maaliskuuta 02, 2014

Made in Kallio

Selaisin läpi valokuvafilejani kun tein tuota edellistä postausta hylätystä autiotalosta tupareihin ja huomasin, että olen tyystin unohtanut tehdä postauksen Made in Kallio nimisestä liikkeestä Vaasakadulla. Sorry vaan, mutta valokuvani ovat olleet suloisessa kaaoksessa kunnes otin nyt käyttöön pilvipalvelun ja toivon jatkossa hallitsevani tätä kuvatulvaa vähän paremmin. Pieni organisointi ja järjestyksen palauttaminen silloin tällöin on paikallaan itse kullekin.  
Kesäiset kuvat ja tämä bloggaus ovat kuitenkin todella ajankohtaisia mielestäni myös nyt kun kivijalkakauppa Palonikin joutui sulkemaan ovensa viime viikolla ja taas yksi liiketila jäi tyhjäksi ydinkeskustassa. Harmi koska juuri tällaisia pieniä paikallisia, suomalaista muotoilua ja yrittämistä tukevia kauppoja tarvitaan taistelussa isoja kansainvälisiä kauppaketjuja vastaan.

Viime elokuussa onnistuneen ravintolapäivän päätteeksi ajauduimme siis ystävieni kanssa jotenkin Kallioon ja Vaasankadulle. Kallio ei minulle kaupunginosa ole mitenkään vieras alue koska isoäitini asui Linjoilla aikonaan mutta ehkä viime aikoina siellä on tullut vähemmän käytyä. Olin lukenut jostain, että kesän ajaksi Vaasankatu oli muutettu kävelykaduksi, jossa sattui vielä sopivasti olemaan kirppuritori ravintolapäivän kunniaksi joten alun perin menimme ehkä sinne juurikin tuon kirppisen takia....tai näin ainakin muistelen :)Kiertelimme kirppistä mukavan aurinkoisessa kesäsäässä vatsat pinkeinä ravintolapäivä herkuttelujen jälkeen. Hyviä löytäjäkin (LUE: pantterikuvioitu tunika ja puuhelmet) tuli tehtyä kunnes huomasin Vaasankadun ja Kustaankadun kulmassa liikkeen. Made in Kallio -kyltillä varustetun liikkeen ulkopuolelle oli nostettu erilaisia tuoleja sekä pöytiä ja meno tuntui tosi leppoisan mukavalta. Liikkeen edessä oli myös jäätelökoju, jossa oli jonottajia koko ajan joten jätskien ja sorbettien oli pakko oli hyviä. Tämän kuvan lainasin Made in Kallion Facebook sivuilta koska oma fotoni oli tärähtänyt ja huono. Mieli olisi tehnyt maistaa mutta vatsa ei vain vetänyt enää.Made in Kallion ikkunat oli hauskan graffitimaisesti kuvioitu! Ajoin liikkeen ohi itse asiassa eilen sen jo sulkeuduttua ja ikkunat herättävät kyllä positiivisen fiiliksen :)


Rohkeasti siis sisälle ja sieltä paljastuikin tosi kiva miljöö, josta löytyi kahvila ja erilaisia suomalaisten suunnittelijoiden Kalliossa tekemiä tuotteita. Sanna Lehden ja Anna Kääriäisen tuotteisiin olinkin tutustunut aiemmin. Heidän tuotemerkkinsä Muovo tekee sisustustuotteita pehmeistä jakkaroista tyynynpäällisiin ja valikoimissa on myös koirapetejä. Lisää Muovon tuotteita löytyy tästä linkistä.Siis mikä idis tehdä kahvimukien muovikansista varjostin valaisimelle. Kukahan tämän on mahtanut oivaltaa? Olisi pitänyt kysäistä mutta väen paljouden vuoksi jäi kysymättä. Jos joku tietää vinkatkaa ihmeessä minulle. Todella mielenkiintoinen!

