tammikuuta 04, 2023

Pantonen 2023 väri on Viva Magenta

 

Postauksen kuvat on lainattu netistä 

Pantonen vuoden 2023 väri on valittu taas perinteisesti joulukuun alussa ja kuluvana vuonna se on Viva Magenta 18-1750 - eläköön aniliininpunainen! Elämme tällä hetkellä erittäin epätavallisista aikaa, jota juuri nyt tämä epätavallinen väri hyvin kuvastaa. Ukrainan sota ja edelleen päätään nostava pandemia ovat myllänneet koko maailman sekaisin. Magenta värinä edustaa iloa ja optimismia, jota me kaikki tarvitsemme. Värinä aniliininpunainen viestii lisäksi tarmoa, virkeyttä ja voimaa. Viva Magenta sykkii myös pelottomuutta ja rohkeutta. 

Kuva Pantone

Äärimmäisen hyvä valinta tämän vuoden väriksi minun mielestäni! Pantonen värisävyt ovat edellisinä vuosina olleen hyvin sinivoittoisia - Very Peri 2022 ja Classic Blue 2020 joten nyt on todella aika räväyttää punaisella sävyllä. Poikkeuksen väritykseen teki kahden värin valinta Ultimate grey / Illuminating yellow 2021. Tämä uusi alkanut vuosi kaipaa todella uutta räväkkyyttä ja eloisuutta sekä optimistisuutta.


Motorolan uuden kännykän kuorissa sävy Viva Magenta. 

Magenta eli aniliininpunainen on eräs purppuran sävyistä, joka on mahdollista nähdä kun silmän punaiselle ja siniselle herkät tappisolut ovat aktiivisia. Magenta on myös yksi neliväripainannan pääväreistä ja vihreän käänteisväri. Magenta on väri, jossa on enemmän punaista kuin sinistä eli se onkin siniseen vivahtava pinkki minun mielestäni. 

Kuva Nordbook

Magenta on voimakas väri sisustuksessa ja tuo helposti eksoottisen vaikutelman tilaan. Purppurainen punaisen sävy antaa sisustuksen myös melko ylellisen tunnelman. Suomalaiseen viileän, vaaleaan skandityyliin voi ottaa vain pieniä yksityiskohtia aniliininpunaisesta mukaan jos väri miellyttää. 


Magenta värin nimi on peräisin Pohjois-Italian Magentan kaupungin lähellä käydystä taistelusta 1800-luvulta. Italian toiseen itsenäisyyssotaan kuuluu Magentan taistelu, joka käytiin 4.kesäkuuta 1859. Pienessä Magentan kaupungissa ranskalais-sardinialaiset joukot saavuttivat Napoleon III:n johdolla voiton Itävallan keisarikunnan armeijasta. Magentan kaupunki Lombardia-Venetian kuningaskunnassa kuului noihin aikoihin Itävallan keisarin kruununmaihin. Voitolla oli suuri merkitys myös siksi, että Lombardian muutkin alueet saatiin tämän seurauksena valloitettua takaisin Itävallalta. 

Kuva Nordbook

Magentan värinen sohva yhdistettyinä kaakaonruskeaan seinään on äärimmäisen toimiva ja tyylikäs kokonaisuus. 

Erikoinen yhteensattuma on se, että samaan aikaan kun Magentan kaupungissa taisteltiin ankarasti oltiin kehittämässä synteettisistä väriainetta, joka nimettiin valtavan taisteluvoiton kunniaksi lopulta Magentaksi. Jossain historiankirjoituksissa on mainittu, että ranskalaisten joukkojen univormun väriin olisi myös haluttu viitata tämän värin nimeämisellä. Alkuperäinen magenta tosin poikkeaa jonkin verran nykyisin käytössä olevasta painoväristä. 

Aniliininpunaiset kukat maljakossa tuovat pirteyttä sisustukseen. Magentan värisessä takissa sinut varmasti huomataan harmaanakin päivänä. Se miten me ihmiset käytämme värejä esimerkiksi pukeutumisessamme on alitajuinen ja psykologinen juttu. Ihmiset myös hahmottavat värejä hyvin eri tavalla eli toista miellyttävä sävy voi tuntua itsestä hyvin vastenmieliseltä. Väreihin voi myös liittyä todella vahvoja tunnemuistoja jostain lapsuudesta joten et edes osaa selittää miksi inhoat jotain väriä. Sinulla on vain tuntemus ettet pidä väristä vaikka et tarkkaan pysty muistamaan miksi. Suhtautuminen väreihin eli ne lempi- ja inhokkivärit voivat myös vaihtua elämässä kun oma elämäntilanne muuttuu ja kasvaa ihmisenä. 

