tammikuuta 11, 2015

Tammikuun valoja

Alkuvuoteeni on jo vuosia kuulunut LUX Helsinki tapahtuma eikä tämä tammikuu tehnyt tässä poikkeusta. Täytyyhän ihmisen pitää jostain perinteistään kiinni ja käydä joko loppiaisen tai jonain muuta "valopäivänä" vähän vakoilemassa miten rakasta pääkaupunkiamme on elävöitetty valolla. Tänä vuonna tapahtuma pidettiin 4.-8.1.

Olen miettinyt pienessä mielessäni usein vietetäänkö LUX tapahtumaan oikeaan aikaan? Päivähän on alkanut jo pidentyä - tosin vain muutamia minuutteja - mutta silti :) Olisiko LUX Helsinki tapahtumalla parempi ajankohta marraskuussa kun kaamos tuntuu kaikkein synkimmältä ja kaupunki näyttää niin mustan pimeältä? Toisaalta joulun jälkeinen valokarnevaalit ikään kuin jatkaa joulunaikaa vähän ja onhan LUX tapahtumalla pitkät perinteet joten ehkä tämä ajankohta on siksi vakiintunut tähän vuoden aloitukseen.

Tänä vuonna LUX Helsinki tapahtumasta oli tehty vähän erilainen verrattuna aiempiin vuosiin.  Tapahtuman yksi teema oli osallistaa yleisöä enemmän valotapahtumaan. Olin kyllä vähän pettynyt siihen, että ihanan tunnelmallinen - ja muuten kaikkina aiempina vuosina ihan lempparipaikkani - Töölönlahden Latern Park - lyhtypuisto oli siirretty Unioninkatu 38:aan. Topelia-kortteli on kyllä idyllinen paikka ja sinne tulee harvoin mentyä ellei ole opiskelijana Helsingin Yliopistossa mutta jotenkin jäin kaipaamaan entistä paikkaa. 

Lyhtyjä oli paljon vähemmän kuin Töölönlahden rannalla - toki mukana oli sekä taide- että muotoiluopiskelijoiden valmistamia uutuuksia. Minua varmaan myös häiritsi se, että kaikki lyhdyt näkyivät ikään kuin samalla kertaa tässä talojen sulkemassa sisäpihassa. Töölönlahdella lyhdyt on aina ripoteltu pitkin puistoa ja kävelyä on ollut yksi juttu siellä.Toisen pettymyksen aiempiin LUX tapahtumiin koin Senaatintorilla. Viime vuosien valospektaakkelien jälkeen Fire Circus Walkean tulisirkus ja tanssi yhdistettynä oli mielestäni myös vähän vaisua. Emme päässeet kovin lähelle seuraamaan esitystä ja kaikki kuvanikin epäonnistuivat. Koira tempoi remmissään sinne tänne hajujen perässä joten Marjon kuvat ovat enemmän tai vähemmän tärähtäneitä. 

Lainasin alla olevan Jussi Ratilaisen upean kuvan LUX Helsingin omilta sivuilta. Mietin myös sitä, että koska aiemmat LUX Helsinki tapahtumat Senaatintorilla ovat olleet niin älyttömän vaikuttavia ja näyttäviä itsellä taisi olla myös rima vähän liian korkealla ja odotukset pilvissä tämän suhteen.


Porthanian ikkunarivistön eläminen puolestaan sai minut aivan haltioituneeksi. Saksalainen taiteilija duo Mader Wiermann iski täysillä ja Helsingin Yliopiston päärakennus ikään kuin heräsi henkiin. Melkoinen illuusio aukesi siihen omien silmien eteen ja rakennuksen "sisältö" alkoi nauharivi-ikkunoiden sisällä elää ihan omaa elämäänsä. WAU! Minä pidin kovasti!

Mielestäni ääni-installaatioon oli samplättu kohtia Kraftwerkin The Robots biisistä. Torikortteleissa Bockin talon sisäpihalla törmäsimme tällaiseen penkillä istujaan by
Anniina Veijalainen Suojaväri/Camouflage.


Esplanadin puistossa Kappelin lavalla oli valtava Kustaa Saksin Faberge-kuvioitu ja valaistu Muna/Egg. Kustaa Saksin leikkisät fantasiavärisävyt saivat mínut vain tuijottamaan lumoutuneena tätä aavistuksen psykedeelistäkin teosta. Vaikuttava!Seuraavaksi otettiinkin sitten taas auto käyttöön ja siirryttiin Töölön valoteosten pariin. Finlandia-talon Anonymous teos oli hauska. Sääli vain, että niin harva uskalsi mennä esittämään mitään ja sitä kautta osallistumaan tähän valotaideteokseen. Olin jo sulloutumassa koppiin kun koira nosti emännän katoamisesta sellaisen älämölön, että päätin säästää muiden mukanaolevien korvia ja vetäydyin pois.
Suosikkini LUX Helsinki 2015 tapahtumassa oli Hakasalmen huvilan puurakenteinen teos OVO. Teoksen muoto muna oli oivallinen tapana saada ihmiset myös menemään tähän taideteokseen sisälle ja aistimaan siellä valoa yhdistettynä musiikkiin. Ihana kokemus ja mielettömät värit. Tähän teokseen sai koiruuskin osallistua joten turhalta haukkumiselta säästyttiin.

Suosikki selkeästi tämän vuoden LUX Helsinki tapahtumassa oli OVO :)

Kansallismuseo loisti viikolla vielä jouluvalaistuksessa ja tästä tulee aina mieleen lapsuuden Helsinki. Jos jotain asioita pysyy muuttumattomana vanhasta kaupunkikuvasta niin se on ainakin tämä joulutähdillä somistettu museon torni ja iso karhupatsas museon edessä.


Olimme sen verran myöhään illalla liikkellä, että makkarakojusta olisi lähtenyt eurolla isot ja ihanalta tuoksuvat makkarat kylmään talvi-iltaan. Taskunpohjilla ei tietenkään kolikon kolikkoa joten kuola valuen yritimme ohittaa makkarakojun hyvin välinpitämättömän näköisenä. Vaikka vuodenvaihteen pankkihyökkäys ei koskettanutkaan omaa tilipankkia opetti se ainakin sen, että aina pitäisi olla mukana jonkin verran sitä käteistä oikeaa rahaa seteleinä tai kolikkoina. Kuinkahan monta kertaa olen itsekin lähtenyt reissuun vain pankkikortti taskussa mutta jos "seinä" ei jostain syystä annakaan mitään voi tulla kyllä sekä nälkä että jano ja kylmäkin rahattomana reissun päällä.


Taidan vetää nyt pilkkihaalarit niskaan ja lähteä kaivamaan autoa tuolta lumen alta esille. Lumi on syönyt kaiken, routa raiskaa tämän maan, pienet koirat jäätyy kiinni jaloistaan PMMP:tä mukaillen pyörii päässäni..... :) Lumikola voisi olla kova juttu nyt ja onkin...

Mukavaa sunnuntaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti