huhtikuuta 25, 2016

Seitsemän miljoonaa kukkasipulia

Hollantiin suuntautuneen työmatkani viimeisenä päivänä olin vapaa tekemään mitä tahansa puolen päivän jälkeen. Olin jo ennakkoon suunnitellut viettäväni muutaman tunnin paikassa, josta olin haaveillut useampia vuosia. Hieman minua kuitenkin epäilytti perjantai iltapäivällä lähteä seikkailemaan liikenteeseen koska tiesin jo aiempien päivien kokemuksesta, että Amsterdamin ruuhkat voivat todella olla melkoisen stressaavia. 

Hollannissa aloitettiin myös valmistautumaan 27.huhtikuuta vietettävän Koningsdag eli kuninkaan päivän viettoon ja koululaisetkin taisivat jäädä pienimuotoiselle lomalle juuri perjantaina. Paikalliset kollegani olivat kuulleet, että koska Brysselin lennoistakin osa oli edelleen siirretty Amsterdamin kentältä lähteviksi saattaisivat tiet todella puuroutua autoista ja kentälle pyrkivistä ihmisistä. 


Meidän viralliseen ohjelmaa kuului bussikuljetus Schipholin kentälle, josta sitten löytyikin aivan oivallinen tapa matkustaa Keukenhofin kukkapuistoon. Vein kiireesti matkalaukkuni pohjakerroksen säilytykseen ja suuntasin saapuvien lentojen halliin. Sieltä löytyy piste, joka myy lippuja Keukenhofiin. Edestakainen bussilippu ja puiston sisäänpääsy maksavat 24€. Bussit lähtevät suoraan oven ulkopuolelta 7 minuutin väliajoin. Isot tilavat bussit ajavat suoraan Lissen kylään ja Keukenhofin puiston sisäänkäynnin eteen. Päätin ottaa riskin ja hyppäsin bussin matkaan mukaan :)Koska minulla oli vain rajallisesti aikaa olla Keukenhofin puistossa näin valitettavasti tästä kukkaloistosta ja upeudesta vain murto-osan. Puisto on varsinainen kukkien ystävän paratiisi! Minusta tuntui, että kuljin siellä kuin Liisa Ihmemaassa miettien mitä mahdan nähdä seuraavaksi? Voiko vielä tulla vastaan kauniimpi kukkaistutus kuin mitä äsken näin? Puiston sisäänkäynnin yhteydestä on varmasti saatavilla myös kartta koska ihmisillä niitä näkyi mukanaan mutta koska olisin siellä vain pari tuntia en lähtenyt etsimään karttaa vaan kuljeskelin itsekseni.  Keukenhofin puisto on perustettu jo vuonna 1949. Koko puiston alue on valtava - 32 hehtaaria! Kävelemistä puistossa voi todella harrastaa oikein urakalla koska polkuja puiston alueelta löytyy 15 kilometrin verran. Brittiläinen kollegani kertoi olleensa vaimonsa kanssa Keukenhofin puistossa peräti kuusi tuntia ja silti he eivät ehtineet katsoa kaikkea mitä halusivat. Puistossa kasvatetaan tulppaaneja ja muitakin sipulikukkia 7 miljoonaa kappaletta yli 1600 eri lajikkeesta. 
Huh huh....minun piti oikein miettiä noita lukuja moneen kertaan samoillessani puistossa!


Ihmisiä puistossa oli perjantai iltapäivällä todella runsaasti. Ihmiset hajaantuvat kyllä puistoon eli pahin ruuhka helpotti sisäänpääsyalueen jälkeen. Keukenhof on auki vain kahden kuukauden ajan 24.maaliskuuta - 16.toukokuuta kun sipulikasvit kukkivat ja ovat parhaimmillan. Puistossa on mahdollista vierailla klo 8.00 - 19.30 välillä mutta lipunmyynti lopetetaan klo 18.00. Portin läheisyydessä on rajallinen mahdollisuus säilyttää matkalaukkuja joten hyvä, että jätin omani lentokentälle enkä lähtenyt raahaamaan sitä puistoon. 