Made in Kalliosta tuli vastaus tähän mysteeriin, jota tällä kyselin. 

"Kahvimukien kansista valaisimen on tehnyt Tinja Berg. Hän vaikuttaa tällä hetkellä Australiassa, mutta valaisin on meillä myynnissä. Uusin upea valaisimemme on tehty Coca-Cola -pulloista (ilman etikettejä) by Toinen Elämä. Tervetuloa tsekkaamaan se ja muut uutuudet!"


Sain kotiuduttuani ongittua vähän enemmän tietoa tästä mageesta paikasta. Made in Kallio on suunnittelijoiden ja tuottajien verkosto, jonka on tarkoitus avata oma tehdas Kallioon. Suurensuuren tehtaan avaumista vielä vuoden, pari odotellessa verkosto on avannut väliaikaisen tehtaan.
Tehtaassa syntyy kenkiä, laukkuja, vaatteita, valaisimia, fillareita, robotteja. Tehtaanmyymälässä - Vaasankatu 14 - on siis myynnissä alueen suunnittelijoiden, tuottajien ja keksijöiden tuotteita sekä kulloinkin ajankohtaista Made in Kallion omaa, yhteistä tuotantoa.Marita Huurinaisen Wave- sandaaleja olen kuolannut pitkään ja ehkä jonain päivänä minulla on tällaiset. Itämaisuus ja eksoottisuus näissä puhuttelee.


Kahvilan erikoisherkkua tuntuu Made in Kallio Facebook sivujen mukaan olevan porkkanakakku eli sitä on päästävä siis maistamaan joku päivä.
Anna Nygårdin and -tuotteet olivat miellyttävä uusi tuttavuus minulle. Anna valmistaa kierrätetyistä sälekaihtimista punottuja sisustustuotteita mm. koreja ja tämän kuvan Veska oli myös mielenkiintoinen ja tyylikäs.


Helmikuun alkupuolella luin uutisen Hesarista, joka sai minut hymyilemään. Helsingin kaupunki on perustamassa Kallioon yrittäjätaloa, joka aukeaa nyt huhtikuussa. Kaupungin tavoitteena on luoda Yrityslinnaksi ristitystä talosta seudulle näkyvä ja toimiva yrittäjyyden edistämiskeskus, josta niin aloittavat yrittäjät kuin kasvuyrityksetkin saavat tukea. Talon perustamisen myötä Helsinki pyrkii Suomen yritysmyönteisimmäksi kaupungiksi vuoteen 2016 mennessä. Upea juttu!

Voi kun kivijalkakaupat jaksaisivat sinnitellä isojen ketjujen puristuksessa ja me kuluttaja myös löytäisimme nämä helmet. Ehkä tämä kirjoitus saa sinut suuntaamaan Vaasankadulle ja Made in Kallioon.


Minä suuntaan nyt lenkille koiran kanssa. Lumettomuus estää pulkkamäkeen menon mutta hyvää laskiaissunnuntaita silti ja pullia mantelimassalla tai hillolla sekä runsaalla kermavaahdolla ihan omien makumieltymysten mukaan :)


4 kommenttia:

 1. Kyllä kivijalkakauppoja on hyvä kannattaa ja käyttää. Ne antavat persoonaa kaupungille. Eilen käytiin Museokadulla ostoksilla ja kahvilla. Kiva tunnelma, mukavia yrittäjiä ja yksilöllisempää kuin kasvottomissa ketjuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla olikin niin kivoja kuvia blogissa. Palvelu on aina kivijalkakaupoissa personoitua ja sinut huomata siellä asiakkaana. Myös tarjonta on erilaista ja se myös viehättää minua.

   Poista
 2. kivijalkakaupat ovat kivoja. Aikamoinen paikka, pitänee joskus lähteä ihan exkursiolle Espoosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliossa on kaikkea kivaa :) Odotas vaan kun menet sinne...

   Poista