tammikuuta 26, 2023

LWT22 - Kerttula on talokaunotar Skinnarbyssa

 

Palataanpa vielä kerran aurinkoiseen viikonloppuun viime elokuussa ja Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan yhden esittelemättömän talokaunottaren osalta. Tähän harmaaseen tammikuun päivään saa tuoda nyt kesäisen tuulahduksen Kerttulan hurmaava ja pieteetillä kunnostettu vanha hirsihuvila. Kesällä 2019 Avoimet puutarhat -tapahtumassa kävin jo ihailemassa Kerttulan upeaa 120 vuotiaan torpan ympärille rakentuvaa vanhaa perinnepuutarhaa ja hyötypuutarhaa. Mikä kukkaloisto, lukuisia omenapuita, syreeneitä ja parsaakin kasvoi rehevässä puutarhassa. 

Kerttula (kuvassa oikealla) on 120 vuotta vanha ja sitä on jatkettu uudisosalla (vasen kuva). Kuva kesältä 2019 Avoimet puutarhat -tapahtuman yhteydestä. 

Silloin ei ollut mahdollista päästä itse päärakennukseen sisälle vaan tapahtumassa oli avoinna ainoastaan upeasti kunnostettu punamultainen piharakennus kesähuoneineen. LWT22 -tapahtuma johdatteli minut vihdoin myös Kerttulan sisätiloihin ja täytyy sanoa, että onneksi minä ehdin tähän etäkohteeseen. Todella hurmaava talo ja sen sisustus puhutteli myös!

Kymmenen vuotta sitten 2012 Bulevardilla Helsingissä asuneet Luru Hirva ja Masa Karhula ostivat Kerttulan. Talosta oli alun perin tarkoitus tulla vain kesäasunto ja kakkoskoti mutta toisin kävi. Maalaiselämä viljavine peltoineen ja vehreän vihreä maisema vei mukanaan. Mainostoimistoyrittäjät karistivat Helsingin tomut jaloistaan lopullisesti ja siirtyivätkin asumaan Kerttulaan Loviisan Skinnarbyhyn ihan ympärivuotisesti. Pariskunnan suloisen Kerttu-koiran mukaan talovanhus nimettiin Kerttulaksi.

Kuva suloisesta Kertusta kesältä 2019 Kerttulan pihalla. 

Vanhojen talojen remontin kanssa tulee aina yllätyksiä ja niin kävi myös Kerttulan osalta. Vuosien saatossa talon sisätiloissa alkuperäiset hirret oli levytetty piiloon ja lattialankut peitetty maalikerroksilla. Kun vanhat levytykset poistettiin kävikin ilmi, että sekä hirsiseinä että lattialankut olivat vaurioituneet ajan myötä. Omistajat aloittivat mittavan remontin ja talon vaurioituneet osat korjattiin. Kyllä kannatti ahkeroida ja remontoida sillä Kerttula on nyt kuin koru sekä sisältä että ulkoa. 

Kun astuu sisälle Kerttulan auringon valaisemalle kuistille voi jo nähdä sielunsa silmin kuinka tuon pöydän ympärillä istutaan kesäiltana vaikka rapujuhlien merkeissä ystävien kanssa kilistellen. Kukallinen tapetti tuo tähän tilaan talvellakin kesäisen pirteän ilmeen ja seinällä olevat olkihatut muistuttavat maalaiselämän verkkaisuudesta. Täällähän ollaan peltojen keskellä kuin herran kukkarossa sekä turvassa että omassa rauhassa. Seuraavaksi kurkistin sisälle "musiikkihuoneeseen" jossa varmasti soitellaan pianoa omaksi iloksi tai viihdyttämään kyläileviä ystäviä. Kulmakaapissa näytti olevan hurmaavia värikkäitä laseja, joista voisi siemailla vaikka jälkiruokaviiniä siinä musisoinnin lomassa. Pianon päällä oleva patsas on varmasti isäntäpariskunnan omaa taidetta, jota löytyi myös muista sisätiloista sekä puutarhastakin. Sisustuksessa on käytetty pääasiassa kirppislöytöjä ja antiikkia. Talossa oli paljon mielenkiintoisia ja kauniita yksityiskohtia. 

Ihana, vanha putkiradio - ehkä toimivakin - toi tilaan nostalgisen fiiliksen. Ja nuo kalalautaset!Aikoinaan isännillä on seinillä pyssyjä, joita käytettiin kun käytiin metsässä kaatamassa riistaa. 

Iso tila pitää sisällään sekä avokeittiön saarekkeineen että istuinnurkkauksen sekä perinteisen lautaskaapin. Tilasta tulee vähän mieleen entisaikojen taloissa ollut tupa, jossa oli nurkassa leivinuuni sekä seiniä kiertävät penkit. Tupa käsitti aikoinaan perinteisen maalaistalon yhden päädyn ja  Kerttulassakin tilasta ikkunoita avautui ainakin kahteen suuntaan ja lisäksi luonnonvalo tuli vielä viereisen huone - kamarin - ikkunoista.


