tammikuuta 01, 2023

Hyvää uutta vuotta 2023

 

Kuva Pexals, Engin Akyurt

Hyvää uutta vuotta 2023 kaikille ♥ Meillä jokaisella on edessä uusi, uljas vuosi eli 365 päivää, 12 kuukautta, 52 viikkoa, 8736 tuntia, 524160 minuuttia ja 31449600 sekuntia. Uusi alkanut vuosi tarjoaa paljon uusia ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Jokainen päivä kun voi olla ihan uusi seikkailu koska vielä tässä vaiheessahan emme vielä tiedä mitä elämä tuo tullessaan. Elämä kun on yllätyksellistä eikä aina sujui kuten olemme suunnitelleet. Alati muuttuva maailma ympärillämme vaatii myös todella hyvää sopeutumiskykyä. 

En usko, että kukaan meistä osasi edes aavistaa viime vuodenvaihteessa miten helmikuun 24.päivän hyökkäys Ukrainaan tulee muuttamaan meidän elämäämme vuoden 2022 aikana. Puhumattakaan siitä, että energiansaantimme kuluvana talvena voi olla vaarassa katketa jossain vaiheessa. Parhainkin suunnitelma vaatii siis "plan B" eli mahdollisuuden muuttaa suuntaa/päämäärää kesken vuoden myös omassa elämässä. 

Kun vuosi vaihtuu toiseen monissa meissä herää ajatus tehdä uudenvuoden lupauksia alkaneen vuoden kunniaksi. Tämä vanha tapa periytyy jo yli 4000 vuoden takaa Babyloniasta. Tosin tuolloin juhlaa vietettiin maaliskuussa ja babylonialaiset tekivät lupauksensa jumalille tavoitteena päästä näiden suosioon jos pystyi pitämään lupauksensa. Lupaukset olivat hyvin konkreettisia tuolloin eli lupaus maksaa velka tai palauttaa lainaamansa esineet.Kuva lainattu netistä.

Julius Caesarilla on sormensa pelissä siinä, että vuoden alkamiskohta siirtyi yli 2000 vuotta sitten tammikuulle. Tammikuu (engl. January) sai nimensä kaksikasvoisen Janus-jumalan mukaan. Kun jumalalla oli kahdet kasvot hänen uskottiin symbolisesti katsovan sekä menneeseen että myös tulevaan vuoteen. Roomalaiset antoi Janus-jumalalle tämän takia uhrilahjoja lupaillen samalla hyvää käytöstä. Myöhemmin nämä uudenvuodenlupaukset on tehty kristittyjen toimesta Jumalalle. Julius Caesar, kuva Pixabay efrye

Caesarin valtakauden päätyttyä uuden vuoden alkamisajankohta vaihteli maittain vielä pitkään. Meillä Suomessa noudatettiin satokauden kiertoa ja vuodenvaihteen ajankohta määräytyi sen mukaan. Vasta noin 1300-luvulla on Suomessa aloitettu juhlimaan keskitalvella uuttavuotta ja virallisesti vasta 1500-luvulla. Kun tultiin 1800-luvulla muodostui uudenvuodenpäivästä suosittu kyläilypäivä säätyläisten keskuudessa. Lisäksi saatettiin käydä myös kirkossa ja antaa lupauksia tulevalle vuodelle. Uudenvuodenaattona puolestaan valettiin tinaa kotona ennustaen tulevaa kohtaloa siitä. Samalla vuosisadalla yleistyi uudenvuodenkorttien lähettäminen. 

Kuva Kotiliesi

Uudenvuoden juhlintaan kuului menneinä aikoina Suomessa myös ennustaminen. Pöydälle aseteltiin väärinpäin kahvikuppeja, joiden alle oli piilotettu erilaisia esineitä. Jos kääntäessäsi kupin löysit sormuksen merkitsi se kihloja. Musta kangaspalan löytyminen puolestaan tiesi surua kun taas punainen suurta iloa. Pöydälle oli 10-12 kahvikuppia ennustamisen apuna ja ne toki sekoitettiin hyvin ennen kuin siitä sai valita itselleen kolme kuppia. Ensimmäinen kuppi kertoi alkuvuodesta, toinen vuoden keskiosasta ja kolmas vuoden lopusta. 

Vuodenvaihtuminen voi tuntua myös vedenjakajalta, jonka ääressä olisi hyvä pohtia mitkä ovat toiveeni ja miten tulen niitä tavoittelemaan. Moni meistä puhkuu energiaa uuden vuoden alettua koska ollaan menossa jo valoa ja kevättä kohden. Selätimme kaamoksen ja päiväkin on taas pidentynyt niillä "kuuluisilla kukonaskeleilla" hitaasti mutta varmasti. Tänä aamuna kuulin itse ensimmäisen kerran lintujen laulavan kun olimme Mimmin kanssa lenkillä. Ja myös aurinko tuli esille taas hetkellisesti. Tuli sellainen läikähtävä keväinen tunne kunnes taas muistin, että säätiedotus lupaili lisää lunta. Elellään nyt rauhassa tämä talvivaihe ensin ennen kuin haaveillaan keväästä. 

