tammikuuta 07, 2023

Lux Helsinki 2023 on nähtävillä vielä tänään 8.tammikuuta


LUX Helsinki valotapahtuma käynnistyi keskiviikkona 4.tammikuuta valaisemaan taas jälleen kerran uuden vuoden alkamista. Tammikuun alussa loppiaisen molemmin puolin järjestettävä valotaidetapahtuma on jo vuosia kuulunut minun suosikkitapahtumiin. Ensimmäinen LUX Helsinki järjestettiin 2009 Helsingin kaupungin ja Helsingin Energian toimesta. En muista olenko siinä ollut jo mukana mutta blogissa LUXista on kirjoitettu ensimmäisen kerran 2014. Sen jälkeen olenkin aika ahkerasti valokuvannut ja kirjoittanut valotaiteesta pääkaupungissamme koska LUX Helsinki on ehdottomasti minun suosikkitapahtumani startata uusi vuosi. Pandemian takia pari vuotta jäi välistä kun tapahtumaan ei edes järjestetty mutta viime vuonna olin taas innolla mukana kuten myös eilen. 

Olin Riiassa 2000-luvun alkupuolella törmännyt vähän samanlaiseen valotapahtumaan. Olimme työmatkalla marraskuun loppupuolella kaupungissa ja iloksemme sateisen harmaata säätä piristi kummasti valoteokset kaupungissa. Muistelen, että ihan hotellimme lähellä sijaitseva Latvian kansallisoopperan uusklassinen talo kylpi iltaisin valoissa kuten myös monet muut vanhat rakennukset sekä Väinäjoen ympäristö. Täytyy yrittää kaivella joskus vanhoja valokuvia läpi jos löytäisi jotain kuvia tapahtumasta. 

Vuosien varrella LUX Helsinki on muuttanut muotoaan ja levittäytynyt myös laajemmin kaupunkiin. Muistan elävästi ajan kun lähes kaikki valoteokset oli keskitetty Töölönlahden ympäristöön ja Hesperianpuistoon. Hakasalmen huvila, Finlandiatalo, Kansallismuseo ja Töölönlahden puisto olivat täynnä upeita lyhtyjä. joita on käytetty useana vuonna tapahtumassa. Myös Senaatintorin ympäristö  sekä Kaisaniemenpuisto ovat olleet valoteosten täyttämiä. Muutamia vuosia sitten tapahtuma laajeni Hakaniemeen ja nyt viime vuosina myös ydinkeskustan ulkopuolelle. Viime vuonna kävin itse mm. Kannelmäessä katsomassa teoksia.  

Eilen sää on sen verran vilpoinen, että Mimmiä ei otettu autosta mukaan tapahtumaan ollenkaan. Pakkasta oli lähes kymmenen astetta ja puuskainen tuuli vielä lisäsi sen purevuutta. Vaikka olin pukeutunut todella lämpimästi niin sormet ja posket tuntuivat vähän palelevan talvi-illassa. Tarkoitus oli kiertää paljon pidempi reitti mitä loppupeleissä ehdittiin. Jos aika sallii niin tänään ehkä piipahdetaan vielä parissa kohteessa. Tässä meidän eilisen kierroksen satoa, joka on siis vielä tänään sunnuntainta 8.tammikuuta nähtävissä kohteissa klo 17-22 välisenä aikana. 

Collectif Coin (FRA) - Abstract / Kansalaistori Keskustakirjasto Oodin edestä löytyy ranskalaisen Maxime Houotin teos, jonka on toteuttanut Collective Coin-yritys. "Liike, ääni ja valo kietoutuvat yhteen Abstarct -teoksessa. Teos esittää toistuvan 20 minuun kestävän loopin, jonka inspiraationa on suhteellisuusteoria. Teos esittää ajan kiihtyvänä pystysuuntaisena liikkeenä. Lopulta aika jäätyy yleisön seuratessa."

Maxim Velcovsky (CZE) The Physical Possibility of Death in the Mind of Some Living / Musiikkitalon edustaMusiikkitalon edestä löytyy pysäyttävä ja puhutteleva tsekkiläisen Maxim Velcovskyn installaatio, joka koostuu Ukrainan sodan aikana palaneista autoista. Viime helmikuun 24.päivänä alkanut kauhistuttava sota siitä lähtien ollut läsnä meidän jokaisen arjessa tiedotusvälineiden kautta 24/7. Installaatiossa esillä olevat autot on tuotu Ukrainasta sodan runtelemilta alueilta ja ne kertovat oman tarinansa ukrainalaisista, jotka ovat autonsa lisäksi menettäneet myös koko omaisuutensa ja läheisensä. Koskettava teos! Netistä löytyy neljän auton omistajan tarinat, jotka taustoittavat tätä työtä ja antavat sodalle kasvot ihmisten kautta. 

Autojen ympärillä parveili ainakin eilen ihan valtavasti väkeä joten ne näkee ehkä paremmin jos nousee katsomaan niitä ylhäältä käsin eli portailta, jotka johtavat Musiikkitaloon. 

