tammikuuta 11, 2020

Klassinen sininen on Pantonen vuoden 2020 väri


Pantonen vuoden 2020 väri on klassinen sininen ja ihan tarkasti se on Classic Blue 19-4052. Väri julkistettiin jo 2019 joulukuun alkupuolella New Yorkissa. Koska täällä blogissani kaikki oli enemmän tai vähemmän punaista jätin "sinisen postauksen" vasta nyt tammikuun alkuun. Jouluhullun blogiin ei sininen mahtunut mukaan :) Pantonen väri-instituutti on muuten jo vuodesta 2000 valinnut aina vuoden värin, 
Manola Blahnik

Valittu väri määrittelee trendejä ja väri näkyy myös markkinoinnissa, muodissa, blogeissa,  catwalkeilla ja sisustuksessa. Olen ainakin kerran aiemmin kirjoitellut Greenary sävystä, joka vuonna 2017 oli vuoden väri. Usein myös sisustusaiheisten postausten yhteydessä olen viitannut näihin mystisiin Pantonen väreihin. 

Viime vuoden väri oli elävä koralli / Living coral (Pantone 16-1546), jota näkyi mm. Tukholman huonekalumessuilla vuosi sitten todella paljon. Tikkurila oli silloin nimennyt omaksi vuoden värikseen Flamingo K319. Jännä juttu, että tänä vuonna Tikkula on valinnut vuoden värikseen H300 Lemonade, joka poikkeaa täysin Pantonen linjasta. Toisaalta muotimaailmassa keltaista näkyy myös tulevassa SS 2020 vaatetuksessa ja asusteissa. Aika hassu yhteensattuma on se, että minä kirjoittelin tänne blogiin jo marraskuun 2019 loppupuolella Manola Blahnikin kengistä. Silloin iskin SS 2020 kenkiä netistä selatessani silmäni juuri "sinisyyteen", jota Manoloissa näkyi jo. Olin jo aiemmin itse miettinyt alkaako minulla taas "sininen kausi" kun omaan sisustukseen oli ilmestynyt uudelleen sinistä mm. Fanni K:n matto. 

Sininen on värinä klassinen ja varmasti lähes jokaisen suomalaisen vaatekaapista löytyy jotain sinistä. Klassinen sininen on rauhoittava väri. Sininen värinä herättää myös luottamusta. Business pukeutumisessa sininen ja musta ovat molemmat turvallisia värejä, jotka tekevät  asusta asiallisen ja henkilöstä myös uskottavan. 

Ryan Roche SS 2020

Sininen väri on myös sekä taivaan että veden väri. Värinä sininen mielletään myös viileäksi ja usein makuuhuoneen sävyistä löytyy sinistä. Sininen ja sen sävyt kodinsisustuksessa kertovat minusta myös siitä, että kodin ilmapiiri on seesteinen ja romanttinenkin. Laivasto, univormut ja sininen kuuluvat myös yhteen. Sininen on myös virkavallan ja poliisien asujen väri.

Värissä on myös kuninkaallisuutta ja se onkin yksi klassisista heraldisista väreistä, joita käytetään vaakunoissa. Siniverisyydellä on aikoinaan tarkoitettu juuri aatelisia. Käsite on syntynyt siitä, että yläluokan vaalean ihon läpi kuulsivat verisuonet, kun taas päivettyneiden peltotyöläisen suonia ei nähnyt. Alun perin ilmaus onkin peräisin espanjankielestä "sangre azul". 


Meillä Suomessa on muuten yksi sinisen sävy, joka on rekisteröity väritavaramerkiksi. Legendaarinen "Fazerin sininen" hyväksyttiin 30.4.2001 ensimmäiseksi väritavaramerkiksi. Edellä mainittu tarkoittaa sitä etteivät muut suklaantuottajat saa käyttää tätä samaa värisävyä omissa pakkauksissaan Suomessa. Käärepaperin sininen on kyllä todella legendaarinen sävy. Se on minusta hyvin suomalainen ja värin tunnistaa vierailla lentokentillä tax free myymälöissä jo kaukaa. 


