huhtikuuta 09, 2024

Ihana keltainen värihaaste

 

Tällä kertaa tartuin uuteen "Repolainen - reissaa ja räpeltää" bloggaajan värihaasteeseen. Minähän rakastan värejä ja käytänkin niitä sekä vaatteissa että asusteissani paljon. Tosin juuri selätetyn talven väreihin ovat minulla kuuluneet musta tai oliivinvihreä talvitakki joten aika värittömänä ollaan puskettu tuiskussa ja sateessa eteenpäin. 

Kaulassa on toki keikkunut aina joku värikäs kaulaliina tai päässä ollut joko tupsupipo tai värikäs pipo. Nyt kun olemme jo siirtyneet kesäaikaan ja päivälläkin on pituutta enemmän kun olemme ohittaneet jo kevätpäiväntasauksenkin on myös omaan pukeutumiseeni palannut enemmän väriä. Ai, miten olenkaan kaivannut näitä aurinkoisia päiviä!!!!Keltapohjaisen secondhand kierrätysmekon olin 2017 asustanut keltaiselle kietaisujakulla. Retromekolla oli aikoinaan hintaan Fredan Fidassa ruhtinaalliset 6,50€!

Okrankeltaiset korut olen joskus ikuisuus sitten ostanut Iberon varastomyynnistä Pitäjänmäeltä. 

Viimeksi haastevärinä oli vihreä ja nyt keltainen. Keltainen on juuri oikea väri tähän valoisaan kevätaikaan ja luonnon heräämiseen. Rva Kepponen Pikku Kepponen -blogista harmitteli ettei hänellä ollut mitään keltaista vaatetta laittaa omaan postaukseen. Minulla oli taas valinnan vaikeutta kun keltaista omasta vaatekaapistani löytyy melkoisesti. 

Omistan jopa keltaisen käsilaukun ja keltaiset slingbackit (siis avokkaat, joissa on umpikärki mutta avoin takaosa kantahihnalla). En jaksanut lähteä penkomaan laukkua ja kenkiä kellarini uumenista joten nyt joudutte vain uskomaan sanojani. Talvella 2014 kun bloggausta oli vasta reilu vuosi takana esittelin blogissa uuden limenkeltaisen Zaran tekoturkiskauluksen, printtimekon, tismalleen saman keltaisten sukkahousujen ja Zaran alesta löydettyjen "dalmatialais avokkaiden ja pikkulaukun" kanssa. Kevään trendi oli silloin "lemonlime printtimiksauksella". Keltainen värinä viestii iloa, vilpittömyyttä ja avoimuutta. Sillä on myös rohkaisevia, piristäviä ja hermoja vahvistava vaikutus. Keskelle synkintä talvea voi keinotekoisesti loihtia auringonpaisteen kietaisemalla keltaisen huivin kaulaansa tai keltaisen pipon päähänsä. Keltainen väri talvella myös kiinnittää muiden ihmisten huomion eli saatat vaikka kaupassa kuulla "Onpa sulla ihanan pirteä pipo. Tuollainen pitäisi itsekin hankkia." 
Ystäväni Minnan kanssa kävimme 2013 auringonkukkapellolla ja kuinkas muuten kuin keltaisessa mekossa sekä tennareissa. Tuon Sellon Flashista aikoinaan ostetun kesämekon käytin puhki ja se oli yksi lempparini. 
Etsin kuumeisesti 2015 juhlavaatteita ystäväni Minnan häihin ja kuinka ollakaan päädyin ostamaan keltaisen pitkän mekon. Keltaista näytti noihin aikoihin olevan myös kynsissä. Mekon kanssa oli pitsinen bolero. Myöhemmin kesällä 2015 häihin hankittu mekko otettiin kesäkäyttöön ja käytiin keräilemässä luonnonkukkia niityllä valtavan suuri valkoinen hattu päässä.  

Keltainen väri yhdistetään aurinkoon, lämpöön, voimaan, älyyn, onneen ja toivoonkin. Värinä se symboloi optimismia, valppautta, virkeyttä, uteliaisuutta sekä uskallusta, itsetietoisuutta, voimaa ja valaistumistakin. Keltaiseen väriin pukeutunut huomataan ihan varmasti ihmisjoukossa. 

Keltaisen värin sanotaan sopivan avoimelle, rohkealle ja luovalle henkilölle. Allekirjoitan em. mutta kyllä keltaista voivat minusta käyttää ihmiset, jotka eivät täytä kaikkia vaatimuksia mitä tuolla edellä mainitaan. Huhtikuussa 2015 olen myös hankkinut yhden suosikkitakkini eli limenkeltaisen löydön Monkin alennusmyynnistä 20 eurollaSamainen takki päällä seikkailin keväällä 2016 Amsterdamissa viikon koulutuksessa kun olin juuri vaihtanut työpaikkaa. Juuri ennen kotiinlähtöä ehdin käydä vielä Keukenhofin kukkapuistossa Lissessa. 

