portaisiin. <3 Ne on käsittämättömät ja niin on kuvasikin niitä myös. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Lapsena sitä katsoo niin "toisin silmin". Aikuistuminen avaa silmät näkemään erlaisia asioita.

   Aurinkoista äitienpäivää sinulle <3

   Poista