Puistossa on erilaisia virkistäytymispaikkoja, penkkejä, kahviloita, ravintoloita ja neljä paviljonkirakennusta. Täällä on mahdollista nähdä mitä mielikuvituksellisemman värisiä ja muotoisia tulppaaneja, kokonaisia peltoja hyasintteja, narsisseja, helmililjoja ja lukemattomia muita kauniita kukkia silmänkantamattomiin. Tässä puistossa valokuvataan ja videoidaan todella ahkerasti! Ihmisiä kyykkii tulppaanien edessä saadakseen oikein hyvän lähikuvan ihailemastaan kukasta. 

Kannattaa kuvienotto innossaan kuitenkin muistaa, että ruohikoilla ei saa kävellä muuten sinitakkiset puutarhurisedät huomauttavat asiasta. Puistossa näkyi myös koiria ja mietin oliko niillä lupa tehdä tarpeitaan puistoon? Tämä ei minulle selvinnyt mutta russelin nähtyäni iski valtava koti-ikävä ja oman russeliriiviön kaipuu.... Puistossa näin ainakin yhden vesialueen, jossa uiskenteli lintuja ja ihmisten oli mahdollista kuljeskella puisten "lehtien" päällä. En lähtenyt seikkailemaan veden päälle vaikka se olisikin ollut varmaan hauskaa. Sen sijaan lähestyin yhtä intialaista pariskuntaa kuvanotto aikeissa ja he ystävällisesti ottivatkin puistoilijasta muutaman foton muistoksi!Puistossa taitaa olla myös erilaisia teema-alueita koska japanilaisessa puutarhassa japanilaiset turistit kuvasivat hanamia ja minäkin otin siis jo varaslähdön kirsikankukkien katseluun. Näin valkoisenaan kukkivia omenapuita ja mangoliankin. Ilma ei ollut kovin lämmin ja Hollannissa tuulee aina joten villakangas takki ei ollut tällä reissulla yhtään liikaa. 

Sisäänpääsyalueella oli ihmeellinen vanha "soittopeli pyörillä", joka muistutti takaa katsottuna vähän ehkä urkuja mutta tämä "posetiivi" toimi jotenkin mekaanisesti koska "konetta" käyttävä mies ei siihen minun nähdäkseni koskenut. Hyvin erikoinen vempain mutta musiikki oli kaunista ja sellaista hieman tivolihenkistä. Alueella myytiin myös tuoreita mansikoita ja ihania juuri paistettuja vohveleita mutta pitkien jonojen takia jouduin jättämään nekin väliin. Osa Keukehofin alueesta oli kaunista metsää ja Hollanissa viettämäni viikon aikana puihin ehti tulla ihan vähän vihreääkin. Hollantilaiset kollegani olivat sitä mieltä, että kevät oli poikkeuksellisen kylmä ja hieman myöhässä. 


Ja totta kai kun Alankomaissa ollaan olisi ollut mahdollista ostaa myös juustoja. Pienen kaupan edessä seisoi mustavalkoinen lehmäpatsas juustokiekot selässään. Kävin vähän maistelemassa myös tarjolla olevia ihania juustoja mutta täältä en ostanut mitään. En halunnut kantaa mitään vaan käyttää kaiken ajan kävelyyn, ihailuun ja valokuvaamiseen. Pakko myöntää, että minun oli vaikea valita tähän postaukseen kuvia kun niin paljon kaunista tuli nähtyä ja kuvattua.
Keukenhof oli upea päätös Hollannin reissulle. Matka lentokentälle sujui taas yhtä näppärästi kuin tulokin puistoon. Olisin voinut viettää vielä tunnin pidempään puistossa ja vaikka syödäkin siellä mutta koska en osannut oikein varautua liikenteeseen parempi näin niin ehdin hyvin tsekkaamaan itseni sisälle ja syömään sitten kentällä.Suosittelen tekemään vierailun Keukenhofin puistoon jos pidät kukista, ulkoilmasta, kauniista maisemasta ja happihyppelystä. Täällä mieli ja sielu lepää kun pääsee pahimman sisäänpääsy rynnistyksen ohi. Puistossa on paljon kauniita paikkoja istua ja katsella vaikka lintuja, joita siellä näkyikin paljon. Kaunis paikka, johon toivottavasti palaan joku kevät vielä uudelleen!