Pitaya (FRA) - Whale Ghost / Töölönlahden puisto
Töölönlahden puistosta remontissa olevan Finlandia-talon takaa löytyy Pitayan yli 18 metriä pitkä kineettinen valoveistos. Teoksesta tulee mieleen ihan Luonnontieteellisen museon tai Eläinmuseon -kuten minä sitä olen lapsesta saakka kutsunut - valtavan suurten merinisäkkäiden luurangot. Valopisteet liikkuvat ilmassa ja muodostavat vähitellen tämän valtavan suuren meriolennon silhuetin. "Installaatio kutsuu katsojan pohtimaan ihmiskunnan vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen ja lajikatoon." Tämän teoksen "Whale Ghost" on olla lajinsa viimeisen yksilön haamu. Teos oli tuulisen sään takia vähän hankalasti kuvattava eilen eikä tuon Finlandia-talon saneeraustyömaa luonut sille kovin kaunista tausta. Vaikuttava työ ja sai ajattelemaan!

Kun Finlandia-talo on nyt saneerauksessa ja huputettuna niin perusparannuksen ajan on käytössä Pikku-Finlandia tapahtumakeskus. Puurakenteinen paviljonki oli niin kauniisti valaistu - vaikka se ei itse LUX kohde ollutkaan - että minun piti napata siitä pari valokuvaa. Hyvin kutsuvan näköinen paikka kokouksiin, juhliin tai tapahtumiin. Nuo puunrungot toivat rakennukseen myös hauskan yksityiskohdan. Iso plussa rakennukselle siitä, että sen katolla on aurinkopaneelit ja entiset, vanhat Aalto-kalusteet on kunnostettu tilaan!Tarkoitus oli siirtyä vielä Hesperianpuiston kautta Olympiastadionille mutta päätimme suunnata Suvilahteen ja jättää ehkä sunnuntaille nuo kohteet. Tuuli ja pakkanen veivät meistä voiton ja teki mieli päästä lämpimään autoon. 

Romain Tardy (FRA) - The Great Indecision Council / Suvilahti 


Suvilahden alue on niin valtavasti muuttunut viime vuosina ja eilen oikein hätkähdin miten korkeita Kalasataman tornitalot oikein ovat! Koko näkymä Suvilahden alueella olin kovin erilainen kuin kesällä 2018 kun olin siellä Flow-festivaaleilla edellisen kerran. Vaikka olen ajanut Sörnäisten Rantatietä alueen ohi sen erilaisuus paljastui vasta eilen. Toki kävimme siellä viime vuoden LUX Helsinki -tapahtumassa mutta jotenkin silloin en hahmottanut sitä kuten eilen. Sain ihan uuden perspektiivin alueeseen.

Ranskalaisen Romain Tardyn ympyränmuotoinen The Great Indecicion Council -installaatiossa oli jännä! "Tardy esittelee kuvajaiset yhteiskunnastamme kääntämällä reaaliajassa Googlessa ja Google Newsissa yleisimmin käytetyt hakutermit visuaalisiksi ja äänisignaaleiksi." Signaalit muodostivat pulssin tuohon ympyrään. 

Anna Burvenich (BEL) - K/NO/W/MATTER/WHAT/EVER/WH/Y/THING / Suvilahti

Belgialaisen Anna Burvenichin teos tutkii muutoksen mahdollisuutta ja tarvetta asettua valtavirran ajattelumalleja vastaan. Teos on hyvin yksinkertainen eli kahden vastakkaisista suunnista tulevan liikkuvan lauseen projektio, johon kuului myös ääntä. Lauseet kuullaan eri kielillä, eri suunnista ja erilaisilla nopeuksilla. Vaikka tämän kuunteli kuinka monta kertaa tahansa ja oli juuri saamassa kiinni sanomasta se hävisi. Mystisen koukuttava!

Kotryna Calkaité (LTU) - Quietly Speaking Colors / Suvilahti 


Liettulaisen Kotrynä Calkaitén teos oli omistettu "rakkaudella isäni muistoille". Meidän muistomme sisältävät yleensä hajuja, tunteita, sanoja, paikkoja ja muotoja. Tässä teoksessa muistoilla on värit. Installaatio on taiteilijan isän muistomaalaus, joka sisältää kokemuksia, oivalluksia, opittuja asioita, rauhallisuutta ja ilon hetkiä. Ehkä koko LUX Helsinki -tapahtuman koskettavin teos. "Se on polku olemusten olemukseen, sisäiseen lapseen, aivan ensimmäiseen suhteeseen - side luojiimme."

Massimo Uberti (ITA) - Domus Aurea / Suvilahti, Kattilahalli 

Suvilahden Kattilahallin sisätiloista löytyy myös muutamia teoksia ja sinne oli inhimillistä vielä jonottaa koska se kesti eilen vain muutamia minuutteja. Kaasukelloon oli monien satojen metrien pituinen jono joten Juha Ruohikosken Swan Song jäin näkemättä. Ehkä olisi kannattanut aloittaa kiertäminen näin jälkiviisaana eilen Suvilahdesta. 