Jos keltainen tuo mukanaan monia positiivisia asioita on sillä myös täysin toisenlaisia signaaleja. Värinä keltainen liitetään myös kateuteen, häpeään petokseen, pelkuruuteen, varoitukseen ja vaaraankin. Liikennemerkeissä punakeltaiset liikennemerkit varoittavat aina vaarasta eli niitä kannattaa kyllä noudattaa ettei saa sakkoja. 
Olen onnistunut löytämään Monkista myös ihanan keltaisen "lammasmekon". Tässä ollaan uuden Ravintola Meicun avajaisissa 2019 juuri tuossa mekossa. 

Keltaiset ruusut lähettävät kukkien saajalle hieman ristiriitaisia viestejä, sillä toisaalta ne kertovat uskollisuudesta, ystävyydestä sekä uusista aluista mutta toisaalta mustasukkaisuudesta. Minulta on kerran kukkakaupassa, jossa ostin kotiini keltaisia ruusuja kyselty varovasti kenelle olen mahdollisesti antamassa kukkia. Floristi oli heti helpottuneen oloinen kun kerroin niiden tulevaan omaan kotiini.Vuoden 2019 #topnine kuviin Instagramissa nousi myös yksi kuvista, jossa olen Monkin keltaisessa lammasmekossa. Habitaressakin oli samana syksynä näkynyt paljon keltaista. 

Kiinalaiset ovat kunnioittaneet keltaista väriä jo muinaisista ajoista lähtien. Keltainen on liitetty nimenomaan varakkuuteen sekä onneen ja Kiinan keisareissa on virrannut keltaista elämännestettä. Kiinalaisille keltainen symboloi viisautta, tietoa, valtaa, hallintoa ja väriin on liitetty myös kärsivällisyys ja kestävyys. Sahraminkeltainen vaatetus oli kielletty tavallisilta kiinalaisilta muinoin koska vain munkit ja keisari saivat pukeutua siihen. Kun keisari palvoi maata hän pukeutui keltaiseen. 
Kesällä 2022 onnistuin kotiuttamaan Reservedin kesäalesta itselleni keltaisen mekon keltaisten aurinkolasien kera. 70-lukua henkivät aurinkolasit olivat ihan "70-lukuiset teeveelasit". 
Aika paljon on minun vaatekaappiin tuota keltaista mahtunut ja tulee jatkossakin mahtumaan! Odotan jo malttamattomana niitä päivinä kun voi pukea ensimmäistä kertaa kesämekon ylleen...5 kommenttia:

 1. Ihania keltaisia vaatteita!
  Nyt kun olen miettinyt pidempään vaatekaappini sisältöä, niin muistan että siellä on yksi mekko, jossa on keltaista ja yksi keltainen huivi. Keltaisesta on hankalaa löytää minulle sopivaa sävyä. Sinulle se näyttää sopivan erinomaisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Pakko myöntää, että yhtenä lonkeronharmaana talvipäivänä pari kuukautta sitten minun oli pakko kaivaa yksi keltainen kesämekko esille ja pukea se päälleni saadakseni aurinkoenergiaa edes mekon kautta. Olin samana päivänä mukana myös Teams palaverissa, jossa keltainen mekko toki huomattiin vaikka minulla olikin sen päällä musta villatakki koska muuten olisin palellut. Väreillä on kyllä suuri merkitys mieleen/jaksamiseen joten taidan alkaa pimeinä päivinä jatkossakin kaamosaikaan ottamaan väriä pukeutumiseen ja reilusti.

   Hauska kuulla, että sinäkin löysit jotain keltaista vaatekaapistasi. Olen samaa mieltä kanssasi, että väärän värinen keltainen saa kantajansa näyttämään sairaalta. Oma ihonväri ja myös hiukset vaikuttavat siihen mikä keltainen sopii.

   Poista
 2. Kyllä todella miellänkin sinut sekä keltaiseksi että vihreäksi tyypiksi. Molemmat värit ovat kuin sinulle tehtyjä. Ihanaa kevättä sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Minä rakastan värejä siis muitakin kuin vihreää ja keltaista. Odotan jo innolla tämän värihaasteen seuraavia värejä. Kevättä ja aurinkoa myös sinne Ahvenanmaalle. Nautitaan nyt niin kauan kuin tätä riittää.

   Poista
 3. Kuvistasi hehkuu valo ja ilo! Hienoa, että rohkeasti pukeudut väreihin, joihin olet mieltynyt. Itse tulin juuri kaupasta ja mietin näytinkö kelmeältä kitinvärisessä takissani ja saman sävyisessä neulevaatteessa, jonka pörröinen kaulus toi ihan lämmön hyytävässä säässä. Onneksi puin ne ylleni niin oli hyvä olla ja kauppakaverinkin mielestä näytin viehättävältä. ;) Väreillä on kyllä iso merkitys. Minun on mahdoton valita illalla seuraavan päivän asua, kun en voi tietää etukäteen, missä väreissä haluan päiväni aloittaa. Vihreä on tämänhetkinen suosikkini. Kunpa löytäisin uuden vihreän pitkän neuleen kulahtaneen tilalle. Olen parhaani mukaan elvyttänyt sitä villaharjalla, mutta tulos on surkea.

  Kevätaikaan on ihana, kun tulee hetki, jolloin voi aamulla lähteä paksussa neuletakissa ja kaulahuivissa ja iltapäivällä voikin sitten kuoria kerroksia pois.

  Värikästä huhtikuun jatkoa! Tuija

  VastaaPoista