14 kommenttia:

 1. Keukenhof on selvästi kaikkien kehujensa ja ylistysten väärti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat välittävät jotain tunnelmaa mutta on se kyllä mahtava paikka ja koettava ihan itse! Rouva Sana ottaa siis suunnaksi Amsterdamin ja poikkeaa samalla reissulla täällä ensi keväänä :)

   Poista
 2. Aivan mahtavaa kukkaloistoa! Ihanan pitkällä siellä on jo kevät.
  Kivaa tiistaita Marjo ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vähän pidemmällä kevät oli kuin meillä :)
   Kiitos Outi samoin sinulle mutta keskiviikkoa!
   Eikä tänä iltana mitään "outoa kasvoihin...." ;)

   Poista
 3. Mielettömän upea paikka! Mikä väriloisto! Vaikka muutoin olen hyvin harmaa ja beige tyyppi, niin omassa kukkapenkissäni kasvaa yhtä iloinen värien kirjo ;) Siellä kasvaa myös parhaillaan kaksi noin 10 senttistä tulppaanin alkua, joiden sipulit sain ystävältäni Amsterdamin tuliaisina :) Jännää nähdä minkä värisiä kukat ovat.

  Emme harmi kyllä ehtineet käydä tuolla Keukenhofissa Amsterdamin reissullamme, jolta palasimme mieheni kanssa juuri onnettomuuttani edeltäneenä iltana reilu neljä vuotta sitten. Sinun upeiden kuviesi vuoksi tästäkin tuli yksi lisä unelmien matkakohteisiin :)
  Kivaa päivää Göteborgiin Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten ihanaa, että sinulla on Amsterdamin tuliaisia täältä. Hollantilainen kollegani kertoi, että puistosta olisi myös saanut mukaansa "jostain kojusta" tulppaaneja mutta en lähtenyt kiireessä sitäkään hakemaa.

   Ehdottomasti menet uudelleen ja ihailet Keukenhofin vielä luonnossa. Kuvat kun eivät kerro ihan kaikkea...

   Kiitos - päivä oli työntäyteinen. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 4. Henkeäsalpaavan värikästä ja kaunista! Olen sanaton suorastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, minäkin olin nämä nähdessäni sanaton...! Kerrassaan upea paikka ja suosittelen matkaa sinne kaikille :)

   Poista
 5. Keukenhof on vielä kokematta, mutta kylläkin "listalla". Olen myös hakenut sopivaa vuotta, että siellä voisi käydä tuon "orange dayn" aikoihin, niin voisi kokea molemmat kerralla, mutta kun useimmiten olen juuri kuukauden vaihteessa ollut kiinni, niin sitten se on, toistaiseksi, jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orange day olisi kiinnostanut minuakin kokea tähän vielä päälle mutta valitettavasti reissu päättyi ennen sitä. Sitä paitsi Kuninkaan päivälle oli luvattu kuulemma erittäin huono ja sateista keli, harmittelivat paikalliset kollegat. Kyllä sinun on tämä päästävä joku kevät kokemaan.

   Poista
 6. Rakastan värikylläisiä kuviasi. Niin kaunista. :) Pitääpä laittaa vinkki korvan taakse, kun lomaa keväällä miettii.. Mukavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina! Ehdottomasti menet joku kevät kokemaan tämän omin silmin. Mukavaa viikonjatkoa ja vappua odotellen...

   Poista
 7. Nyt nolottaa. Olen käynyt Hollannissa kolme kertaa. Kaksi Amsterdamissa ja kerran Harlemissa, se on pieni nätti hollantilainen kaupunki, vaikka nimi viittaa Nykiin :)
  Ja en ole koskaan käynyt Keukenhofissa. Tämä oli ihastuttava ja värikäs postaus sieltä. Jos vielä menen Amsterdamiin, niin tiedän nyt, missä myös käyn...
  Mukavaa vappuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajoimme Harlemin ohitse :) Tuli minullekin heti mielleyhtymä Nykiin :D Ensi kerralla kun menet keväällä Amsterdamiin korjaat tämän puutteet. Itsekin haluaisin mennä ehdottomasti sinne toisenkin kerran kun niin paljon jäi katsomatta ja kokematta.

   Mukavaa vappua Tuula :)

   Poista