Viimeiset pari vuotta ovat kyllä olleet hyvin poikkeukselliset monessa mielessä. Koskaan aiemmin en oman elämäni aikana ole kokenut, että koko maailma on pandemian kourissa. Moni asia on muuttunut 2020 maaliskuun jälkeen ja vieläkään "emme ole ihan kuivilla koronan suhteen". Tällä hetkellä jylläävät lisäksi kausiflunssat, influenssat ja rs-virukset, jotka liittyvät vallitsevaan talviaikaan. Ukrainan tilannekin jatkuu edelleen eikä loppu tunnu näkyvän. Kaikista huolestuttavista uutisista huolimatta on äärimmäisen tärkeää pitää oma mieli korkealla ja tehdä sellaisia asioita, joista tulee hyvä mieli itselle ja myös lähimmäisille. 

Kyllä me tästä kaikesta selviämme ajan kanssa. Jokainen tuleva päivä tuo mukanaan asioita, sattumuksia ja tapahtumia meidän jokaisen "elämänkalenteriin". Osa "saapuvasta" on meille hyvin mieluisia, osa taas "kaikki mikä ei tapa vahvistaa" -osastoa ja sitten on näitä täysin "villejä kortteja". Elämänsuola on minusta juuri sen yllätyksellisyys vaikka se joskus voi olla epämieluisaakin. Pitämällä itsensä fyysisesti kunnossa ja mielensä avoimen iloisena unohtamatta huumoria sekä pyytämällä apua kun sitä tarvitsee selviää kyllä. Kuva: Juhani Kandell / Tasavallan Presidentin kanslia 

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö sanoi tänään todella rohkaisevasti uudenvuoden puheessaan tästä vallitsevasta epävarmasta tilanteesta. Koko puheen löydät tästä jos jäi kuulematta. 

"Historiasta on kuitenkin syytä muistaa myös, mistä kaikesta olemme aiemmin yhdessä päässeet eteenpäin. Olemme selvinneet omista sodistamme, mittavasta energiakriisistä ja laman kausista. Nykyistä kovempienkin koettelemusten jälkeen olemme aina rakentaneet entistä parempaa. Varmasti selviämme myös tästä.

Muistutan kuitenkin, ettei selviytymistä mitata keskimäärillä. On välttämätöntä, että myös heikoimmassa asemassa olevat selviytyvät. Tässä on kanssaihmisten auttavan käden aika."

Entä ne minun omat uudenvuoden lupaukset? Pakko lainata tähän mitä olen kirjoittanut tänne blogiin 2018 aiheesta. "Olen varmaan todella tylsä ihminen tai jotenkin näköalaton mutta en ole koskaan elämässäni tehnyt yhtään uudenvuodenlupausta. Asetan itselleni päämääriä, välitavoitteita ja olen joidenkin asioiden suhteen hyvinkin suunnitelmallinen mutta toisaalta olen todella paljon hetkessä elävä. En koe, että uudenvuodenlupaukset olisivat minun juttuni enkä varsinkaan jos niitä olisin tehnyt listaisi niitä vaikkapa tänne blogiin. Mutta tämä on vain minun suppea näkökantani asiaan enkä missään tapauksessa julista etteikö uudenvuodenlupauksia pitäisi tehdä. Ne vain eivät sovi minulle! Jokainen taablaa tyylillään, kuten edesmennyt isoäitini sanoi aina."

Haluan toivottaa nyt kaikille oikein hyvää uutta alkavaa vuotta 2023! 

7 kommenttia:

 1. Hyvää Uutta Vuotta Marjo!
  Mielenkiintoista tietoa vuodenvaihtumisen historiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Rva Kepponen! Aika tiet näyttävät vievän Roomaan näissä historiajutuissa alun perin...

   Poista
 2. Kiitos, Marjo! Ja onnellista uutta vuotta sinullekin!

  Olen samalla kannalla, lupausten tekeminen on turhaa, jos ei tiedä, miten niitä pääsee pitämään/toteuttamaan. Ja jos on olemassa suunnitelma siihen, niin ne eivät ole enää lupauksia vaan tavoitteita. Moni asia pitää osata suunnitella ja ennakoida, että pääsee nauttimaan hetkessä elämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Nadine!
   Mukava kuulla, että joku muunkin ajattelee kuten minä uudenvuoden lupausten suhteen :)

   Poista
 3. Hyvää uutta vuotta 2023 sinulle Marjo 🎉🥂

  VastaaPoista