tammikuuta 30, 2015

Kulissien takana

Huomenna on juhlavan jännittävä lauantai iltapäivä sillä menemme 7-vuotiaan kummityttöni kanssa Kansallisoopperaan katsomaan Leoš Janáčekin Ovelaa Kettua. Olin jo varma etten saa lippuja  iltapäivänäytökseen kun tietokoneeni alkoi temppuilemaan lippuja varatessa mutta lopulta  onnistuin ja pääsemme peräti neljännelle riville ihailemaan tätä upeaa oopperaa. Odotan kuumeisesti Klaus Haapaniemen luomaan näytöksen visuaalista kokonaisilmettä.


Puhuimme kummitytön kanssa ooppera- tai balettiesitykseen menosta jo vuosi sitten keväällä kun olimme yhdessä Kansallisoopperan avoimet ovet -tapahtumassa. Pakko myöntää, että olin yhtä innoissani kuin pikkutyttö katseltuani ennakkoon netistä päivän ohjelmaa: Kreivittären hovikoulu lapsenmielisille, Oopperan teetanssit ja tutustuminen näyttämön ihmeisiin....
ja vaikka mitä muuta jännää oli ohjelmassa.Oma ensikosketukseni baletin maailmaa muuten tapahtui reilusti alle kymmenvuotiaana. Kävin lapsuudenkotini läheisellä koululla balettitunneilla muiden pienten ballerinan alkujen kanssa ja haaveilimme heti ensimmäisestä tunnista alkaen oikeista kärkitossuista ja TOSIhienoista balettipuvuista. Harrastinkin balettia muutamia vuosia kunnes minusta kasvoi liian pitkä tyttö lajiin ja tanssiminen jäi kunnes taas parikymppisenä löysin sen uudelleen jazztanssin muodossa.

Uusi oopperatalo Mannerheimintiellä on upea mutta muistan vieläkin nenässäni sen tuoksun vanhasta oopperatalosta Bulevardilta ja ne punaiset, painuneet plyysipenkit, jotka nitisivät kun vaihdoit vain hieman istuma-asentoasi. Ballerinat olivat niin kauniita liitäessään näyttämöllä ja heidän piruettiensa pyöriessä vinhasti minua alkoi katsomossakin ihan pyörryttää. En muista tarkkaan ikääni kun olin ensi kertaa baletissa mutta ehkä olin murrosikäinen. 

Kummityttöni harrastaa myös balettia Helsingin tanssiopistossa ja kevätnäytöksissä on nähty tulevan tanssijan esityksiä :) Oopperassa taisin itse olla ensimmäisestä kertaa vasta yli 20-vuotiaana ja katsomassa Taikahuilua. Saa nähdä miten huomenna jaksamme istua koko oopperan läpi mutta sen ikäsuositus on kyllä yli 6-vuotiaille :)
Seuraava Kansallisoopperan avoimien ovien -päivä on lauantaina 21.maaliskuuta ja ehdottomasti kannattaa mennä tutustumaan. Se mikä meistä katsojista näyttää baletissa tai oopperassa kovin vaivattomalta katsomosta käsin on vaatinut kulissien takana melkoisia ponnisteluja. Avointen ovien päivänä pääsee kiertämään opastetusti oopperataloa ja näkemään mm. miten massiiviset systeemit tarvitaan, jotta raskaita lavasteita saada liikuteltua keveästi näytöksen aikana. Myös lavastamon ja puvuston puolella oli todella hauskoja juttuja ja näimme myös melkoisen valoesityksen. Henkilöt, jotka opastavat kierroksia ovat hauskoja ja todella sanavalmiita tyyppejä sekä hyviä tarinankertojia.


Oopperatalon Töölönlahden sisäänkäynnin yhteydessä Oopperakujalla on myös mielettömän upea Ooppera Shop. Siellä on esillä ja taisi olla myös myynnissä upeita oopperapukuja, tanssijoiden nimikirjoituksilla varustettuja balettitossuja, kauniita balettiaiheisia tuotteita, koruja ja paljon muuta kivaa katseltavaa vaikka mitään ei ostaisikaan.


 2 kommenttia:

 1. Oijoi ihan mahtava päivä sinullakin ollut oopperassa ja hei kiitos tuota Ooppera Shop vinkistä, sinne sitten seuraavalla kerralla. <3

  Ihanaa pakkasviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vasta huomasin kommenttisi :) Parempi myöhään kun ei milloinkaan. Oopperatalo on ihan huikea paikka ja kulissien takana myös aika jännää. Tuo shop oli lumoavan kaunis. Hyvää viikkoa Tiia <3

   Poista