Otan tämän vuoden värin mielelläni vastaan ja luulen, että tämä vain vahvistaa "sinisen kauteni" jatkumista. Portugalin matkoillani olen vuosia sitten nähnyt niin kauniita sinisiä kaakeliseiniä, että melkein kyyneleet nousivat silmiin. Niiden innoittamana omassa kylpyhuoneessani on sininen mosaiikkilattia. Intiaan en varmaan koskaan uskalla matkustaa katsomaan Jodhpurin sinistä kaupunkia Rajasthaniassa mutta Santorinin sinisyyden haluan joskus nähdä. Mitä mieltä siellä ruudun toisella puolella on vuoden väristä? 
Onko sininen suosikkisi vai inhokkisi? Onko omassa sisustuksessasi jotain sinistä? 
10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Minustakin on kiva, että sininen on vuoden väri! Leppeä ja useita miellyttävä.
   Toki sinisessä on paljon sävyjä joten jokaiselle löytyy kyllä lemppari :)

   Poista
 2. Tykkään kyllä sinisestä. Makuuhuoneemme seinät ovat siniset ja olohuoneestakin yksi seinä on sinisellä maalattu. TuostaFazerin sinisen tavaramerkistä tuli mieleen toinenkin sininen joka voisi olla väritavaramerkki, eli HK:n Sininen lenkki :) Aika ikoni on sekin.
  Mukavaa päivää sinulle Marjo<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli pitkään ajatuksena maalata yksi makuuhuoneen seinä siniseksi. Kypsyttelin ajatusta pitkään ja sitten ratkaisin asian piristämällä huonetta uusilla sisustustauluilla. Katsotaan josko maalaisin kuitenkin jossain vaihessa.

   HK Sininen on myös ikonen :D ja pakko myöntää, että joskus tulee syötyä yksi pala sitä sinapin kera.

   Mukavaa iltaa sateesta ja myrskystä huolimatta Kristiina <3

   Poista
 3. Sininen on lemppari siinä missä punainen ja kyllä on kauniita sinisiä juttuja. <3 Ihanaa, että sininen. <3

  Kivaa sunnuntaita Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun värit ovatkin juuri tricolorin sävyt - sininen, valkoinen ja punainen. Hyviä, puhtaita perusvärejä. Minunkin mielestä juuri nyt on ihanaa, että sininen on vuoden väri. Kivaa iltaa myrskystä huolimatta Tiia <3

   Poista
 4. Sininen ei varsinaisesti ole lempparini, mutta kyllä kotoa jotain sinistä löytyy. Sinivalkoisista vanhoista astioista kyllä pidän.

  Pantone on se väristandardi, jota itsekin töissä käytän. Asiakkaiden ns. "omat värit" määritellään Pantonen TPG-kartoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, sinivalkoiset astiat ovat ihania. Niitäkin on raahattu jostain maailman toiselta puolelta kun ovat NIIN kauniita. Sinivalkoisuus on myös aika suomalaista ja Arabian astioissa erityisesti.
   Pantonen värien lisäksi on sisustuspuolella vielä NCS-värit ja RAL-väritkin :D

   Poista
 5. Ihan kirkkaan sinistä väriä vierastan, mutta tummansinisestä tykkään ja vaaleansinisestä myös. Muistankin kuulleeni tuosta Tikkurilan valinnasta ja siitä tykästyin myös.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkaansininen ei sovi kaikille ihotyypeille ja tietyt ihmiset näyttävät ihan sairailta kirkkaan sinisessä. Tummansininen - siis se klassinen laivastonsininen on aina varma valinta. Myös babyblue sininen pieninä pintoina mielyttää minua muttei ole liian "ällöä".
   Kivaa iltaa Outi <3

   Poista