Massimo Duertin Domus Aurea eli Kultainen talo oli vaikuttava mutta koska ihmisiä oli niin paljon ihan parasta valokuvaa siitä oli vaikea ottaa. Teos oli ihan uusi eli se oli ensimmäistä kertaa esillä nyt LUX Helsinki -tapahtumassa. Domus Aurealla taiteilija tarkoittaa hehkuvaa tilaa, joka hän on muotoillut itsensä, mielensä ja elämänsä kodiksi. Kattilahalliin mennään pääovesta sisälle ja poistumaan sivuovesta eli järjestelyt oli hoidettu ensiluokkaisesti. 

Tae Gon Kim (KOR) - The Dresses / Suvilahti, KattilahalliTan Gon Kim on eteläkorealainen taiteilija, piirtäjä ja suunnittelija, joka asuu Strasbourgissa, Ranskassa. Kimin tekemät mekot olivat satumaisen kauniita ja ne vaihtoivat väriä tilassa. "Kun rakastamme jotakuta syvästi, haluamme olla hän, sulautua." Tae Gon Kimin mekot on suunniteltu siten, että niihin mahtuu enemmän kuin yksi ihminen, enemmän kuin yksi elämä. Tätä teosta olisin voinut tuijotella kauemminkin mutta ihmisiä oli sen verran paljon, että päätin siirtyä eteenpäin. 

Tällainen LUX Helsinki 2023 tällä kertaa. Jää nähtäväksi menemmekö vielä tänään kurkkimaan lisää teoksia, joita löytyy keskustan ja Suvilahden lisäksi myös Ruoholahdesta, Korkeasaaresta sekä aluetaloista eli  Malmitalosta, Vuotalosta, Kulttuurikeskus Stoasta ja Kanneltalosta. Kävin itse viime vuonna LUX Korkeasaaressa ja se oli kyllä myös virkistävä kokemus. 

Mukavaa sunnuntaita kaikille!


8 kommenttia:

 1. Tätä osasinkin jo odottaa, kiitos siis tästä! Valotapahtumien fanina tänä vuonna jäi nyt Helsinki väliin. Lomaa olisi ollut tämä viikko, mutta oli nyt muita syitä, ettei päästy lähtemään. Ehkä vähän liian kylmä keli olisi myös ollut tapahtuman kiertämiseen yhden illan aikana. Hienot kuvat jälleen sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari kommentistasi ♥ Minä ja LUX Helsinki taidamme olla aika erottamaton parivaljakko. On ehdottomasti upea tapahtuma starttaamaan aina uutta vuotta joulun jälkeen ja valoahan me vielä tähän pimeyteen kaipaamme. Keli on minusta vähän liian kylmä - en muista ihan näin vilpoisia olosuhteita LUXissa moneen vuoteen. Joskus kun on myös kierretty sateenvarjon ja kumisaappaiden kanssa teoksia. Kiitos ♥ kuvia kertyi taas paljon ja vaikka kaikkea en ehtinyt nähdä kylmyyden takia paljon nähtiin silti.

   Poista
 2. Onpa taas ollut ihan hurjasti nähtävää tuolla. Eilen kyllä oli aikamoinen viima, joten en yhtään ihmettele, että jotain jäi näkemättä.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LUX Helsinki on kivasti nykyään ympäri kaupunkia mikä on minusta ihan hyvä juttu niin väkeä ei pakkaa liikaa yhteen paikkaan. Tosin antoihan Senaatintori ympäristöineen aikoinaan myös todella arvokkaan paikan esitellä valotaidetta. Viima oli hurja ja Hgissä kun minusta tulee aina.
   Kivaa torstaita Outi ♥

   Poista
 3. Vau, mikä tapahtuma! Oli mukava päästä näin postauksesi kautta ihastelemaan valotaidetapahtuman tarjontaa. Meillä täällä Kainuussa Paakin kyläläiset tarjosivat perinteisen valotapahtuman 1500 jäälyhdyillään. Paakin jouluvalo-tapahtuma on oikea taikatalven tähtihetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja ♥ LUX Helsinki on upea tapahtuma ja valotaide on kiinnostavaa. Ja ennen kaikkea sopii tähän pimeyteen hyvin. Upealta kuulostaa myös Paakin jäälyhty tapahtuma. Olin vähän suunnitellut, että olisin lähtenyt loppiaisena Portaan kylään katsomaan mieltä Hämeen vanhalle härkätielle sytytetyt jäälyhdyt näyttivät loppiaistapahtumassa. Sitten suunnitelmat muuttuivat ja jäi ensi vuoteen.

   Poista
 4. Upea ja kattava postaus tapahtumasta, joka jäi tänäkin vuonna väliin, mutta ensi vuonna. Ihan mielettömän paljon kaikkea.

  Sydämellistä uutta viikkoa Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi ♥ Ensi vuonna sitten tulet taas mukaan LUX Helsingin humuun ja valoihin.

   Kivaa loppuviikkoa ♥

   Poista