maaliskuuta 31, 2024

Pääsiäinen Talvipuutarhassa kuuluu pääsiäisperinteisiini


Pääsiäiseeni ja sen perinteisiin kuuluu ehdottomasti käynti iki-ihanassa Talvipuutarhassa. Tänäkin vuonna minä kävin siellä jo pääsiäisviikon alussa virittäytymässä pääsiäistunnelmaan työpäivän päätteeksi. Kaikki pääsiäiskukat eivät vielä olleet parhaimmillaan mutta näin säästyin pahimmilta ruuhkilta, jotka usein keskittyvät juuri pitkäperjantaihin, lankalauantaihin sekä ensimmäiseen ja toiseen pääsiäispäivään. Olen joskus käynyt nuorimman kummityttöni kanssa pääsiäispäivänä vierailulla Talvipuutarhassa ja silloin joutuu kiltisti kyllä jonottamaan muiden kävijöiden kanssa. Mieluummin teen siis kiireettömän vierailun jotta saan rauhassa fiilistellä, valokuvata ja laskeutua pääsiäisen tunnelmaan. 


Tänä vuonna keltainen väri ja tiput ovat valloittaneet Talvipuutarhan. Sisääntulossa ja lähellä karppilammikko näkyi myös pääsiäisnoitia mutta pääroolissa ovat selkeästi ihan pörröiset, suloisen keltaiset kanapojat, joita näkyy ihan jokaisessa tilassa. Totta kai myös kanat ja kukot ovat valvomassa pikkutipujaan siellä vihreyden ja vehreyden keskellä. Ihania eläkeläisrouvia istui länsisiivessä iltapäiväkahvilla perinteisen, punaisen Airam termospullon ja korvapuustien kanssa. Minusta oli liikuttavaa kun yksi rouvista kysyi ottaisinko viimeisen korvapuustin vaikka kahvia heillä ei enää ollut tarjota minulle? Kyllähän minulle pulla maistui joten tädit laittoivat sen paperipussiin ja söin sitten autossa kotimatkalla todella rakkaudella leivotun korvapuustin. Omnomnom - se oli herkullista! 

Perinteiset pääsiäiskranssit oli kaivettu taas esille ja taas ne olivat eri tavalla somistettu kuin aiempina vuosina. Talvipuutarhan pääsiäiseen samoin kuin myös jouluun panostetaan joka vuosi ja sen kyllä huomaa. Teemat ovat aina erilaisia vaikka monet monet tipu, kana, kukko, noita ja pupu hahmot ovat vuodesta toiseen mukana tapahtumassa. 

Talvipuutarhassa viehättävää on toki myös se, että ollaan yli sata vuotta vanhassa rakennuksessa. Rakennus tehtiin aikoinaan kenraalimajuri Jakob Julius af Lindforsille, joka lahjoitti sen Suomen Puutarhayhdistykselle. Rakennuksen arkkitehtina toimi Gustaf Nyström, joka oli akateemisen uusrenessanssin viimeinen merkittävä edustaja Suomessa. Hänen päätöitään Helsingissä ovat Valtionarkisto, Säätytalo, Yhdyspankin toimitalo, Katajanokan Tulli- ja pakkahuone sekä Eteläsatamassa oleva Vanha kauppahalli. 
Suurelle yleisölle Talvipuutarha avattiin 1893. Lahjoittajan toivomuksesta pääsy kokoelmiin on alusta lähtien ollut maksutonta. Upeasti tehty Jakob Julius af Lindforsilta koska näin olit sitten rikas tai köyhä pääsit katsomaan tuttuja mutta myös eksoottisia kasveja maailman eri kolkista. Helsingin kaupunki osti 1907 talvipuutarhan sekä muuta puutarhayhdistyksen rakennukset, joiden alueelle luotiin kaupunginpuutarha. Keltaiset hyasintit olivat vasta avautumassa mutta muun väriset jo kukkivat parhaimmillaan. Hyasintti on minusta herkkä ja kaunis kukka. Aiemmin mielsin sen vain joulukukaksi mutta keltaiset hyasintit sopivat erinomaisesti pääsiäisen aikaan. Hyasintteja kasvatettiin Turussa jo 1600-luvulla, jolloin ne olivat varakkaiden himoitsemia luksuskukkia. Koteja hyasintit ovat koristaneet 1900-luvun alusta.
Sain oivallisen idean ensi vuoden pääsiäistä ajatellen kun katselin miten pajunkissoja oli käytetty osana istutuksia Talvipuutarhassa. Itse olen käyttänyt pajunkissoja lähinnä tulppaanien kanssa kimpuissa tai kummitytön tekemiä pajukissavirpojavitsoja ihan yksinään esillä maljakossa. Mutta pajukissoja voi hyvin myös lisätä istutuksiin. Tämä pitää muistaa ensi pääsiäisenä!


Karppialtaan vieressä oli herkkiä krookuksia, jota näyttivät suloisilta. Olen yrittänyt katsoa tutun talon pihamaalta ohi kulkiessani näkyisikö jo krookuksia mutta vielä ei näy. Talossa on nimittäin todella upea "krookusmatto" aina jossain vaiheessa kevättä ja ottaisin siitä valokuvan jos kehtaisin koska se on niin upea!


Toinen idea, jonka nappasin itselleni Talvipuutarhasta oli se, että istutuksissa voi käyttää myös sulkia. Hentoiset vihertävät sulat yhdistettynä krookuksiin näyttivät herkän kauniilta. 

Vielä huomenna toisena pääsiäispäivä ehtii katsomaan Talvipuutarhan pääsiäistä eli kello 10-16 ovet ovat avoinna. Talvipuutarha osoite on Hammarskjöldintie 1 A eli siinä Töölönlahden pohjukassa lähellä Olympiastadionia. Hyvää pääsiäisen jatkoa kaikille 🐔🐤🐣🐥
8 kommenttia:

 1. Kranssit, ihanat tiput ja todellakin sulat sopivat hienosti varsinkin pääsiäisen kukka-asetelmiin, mutta miksei muulloinkin. Ihanalta näyttää tuo talvipuutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ♥ Talvipuutarhan tapahtumat siis pääsiäinen ja joulu ovat aina upeita. Niihin panostetaan ja koristellaan kauniisti. Toki puutarha on kautta vuoden upea paikka ihan pelkkien kasvien ja kukkien takia joten siellä tulee käytyä usein. Minulle sellainen maadottumisen paikka vähän samalla tavalla kuin merenranta ja aaltoihin sekä horisonttiin tuijottelu. Mukavaa toista pääsiäispäivää sinne Ahvenanmaalle ♥

   Poista
 2. Oi, on ollut kaunista ja tipurikasta. Aika harvoin tulee poikettua Talvipuutarhaan vaikka ihan hoodeilla onkin. Aivan mahtavia kukkaasetelmia. Taidolla tehtyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mare ♥ Suosittelen sinua piipahtamaan Talvipuutarhassa pitkin vuotta koska siellä on ihanan rauhallinen ja maadottava tunnelma. Minulle se toimii akkujen latauspaikkana ja saatan käydä siellä vartin keskellä päivää lataamassa akkuja. Kasveilla ja luonnolla ylipäätänsä on todella positiivinen vaikutus minuun oli jos olen vähän nuupahtanut mennessäni Talvipuutarhaan lähden sieltä aina energisen seestyneenä pois.

   Poista
 3. Ihania kuvia Talvipuutarhasta! Niin kuin tiedätkin se on yksi suosikkipaikkojani. Nyt jäi pääsiäiskukat ihailematta ja samoin kävi joulukukkienkin kanssa. Täytyy kyllä viimeistään kesällä käydä piipahtamassa siellä.

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Meillä on yhteinen suosikkipaikka. Joskus pitäisi sopia kaffetreffit tuonne. Oma termari ja pullat mukaan. Hyvä, että ehdit nyt piipahtaa siellä ja aina sieltä saa itselleen energiaa ja mielenrauhaa. Kivaa viikkoa myös!

   Poista
 4. Upea perinne! Talvipuutarha näyttää aivan ihanalta pääsiäiskoristeessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nadine ♥ Talvipuutarha on todella upea paikka ja sillä on tärkeä paikka minun sydämessäni.

   Poista