Kuva Nordbook

Magentaa voi helposti myös yhdistää muihin punaisiin tai pinkkeihin sävyihin.

Rohkea valinta on ottaa Magenta sävy hiuksiinsa. Nämä hiukset huomataan ihan varmasti. Olen itse elänyt ajanjakson elämässäni jolloin käytin paljon aniliininpunaista huulipunaa. Nykyään en voisi edes kuvitella laittavani tuota sävyä huuliini koska en koe sen enää sopivan itselleni vaan valitsen mieluummin kirkkaanpunaisen. Myös mieltymykset muuttuvat ja jotkut värit eivät vain näytä enää vaikka omilla huulilla niin hyvältä kuin joskus nuorempana. 

Myös kenkämuodista löytyy lukuisia Magentan sävyjä pinkkiin ja viininpunaiseen. 

Pantonen omilla nettisivuilla kerrotaan Magenta värin kannustavan "itseilmaisuus ilman turhia rajoituksia". Värin ajatellaan sopivan nyt vallitseviin epävarmoihin ja synkkiinkin aikoihin. Värisävyn toivotaan edistävän myös paremman tulevaisuuden luomista. Omassa pukeutumisessa voi olla joku pieni yksityiskohta - huivi, käsineet, sukat - tätä kirkasta aniliininpunaista, joka toimii hyvä statement -värinä muuten hillityssä kokonaisuudessa. Kuva Nordbook 

Aniliininpunainen seinä yhdistettynä laventelin siniseen on myös jännä ja äärimmäisen toimiva yhdistelmä. Kuva Kansallisgalleria / Petri Virtanen 

Minulle tulee aniliininpunaisesta aina mieleen hyvin merkityksellinen aita Helsingin ydinkeskustassa. Elettiin vuotta 1996 ja pääkaupunkiimme oli kohoamassa maailmankuulun arkkitehdin Steven Hollin suunnittelema uusi nykytaiteen museo Kiasma. Rakennustyömaan ympärille rakennettiin perinteinen suoja-aita kuten aina tehdään työmaille. Tylsän näköisen aidan komistamiseksi järjestettiin kilpailu, jonka voitti taideopiskelija Nanne Praudan ehdotus eli aita maalattiin kokonaan aniliininpunaiseksi. 

Väri herätti paljon keskustelu yleisönosastoilla koska somea ei vielä ollut tuolloin olemassa. "Pinkin punaista niin lähellä Marskia" - kirjoitti joku viitaten Mannerheimin ratsastajapatsaaseen. "Röyhkeätä. Halusiko arvostelulautakunta ärsyttää?" kysyi toinen. "Mauton värivalinta. Vastoin ihmisyyden rakentamista" jatkoi kolmas. Ministeriö rauhoitti keskustelun sillä, että Marskia lähinnä oleva aitaosuus jäi miehekkään harmaaksi. Ei siis ihme, että Kiasman tunnusväri on edelleen vaikkapa nettisivulla tämä aniliininpunainen. 

Minkälaisia tunteita Pantonen 2023 väri Viva Magenta herättää? Voisitko ajatella pukeutuvasi Magentaan? Tai käyttäväsi aniliininpunaista omassa sisustuksessa? 4 kommenttia:

 1. Kivan pirtsakka värihän tuo on. En meidän sisustuksessa ehkä sitä näkisi, mutta vaatteissa voisin hyvinkin käyttää.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en voisi kuvitella, että kodissamme olisi Magenta väriä kuin ehkä vaikka leikkokukissa. Vaatteissa toimi itselläni hyvin varsinkin kesällä kun on vähän päivetystä.
   Kivaa viiikonjatkoa ♥

   Poista
 2. Vauhdikas ja energinen väri, jonka näen yhden kaverini yllä ja kodissa. Itse vierastan näin räiskyviä sävyjä. Ihastelen kyllä, kun on silmääni miellyttävässä miljöössä ja sopivan ihmisen yllä. Sinut Marjo voi kuvitella Viva Magentassa. Olisit upea siinä!
  Väriä vuoteen 2023! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, että räväkät sävyt eivät sovi kaikille eivätkä ne edes puhuttele kaikkia. Onneksi on paljon värejä mistä jokainen voi valita omansa. Minulla on ainakin yksi pikkujakku, joka on aniliininpunainen eli "pienenä annoksena" voi itsekin pukea ylleni. Huulipuna ehdottomasti no-no koska sitä olen joskus käyttänyt eikä enää puhutele.
   Kivaa loppuviikkoa Tuija ♥

   Poista