Keittiön saareke jakoi tilan hauskasti kahteen osaan ja jätti keittiökaapit sekä kodinkoneet taakseen. Hauska idea ripustaa paistinpannut seinälle kuten ravintolan keittiöissä. Tässä taloudessa tehdään ihan varmasti hyvää ruokaa. Keittiön hyllyllä kuivatut sienet kertoivat myös siitä, että isäntäpariskunta on intohimoisia sienestäjiä. Melkein tunsin nenässäni ihanan sienimuhennoksen tuoksun. Omnomnom!

Tuvasta johti pieni ovi toilettiin, joka oli super naisellinen. Alakerrasta löytyi mielestäni myös erillinen kylpyhuonetila sieltä kuistin puolelta.

Voisikohan tätä pikkuhuonetta kutsua vanhan ajan termien mukaan kamariksi tai kammariksi kuten oma isoäitini tätä olisi kutsunut. Kamarit olivat vanhoissa taloissa erillisiä huoneita, jotka olivat arvokkaampia tiloja kuin tupa, pirtti tai keittiö. Tällaiset huoneet oli aikoinaan tarkoitettu makuuhuoneeksi tai vierashuoneiksi. Aikoinaan isäntäväki nukkui kamarissa ja piiat sekä rengit itse tuvassa. Kesäaikaa voitiin asua vähän väljemmin kun voitiin muuttaa nukkumaan aittoihin pihalle. 

Entisaikoina on tilaa kodeissa ollut paljon vähemmän eikä juurikaan yksityisyyttä. Tästä voit kurkistaa postaukseeni Helsingin Kirstinkadulla sijaitsevaan Työväenmuseoon, jossa esitellään yhdeksän hellahuonetta, joiden koko on ollut vain 18m2 tai 22m2 koko perheelle ja ehkä kortteereille eli sukulaisille tai tutuille, jota majoittuivat väliaikaisesti tuttujen nurkkiin tultuaan kaupunkiin töihin.  

Tästä kamarista löytyi paljon kauniita yksityiskohtia ja esineitä. Tuo vanha sifoni oli upea!

Olin sen verran kuumissani helteisenä päivänä etten enää kiivennyt katsomaan yläkerrassa olevaa makuuhuonetta vaan suuntasin sen sijaan tutkimaan vanhaa, punamultaista piharakennusta, jonka huoneisiin olin ihastunut jo 2019 Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Kesäaikana myös isäntäpari muuttaa nukkumaan piharakennukseen.Piharakennuksesta löytyy näiden todella kauniiden huonetilojen lisäksi myös ahkerasti käytössä oleva sauna sekä vierashuone. Pihalla oli myös saunojille palju. 

Isäntäväen kesäinen makuuhuone piharakennuksessa. Täällä nukkuu ihan varmasti hyvin ja näkee mukavia unia!

Kerttulassa vierailu oli elämys ja nähtävää oli todella paljon. Kiitos Luru ja Masa, että avasitte kotinne Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa. Ja upeaa, että pelastitte tämän talovanhuksen herättämällä sen taas henkiin ja uuteen loistoonsa ♥♥♥

4 kommenttia:

 1. Siis aivan ihastuttava koti. Jotenkin tuli sellainen nukkekoti (hyvässä mielessä) tästä kodista mieleen. Rakastan kukkatapetteja ja vanhan ja uuden tavaran sekoitteluja.
  Kaunista viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi ♥ Kerttulassa oli minusta ihana henki heti kun astuin sinne sisälle. Itsekin pidän kukkatapeteista. Lapsuudenkodissani minun huoneessa oli kukallinen tapetti, joka oli minusta maailman kaunein pikkutytön silmin. Vanhoja tavaroita voi käyttää todella innovatiivisesti kuten vaikka tuo puinen perunakappa, johon olin laitettu kukkia puutarhasta keittiössä. Rentouttavaa ja mukavaa viikonloppua Outi ♥

   Poista
 2. Ihana postaus! Minä kävin ystävieni viime kesänä Loviisan avoimissa puutarhoissa ja silloin kävimme tutustumassa Kerttulan puutarhaan. Se oli kyllä kaunis. Olisi kiva päästä itsekin kurkistamaan sisään Kerttulaan. Ehkä sitten ensi syksynä.

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Kerttula on kaunis kohde ja ihmeessä kannattaa mennä jos ovat avoinna ensi elokuun tapahtumassa. Puutarhan yhteydessä onneksi saitte kurkistaa tuonne punamultaiseen piharakennukseen, joka sekin olin ihan helmi sisustuksineen.

   Mukavaa viikonloppua ♥

   Poista