tammikuuta 05, 2015

Talvinen Tallinna seikkailu

Tallinnassa tulee usein käytyä vain kesäisin mutta onhan siellä vaikka mitä katsottavaa myös näin talvella. Kaupungissa ei ollut viime lauantaina yhtään lunta eikä edes satanut koko päivänä myrskytuulesta huolimatta. Tosin kannoin koko reissun mukanani pitkää sateenvarjoa joten se jos mikä on mainio keino estää sadetta tulemasta.

Kadriorgin kaupunginosassa on Viron taidemuseo Kumu kunstimuuseum, joka on avattu 2006. Kumu on Helsingin Kiasman vastine Tallinnassa. Me suomalaiset voimme olla ylpeitä siitä, että Kumu on turkulaisen arkkitehti Pekka Vapaavuoren suunnittelema. Vapaavuoren voittajatyö valikoitui 233 eri maista tulleen kilpailutyön joukosta. Hyvä me! Rakennusprojektin nimi oli Circulos ja itse museo onkin avaralla atriumpihalla varustettu ympyränmuotoinen rakennus. 

Vaikka museokompleksi on melko suuri se uppoaa yllättävän huomaamattomasti ympäristöönsä. Kadriorg on sympaattinen puutarhakaupunginosa, jossa sijaitsee myös upea Pietari I Suuren Kadriorgin kesäpalatsi. Siitäkin voisi tässä joku kerta tehdä ihan oman postauksen koska unohdin sen ihan tyystin viime kesäisen reissun jälkeen jakaa kanssanne.


Kumun arkkitehtuurissa on käytetty paikalliselle perinteelle ominaisia luonnonmateriaaleja kuten dolomiittia, puuta ja kuparia sekä lasia. Kumussa on paljon korkeaa tilaa ja pidän itse siitä, että sieltä on näköyhteys maisemaan. Vaikka rakennus hyvin moderni se ei ole ristiriidassa ympäröivän kaupunkimaiseman ja luonnon kanssa. Rakennuksessa on seitsemän kerrosta ja niistä kaksi on maan alla. Viidennestä kerroksesta on myös mahtavat näkymät Tallinnan kaupungin yli.

Yksi oma suosikki Kumussa on pysyväisnäyttely Seagull/Talking Heads by Villu Jaanisoo. Kolmannen kerroksen näyttelytilassa on 86 erilaista rintakuvaa - osa seinällä osa lattialla pilarien päällä. Joukossa on mm. lapsia, virolaisia kansallissankareita, Josef Stalin sekä muita merkkihenkilöitä ja lokki. Taustalla kuuluu tasaiseen tahtiin erilaisia haastatteluja sekaisin ja vähän kakofonisesti. Huoneessa on jännä fiilis kun nämä päät ikään kuin puhuvat keskenään!
Kumussa on myös paljon erilaisia muita näyttelyitä ja jos aikaa löytyy voi niihinkin käydä tutustumassa. Enemmän tietoa näyttelyistä löytyy Kumun omilta nettisivuilta. Me ehdimme tällä reissulla katsastaa vain Art Décon pukuloiston ja tämän patsashuoneen. 

Tallinnan reissulla piti ummistaa silmät kaikilta ihanilta kaupoilta ja houkutuksilta niissä koska meillä oli aikaa rajallisesti ja uskokaa tai älkää tällä matkalla skipattiin kaikki ostokset. Yhdenkään kaupan ovesta ei menty sisällä vaikka ikkunoissa näkyi hyvillä alennuksilla 50-70%
vaatteita ja kenkiä. Meillä ei itse asiassa ollut aikaa maissa kuin kolme tuntia joten tällä kulttuurimatkalla piti shoppailu jättää muille onnekkaille :)

Raatihuoneen aukiolla oli edelleen joulumarkkinat käynnissä sekä valtavan iso lavarakennelma, jossa on varmaan huomenna loppiaisena vielä jotain ohjelmaa. Sen verran myrskytuuli oli riepotellut aukiota, että osa joulukuusista oli kaatunut ja yhdestä torin laidalla olevasta ihanasta, vanhasta talosta oli lentänyt rikki pari ikkunaa katukivetykselle. Voi harmi!

Ehkä suurin ero meidän Tuomaan markkinoihin on se, että täällä kaikki kojut ovat todella pienellä alueella asuintalojen ympäröimällä torilla eli mittakaava on inhimillisempi kuin meidän Senaatintorilla. Lisäksi toki ympäröivät talot ovat juurikin niitä ihania vanhoja hansakaupungeille tyypillisiä rakennuksia. Myös joulumarkkinoiden tarjonta on erilaista eli esimerkiksi glögiä taidetaan myydä ilman mitään sen kummempaa anniskelualuetta kun taas meidän markkinoilla kaikki on paljon säännellympää.

Tallinnan joulumarkkinoiden aukioloaika on 21.11.2014 - 10.1.2015 eli huomattavasti pidempään kuin meillä Suomessa. Tässä voisi ottaa hyvin oppia myös Tuomaan markkinoilla. Voitaisiin hyvin pitää ainakin osa markkinoista auki loppiaiseen saakka kun Helsinki on täynnä turisteja sekä muualta Suomesta että muistakin maista vuodenvaihteen molemmin puolin. 
Myös ihana jouluseimi löytyi Raatihuoneen seinustalta oven päältä.


Näillä joulumarkkinoilla oli myös kolme aitoa poroa omassa isossa aitauksessaan. Tämä kaveri veteli sikeitä täysin siemauksin välittämättä aidan takana kävelevistä ihmisistä, jotka kuvailivat hänen unihetkeään. Brysselin joulutorilla on kuulemma aitoja lampaita, joten miksipäs ei täällä vähän pohjoisempana sitten aitoja poroja. Mistähän maasta nämä veijarit olivat kotoisin? Olivatko kenties ehkä Joulupukin poroja meidän Suomen Lapista...

Meidän oli aika ottaa taas taksi ja ajaa D-terminaaliin, jotta ehtisimme laivaamme.
Sen verran mukava reissu kaiken kaikkiaan, että aloimme suunnitella ensi joulukuulle matkaa Berliinin joulumarkkinoille :) Häid kolmekuningapäev!  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti